Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ουκρανία: Πώς η Ρωσία θα ρίξει στις συγκρούσεις 34.000 νέους στρατιώτες μέχρι το τέλος Αυγούστου

Δημοσιεύτηκε στις

Νέες μονάδες με εθελοντές συγκροτεί ο ρωσικός στρατός

Στην ενίσχυση των δυνάμεών της που επιχειρούν στην Ουκρανία με εθελοντικά τάγματα φαίνεται ότι επενδύει η Μόσχα. Σύμφωνα με τον Ρώσο πολεμικό ανταποκριτή και milblogger, Μαξίμ Φομίν, η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια «εθελοντική κινητοποίηση», στο πνεύμα της οποίας κάθε περιοχή (ομόσπονδες ενότητες) πρέπει να δημιουργήσει τουλάχιστον ένα τάγμα εθελοντών.

Ο όρος «εθελοντική κινητοποίηση» πιθανώς υπονοεί ότι το Κρεμλίνο διέταξε τα 85 ομοσπονδιακά υποκείμενα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων της κατεχόμενης Σεβαστούπολης και της Κριμαίας, να στρατολογήσουν και να δώσουν οικονομικά κίνητρα στους εθελοντές για να σχηματίσουν νέα τάγματα, εξηγεί το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. Όπως σημειώνεται, η Μόσχα κάνει αυτή την επιλογή αντί να προχωρήσει σε κινητοποίηση που βασίζεται στη στράτευση ή την υποχρεωτική ενεργοποίηση όλων των εφέδρων στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ρωσικά μέσα ανέφεραν ότι περιφερειακοί αξιωματούχοι στρατολογούν άνδρες ηλικίας έως 50 ετών (ή έως 60 ετών για κάποιες στρατιωτικές ειδικότητες) για εξάμηνες συμβάσεις και προσφέρουν μισθούς κατά μέσο όρο από 220.000 έως 350.000 ρούβλια το μήνα (περίπου 3.750 έως 5.900 ευρώ).  Άλλες περιοχές προσφέρουν μπόνους άμεσης στράτευσης που ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 200.000 ρούβλια (περίπου 3.400 ευρώ) που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της περιοχής και τα κοινωνικά επιδόματα για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη δημιουργία ή την ανάπτυξη ταγμάτων εθελοντών στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου στις περιφέρειες: Κουρσκ, Κράι Πριμόρσκι, Μπασκορτοστάν, Τσουβασία, Τσετσενία, Ταταρστάν , Μόσχα, Περμ, Νίζνι Νόβγκοροντ και Ορενμπούργκ . Επίσης, οι αξιωματούχοι της περιφέρειας Τιουμέν ανακοίνωσαν τον σχηματισμό εθελοντικών μονάδων (όχι συγκεκριμένα τάγματος) στις 7 Ιουλίου. 

Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές και σχετικά έγγραφα, το Κρεμλίνο επιδιώκει να στρατολογήσει περίπου 400 στρατιώτες ανά τάγμα, οι οποίοι θα λάβουν εκπαίδευση ενός μήνα πριν αναπτυχθούν στην Ουκρανία. Ο αριθμός των ανδρών μπορεί να ποικίλλει καθώς ορισμένα ομοσπονδιακά υποκείμενα, όπως η Δημοκρατία του Ταταρστάν και η Τσετσενία, δημιουργούν δύο και τέσσερα τάγματα εθελοντών, αντίστοιχα.

Εάν κάθε περιοχή σχηματίσει τουλάχιστον μία στρατιωτική μονάδα 400 ανδρών, τα τάγματα εθελοντών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια δύναμη με περίπου 34.000 νέους στρατιώτες μέχρι το τέλος Αυγούστου, σημειώνουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου.

Ωστόσο, είναι πιθανό ορισμένα ομοσπονδιακά υποκείμενα να καθυστερήσουν ή να μην συμμετάσχουν στην ίδρυση των ταγμάτων, με τους αξιωματούχους στο Βόλγκογκραντ να μην έχουν, για παράδειγμα, ανακοινώσει το σχηματισμό των νέων μονάδων.

Τα νεοσυσταθέντα τάγματα αναχωρούν επί του παρόντος για τα πεδία εκπαίδευσης και πιθανότατα θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους που διαρκεί ένα μήνα έως τα τέλη Αυγούστου, αλλά δεν θα είναι έτοιμα για μάχη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank. 

naftemporiki.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

To Hubble μελέτησε τους μεγάλους… σαιξπηρικούς δορυφόρους του Ουρανού

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του και παρουσιάζει τώρα τα ενδιαφέροντα ευρήματα της.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του και παρουσιάζει τώρα τα ενδιαφέροντα ευρήματα της.

Σε αντίθεση με τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος τα ονομάτα των δορυφόρων του Ουρανού δεν προέρχονται από την ελληνική μυθολογία αλλά από χαρακτήρες στα έργα του Σαίξπηρ.

Το Hublle μελέτησε τους δορυφόρους Άριελ, Ουμβριήλ, Τιτάνια, Όμπερον. Οι ερευνητές προέβλεψαν ότι με βάση τις αλληλεπιδράσεις με τη μαγνητόσφαιρα του Ουρανού, οι πλευρές αυτών των παλιρροϊκά κλειδωμένων φεγγαριών που βλέπουν τον πλανήτη θα ήταν φωτεινότερες από τις «πίσω» πλευρές, που θα ήταν πάντα στραμμένες προς τα έξω. Αυτό θα οφειλόταν στο σκούρο χρώμα των πίσω πλευρών τους από φορτισμένα σωματίδια όπως ηλεκτρόνια παγιδευμένα στη μαγνητόσφαιρα του Ουρανού. Αντ’ αυτού, δεν βρήκαν στοιχεία για σκούρο χρώμα στις πίσω πλευρές των φεγγαριών, αλλά σαφείς ενδείξεις για σκούρο χρώμα στις μπροστινές πλευρές των εξωτερικών φεγγαριών.

πηγή φωτό. (ESO)

«Ο Ουρανός είναι παράξενος, επομένως ήταν πάντα αβέβαιο το πόσο το μαγνητικό πεδίο αλληλεπιδρά στην πραγματικότητα με τους δορυφόρους του. Για αρχή, έχει κλίση 98 μοιρών σε σχέση με την εκλειπτική. Αυτό σημαίνει ότι ο Ουρανός έχει δραματική κλίση σε σχέση με το τροχιακό επίπεδο των πλανητών. Κυλάει πολύ αργά γύρω από τον Ήλιο στο πλάι του καθώς ολοκληρώνει την τροχιά του, διάρκειας 84 ετών, γύρω από τη Γη. Τη στιγμή της διέλευσης του Voyager 2 (το 1986) η μαγνητόσφαιρα του Ουρανού είχε κλίση περίπου 59 μοιρών από το τροχιακό επίπεδο των δορυφόρων. Έτσι, υπάρχει μια επιπλέον κλίση στο μαγνητικό πεδίο» λέει ο Δρ. Ρίτσαρντ Καρτράιτ ερευνητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το φαινόμενο

Επειδή ο Ουρανός και οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περιστρέφονται ταχύτερα από ό,τι τα φεγγάρια του σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περνούν συνεχώς από τα φεγγάρια. Εάν η μαγνητόσφαιρα του Ουρανού αλληλεπιδρά με τα φεγγάρια του, τα φορτισμένα σωματίδια θα πρέπει κατά προτίμηση να χτυπούν την επιφάνεια των πίσω πλευρών.

Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια, καθώς και οι κοσμικές ακτίνες του γαλαξία μας, θα πρέπει να σκουρύνουν τα πίσω ημισφαίρια του Άριελ, του Ούμπριελ, της Τιτάνιας και του Όμπερον και πιθανώς να παράγουν το διοξείδιο του άνθρακα που ανιχνεύεται σε αυτά τα φεγγάρια.

Οι αστρονόμοι ανέμεναν ότι, ειδικά για τα εσωτερικά φεγγάρια Άριελ και Ούμπριελ, τα πίσω ημισφαίρια θα ήταν πιο σκούρα από τις μπροστινές πλευρές σε υπεριώδη και ορατά μήκη κύματος. Αλλά αυτό όπως φαίνεται σύμβαίνει. Αντίθετα, τα μπροστινά και πίσω ημισφαίρια του Άριελ και του Ούμπριελ είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοια σε φωτεινότητα.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια διαφορά μεταξύ των ημισφαιρίων των δύο εξωτερικών φεγγαριών, της Τιτάνιας και του Όμπερον και όχι των φεγγαριών που περίμεναν. Ακόμα πιο παράξενο, η διαφορά στη φωτεινότητα ήταν το αντίθετο από αυτό που περίμεναν. Τα δύο εξωτερικά φεγγάρια έχουν πιο σκούρα και κόκκινα ημισφαίρια μπροστά σε σύγκριση με τα πίσω ημισφαίριά τους.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η σκόνη από ορισμένους από τους αποκαλούμενους ακανόνιστους» δορυφόρους του Ουρανού καλύπτει τις μπροστινές πλευρές της Τιτανίας και του Όμπερον. Οι ακανόνιστοι δορυφόροι είναι φυσικά σώματα που έχουν μεγάλες, εκκεντρικές και κεκλιμένες τροχιές σε σχέση με το ισημερινό επίπεδο του μητρικού πλανήτη τους.

Οι μικρομετεωρίτες χτυπούν συνεχώς τις επιφάνειες των ακανόνιστων δορυφόρων του Ουρανού, εκτοξεύοντας μικρά κομμάτια υλικού σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Για εκατομμύρια χρόνια, αυτό το σκονισμένο υλικό κινείται προς τα μέσα προς τον Ουρανό και τελικά διασχίζει τις τροχιές της Τιτανίας και του Όμπερον.

Αυτά τα εξωτερικά φεγγάρια σαρώνουν τη σκόνη και την μαζεύουν κυρίως στα μπροστινά ημισφαίρια τους, τα οποία είναι στραμμένα προς τα εμπρός. Είναι σαν τα έντομα να χτυπούν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας καθώς οδηγείτε σε έναν αυτοκινητόδρομο. Αυτό το υλικό κάνει την Τιτάνια και τον Όμπερον να έχουν πιο σκούρα και κόκκινα ημισφαίρια.

Naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να αποκλείσουν την Τουρκία με το πρόγραμμα SAFE με τη χρήση veto;

Eίναι πολύ αμφίβολο αν η Τουρκία θεωρείται απειλή και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η 10η παράγραφος του άρθρου 16 του Κανονισμού μπορεί να αποτελέσει «πάτημα» για την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης

O Καθηγητής Δικαίου της ΕΕ στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Μανώλης Περάκης σε σημερινό (15/6) άρθρο του στο «ΒΗΜΑ» ξεκαθαρίζει με συγκεκριμένο νομικό σκεπτικό ότι δεν έχουν βάση τα όσα τον τελευταίο καιρό θρυλούνται ότι εξασφαλίστηκε από ελληνικής πλευράς πως απαιτείται ομοφωνία για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και τρίτου κράτους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE. Η εκτίμηση αυτή της ελληνικής πλευράς στηρίχθηκε στα άρθρα 212 και 218 της ΣΛΕΕ και στην αιτιολογική σκέψη 23 του Κανονισμού.

Κατά τον Καθηγητή το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ απονέμει αρμοδιότητα εξωτερικής δράσης στην ΕΕ αλλά δεν ρυθμίζει διαδικαστικά θέματα σύναψης των εν λόγω συμφωνιών όπως η μέθοδος ψηφοφορίας στο Συμβούλιο.

Επιπλέον, η αιτιολογική σκέψη 23 του Κανονισμού SAFE ως τμήμα του προοιμίου του δεν μπορεί να εισάγει δεσμευτικούς κανόνες. Κι όχι μόνον αυτό αλλά στην εν λόγω σκέψη δεν αναφέρεται ρητά το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ όπως δεν γίνεται καμία μνεία και στις νομοθετικές διατάξεις του Κανονισμού.

Το δε άρθρο 218 της ΣΛΕΕ εισάγει τον κανόνα της ειδικής πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας εκτός αν η συμφωνία έχει αντικείμενο όπως η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα, οπότε απαιτείται ομοφωνία.

Όμως, το άρθρο 122 της ΣΛΕΕ που αποτελεί τη νομική βάση του Κανονισμού όπως και το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ δεν εντάσσονται στο νομοθετικό πλαίσιο δράσεων ή επιχειρήσεων της ΕΕ σε επίπεδο Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας ή της Κοινής Άμυνας και δεν οδηγούν σε ανάγκη ομοφωνίας στο Συμβούλιο κατά τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας.

Στις περισσότερες διεθνείς συμφωνίες που σύναψε η ΈΕ βάσει του 212 της ΣΛΕΕ τηρήθηκε η ειδική πλειοψηφία και όχι η ομοφωνία.

Τέλος, κατά τον Καθηγητή με βάση την έως σήμερα κυριαρχούσα αντίληψη στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι πολύ αμφίβολο αν η Τουρκία θεωρείται απειλή και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η 10η παράγραφος του άρθρου 16 του Κανονισμού μπορεί να αποτελέσει «πάτημα» για την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

ΗΠΑ: Προχωρά η «συγχώνευση» της US Steel με τη Nippon Steel

Το διάταγμα αυτό, το οποίο αφορά «εγγυήσεις για την ασφάλεια των ΗΠΑ», βάζει τέλος στο πολυετές οικονομικό και πολιτικό σίριαλ γύρω από την εξαγορά, έναντι 14,9 δισ. δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων χρεών) που είχε αρχικά συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2023, αφού ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε το «οκ» στη σύναψη της «εταιρικής σχέσης», κατ’ αυτόν, ανάμεσα στους δυο κολοσσούς.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή το βράδυ εκτελεστικό διάταγμα για τη «συγχώνευση» της αμερικανικής χαλυβουργίας US Steel και της ιαπωνικής Nippon Steel.

Το διάταγμα αυτό, το οποίο αφορά «εγγυήσεις για την ασφάλεια των ΗΠΑ», βάζει τέλος στο πολυετές οικονομικό και πολιτικό σίριαλ γύρω από την εξαγορά, έναντι 14,9 δισ. δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων χρεών) που είχε αρχικά συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2023, αφού ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε το «οκ» στη σύναψη της «εταιρικής σχέσης», κατ’ αυτόν, ανάμεσα στους δυο κολοσσούς.

Η συμφωνία, για την οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πιο σαφείς λεπτομέρειες, θα επιτρέψει «η US Steel να παραμείνει αμερικανική και να διατηρήσει την έδρα της στη σπουδαία πόλη Πίτσμπεργκ», στην Πενσιλβάνια, όπως διαβεβαίωνε μέσω Truth Social.

Παρέμεναν ωστόσο ανοικτές διαστάσεις ως προς την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, που εξώθησαν τον Δημοκρατικό προκάτοχό του Τζο Μπάιντεν να εμποδίσει τη συγχώνευση την 3η Ιανουαρίου, μερικές εβδομάδες προτού παραδώσει την εξουσία.

Μολονότι και ο ίδιος είχε εναντιωθεί, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου πως κίνησε διαδικασία επανεξέτασης του σχεδίου.

Το χθεσινό εκτελεστικό διάταγμα προβλέπει ότι η εξαγορά θα γίνει σε «συντονισμό» με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, μεταξύ άλλων αμερικανικών κρατικών οντοτήτων, και με την τήρηση «συμφωνίας ως προς την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.

Το κείμενο όμως για ακόμη μια φορά δεν δίνει διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της εν λόγω «συμφωνίας ως προς την εθνική ασφάλεια».

Στο διάταγμά του, ο πρόεδρος ανέφερε πως «υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία» που τον οδήγησαν να συμπεράνει πως η Nippon Steel θα «μπορούσε να προχωρήσει σε ενέργειες που θα απειλούσαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Ωστόσο η επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ (CFIUS), αρμόδια για την αποτίμηση του αντίκτυπου στην αμερικανική εθνική ασφάλεια σε περιπτώσεις εξαγορών αμερικανικών εταιρειών από ξένους ομίλους, εισηγήθηκε ρήτρες ώστε να «εξαλειφθεί με επαρκή τρόπο» ο κίνδυνος, εξήγησε στο διάταγμα, επιφυλασσόμενος του δικαιώματος να λάβει περαιτέρω μέτρα στο μέλλον για την «προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα14 λεπτά πριν

To Hubble μελέτησε τους μεγάλους… σαιξπηρικούς δορυφόρους του Ουρανού

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και...

Οικονομία44 λεπτά πριν

Η ΕΚΤ πατάει φρένο στις μειώσεις επιτοκίων εν αναμονή κρίσιμων εξελίξεων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να επανεξετάσει το επίπεδο των επιτοκίων το φθινόπωρο, προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με ενδεχόμενη...

Αναλύσεις59 λεπτά πριν

Τα νεοοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν σκοντάφτουν στα σχέδια του Νετανιάχου

Το Ισραήλ παρουσίασε στον Τομ Μπαράκ, ο οποίος βρισκόταν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, τις «κόκκινες γραμμές» του για τη...

Διεθνή1 ώρα πριν

Ιράν: «Θα σταματήσουμε τα πλήγματα, αν σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα» δηλώνει ο ΥΠΕΞ Αραγκτσί

«Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, η άμυνά μας είναι απολύτως νόμιμη»

Διεθνή2 ώρες πριν

Η Τεχεράνη προειδοποιεί: «Η αποκλιμάκωση εξαρτάται από το Ισραήλ»

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να τερματίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, υπό έναν όρο: να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία.

Δημοφιλή