Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Εντατικές εργασίες σε ελληνικά λιμάνια για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε στις

Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, αλλά και ΤΡΑΙΝΟΣΕ «τρέχουν» να προλάβουν τις προθεσμίες

Των Αντώνη Τσιμπλάκη, Πάρη Τσιριγώτη, Γιώργου Γεωργίου

Μάχη με τον χρόνο θα πρέπει να δώσουν Ευρώπη και ΝΑΤΟ για τη δημιουργία των νέων διαδρόμων μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μέσω των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.

Ενδεικτικό του βαθμού δυσκολίας του εγχειρήματος αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», είναι ότι κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που προηγήθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σχολιάστηκε πως υπό κανονικές συνθήκες η ολοκλήρωση του δικτύου απαιτεί μία περίοδο δύο ετών.

Στην πραγματικότητα τα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα, αλλά και τα δύο ελληνικά λιμάνια έχουν στη διάθεσή τους 50 ημέρες προκειμένου να ξεκινήσουν να «φορτώνουν» τα ουκρανικά σιτηρά στα bulk carriers, μεγέθους μέχρι ultramax (55.000 τόνων), ώστε να διοχετευτούν στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Το σύνολο της ουκρανικής παραγωγής φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 με 45 εκατ. τόνους. Από αυτούς οι 20 εκατ. τόνοι είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία, ενώ οι υπόλοιποι θα προκύψουν από τη σοδειά του Ιουλίου. Η Ελλάδα, στο καλύτερο σενάριο, και σύμφωνα με τις δυνατότητες των δύο λιμανιών, θα μπορέσει να διοχετεύσει σε πλοία, μέχρι το τέλος του έτους, περίπου το 5% της συγκεκριμένης παραγωγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει τη δυνατότητα μέσω του σιλό που διαθέτει να διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή 20.000 τόνους σιτηρών την ημέρα, ενώ διαθέτει τρεις αποθήκες 7 χιλιάδων τετραγωνικών η καθεμία.

Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι προκειμένου να είναι έτοιμος ο ΟΛΘ ΟΛΘ να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης, πρόσφατα υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και την αύξηση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων μέσω της προώθησης της θαλάσσιας οδού μεταξύ Ευρώπης και Ασίας διαμέσου της Διώρυγας του Σουέζ και του Λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών

Ο κύριος στόχος αυτής της συνεργασίας είναι πέραν από την ανταλλαγή γνώσεων και επαγγελματικής εμπειρίας μεταξύ των λιμένων η ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών των δύο λιμένων όπως η δημιουργία ναυτιλιακής γραμμής για ευπαθή εμπορεύματα και χύδην φορτίο.

Από την άλλη πλευρά οι δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι μικρότερες, ενώ θα πρέπει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να κερδίσει το «χρονόμετρο» και να έχει στήσει σε «χρόνο μηδέν» το σιδηροδρομικό δίκτυο που θα φτάνει μέχρι το λιμάνι.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, μιλώντας στη «Ν» για το θέμα της συνάντησης με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είπε ότι αυτό που επιχειρείται είναι να βρεθεί μία λύση προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σύνολο της γραμμής από την Ουκρανία προς την Αλεξανδρούπολη, καθώς υφίσταται σοβαρό ζήτημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο είναι ασύμβατο με το ευρωπαϊκό δίκτυο αφού έχει φαρδύτερες ράγες. Πρόσθεσε ότι μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης το 2021 τουλάχιστον 400.000 τόνοι σιτηρά από τον Έβρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία διακινήθηκαν με διάφορα μέσα μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με προορισμό την Ιταλία και την Τουρκία.

Συντονισμένη υποστήριξη και επενδύσεις

Την ίδια ώρα, ωστόσο, όπως αναφέρουν και διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι αρχές της Ουκρανίας λένε ότι η διατήρηση, πόσο μάλλον η αύξηση, του όγκου που διαχειρίζονται θα μπορούσε σύντομα να είναι αδύνατη χωρίς συντονισμένη υποστήριξη και επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα το επόμενο διάστημα είναι αυτό της γραμμής από την Ουκρανία προς την Αλεξανδρούπολη, καθώς υφίσταται σοβαρό ζήτημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που είναι ασύμβατο με το ευρωπαϊκό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι με τα λιμάνια της Ουκρανίας να παραμένουν αποκλεισμένα η μεταφορά των σιτηρών μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και από εκεί με φορτηγά και με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο προς τους λιμένες της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης φαντάζει προς το παρόν η πιο ιδανική περίπτωση.

Ο ρόλος που θα παίξουν τα bulk carriers

Πέρα από τον στρατηγικό ρόλο των ελληνικών λιμανιών, η Ελλάδα, σύμφωνα και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είναι έτοιμη να διαθέσει και bulk carrier για τη θαλάσσια μεταφορά των σιτηρών.

Όπως αναφέρουν ναυτιλιακοί αναλυτές στη «Ν», η μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών μέσω των ελληνικών λιμανιών αναμένεται να οικοδομήσει νέες ναυτιλιακές οδούς, χωρίς βέβαια να είναι ακόμη σίγουρη η δομή τους. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως παρότι οι ποσότητες που μπορούν να μεταφερθούν μέσω των ελληνικών λιμένων δεν είναι μεγάλες, θα δημιουργηθεί ζήτηση για προϊόντα που δεν υπήρχε, κάτι που θα ωφελήσει -σε απροσδιόριστο βέβαια ακόμη βαθμό- και τη ναυλαγορά.

Τα bulk carriers που εξυπηρετούσαν τα ουκρανικά λιμάνια ήταν μικρού μεγέθους, τύπου ultramax και κάτω. Σημειώνεται ότι ένα ultramax έχει χωρητικότητα περίπου 64.000 dwt, ένα μικρότερο βαπόρι τύπου handysize είναι χωρητικότητας περίπου 37.000 dwt και ακολουθούν μικρότερα bulk carriers. Tα τρία κύρια εμπορεύματα που εξάγονται από τα λιμάνια της χώρας, μέσω των παραπάνω πλοίων, είναι το καλαμπόκι, το σιτάρι και το κριθάρι.

Στον απόηχο του πολέμου, αυτά τα bulk carriers έχουν τοποθετηθεί πλέον σε νέες εμπορικές οδούς, αλλάζοντας τον «χάρτη» των τονο-μιλίων. Παρατηρητές της αγοράς αναφέρουν στη «Ν» ότι τα νέα εμπορικά πρότυπα ωφελούν τα ναύλα. «Η έλλειψη φορτίων από τη Μαύρη Θάλασσα αντισταθμίζεται από τα πιο μακρινά ταξίδια. Για παράδειγμα, ποσότητες σιτηρών από τη Βραζιλία προς τη Βόρεια Αφρική παίρνουν τη θέση φορτίων που μεταφέρονταν από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο» σημειώνουν.

Σημαντικός παράγοντας που επηρεάζεται από την κατάσταση σήμερα στα ουκρανικά λιμάνια και αναμένεται να επηρεάσει τη ναυλαγορά των bulk carriers είναι και τα πλοία που είναι εγκλωβισμένα λόγω πολέμου εκεί. Αυτά τα πλοία, κάποια στιγμή, θα εισέλθουν στην αγορά, ενισχύοντας το προσφερόμενο προς ναύλωση τονάζ, σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Το λιμάνι της Κωνστάντζας κύριος κόμβος μεταφόρτωσης

Σε κύριο κόμβο μεταφόρτωσης για τα ουκρανικά σιτηρά έχει αναδειχτεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας.

Σημειώνεται ότι η πληγείσα από τον πόλεμο Ουκρανία «μάχεται με τον χρόνο» για να εξάγει έγκαιρα περίπου 20 εκατ. τόνους σιτηρών, οι οποίοι είναι κολλημένοι στα σιλό των λιμανιών της, για να φιλοξενήσει τη συγκομιδή της νέας σοδειάς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του τρέχοντος μήνα.

Η διακίνηση από την αρχή του έτους

Σε επικοινωνία της «Ν» με τη λιμενική αρχή της Κωνστάντζας σημειώθηκε ότι από την έναρξη του πολέμου και μέχρι σήμερα η διακίνηση σιτηρών σχετιζόμενων με την Ουκρανία διαμορφώνεται σε μόλις 847.000 τόνους. Απ’ αυτή την ποσότητα, περίπου 588.000 τόνοι έχουν ήδη αποχωρήσει για εξαγωγή, μέσω πλοίων. Οι υπόλοιποι 259.000 τόνοι σιτηρών είναι αποθηκευμένοι σε σιλό και θα εξαχθούν, βάσει των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί με ιδιώτες operators.

Κύριες χώρες-προορισμοί αυτών των σιτηρών είναι, σύμφωνα με το λιμάνι της Κωνστάντζας, η Αίγυπτος, η Ισπανία, το Ιράν, η Ολλανδία, η Αλγερία, η Νότια Κορέα, το Ισραήλ, η Τυνησία και η Ιταλία.

Επίσης εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν οδικές και σιδηροδρομικές αποστολές μέσω των δυτικών συνόρων της Ουκρανίας προς την Πολωνία και τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας.

Η διακίνηση των σιτηρών από την Ουκρανία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και από εκεί θα εκφορτώνεται εκ νέου σε φορτηγά και στο σιδηροδρομικό δίκτυο με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία τα σιτηρά που έχουν σταλεί με φορτηγίδες, τρένα και φορτηγά έως τώρα στο λιμάνι της Ρουμανίας ανέρχονται περίπου στο 3% των 20 εκατομμυρίων τόνων που χρειάζεται να μεταφερθούν πριν από τη νέα συγκομιδή, που ξεκινά στα τέλη Ιουλίου, για να αποφευχθούν σημεία συμφόρησης και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο. 

Η παρέμβαση της Τουρκίας για την επανεξαγωγή

Έτοιμη να προχωρήσει στην επανεξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα εμφανίζεται και η Τουρκία, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει πως 20 τουρκικά πλοία είναι έτοιμα να προχωρήσουν στον «απεγκλωβισμό» των ουκρανικών σιτηρών.

Σε δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία μπορεί να επανεξαγάγει προϊόντα σιτηρών, όπως σιτάρι, βρώμη και κριθάρι από τη Μαύρη Θάλασσα προς χώρες που έχουν ανάγκη έπειτα από συνομιλίες που είχε με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Είπε μάλιστα πως θα συζητήσει το θέμα και με τις δύο χώρες τις επόμενες ημέρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως εργάζεται με το Κίεβο και τη Μόσχα προκειμένου να έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του από τις δύο αυτές χώρες και πως 20 τουρκικά πλοία είναι έτοιμα να λάβουν μέρος σε ενδεχόμενη μεταφορά.

Μετά τις συνομιλίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, «μπορούμε να στείλουμε σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και ηλιέλαιο στις χώρες που έχουν ανάγκη, κάνοντας επανεξαγωγή μέσω εμάς» είπε, προσθέτοντας πως τα τουρκικά αποθέματα βρίσκονται σε «καλή κατάσταση» αυτήν τη στιγμή.

Ναυτεμπορική

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ιράν: «Θα σταματήσουμε τα πλήγματα, αν σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα» δηλώνει ο ΥΠΕΞ Αραγκτσί

«Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, η άμυνά μας είναι απολύτως νόμιμη»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ θα σταματήσουν εφόσον το Ισραήλ τερματίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, η άμυνά μας είναι απολύτως νόμιμη», είπε ο Αραγκτσί σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι «αυτή η άμυνα είναι η απάντησή μας στην επίθεση. Εάν σταματήσει η επιθετικότητα, φυσικά θα σταματήσουν και οι απαντήσεις μας».

Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, με αρκετούς εξ αυτών να πλήττουν κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με τις αναφορές, τουλάχιστον 10 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στα νυχτερινά χτυπήματα.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τα ισραηλινά πλήγματα στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars –το οποίο το Ιράν μοιράζεται με το Κατάρ– ως «μια πολύ επικίνδυνη πράξη».

«Η μεταφορά της σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο είναι στρατηγικό λάθος και στόχος της είναι να παρασύρει τον πόλεμο πέρα από το ιρανικό έδαφος», λέει.

Ο Αραγκτσί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τις συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία. Η Τεχεράνη επρόκειτο να παρουσιάσει πρόταση αυτή την Κυριακή, στον έκτο γύρο συνομιλιών που πλέον ακυρώθηκε.

«Η επίθεση του Ισραήλ δεν θα γινόταν ποτέ χωρίς το πράσινο φως και την υποστήριξη», λέει ο Αραγκτσί, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη δεν πείθεται από τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν συμμετείχε στις επιθέσεις.

«Είναι απαραίτητο οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταδικάσουν τα ισραηλινά χτυπήματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αν θέλουν να αποδείξουν την καλή τους θέληση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Τεχεράνη προειδοποιεί: «Η αποκλιμάκωση εξαρτάται από το Ισραήλ»

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να τερματίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, υπό έναν όρο: να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να τερματίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, υπό έναν όρο: να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, υπερασπίστηκε τις νυχτερινές πυραυλικές επιθέσεις ως «νόμιμη άμυνα» και εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της Ουάσιγκτον, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι οι ισραηλινές επιθέσεις είχαν την έγκριση των ΗΠΑ. Παράλληλα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχειρεί να εκτροχιάσει τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, λίγο πριν την προγραμματισμένη παρουσίαση ιρανικής πρότασης.

«Αμυνόμαστε. Η άμυνά μας είναι απολύτως νόμιμη», τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με ξένους διπλωμάτες. «Πρόκειται για απάντηση σε επιθετικότητα. Αν σταματήσει η επιθετικότητα, θα σταματήσουν και οι απαντήσεις μας», συμπλήρωσε.

Το Ιράν εξαπέλυσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, πλήττοντας, μεταξύ άλλων, και κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 10 πολίτες σκοτώθηκαν.

Στρατηγικό λάθος η μεταφορά της σύγκρουσης στον Κόλπο

Ο Αραγτσί κατηγόρησε το Ισραήλ για «κατάφωρη επιθετικότητα» και «πολύ επικίνδυνη πράξη», αναφερόμενος ειδικά στα πλήγματα των Ισραηλινών στην υπεράκτια εγκατάσταση φυσικού αερίου South Pars, την οποία το Ιράν μοιράζεται με το Κατάρ. «Η μεταφορά της σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο είναι στρατηγικό λάθος, στόχος τους είναι να επεκτείνουν τον πόλεμο πέρα από τα ιρανικά εδάφη», ανέφερε.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ επιδιώκει να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες, όπως είπε,  θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία. Το Ιράν επρόκειτο να παρουσιάσει πρόταση στην έκτη φάση των συνομιλιών, η οποία τελικά ακυρώθηκε.

«Η επίθεση του Ισραήλ δεν θα είχε συμβεί χωρίς το πράσινο φως και τη στήριξη», δήλωσε ο Αραγτσί, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι δεν συμμετείχαν. «Αν η Ουάσιγκτον θέλει να αποδείξει καλή πίστη, οφείλει να καταδικάσει τις επιθέσεις κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τι σημαίνει ένας Trump Tower στα ερείπια του Βελιγραδίου;

Το κτίριο, που κάποτε στέγαζε το υπουργείο Άμυνας, στο κέντρο του Βελιγραδίου παραμένει ερειπωμένο εδώ και 26 χρόνια – βομβαρδισμένο από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη. Τώρα, η σερβική κυβέρνηση σχεδιάζει να το μετατρέψει σε Trump Tower, μέσω συμφωνίας με εταιρεία του Τζάρεντ Κούσνερ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το κτίριο, που κάποτε στέγαζε το υπουργείο Άμυνας, στο κέντρο του Βελιγραδίου παραμένει ερειπωμένο εδώ και 26 χρόνια – βομβαρδισμένο από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη. Τώρα, η σερβική κυβέρνηση σχεδιάζει να το μετατρέψει σε Trump Tower, μέσω συμφωνίας με εταιρεία του Τζάρεντ Κούσνερ.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, νομικές διώξεις και βαθύ διχασμό για το παρελθόν και το μέλλον της χώρας.

Τα κτίρια βομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ το 1999, όταν η Δύση επενέβη για να σταματήσει την εκστρατεία της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο. Έκτοτε, κανείς δεν τα άγγιξε. Η εικόνα τους – ένα χαμόγελο με σπασμένα δόντια, όπως το περιγράφουν ντόπιοι στο BBC – λέει στους επισκέπτες: «Η ιστορία μας δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Κι όμως, το 2023 η κυβέρνηση της Σερβίας υπέγραψε συμφωνία 500 εκατ. δολαρίων με την αμερικανική Affinity Global, εταιρεία του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ. Το σχέδιο: Trump Tower Belgrade. Ένας «πύργος», ένα πολυτελές ξενοδοχείο και συγκρότημα κατοικιών, που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα – και τη μνήμη – της πόλης.

Η πολιτική διάσταση της αρχιτεκτονικής

Η απόφαση προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις, όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του το BBC. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για αμερικανική εταιρεία που συνδέεται με την οικογένεια Τραμπ, αλλά γιατί το σημείο έχει θεσμοθετηθεί από το 2005 ως προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αντιδράσεις οξύνθηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρξε δημόσιος διαγωνισμός, ενώ ο τότε επικεφαλής του Ινστιτούτου Προστασίας Μνημείων συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας και πλαστογράφηση γνωμοδότησης που επέτρεψε την άρση του προστατευτικού καθεστώτος.

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς δηλώνει αμετανόητος: «Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε το βάρος του 1999… Είναι τρομερά σημαντικό να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ», είπε σε συνέντευξή του στο BBC. Για τον ίδιο, η συμφωνία εντάσσεται σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των επενδύσεων και αναβάθμισης της χώρας.

Η εμπλοκή της οικογένειας Τραμπ είναι παλιά υπόθεση: ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το σημείο από το 2013, ενώ πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ επισκέφθηκε το Βελιγράδι για να επιβλέψει το πρότζεκτ του Trump International Hotel – αν και η συμμετοχή του περιορίζεται στο ξενοδοχειακό κομμάτι.

Μνημείο ή επενδύσεις;

Ο Άντριου Πίρσον, πρώην διευθυντής της CBRE για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεν κρύβει την ενόχλησή του: «Αν είχα επενδύσει εκατομμύρια στη Σερβία και μάθαινα ότι το συγκεκριμένο φιλέτο παραχωρήθηκε χωρίς ανοιχτή διαδικασία, θα ένιωθα προδομένος», δηλώνει στο BBC.

Υποστηρίζει ότι τέτοια συμφωνία «σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή ακόμα και η Ρουμανία, θα είχε γίνει με δημόσια πρόσκληση».

Η ίδια η εταιρεία Affinity Global δήλωσε ότι ο συλληφθείς διευθυντής «δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία» και πως θα επανεξετάσει την υπόθεση.

Το Υπουργείο Άμυνας δεν είναι απλώς ένα κτίριο. Είναι αρχιτεκτονικό σύμβολο της εποχής Τίτο – σχεδιασμένο ως «πύλη» προς την πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας. Η αρχιτέκτονας Εστέλα Ραντόνιτς Ζίβκοβ το υπερασπίζεται με πάθος: «Καμία σοβαρή πόλη δεν κατεδαφίζει την ιστορία της για να χτίσει πολυτελή συγκροτήματα».

Για άλλους, όμως, το μνημείο είναι μια πληγή που πρέπει να κλείσει. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμη για μια χώρα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 1/3 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και κάθε μεγάλη διεθνής συμμετοχή – ακόμη και με το όνομα Τραμπ – φέρνει προβολή, κεφάλαια και ανάπτυξη.

Το μέλλον του Trump Tower Belgrade παραμένει θολό

Η σύλληψη του Γκόραν Βάσιτς στις 14 Μαΐου ήταν ένα σοκ: παραδέχτηκε ότι πλαστογράφησε τη γνωμοδότηση για την άρση της προστασίας. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλαστογραφία και κατάχρηση εξουσίας. Η υπόθεση δίνει όπλα στους επικριτές του έργου, που μιλούν για «προνομιακή μεταχείριση» και παραβίαση του νόμου.

Ο Βούτσιτς επιμένει: «Δεν υπήρξε καμία πλαστογραφία». Αλλά η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Και το κατεστραμμένο Υπουργείο Άμυνας παραμένει – για την ώρα – αμετάβλητο.

Και τώρα; Η τύχη του έργου εξαρτάται από τις επόμενες πολιτικές και νομικές εξελίξεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο Βελιγράδι, τα φαντάσματα του πολέμου ζουν ακόμα – και τώρα έχουν για συντροφιά και το φάντασμα του Τραμπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα13 λεπτά πριν

Ισραήλ και Ιράν πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές

Βαλλιστικοί πύραυλοι, που χτυπούν κατοικημένες περιοχές, επιθέσεις σε πυρηνικά και ενεργειακές υποδομές, νεκροί στρατηγοί, απειλές για κλείσιμο του πιο στρατηγικού...

Γενικά θέματα43 λεπτά πριν

To Hubble μελέτησε τους μεγάλους… σαιξπηρικούς δορυφόρους του Ουρανού

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και...

Οικονομία1 ώρα πριν

Η ΕΚΤ πατάει φρένο στις μειώσεις επιτοκίων εν αναμονή κρίσιμων εξελίξεων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να επανεξετάσει το επίπεδο των επιτοκίων το φθινόπωρο, προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με ενδεχόμενη...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Τα νεοοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν σκοντάφτουν στα σχέδια του Νετανιάχου

Το Ισραήλ παρουσίασε στον Τομ Μπαράκ, ο οποίος βρισκόταν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, τις «κόκκινες γραμμές» του για τη...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ιράν: «Θα σταματήσουμε τα πλήγματα, αν σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα» δηλώνει ο ΥΠΕΞ Αραγκτσί

«Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, η άμυνά μας είναι απολύτως νόμιμη»

Δημοφιλή