Γενικά θέματα
Πώς τα δυτικά όπλα βοηθούν ήδη την Ουκρανία να ανακόψει τη Ρωσία

HIMARS, οβίδες Μ777, οβίδες PzH, αυτοκινούμενα πυροβόλα Zuzana και Krab, και anti-ship πύραυλοι Harpoon
Των Denys Davydenko, Margarita Khvostova, Olga Lymar
Τις τελευταίες εβδομάδες, σύγχρονα βαριά δυτικά όπλα άρχισαν να φθάνουν στην Ουκρανία. Οι παραδόσεις αυξήθηκαν αισθητά αφότου τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα τα έστελναν στην Ουκρανία.
Ο οπλισμός περιλάμβανε πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων HIMARS, οβίδες Μ777, οβίδες PzH, αυτοκινούμενα πυροβολικά Zuzana και Krab, και anti-ship πυραύλους Harpoon. Το μέγεθος του οπλισμού εξακολουθεί να είναι ανεπαρκές για να νικήσει πλήρως τη Ρωσία. Αλλά στην πρώτη γραμμή, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ήδη ενεργά τα όπλα που παραδόθηκαν προσφάτως. Και όπως φαίνεται, αυτές οι νέες προμήθειες αρχίζουν να αλλάζουν την ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος, υπέρ της Ουκρανίας.
Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν άμεσο: μετά την παραλαβή, ο ουκρανικός στρατός σύντομα άρχισε να πλήττει στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονταν σε αρκετά μακρινή απόσταση. Σπανίως μπορούσε να το κάνει αυτό πριν από την άφιξη αυτών των σύγχρονων δυτικών όπλων. Μέχρι προσφάτως, το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού πυροβολικού μπορούσε να χτυπήσει σε απόσταση μόνο μέχρι 30-40 χλμ. Το όπλο με το μεγαλύτερο βεληνεκές, το πυραυλικό σύστημα Tochka-U, είχε ακτίνα μέχρι 120 χλμ. Ωστόσο η Ουκρανία είχε μόλις δύο δωδεκάδες τέτοια πυραυλικά συστήματα που λειτουργούσαν.
Αλλά μόνο την τελευταία εβδομάδα, στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονιέσκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών του ρωσικού στρατού στις κατεχόμενες Ζιμοχόρια, Περεβαλσκ, Σνίζνε, Ποπάσνα και Ντόνετσκ. Αυτές οι πόλεις απέχουν περίπου 50 χλμ από την πρώτη γραμμή και οι πηγές αναφέρουν ότι καταστράφηκαν με τη χρήση HIMARS. Επιπλέον, σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, η Ουκρανία χρησιμοποίησε HIMARS εναντίον της ρωσικής αεροπορικής βάσης στην κατεχόμενη Μελιτόπολη, στην περιοχή της Ζαπορίζια. Επομένως, η προσφορά από τις ΗΠΑ, μόλις τεσσάρων μονάδων αυτού του εξοπλισμού, έχει ήδη επιτρέψει την καταστροφή σημαντικού μέρους του logistics του ρωσικού στρατού στα μετόπισθεν.
Το νότιο μέτωπο του πολέμου επίσης γνώρισε αυξημένη επιτυχία στο επίπεδο της τακτικής για τον ουκρανικό στρατό. Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν προσφάτως εξαπολύσει αρκετές πυραυλικές επιθέσεις σε πλατφόρμες γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Οι Ρώσοι είχαν τοποθετήσει σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου σε αυτές τις πλατφόρμες, επιτρέποντας του να ελέγχει τον εναέριο χώρο σε τμήματα της περιοχής της Οδησσού. Αυτός ο εξοπλισμός πιθανότατα τώρα έχει καταστραφεί και οι Ρώσοι δεν θα μπορούν πλέον να συνεχίσουν την παράνομη εξόρυξη ουκρανικού φυσικού αερίου από τις εξέδρες. Λίγες ημέρες αργότερα, τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυροβολικό και πυραύλους στη ρωσική φρουρά στο Φιδονήσι. Λίγο μετά, τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί.
Όλοι αυτοί οι στόχοι στη Μαύρη Θάλασσα, βρίσκονται σε ακτίνα μέχρι και 100 χλμ από τις ουκρανικές ακτές. Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις στο ΦΙδονήσι και στις εξέδρες γεωτρήσεων της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά μπορεί να υποτεθεί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν anti-ship πυραύλους. Και στα δύο μέτωπα, οι πρόσφατες απτές τακτικές επιτυχίες του ουκρανικού στρατού, υποδηλώνουν έντονα μια σχέση με την παράδοση σύγχρονων βαρέων δυτικών όπλων.
Ωστόσο, αν και ο κατάλογος των όπλων που παραδόθηκαν είναι τεράστιος και έχει μεγάλη ζήτηση από τον ουκρανικό στρατό, η ποσότητα τους εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής για να αποκτήσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Για παράδειγμα, η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι στιγμής μόνο 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000, 8 πυροβόλα Zuzana και 4 HIMARS. Ο μικρός αριθμός σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ένα λειτουργικό momentum προς -για παράδειγμα- καθοριστικές νίκες στους άξονες της Χερσώνας ή του Χασκόβου. Ένας ικανός αριθμός σύγχρονων δυτικών όπλων, θα μπορούσε να το επιτρέψει αυτό.
Στα μέσα Ιουνίου, ένας υψηλόβαθμος προεδρικός σύμβουλος μοιράστηκε τις εκτιμήσεις του για τις ανάγκες της Ουκρανίας: “1000 οβίδες διαμετρήματος 155mm. 300 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, 500 τανκς, 2000 τεθωρακισμένα οχήματα, 1000 drones. Επιπλέον, η Ουκρανία θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο δωδεκάδες σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ιδανικά τα αμερικανικά F-15 ή τα F-18 ή τα σουηδικά Gripen για να φτάσουν τη ρωσική αεροπορική ισχύ, καθώς και να παρέχουν πρόσθετη προστασία από ρωσικούς πυραύλους. Το κατάλληλο νομοσχέδιο έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Αμερικανό βουλευτή, Αντάμ Κίσιντζερ. ΤΟ Κογκρέσο θα πρέπει να το εγκρίνει το συντομότερο δυνατό, καθώς οι Ουκρανοί πιλότοι θα χρειαστούν μήνες εκπαίδευσης προτού μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν.
Τέλος, οι πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις στο Κιέβο, ένα χτύπημα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσιουκ και καθημερινές επιθέσεις σε άλλες ουκρανικές πόλεις, καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη προστασίας του ουκρανικού ουρανού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την πρόθεση της να στείλει δύο αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, τα NASAMS. Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την προστασία των πόλεων και των στρατηγικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας από τους εχθρικούς πυραύλους, καθώς τα NASAMS είναι σε θέση να καταρρίπτει αεροπλάνα, ελικόπτερα και πυραύλους ρουζ όπως τους Iskander ή τους Tochka-U. Μπορεί επίσης να πλήξει στόχους σε απόσταση 160 χλμ. Από τη στιγμή που οι μπαταρίες NASAMS μπορούν να καλύψουν μόνο μία πόλη ή ένα αντικείμενο, είναι σημαντικό να συνδυαστούν με εναλλακτικά σύγχρονα συστήματα αεράμυνας που υποσχέθηκαν άλλοι δυτικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων SAMs και αεροσκαφών. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθούν τα κενά στην αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία έχει αποδείξει την ικανότητα της να χρησιμοποεί σύγχρονα δυτικά όπλα στη μάχη με μεγάλο αποτέλεσμα. Οι ένοπλες δυνάμεις της έχουν δείξει ότι μπορούν να μάθουν γρήγορα πώς να τα χειρίζονται. Εάν η Δύση προμηθεύει με συνέπεια την Ουκρανία με όπλα και τεθωρακισμένα, ο ουκρανικός στρατός θα είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσει και να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση σε πολλαπλά μέτωπα και να απωθήσει τους Ρώσους από το έδαφος του. Εκτός από την άνευ προηγουμένου υποστήριξη που έχει δοθεί ήδη στην Ουκρανία, περαιτέρω επιτυχία θα απαιτούσε από τη δύση να είναι πιο γρήγορη και πιο αποφασιστική για να διασφαλίσει τη νίκη όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο. Εάν η Δύση υποστηρίζει μια γρήγορη νίκη για την Ουκρανία, θα πρέπει άμεσα να εντατικοποιήσει την προσφορά όπλων στη χώρα.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:

Γενικά θέματα
Ισραήλ και Ιράν πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές
Βαλλιστικοί πύραυλοι, που χτυπούν κατοικημένες περιοχές, επιθέσεις σε πυρηνικά και ενεργειακές υποδομές, νεκροί στρατηγοί, απειλές για κλείσιμο του πιο στρατηγικού περάσματος στον πλανήτη. Ισραήλ και Ιράν έχουν διαδοχικά περάσει τη μία μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές.

Βαλλιστικοί πύραυλοι, που χτυπούν κατοικημένες περιοχές, επιθέσεις σε πυρηνικά και ενεργειακές υποδομές, νεκροί στρατηγοί, απειλές για κλείσιμο του πιο στρατηγικού περάσματος στον πλανήτη. Ισραήλ και Ιράν έχουν διαδοχικά περάσει τη μία μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές.
Η κλιμάκωση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν αποτέλεσμα ετών σκιώδους πολέμου, με επιθέσεις σε βάσεις, πρεσβείες, επιστήμονες και συμμάχους. Αλλά πλέον, η σιωπηλή ένταση έχει μετατραπεί σε μετωπική σύγκρουση με χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού πολέμου: μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων, μαζικούς θανάτους, και – για πρώτη φορά – στοχευμένα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί πως θα δούμε ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από την Τεχεράνη και ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ απαντά πως οι πύλες της κολάσεως άνοιξαν.
Το Ισραήλ χτυπά πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις
Η επιχείρηση «Rising Lion» του ισραηλινού στρατού ξεκίνησε με αιφνιδιαστικά χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως στο Ισφαχάν και τη Φορντό, αλλά επεκτάθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα στο South Pars, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο.
Οι φλόγες στο συγκρότημα της Φάσης 14, στην επαρχία Μπουσίρ, δεν είναι μόνο πλήγμα για το ιρανικό καθεστώς· είναι προειδοποίηση με παγκόσμια απήχηση, για το πού μπορεί να φτάσει η σύγκρουση. Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να επιδοθούν σε νέο ράλι με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.
Όπως σχολιάζουν αναλυτές, πρόκειται για «τη διάρρηξη ενός άγραφου κανόνα»: μέχρι τώρα, ενεργειακές εγκαταστάσεις – τόσο του Ιράν όσο και του Ισραήλ – παρέμεναν εκτός στόχων.
Η απάντηση της Τεχεράνης και ο κίνδυνος διάχυσης
Η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν άμεση. Με την επιχείρηση «True Promise III», εξαπέλυσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και drones κατά ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων. 8 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και δεκάδες αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια.
Τώρα το Ιράν απειλεί να πλήξει και βάσεις χωρών, που στηρίζουν το Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία. Οι δύο τελευταίες, αν και άκρως επικριτικές απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Γάζα, δεν καταδίκασαν την επίθεση στο Ιράν.
Παράλληλα αυξάνονται οι απειλές για το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ. Ο Ιρανός βουλευτής Εσμαΐλ Κοσαρί, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις.
Το Ορμούζ ως στρατηγικός εκβιασμός
Το Στενό του Ορμούζ είναι ο στενότερος λαιμός φιάλης της παγκόσμιας ενέργειας: 20% του παγκόσμιου πετρελαίου περνά από εκεί. Κλείσιμό του θα σημάνει έκρηξη των τιμών, παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ και απειλή γενικευμένου πολέμου στον Κόλπο.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει στο παρελθόν αφήσει υπονοούμενα για το Ορμούζ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται έτοιμη να το θέσει πραγματικά στο τραπέζι ως χαρτί στρατηγικού εκβιασμού.
Αν ενεργοποιήσει αυτό το όπλο (που πάντως είναι εξαιρετικά επιζήμιο και για την ίδια) υπολογίζεται ότι θα δούμε τις τιμές του πετρελαίου να εκτινάσσονται στα 130 δολάρια το βαρέλι από περίπου 75 δολάρια σήμερα. Η βενζίνη θα γίνει σε μία τέτοια περίπτωση «είδος πολυτελείας».
Η Ουάσιγκτον εμπλέκεται – έστω και ανεπίσημα
Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν εξαπολύσει δικά τους πλήγματα κατά του Ιράν, βοηθούν ενεργά στην άμυνα του Ισραήλ: συστοιχίες Patriot, αμερικανικά πολεμικά πλοία και υπερσύγχρονα συστήματα ανίχνευσης έχουν τεθεί σε λειτουργία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προσπαθούσε να κρατήσει διπλωματική ισορροπία, αφού είδε τον Νετανιάχου να τον αγνοεί, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη να μην αποδίδουν, αναγκάστηκε να στηρίξει εκ των υστέρων τις ισραηλινές επιθέσεις.
Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο μετακινεί πλοία, κατασκοπευτικά και πιθανώς βομβαρδιστικά στην περιοχή, ενώ το αεροπλανοφόρο USS Nimitz ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στο Βιετνάμ.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Η στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ είναι ισχυρή, αλλά δεν επαρκεί από μόνη της για πλήρη εξουδετέρωση των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Τις βόμβες διάτρησης που απαιτούνται για κάτι τέτοιο τις διαθέτουν μόνο οι ΗΠΑ.
Αν ο Τραμπ αποφασίσει να «πάει μέχρι τέλους», τότε η εμπλοκή των ΗΠΑ δεν θα είναι πια υποστηρικτική – θα είναι καθοριστική. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε μία παγκόσμια σύρραξη.
Μερίδα αναλυτών τονίζει από την άλλη πως εάν ο Λευκός Οίκος κρατήσει αποστάσεις και αφήσει το Ιράν να πλήξει στόχους σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ ή δεξαμενόπλοια, τότε η σύγκρουση θα γίνει και πάλι ανεξέλεγκτη.
Naftemporiki.gr
Γενικά θέματα
To Hubble μελέτησε τους μεγάλους… σαιξπηρικούς δορυφόρους του Ουρανού
Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του και παρουσιάζει τώρα τα ενδιαφέροντα ευρήματα της.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του και παρουσιάζει τώρα τα ενδιαφέροντα ευρήματα της.
Σε αντίθεση με τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος τα ονομάτα των δορυφόρων του Ουρανού δεν προέρχονται από την ελληνική μυθολογία αλλά από χαρακτήρες στα έργα του Σαίξπηρ.
Το Hublle μελέτησε τους δορυφόρους Άριελ, Ουμβριήλ, Τιτάνια, Όμπερον. Οι ερευνητές προέβλεψαν ότι με βάση τις αλληλεπιδράσεις με τη μαγνητόσφαιρα του Ουρανού, οι πλευρές αυτών των παλιρροϊκά κλειδωμένων φεγγαριών που βλέπουν τον πλανήτη θα ήταν φωτεινότερες από τις «πίσω» πλευρές, που θα ήταν πάντα στραμμένες προς τα έξω. Αυτό θα οφειλόταν στο σκούρο χρώμα των πίσω πλευρών τους από φορτισμένα σωματίδια όπως ηλεκτρόνια παγιδευμένα στη μαγνητόσφαιρα του Ουρανού. Αντ’ αυτού, δεν βρήκαν στοιχεία για σκούρο χρώμα στις πίσω πλευρές των φεγγαριών, αλλά σαφείς ενδείξεις για σκούρο χρώμα στις μπροστινές πλευρές των εξωτερικών φεγγαριών.
«Ο Ουρανός είναι παράξενος, επομένως ήταν πάντα αβέβαιο το πόσο το μαγνητικό πεδίο αλληλεπιδρά στην πραγματικότητα με τους δορυφόρους του. Για αρχή, έχει κλίση 98 μοιρών σε σχέση με την εκλειπτική. Αυτό σημαίνει ότι ο Ουρανός έχει δραματική κλίση σε σχέση με το τροχιακό επίπεδο των πλανητών. Κυλάει πολύ αργά γύρω από τον Ήλιο στο πλάι του καθώς ολοκληρώνει την τροχιά του, διάρκειας 84 ετών, γύρω από τη Γη. Τη στιγμή της διέλευσης του Voyager 2 (το 1986) η μαγνητόσφαιρα του Ουρανού είχε κλίση περίπου 59 μοιρών από το τροχιακό επίπεδο των δορυφόρων. Έτσι, υπάρχει μια επιπλέον κλίση στο μαγνητικό πεδίο» λέει ο Δρ. Ρίτσαρντ Καρτράιτ ερευνητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Το φαινόμενο
Επειδή ο Ουρανός και οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περιστρέφονται ταχύτερα από ό,τι τα φεγγάρια του σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περνούν συνεχώς από τα φεγγάρια. Εάν η μαγνητόσφαιρα του Ουρανού αλληλεπιδρά με τα φεγγάρια του, τα φορτισμένα σωματίδια θα πρέπει κατά προτίμηση να χτυπούν την επιφάνεια των πίσω πλευρών.
Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια, καθώς και οι κοσμικές ακτίνες του γαλαξία μας, θα πρέπει να σκουρύνουν τα πίσω ημισφαίρια του Άριελ, του Ούμπριελ, της Τιτάνιας και του Όμπερον και πιθανώς να παράγουν το διοξείδιο του άνθρακα που ανιχνεύεται σε αυτά τα φεγγάρια.
Οι αστρονόμοι ανέμεναν ότι, ειδικά για τα εσωτερικά φεγγάρια Άριελ και Ούμπριελ, τα πίσω ημισφαίρια θα ήταν πιο σκούρα από τις μπροστινές πλευρές σε υπεριώδη και ορατά μήκη κύματος. Αλλά αυτό όπως φαίνεται σύμβαίνει. Αντίθετα, τα μπροστινά και πίσω ημισφαίρια του Άριελ και του Ούμπριελ είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοια σε φωτεινότητα.
Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια διαφορά μεταξύ των ημισφαιρίων των δύο εξωτερικών φεγγαριών, της Τιτάνιας και του Όμπερον και όχι των φεγγαριών που περίμεναν. Ακόμα πιο παράξενο, η διαφορά στη φωτεινότητα ήταν το αντίθετο από αυτό που περίμεναν. Τα δύο εξωτερικά φεγγάρια έχουν πιο σκούρα και κόκκινα ημισφαίρια μπροστά σε σύγκριση με τα πίσω ημισφαίριά τους.
Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η σκόνη από ορισμένους από τους αποκαλούμενους ακανόνιστους» δορυφόρους του Ουρανού καλύπτει τις μπροστινές πλευρές της Τιτανίας και του Όμπερον. Οι ακανόνιστοι δορυφόροι είναι φυσικά σώματα που έχουν μεγάλες, εκκεντρικές και κεκλιμένες τροχιές σε σχέση με το ισημερινό επίπεδο του μητρικού πλανήτη τους.
Οι μικρομετεωρίτες χτυπούν συνεχώς τις επιφάνειες των ακανόνιστων δορυφόρων του Ουρανού, εκτοξεύοντας μικρά κομμάτια υλικού σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Για εκατομμύρια χρόνια, αυτό το σκονισμένο υλικό κινείται προς τα μέσα προς τον Ουρανό και τελικά διασχίζει τις τροχιές της Τιτανίας και του Όμπερον.
Αυτά τα εξωτερικά φεγγάρια σαρώνουν τη σκόνη και την μαζεύουν κυρίως στα μπροστινά ημισφαίρια τους, τα οποία είναι στραμμένα προς τα εμπρός. Είναι σαν τα έντομα να χτυπούν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας καθώς οδηγείτε σε έναν αυτοκινητόδρομο. Αυτό το υλικό κάνει την Τιτάνια και τον Όμπερον να έχουν πιο σκούρα και κόκκινα ημισφαίρια.
Naftemporiki.gr
Γενικά θέματα
Μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να αποκλείσουν την Τουρκία με το πρόγραμμα SAFE με τη χρήση veto;
Eίναι πολύ αμφίβολο αν η Τουρκία θεωρείται απειλή και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η 10η παράγραφος του άρθρου 16 του Κανονισμού μπορεί να αποτελέσει «πάτημα» για την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE.

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης
O Καθηγητής Δικαίου της ΕΕ στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Μανώλης Περάκης σε σημερινό (15/6) άρθρο του στο «ΒΗΜΑ» ξεκαθαρίζει με συγκεκριμένο νομικό σκεπτικό ότι δεν έχουν βάση τα όσα τον τελευταίο καιρό θρυλούνται ότι εξασφαλίστηκε από ελληνικής πλευράς πως απαιτείται ομοφωνία για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και τρίτου κράτους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE. Η εκτίμηση αυτή της ελληνικής πλευράς στηρίχθηκε στα άρθρα 212 και 218 της ΣΛΕΕ και στην αιτιολογική σκέψη 23 του Κανονισμού.
Κατά τον Καθηγητή το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ απονέμει αρμοδιότητα εξωτερικής δράσης στην ΕΕ αλλά δεν ρυθμίζει διαδικαστικά θέματα σύναψης των εν λόγω συμφωνιών όπως η μέθοδος ψηφοφορίας στο Συμβούλιο.
Επιπλέον, η αιτιολογική σκέψη 23 του Κανονισμού SAFE ως τμήμα του προοιμίου του δεν μπορεί να εισάγει δεσμευτικούς κανόνες. Κι όχι μόνον αυτό αλλά στην εν λόγω σκέψη δεν αναφέρεται ρητά το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ όπως δεν γίνεται καμία μνεία και στις νομοθετικές διατάξεις του Κανονισμού.
Το δε άρθρο 218 της ΣΛΕΕ εισάγει τον κανόνα της ειδικής πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας εκτός αν η συμφωνία έχει αντικείμενο όπως η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα, οπότε απαιτείται ομοφωνία.
Όμως, το άρθρο 122 της ΣΛΕΕ που αποτελεί τη νομική βάση του Κανονισμού όπως και το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ δεν εντάσσονται στο νομοθετικό πλαίσιο δράσεων ή επιχειρήσεων της ΕΕ σε επίπεδο Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας ή της Κοινής Άμυνας και δεν οδηγούν σε ανάγκη ομοφωνίας στο Συμβούλιο κατά τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας.
Στις περισσότερες διεθνείς συμφωνίες που σύναψε η ΈΕ βάσει του 212 της ΣΛΕΕ τηρήθηκε η ειδική πλειοψηφία και όχι η ομοφωνία.
Τέλος, κατά τον Καθηγητή με βάση την έως σήμερα κυριαρχούσα αντίληψη στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι πολύ αμφίβολο αν η Τουρκία θεωρείται απειλή και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η 10η παράγραφος του άρθρου 16 του Κανονισμού μπορεί να αποτελέσει «πάτημα» για την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Απόψεις1 ημέρα πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία