Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η πραγματικότητα της τουρκικής απειλής και η βολική εξήγηση περί «εσωτερικής κατανάλωσης»

Δημοσιεύτηκε στις

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

Τα λάθη των πολιτικών ηγεσιών της Ελλάδας

Νίκος Μελέτης

Από το 2014 έως το 2018 στην Τουρκία έγιναν 3 προεδρικές εκλογές, 4 βουλευτικές εκλογές και 1 δημοψήφισμα, στα οποία νικητής αναδείχθηκε ο πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος ήδη κυβερνούσε τη χώρα από το 2002. Στη διάρκεια της περιόδου από το 2018 μέχρι και σήμερα ήταν ίσως η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η Τουρκία δεν είχε κάποια εκλογική διαδικασία.

Κι όμως στο διάστημα αυτό η Τουρκία προχώρησε στη σύλληψη και υλοποίηση του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, θεμελίωσε το Δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στη χάραξη των εξωτερικών ορίων αυτού που θεωρεί δική της Υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και τέλος διαμόρφωσε την τελευταία ακραία διεκδίκηση της εναντίον της Ελλάδας συνδέοντας τη συνέχιση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου με την απαίτηση αφοπλισμού τους.

Όλα αυτά προφανώς δεν έγιναν για προεκλογικούς σκοπούς ή για να καλυφθούν επικοινωνιακές ανάγκες του Τ. Ερντογάν και για εσωτερική κατανάλωση. Ο τουρκικός επεκτατισμός και αναθεωρητισμός εξυπηρετούν την καλλιέργεια του εθνικιστικού φρονήματος το οποίο έχει ανάγκη ο κάθε Τούρκος ηγέτης, όμως δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά είναι η αιτία, της ισλαμοεθνικσιτικής στροφής της Τουρκίας και της προσπάθειας για ανάδειξη της σε μια «ανεξάρτητη» περιφερειακή δύναμη.

Δυστυχώς, διαχρονικά όλες οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας υποκύπτουν στον πειρασμό να αποδίδουν τόσο την επιθετική ρητορική όσο και τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανάγκη να κερδηθεί το «εσωτερικό ακροατήριο», να ερεθιστεί το εθνικιστικό ένστικτο των ψηφοφόρων και να υπάρξει συσπείρωση τους ενόψει των εκάστοτε εκλογών.

Αυτή είναι πάντοτε μια βολική και εύκολη θεώρηση της Τουρκίας, που δεν επιβάλει άμεσες αντιδράσεις και σχεδιασμό μακροχρόνιας στρατηγικής και δικαιολογεί ενίοτε τη στωικότητα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Επίσης, όπως συνέβη και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το παζάρι του Ερντογάν που προφανώς δεν απέδωσε όσα επεδίωκε, αλλά του έδωσε πάντως όσα μπορούσε να πάρει, στην Ελλάδα έδωσε την ευκαιρία για μια αντιπαράθεση εντελώς παραπλανητική. Η αντιπολίτευση ασκώντας κριτική για τα «κέρδη» του Ερντογάν έριξε την κυβέρνηση στην παγίδα, ώστε να απολογείται για τις παραχωρήσεις που έκαναν οι Σουηδοί και Φιλανδοί και το ραντεβού και τις υποσχέσεις που προσέφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Λες και η όποια ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μπει μπροστά και να βάλει βέτο σε όλα, ζητώντας να πάρουν πίσω τις δεσμεύσεις τους η Σουηδία και η Φιλανδία και ο πρόεδρος Μπάιντεν να δηλώσει ότι συμμορφώνεται πλήρως με τις εντολές της Αθήνας ώστε ο Τ. Ερντογάν να φύγει με άδεια χέρια. Με αυτή την παγίδα όμως οι κυβερνητικοί παράγοντες βρέθηκαν στον άχαρο ρόλο, αντί να κάνουν μια ρεαλιστική αποτύπωση της παρουσίας του Τούρκου προέδρου στο ΝΑΤΟ, να προσπαθούν να υποβαθμίσουν όχι μόνο την παρουσία του Τ. Ερντογάν στη Μαδρίτη, αλλά και την ουσία και το βάθος της απειλής εναντίον της Ελλάδας.

Μεγαλύτερο λάθος φυσικά από την υποτίμηση του αντιπάλου δεν υπάρχει…

Ακόμη κι αν ο Τ. Ερντογάν απευθύνεται και στην εσωτερική κοινή γνώμη, με τις δηλώσεις του που εδώ και μήνες ακούγονται σχεδόν κάθε ημέρα σαν «Πολεμικά Ανακοινωθέντα» εναντίον της Ελλάδας, δεν σημαίνει ότι μόλις δει τις δημοσκοπήσεις να ανεβάζουν τα ποσοστά του ή ακόμη κι αν κερδίσει τις επόμενες κρίσιμες εκλογές, όλα αυτά θα εξαφανισθούν δια μιας.

Η απλή αναζήτηση του πως κτίσθηκε η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και της «Γαλάζιας Πατρίδας» από το 1974 και μετά θα μπορούσε να πείσει και τους πλέον δύσπιστους, ότι κάθε θεωρία κάθε αμφισβήτηση που διατυπώνεται εναντίον της χώρας σε προεκλογική ή μη περίοδο, μένει και πάνω σε αυτή κτίζει ο επόμενος πρόεδρος, ο επόμενος Τούρκος πρωθυπουργός.

Για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει με τόση ελαφρότητα να υποτιμάται η επιθετική τουρκική πολιτική και πολύ περισσότερο να επιστρατεύεται αυτή η επιχειρηματολογία που τελικά οδηγεί σε εφησυχασμό και επανάπαυση…

Είναι επίσης σοβαρό λάθος να αποδίδεται η επιθετική ρητορική του Τ. Ερντογάν σε λόγους επικοινωνιακούς, καθώς έτσι αποδυναμώνεται και η προσπάθεια της Ελλάδας να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι απέναντι της έχει έναν επικίνδυνο αναθεωρητισμό και όχι απλώς έναν πολιτικό που για να μαγέψει τους ψηφοφόρους του λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση η οποία δείχνει με το πρόγραμμα εξοπλισμών που έχει δρομολογήσει ότι αντιλαμβάνεται την τουρκική απειλή, δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα.

Όσο κι αν θέλουμε να αποφεύγουμε τη σκληρή πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών, τόσο αυτή θα επανέρχεται ως κακός εφιάλτης.

Η Τουρκία αποτελεί συστημική απειλή για τη χώρα μας και οι κινήσεις, οι δηλώσεις, οι αναφορές, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό αυτό το πρίσμα.

Διαφορετικά δεν θα είχαμε παρά να κάνουμε υπομονή, να ακυρώσουμε τα εξοπλιστικά και να περιμένουμε ο τουρκικός λαός να μας απαλλάξει από τον Ερντογάν.

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πόλεμος “όλοι εναντιόν όλων” στη Συρία

Πάμε σε χειρότερη και επικίνδυνη κατάσταση.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κωνσταντίνος Γρίβας: Η εξέλιξη στη Συρία μας εξέπληξε. Δεν περιμέναμε μια τόση γρήγορη αλλαγή σκηνικού και κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ και των δυνάμεών του, η οποία πρέπει να διερευνηθεί. Δεν είναι ότι τον εγκατάλειψαν οι Ρώσοι. Δημιουργείται μια μαύρη τρύπα στην περιοχή που θα επηρεάσει όλες τις γειτονικές χώρες.

Επηρεάζεται το Ιράν και ο σιιτικός άξονας με τη Χεζμπολάχ. Εγκλωβίζεται όμως μια πραγματικότητα για το Ισραήλ που μπορεί να την πληρώσει με πολλά προβλήματα. Οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν μια στρατηγική αμηχανία. Οι Ρώσοι φαίνονται ηττημένοι. Οι Τούρκοι φαίνονται μεν να έχουν μια στρατηγική επιτυχία από την άλλη όμως εγκλωβίζονται σε μια κατάσταση, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους Κούρδους.

Εγκλωβιζόμαστε σε μια εξαιρετικά μεταβατική περίοδο απ’ όπου μπορούν να προκύψουν τα πάντα. Γιατί συγκρούονται δυνάμεις που πολλαπλά συμφέροντα. Ιράν-Ρωσία-Ισραήλ-Τουρκία. Υπάρχουν όμως σύγκρουση και εσωτερικών δυνάμεων, γιατί στη Συρία είχαμε ένα παγωμένο εμφύλιο πόλεμο. Δεν νομίζω, ότι τώρα έχουμε την αρχή του τέλους, αλλά το τέλος της αρχής. Ξεκινά μια βίαιη αναδιαμόρφωση του εσωτερικού της Συρίας. Πάμε σε χειρότερη και επικίνδυνη κατάσταση. Ένας πόλεμος όλοι εναντίον όλων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Σενέρ Λεβέντ στον “Πολίτη”: Νέο Αφγανιστάν κάτω από τη μύτη μας

Ο κόσμος έχασε τόσο πολύ το μυαλό του ώστε να γιορτάζει τη νίκη της τρομοκρατίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μυρίζει νέο Αφγανιστάν κάτω από τη μύτη μας στη Συρία. Στολίζουν τον ηγέτη των τζιχαντιστών Τζουλάνι και τον εμφανίζουν μπροστά μας στις τηλεοράσεις.

Ο κόσμος έχασε τόσο πολύ το μυαλό του ώστε να γιορτάζει τη νίκη της τρομοκρατίας

Γράφει ο Σενέρ Λεβέντ, Πολίτης

Δεν ήταν εμφύλιος πόλεμος αυτός. Είχε έρθει απ’ έξω η συντριπτική πλειοψηφία των τζιχαντιστών που αποκαλούνται «αντιπολιτευόμενοι». Εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία. Ανατράφηκαν εκεί. Και εστάλησαν στη Συρία. Ήταν μισθοφόροι στρατιώτες αυτοί και όχι αντιπολιτευόμενοι. Ο πραγματικός κίνδυνος εμφύλιου πολέμου υπάρχει από εδώ και μπρος στη Συρία. Προς το παρόν υπάρχει λεηλασία και αρπαγή. Μετά, χαλασμός κόσμου.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ως τον νικητή διοικητή της τζιχαντιστικής νίκης, απελευθέρωσαν τη Συρία! Όμως, οι Σύροι θα δουν το πραγματικό σκοτάδι από εδώ και μπρος. Όλα αυτά που συμβαίνουν θυμίζουν το Ιράν, τη Λιβύη και το Ιράκ. Είχαν νομίσει ότι έκαναν επανάσταση και απελευθέρωσαν το Ιράν εκείνοι που ανέτρεψαν τον Σάχη Ριζά Πεχλεβί και έφεραν στη θέση του τον Αγιατολλάχ Χομεϊνί. Μετά από αυτό βίωσαν και βιώνουν την πραγματική σκλαβιά. Οι ισλαμιστές μουλάδες με τα αραχνιασμένα μυαλά δεν ανέχονται ακόμα και να φαίνονται τα μαλλιά των γυναικών! Ήταν και ο Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ ένας πολύ στυγνός δικτάτορας, όπως ο Σάχης Ριζά Πεχλεβί. Δεν έμεινε τίποτα που δεν έκανε στους αντιπολιτευόμενους. Γιόρτασαν όταν η αμερικανική εισβολή πιλάτεψε τον Σαντάμ και γκρέμισαν τα αγάλματά του, και αυτοί όπως εκείνους που γκρεμίζουν τα αγάλματα του Χαφέζ Άσαντ στη Συρία τώρα. Όμως, όταν είδαν τι συνέβη αργότερα, άρχισαν να ψάχνουν ακόμα και τον Σαντάμ. Γιόρτασαν και εκείνοι που αφάνισαν με πολύ άγριο τρόπο τον Καντάφι στη Λιβύη. Όμως, η Λιβύη μετατράπηκε σε τέτοια λίμνη αίματος αργότερα, που άρχισαν να νοσταλγούν τον Καντάφι. Δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό τώρα στη Συρία.

Το κοπάδι των τζιχαντιστών που κατέκτησε τη Δαμασκό επικήρυξε τον Άσαντ για δέκα εκατομμύρια δολάρια, λέει. Δέκα εκατομμύρια δολάρια σε όποιον τον συλλάβει. Και η Αμερική είχε κάποτε επικηρύξει για δέκα εκατομμύρια δολάρια τον ηγέτη της Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) Τζουλάνι. Κοιτάξτε τα καμώματα της ιστορίας. Και τώρα χειροκροτεί τον Τζουλάνι τον οποίο είχε επικηρύξει για δέκα εκατομμύρια δολάρια! Είναι πιο αστείες οι δηλώσεις που βγαίνουν από το στόμα του Ταγίπ Ερντογάν καθώς κατακερματίζεται η Συρία. Αναφέρεται σε προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας! Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις που μοιράστηκαν τα εδάφη της Συρίας: Οι τζιχαντιστές, οι Κούρδοι και οι Τούρκοι. Και ο έλεγχος όλων βρίσκεται στα χέρια της Αμερικής. Τους τραβά προς όποια πλευρά θέλει εκείνη! Αν δεν μπορέσουν να ενωθούν κάτω από μια σημαία οι τζιχαντιστές που χωρίστηκαν σε διάφορες ομάδες μεταξύ τους, μπορεί και αυτοί να χωριστούν σε μικρά κράτη. Η Αμερική θα κάνει ό,τι χρειάζεται για το Ισραήλ, στο οποίο αποδίδει μεγάλη σημασία. Άλλωστε, εκείνη καθόρισε και τα όρια αυτού του πολέμου. Όπως τα καθόρισε στην Κύπρο. Έδωσε άδεια στον τουρκικό στρατό για το μέχρι πού θα μπορούσε να πάει και χάραξε τη γραμμή. Από το Ριζοκάρπασο μέχρι τον Λιμνίτη. Στους τζιχαντιστές στη Συρία είπε «μην αγγίξετε τους Κούρδους». Άκουσαν και οι τζιχαντιστές στη Συρία και ο τουρκικός στρατός. Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν κράτησε την υπόσχεση που έδωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν. Ο Μπλίνκεν τού είπε «μην αγγίξετε τους αμάχους». Και εκείνος έδωσε αυτή την οδηγία στους τζιχαντιστές.

Μυρίζει ένα νέο Αφγανιστάν κάτω από τη μύτη μας. Στολίζουν τον ηγέτη των τζιχαντιστών Τζουλάνι και τον εμφανίζουν μπροστά μας στις τηλεοράσεις. Ο Τζουλάνι μας λέει πως άλλαξε και ότι δεν είναι ο ίδιος όπως παλιά. Αποτελούν παρελθόν, λέει, οι μέρες που η Αμερική τον επικήρυξε για δέκα εκατομμύρια δολάρια. Ο άνθρωπος είναι διαφορετικός σε κάθε ηλικία, λέει. Τώρα προσπαθεί να πείσει τον κόσμο τι δημοκρατικός ηγέτης είναι. Θα δείτε. Η Τουρκία θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει το νέο κράτος που ανακήρυξαν. Και μετά από αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν θα πάει στη Δαμασκό και θα κάνει προσευχή στο τζαμί Εμεβί. Ποιος ξέρει, μπορεί να κτίσει και στη Δαμασκό ένα κτηριακό συγκρότημα με τζαμί όπως κάνει εδώ σε εμάς. Και το δικό μας κράτος φάντασμα η ΤΔΒΚ θα είναι από τους πρώτους που θα συγχαρούν τη νέα διοίκηση στη Δαμασκό. Θα κτίσουμε πολύ καλές σχέσεις με αυτή την τρομοκρατική διοίκηση. Θα εισρεύσουν εδώ περισσότερα χρήματα και περισσότερα ναρκωτικά. Δεν είναι μακριά οι μέρες αυτές. Περιμένετε και θα δείτε. Θα δείτε πως θα συνδέσουν ακόμα και δρόμο από τη Λαττάκεια προς την Αμμόχωστο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Τί είπαν ένας κορυφαίος Υπουργός και ένας διπλωμάτης στον Μανώλη Κοττάκη περί στρατηγικής;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ὅτι στίς προσεχεῖς ἡμέρες καί πάντως πρίν ἀπό τήν ἀνάπαυλα τῶν Χριστουγέννων θά συνεδριάσει τό ΚΥΣΕΑ ὑπό τήν ἡγεσία τοῦ Πρωθυπουργοῦ γιά νά ἐγκρίνει τό νέο ἐπιθετικό «ἀμυντικό» δόγμα Δένδια στό Αἰγαῖο, πού προβλέπει καί ἐγκατάσταση ἀντιπυραυλικοῦ τείχους προστασίας τῶν νησιῶν μας, μέ σκοπό τήν θωράκιση τῆς ἄμυνάς τους.

Κανονικά τό ΚΥΣΕΑ θά ἔπρεπε νά εἶχε συνεδριάσει ἀμέσως μετά τίς δραματικές ἐξελίξεις στήν Συρία πού ἀναβαθμίζουν κατά δραματικά τρόπο τήν γεωπολιτική θέση τῆς Τουρκίας στήν παγκόσμια σκακιέρα.

Δεδομένου μάλιστα ὅτι ἡ γείτων ἔχει ρίξει «ἄγκυρα» στήν Λιβύη, τήν Ἀρμενία, τήν Ἀλβανία καί τήν Συρία, στόν περίγυρό μας δηλαδή, θά ἀρκοῦσε ἀπό μόνο του γιά τήν ἔκτακτη σύγκληση τοῦ Ἀνωτάτου Ὀργάνου Ἐθνικῆς Ἀσφαλείας τῆς χώρας.

Εἴτε ὅμως συνεδριάσει σήμερα, εἴτε αὔριο, εἴτε μεθαύριο, ἐπείγει ἡ ἀναγνώριση τῆς νέας πραγματικότητας. Ἡ στρατηγική τῆς Kυβερνήσεως τήν διετία 2023-2024 κατέρρευσε σέ λίγες μέρες σάν χάρτινος πύργος ἀπό τραπουλόχαρτα. Εἴμαστε ἡ ἐμπροσθοφυλακή τοῦ ΝΑΤΟ στήν Οὐκρανία ἐδῶ καί δύο χρόνια καί στέλνουμε διαρκῶς ὅπλα ἀδυνατίζοντας τήν ἄμυνά μας, ἀλλά αἴφνης ὁ Πρόεδρος Τράμπ ἀνακοινώνει ὅτι οἱ ΗΠΑ μᾶλλον ἀποχωροῦν ἀπό τό ΝΑΤΟ!

Πάει ἡ χρησιμότης τοῦ «προβλέψιμου συμμάχου» πού τά κάνει ὅλα καί συμφέρει. Εἴμαστε ἡ αἰχμή τοῦ δόρατος τῆς πολεμικῆς τῆς Δύσεως ἐναντίον τοῦ Πούτιν, μέχρι καί τόν …πόλεμό τους κηρύξαμε, ἀλλά κατά τά φαινόμενα ὁ Πούτιν εἶναι ἕτοιμος νά τά βρεῖ μέ τόν Τράμπ. «Πάει» καί ἡ χρησιμότης μας ὡς «ἀντικομμουνιστικῆς» χώρας. Ἐπενδύσαμε στόν ἀπ’ εὐθείας διάλογο μέ τούς Τούρκους χωρίς ἐνδιαμέσους συζητῶντας ὅλα τά θέματα πού θέτουν οἱ γείτονες στό τραπέζι, ἀλλά τώρα οἱ γείτονες εἶναι παντοῦ στά δυτικά σύνορά μας, στά ἀνατολικά σύνορά μας, στά βόρεια σύνορά μας. Μᾶς κυκλώνουν. Καί μάλιστα μέ τά ὅπλα. Τί γίνεται τώρα λοιπόν;

Ρώτησα χθές ἕναν κορυφαῖο Ὑπουργό καί ἕναν σημαντικό διπλωμάτη μας. Ὁ διπλωμάτης μοῦ περιέγραψε τήν κατάσταση: «Οἱ Ἰσραηλινοί προτιμοῦν νά ἔχουν σύνορα μέ τήν Τουρκία τοῦ Ἐρντογάν παρά μέ τήν Συρία τοῦ Ἄσσαντ, ἡ ὁποία μαζί μέ τό Ἰράν συντηροῦσαν τήν Χαμάς καί τήν Χεζμπολλάχ. Οἱ Ρῶσσοι προτιμοῦν νά ἔχουν στά πόδια τους τόν χωροφύλακα τῶν Ἀμερικανῶν Τουρκία παρά τήν ἴδια τήν Ἀμερική.

Κάπως ἔτσι ἡ Ρωσσία ἀποχωρεῖ ἀπό τήν Συρία πού δέν εἶναι τώρα προτεραιότητας, καί ἡ Ἀμερική ἑτοιμάζεται νά ἀποχωρήσει ἀπό τήν Οὐκρανία. Μοῦ θυμίζει τήν Εἰρήνη τῆς Βεστφαλίας».

Ὁ κορυφαῖος Ὑπουργός πού ὡς ἐκ τῆς θέσεώς του ἔχει πανοραμική εἰκόνα γιά τίς ἐξελίξεις ἦταν εὔστοχος καί συνοπτικός: «Τώρα χρειαζόμαστε νέα στρατηγική». Πράγματι, τήν χρειαζόμαστε αὐτήν τήν στρατηγική. Ἀλλά τό βασικό ἐρώτημα εἶναι ποιός ἔχει ἀξιοπιστία γιά νά χαράξει αὐτήν τήν στρατηγική μετά τήν αὐτοχειρία τῆς ἑλληνικῆς ἐξωτερικῆς πολιτικῆς, εἰδικῶς τήν τελευταία διετία.

Κάπου ἐδῶ διασταυρώνονται οἱ ἐσωτερικές μέ τίς διεθνεῖς ἐξελίξεις. Στόν κύριο Μητσοτάκη δέν ἀρέσει ὁ κύριος Καραμανλῆς καί ὁ κύριος Σαμαρᾶς. Δικαίωμά του, ἄς ποῦμε, γιά τήν οἰκονομία τοῦ χρόνου.

Τοὐλάχιστον ἄς διαβάσει πολύ προσεκτικά τί λέει ὁ κύριος Καραμανλῆς. Τί λένε οἱ δύο πρώην Πρωθυπουργοί. Χρήσιμο θά τοῦ εἶναι γιά νά πάρει καμμιά ἰδέα. Τό νά ἀσχολεῖται μέ τό πῶς θά ἐξαφανίσει ἀπό τά Μέσα ἤ πῶς θά περιορίσει τήν ἀναμετάδοση ὅλων ὅσων εἶπε τήν Κυριακή ὁ Καραμανλῆς ἤ αὐτῶν πού θά πεῖ τήν Πέμπτη ὁ Ἀντώνης Σαμαρᾶς, δέν εἶναι λύση, καί πάντως ἀποτελεῖ ἀσυγχώρητο πταῖσμα.

Εἴπαμε! Τά πρόσωπα διαγράφονται, γεγονότα δέν διαγράφονται. Ἤ ὅπως θά τό ἔλεγε ὁ Πρόεδρος Μιττερράν, τά γεγονότα εἶναι «ξεροκέφαλα».

Ποιός λατρεύει τίς Κασσάνδρες;

Ο ΦΙΛΟΣ μου, ὁ Κώστας Γεωργίου, συνηθίζει νά λέει μέ τήν γνωστή δηκτικότητά του ὅτι κάποιος πρέπει νά μένει στήν ἄκρη καί νά σκέφτεται σ’ αὐτή τήν χώρα. Δέν μπορεῖ νά εἶναι ὅλοι στήν πρώτη γραμμή!

Ὑποτίθεται ὅτι στό παρελθόν κυβερνοῦσε ἡ Δεξιά καί σκεφτόταν ἡ Ἀριστερά, ἀλλά μετά τήν ὀδυνηρή ἐμπειρία τῆς διακυβερνήσεως τῆς δεύτερης, κάθε …σκέψη ἔχει ἀπομακρυνθεῖ ἀπό αὐτήν.

Διαβάζω αὐτές τίς μέρες τό νέο βιβλίο τοῦ ἀγαπημένου Μίμη Ἀνδρουλάκη, τό ὁποῖο φέρει τόν τίτλο «Ποιός τό ξέρει» (ἐκδόσεις «Πατάκη»). Θά γράψω σέ ἄλλο σημείωμα γιά τίς ἀποκαλύψεις πού κάνει γιά τό πόσο τραγικά λίγος καί ἀπαράσκευος ἦταν ὁ Παπανδρέου γιά τήν διαχείριση τῆς οἰκονομικῆς κρίσεως τοῦ 2009, ὅταν ἐξελέγη Πρωθυπουργός (ἐπιβεβαιώνει πλήρως τήν Μέρκελ), γιατί τό ἐνδιαφέρον τοῦ βιβλίου, ἐπί τῆς ἀρχῆς, εἶναι ἡ ἐπικέντρωσή του στίς …Κασσάνδρες.

Ὁ ἴδιος ὁ Ἀνδρουλάκης ἐπεφύλαξε αὐτόν τόν ρόλο στόν ἑαυτό του σέ μία πολύ κρίσιμη περίοδο γιά τήν χώρα καί τό ΠΑΣΟΚ, τοῦ ὁποίου ἦταν βουλευτής τήν ἐποχή ἐκείνη. Καί παρά τό γεγονός ὅτι προειδοποίησε μέ βιβλία ὅτι ἡ πατρίδα μας ἦταν ἀπό τό 2008 χαμένη στήν δίνη μιᾶς φοβερῆς ἐσωστρέφειας πού δέν παρακολουθοῦσε τί συνέβαινε στόν περίπλοκο κόσμο πού ζοῦμε μετά τήν πτώση τοῦ ὑπαρκτοῦ σοσιαλισμοῦ, στήν περίμετρό της, κανείς δέν τόν πίστεψε. Κανείς δέν τόν πῆρε στά σοβαρά. Κανείς δέν ἐπωφελήθηκε ἀπό τήν διορατικότητα τῆς Κασσάνδρας. Μᾶλλον ἐνόχλησε τό κόμμα του, πάρα εἰσακούστηκε.

Ζοῦμε αὐτήν τήν περίοδο, μετά ἀπό ἕνα μεγάλο διάλειμμα ἠρεμίας σέ ἀντίστοιχους καιρούς. Τό 2009 ὁ Μίμης μέ τό βιβλίο του «Ἔ, πρόεδρε» προειδοποιοῦσε τόν ἀρχηγό του, τήν ὥρα πού ἔκανε σέρφ στόν λαϊκισμό, πώς ἡ πατρίδα μας θά πληρώσει ἀκριβά ὅσα συνέβαιναν στόν ὑπόλοιπο κόσμο ἄν δέν ἐλάμβανε ἀμέσως τολμηρές ἀποφάσεις. Ὁ κατακλυσμός τοῦ 2008, ἀπό τήν πρώτη κρίση τοῦ ἀμερικανικοῦ καπιταλισμοῦ τοῦ 2008, προκάλεσε τεράστια προβλήματα στόν τραπεζικό τομέα στήν Εὐρώπη. Μεταδιδόμενα. Ἀλλά ἐμεῖς τότε ἀσχολούμασταν μέ τό Βατοπέδι, τόν Ζαχόπουλο, καί ἄλλες ἀσήμαντες παραπολιτικές, ὅπως ἀπεδείχθη, στό πέρας τοῦ χρόνου, ἱστορίες. Ποῦ καιρός γιά σκέψη!

Παρατηρῶ ὅλα ὅσα συμβαίνουν στόν κόσμο τήν τελευταία ἑβδομάδα μέ ἀποκορύφωμα αὐτό τό Σαββατοκύριακο καί διαπιστώνω ὅτι ζοῦμε μέσα στίς ἴδιες αὐταπάτες καί μέσα στίς ἴδιες ἐσωστρέφειες. Ὁ νέος κόσμος τό 2025 θά εἶναι πιό περίπλοκος παρά ποτέ, γιατί ἡ κρίση κτυπᾶ σέ πολλά μέτωπα. Κτυπᾶ τήν ἴδια τήν δημοκρατία στήν Δύση. Στήν καρδιά της (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία) ἀλλά καί στήν περιφέρειά της.

Ἡ κρίση ἀναβιώνει θρησκευτικούς φανατισμούς στήν Μέση Ἀνατολή, οἱ ὁποῖοι κινοῦνται γιά νά φτιάξουν κράτη. Ξεσκεπάζει καί ἀπογυμνώνει τίς χριστιανικές ἡγεσίες στήν Δύση, τήν ὥρα πού ἴδιος ὁ Χριστιανισμός, καί ἰδιαίτερα ἡ σφριγηλή Ὀρθοδοξία, εἶναι σέ ἀνοδική πορεία σέ ἀντίθεση μέ τόν καθολικισμό (στίς ΗΠΑ οἱ πιστοί ἀπογοητεύτηκαν ἀπό τήν ταύτιση τῆς Καθολικῆς Ἐκκλησίας μέ τίς φαρμακευτικές στήν πανδημία καί κάνουν στροφή.) Καί βεβαίως ἡ κρίση αὐτή φέρνει στήν πρώτη γραμμή τῆς ἐπικαιρότητας τό ζήτημα τοῦ χρέους, παγκοσμίως.

Ἀναλυτικώτερα: ἡ δυτική δημοκρατία ἀπειλεῖται πολύ σοβαρά. Ὁ ἐν ἐνεργείᾳ Πρόεδρος τῶν ΗΠΑ ἔκανε χρήση τῆς ἐξαιρετικῆς προνομίας πού τοῦ δίνει τό Σύνταγμα καί ἀπένειμε χάρη στόν ὑπόδικο γυιό του. Ὁ ἀρχηγός τῆς ἐκτελεστικῆς ἐξουσίας κατήργησε μέ μία ὑπογραφή του τήν δικαστική ἐξουσία. Στήν ἀνήκουσα στήν Δύση καί τό ΝΑΤΟ Ρουμανία ἔγινε τό ἀκριβῶς ἀντίθετο. Ἡ δικαστική ἐξουσία μέ μία ἀπόφασή της κατήργησε τήν λαϊκή κυριαρχία, τήν δημοκρατία καί τήν ἐπερχόμενη ἐκτελεστική ἐξουσία. Ἀκύρωσε τόν πρῶτο γῦρο τῶν προεδρικῶν ἐκλογῶν. Στήν νότιο Κορέα ἡ δημοκρατία ἔφερε τόν στρατιωτικό νόμο, τό κοινοβούλιο τόν κατήργησε καί τό ἴδιο κοινοβούλιο κράτησε τόν …δικτάτορα στήν ἐξουσία. Εἶναι προφανές ὅτι ἡ δυτική δημοκρατία –ὑπό προϋποθέσεις– ἐπιδεικνύει ἰσχυρότατες τάσεις ὁλοκληρωτισμοῦ. Τό παμπάλαιο «ὁ σκοπός ἁγιάζει τά μέσα» βρίσκει ἐφαρμογή κάθε μέρα στήν Δύση τοῦ Διαφωτισμοῦ καί τοῦ Ὀρθολογισμοῦ. Ἡ δημοκρατία ἔχει ἀξία στήν Δύση μόνον ὅταν ἐξυπηρετεῖ καί στεφανώνει τήν σκοπιμότητα. Σέ διαφορετική περίπτωση, ἡ δημοκρατία ἀποτάσσεται στό ὄνομα τῶν ἐξωτερικῶν ἐχθρῶν.

Τήν ἴδια ὥρα, ὁ ριζοσπαστικός ἰσλαμισμός προελαύνει καί θέτει σέ κίνδυνο τόσο τήν περιφερειακή σταθερότητα ὅσο καί τίς χριστιανικές κοινότητες τῆς Μέσης Ἀνατολῆς. Στήν ὁποία εἶναι ἐγκατεστημένα αἰῶνες τώρα τά Ὀρθόδοξα Πατριαρχεῖα τῶν Ἱεροσολύμων καί τῆς Ἀντιόχειας. Εἶναι τέτοιος ὁ φανατισμός πού ἐπικρατεῖ, ὥστε σήμερα γίνεται ἀντιληπτό τί ἐνδεχομένως ὑποκρύπτεται μετά τήν μετατροπή τῆς Ἁγίας Σοφίας καί τῆς Μονῆς Χώρας σέ τέμενος. Ἡ Ἁγία Σοφία ἦταν ἡ ἀρχή.

Ἡ προοπτική νά ἀποκτήσει ἡ Κύπρος καί ἡ πατρίδα μας ἰσλαμικό χαλιφᾶτο μιά ἀνάσα ἀπό τά σύνορά τους εἶναι πλέον πάρα πολύ ἰσχυρή. Ἄλλο τόσο ἰσχυρή εἶναι ἡ πιθανότητα ὅπως κάποιοι σήμερα νοσταλγοῦν τούς… δικτάτορες στίς χῶρες πού ἔγινε ἡ ἀραβική ἄνοιξη καί ἀντικαταστάθηκαν ἀπό φανατικούς ἰσλαμιστές, νά τούς νοσταλγήσουν καί στό μέλλον. Ὁ κίνδυνος αὐτός ὅμως ἀντί νά κινητοποιεῖ τόν χριστιανισμό καί τήν ὀρθοδοξία, τούς κρατᾶ σέ ὕπνωση. Τά ἐγκαίνια τῆς Παναγίας τῶν Παρισίων ἀποκάλυψαν ἕνα καθολικό ἱερατικό προσωπικό, ἐνδεδυμένο μέ ἄμφια, πού δέν εἶχε τίποτε τό ἱερό, ἀλλά ἦταν κοσμικά δημιουργήματα μόδιστρων. Μετέτρεψαν τήν Παναγία σέ πασσαρέλλα.

Ὡστόσο, τήν ὥρα πού ὁ καθολικισμός χάνει ἐρείσματα σέ ὅλον τόν κόσμο καί οἱ ἐκκλησίες του ἄδειες ἀπό πιστούς πωλοῦνται στήν Γερμανία καί μετατρέπονται σέ μπάρ, ἡ Ὀρθοδοξία ἐπιλέγει μέ τήν παρότρυνση τῆς πολιτικῆς τόν δρόμο τῆς διασπάσεως καί τοῦ ὑλικοῦ συμφέροντος. Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος θεώρησε εὔλογη τήν συγκυρία νά στραφεῖ εὐθέως κατά τοῦ ἡγέτη μίας μεγάλης ὀρθόδοξης χώρας, ὅπως ἡ Ρωσσία τοῦ Προέδρου Πούτιν, καί νά διακηρύξει τόν πόθο του γιά τήν ἕνωση τῶν ἐκκλησιῶν μέσῳ τοῦ κοινοῦ ἑορτασμοῦ τοῦ Πάσχα. Σέ κάποιους ἔδινε ἐξετάσεις!

Ἐνῷ στήν Ἑλλάδα ἡ ἡγεσία τῆς ἐκκλησίας ἔχει στόν νοῦ της πῶς νά πιέζει ἀνώτατους δικαστές τοῦ ΣτΕ, γιά νά βάλει χέρι στά ἀμόλυντα μοναστήρια ἡσυχαστήρια πού δημιούργησαν οἱ Ἅγιοι μέ τίς διαθῆκες τους, μακριά ἀπό τήν ἐπιρροή αὐτῆς τῆς πατροκτόνου ἐκκλησίας. Τό ἐνδιαφέρον της ἀντί νά δεῖ τί γίνεται πραγματικά στόν κόσμο μέ τίς διώξεις χριστιανῶν στήν Συρία, εἶναι τί θά ἀπογίνουν τά …13 ἑκατομμύρια εὐρώ τοῦ ταμείου τῆς ὀρφανῆς Κιβωτοῦ. Τό πλέον συγκλονιστικό εἶναι ὅτι τό πλήρωμα τῆς ὀρθοδοξίας, σέ καιρούς δύσκολους, ξεμακραίνει ἀπό τήν ἡγεσία ἐνῷ θά ἔπρεπε ἐκείνη νά κάνει τά πάντα γιά νά τό κρατήσει κοντά του.

Στήν Ρουμανία ὁ ἄσημος ἀκροδεξιός Πρόεδρος κέρδισε σχεδόν τό 25% τῶν ψήφων μιλῶντας γιά τήν ὀρθοδοξία. Στήν Ἑλλάδα ὑπάρχουν Ἱερές Μονές, οἱ ὁποῖες κατακλύζονται ὅλον τόν χρόνο ἀπό Βαλκάνιους ὀρθοδόξους, ὅπως Σέρβους, Μαυροβούνιους, Ρουμάνους, Σκοπιανούς, Βουλγάρους ἀλλά καί Ρώσσους, πού ἀφήνουν στήν ἄκρη τήν γεωπολιτική τῆς Δύσεως, κάνουν χιλιόμετρα καί προσεύχονται ὅλοι μαζί μέ τούς Ἕλληνες, στόν κύριο ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστό. Μακριά ἀπό ἐθνικές διαφορές.

Ἀλλά ἡ θρησκευτική ἡγεσία μας, οἰκουμενική καί ἑλλαδική, ἀντί νά ἀξιοποιήσει αὐτήν τήν πρωτοφανῆ ἑνότητα πού συντελεῖται στήν βάση τῶν ὀρθοδόξων αὐτήν τήν περίοδο καί νά κηρύξει συναγερμό γιά τήν προστασία τῶν ὁμοδόξων τῆς Μέσης Ἀνατολῆς …τυρβάζει. Ἡ συσπείρωση, ὅμως, ἐπείγει μπροστά στόν ριζοσπαστικό θρησκευτικό ἰσλαμικό φονταμενταλισμό. Τί θά πρέπει νά συμβεῖ γιά νά καταλάβουμε ὅτι τρίτες δυνάμεις χρησιμοποιοῦν καιροσκοπικά τόν χριστιανισμό γιά νά πλήξουν τήν ἑνότητα τῆς Ὀρθοδοξίας στόν Βορρᾶ καί τό ἴδιο καιροσκοπικά τό ριζοσπαστικό Ἰσλάμ γιά νά ἐλέγξουν τίς ἐξελίξεις στήν Μέση Ἀνατολή; Αὐτή ἡ ἀμοραλιστική Δύση χρησιμοποιεῖ ταυτόχρονα τούς φανατικούς τζιχαντιστές καί γιά νά διώξει τόν δικτάτορα Ἄσσαντ καί τούς φιλειρηνικούς Ὀρθοδόξους γιά νά ἐλέγξει τίς ἐξελίξεις στόν Βορρᾶ καί τά Βαλκάνια! Χωρίς νά γνωρίζει καί ἡ ἴδια ὅτι σπέρνει μέ ἀνέμους θυελλώδεις.

Καί βεβαίως ἐκτός τήν δημοκρατία καί ἀπό τίς θρησκεῖες τῶν ὁποίων οἱ ἡγεσίες καθίστανται ἀθύρματα γεωπολιτικῶν παιγνίων, ὑπάρχει καί τό χρέος. Ἡ Οἰκονομία. Ἐμεῖς ἐδῶ καί καιρό ζοῦμε τόν μῦθο μας καί δέν καταλαβαίνουμε τόν συνδυασμό τῆς περιπλοκῆς τῶν κινδύνων πού φέρνουν ἡ ὑπονόμευση τῆς Δημοκρατίας, ὁ θρησκευτικός φανατισμός, ὁ κατ’ ἐπέκτασιν ἀναθεωρητισμός καί ἡ ἐπιδείνωση τοῦ οἰκονομικοῦ κλίματος στήν Εὐρώπη. Εἶναι τό τέλειο κοκταίηλ γιά μεγάλες ἱστορικές ἐξεγέρσεις. 15 χρόνια μετά τό 2008 ὅλα εἶναι ὥριμα γιά νά καταστεῖ ἡ Εὐρώπη παρανάλωμα τοῦ πυρός. Εἴτε μέ τήν κρίση χρέους πού πυροδοτεῖ τό γαλλικό πρόβλημα εἴτε μέ τήν παράταση τοῦ πολέμου πού ἐπιδιώκουν κάποιοι στήν Οὐκρανία, καί ἐκτοξεύει τό ἐνεργειακό κόστος εἴτε μέ νέο προσφυγικό κῦμα ἀπό τήν Μέση Ἀνατολή.

Οἱ Κασσάνδρες, πού τά λένε αὐτά, δέν ἀρέσουν. Διότι χαλοῦν τόν μῦθο. Διότι ἐδῶ ὅλα πᾶνε καλά. Ἔχουμε σταθερότητα. Ἔχουμε 95 δισ. γιά τό Ταμεῖο Ἀνακάμψεως, ἀσχέτως ἄν τό μετατρέπουμε σέ ἐπιδόματα, σέ παροχές καί σέ ἔργα γιά τήν οἰκονομική ὀλιγαρχία. Ἔχουμε 22 δισ. εὐρώ ἔσοδα ἀπό τόν ὑπερτουρισμό, ἔστω καί ἐάν ἡ συντριπτική πλειοψηφία ἀπό αὐτά πάει στίς τσέπες πολύ λίγων καί ὄχι στήν ἀνάπτυξη.

Καί βεβαίως στό μέλλον θά ἔχουν κι ἄφθονο φυσικό ἀέριο ἄν μᾶς ἀφήσουν οἱ γείτονες νά κάνουμε γεωτρήσεις νοτίως τῆς Κρήτης. Γενικῶς, ὅπως ἔλεγε παλαιά καί ἡ διαφήμιση, ζοῦμε στόν κόσμο τοῦ Μάλμπορο! Θέλουμε σταθερότητα καί δέν ξέρουμε πόσο ἐπισφαλής εἶναι λόγῳ τῆς διεθνοῦς ρευστότητας. Αἰσθάνομαι καμμιά φορά σάν τόν Μίμη. Βλέπω τά μερομήνια ὅπως καί κάθε σκεπτόμενος ἄνθρωπος, δέν πρωτοτυπῶ, ἀλλά αἰσθάνομαι καί πολύ μόνος. Ὅπως καί πολλοί ἄλλοι, πού τά βλέπουν. Διότι διαταράσσουμε τό πάρτυ. Οἱ Κασσάνδρες δέν ἀρέσουν. Διότι ἔχουν ἄδικο, ἐπειδή ἔχουν δίκιο πολύ νωρίς. Δικαιώνονται ὅμως. Πολύ ἀργά, καί συνήθως πάνω στά συντρίμμια. Εὐχόμαστε αὐτήν τήν φορά, ὄχι!

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις14 λεπτά πριν

Πόλεμος “όλοι εναντιόν όλων” στη Συρία

Πάμε σε χειρότερη και επικίνδυνη κατάσταση.

Απόψεις44 λεπτά πριν

Γεώργιος Καμπάς: Μυρίζει θάνατος και καταστροφή στη Συρία!

Γεώργιος Καμπάς: Με την Αραβική Άνοιξη ξεκίνησε η κίνηση της αμφισβήτησης του Άσαντ. Όλα αυτά τα χρόνια σερνόταν αυτή η...

Ιστορία - Πολιτισμός49 λεπτά πριν

12 Δεκεμβρίου: Εορτάζει ο Άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός

Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα –...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Σενέρ Λεβέντ στον “Πολίτη”: Νέο Αφγανιστάν κάτω από τη μύτη μας

Ο κόσμος έχασε τόσο πολύ το μυαλό του ώστε να γιορτάζει τη νίκη της τρομοκρατίας

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Τί είπαν ένας κορυφαίος Υπουργός και ένας διπλωμάτης στον Μανώλη Κοττάκη περί στρατηγικής;

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ὅτι στίς προσεχεῖς ἡμέρες καί πάντως πρίν ἀπό τήν ἀνάπαυλα τῶν Χριστουγέννων θά συνεδριάσει τό...

Δημοφιλή