Διεθνή
Ρόδος: Χειροπέδες σε Τούρκους κι Έλληνα διακινητές για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

Σε συλλήψεις διακινητών μεταναστών προχώρησε το Λιμενικό στη Ρόδο
Σε συλλήψεις διακινητών μεταναστών προχώρησε το Λιμενικό στη Ρόδο. Ειδικότερα, η τοπική λιμενική Αρχή ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες για την ύπαρξη προσαραγμένου ταχύπλοου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή Φανών, βορειοδυτικά του νησιού.
Άμεσα στο σημείο μετέβησαν περιπολικό σκάφος και δύο οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, όπου εντόπισαν το σκάφος επί του οποίου επέβαιναν οι δύο διακινητές, Τούρκοι υπήκοοι, ηλικίας 20 και 23 ετών. Στη συνέχεια, μετά από έρευνες με τη συνδρομή και της ΕΛ.ΑΣ. στην εν λόγω περιοχή εντοπίστηκαν τέσσερις αλλοδαποί.
Επιπλέον, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και διακριτικής επιτήρησης, εντοπίστηκε ένα Ι.Χ.Ε. όχημα, με οδηγό 66χρονο Έλληνα, να μεταφέρει και να αποβιβάζει σε πολεοδομικό συγκρότημα της Ρόδου άλλους πέντε αλλοδαπούς.
Όλοι συνελήφθησαν, ενώ οι αλλοδαποί στο σύνολό τους αναγνώρισαν τον 20χρονο και τον 23χρονο ως διακινητές και οι πέντε εξ αυτών οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την παραλία στην πόλη της Ρόδου αναγνώρισαν τον 66χρονο ως τον οδηγό του οχήματος που τους παρέλαβε και τους μετέφερε.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το ταχύπλοο σκάφος, το Ι.Χ.Ε. όχημα, τρεις συσκευές κινητής τηλεφωνίας, καθώς και 1.320 ευρώ.
Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, σε συνεργασία με τη λιμενική Αρχή Ρόδου, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Διεθνή
Τελεσίγραφο Μαχμούντ Αμπάς στη Χαμάς! Να πελευθερώσει τους ομήρους και να παραδώσει τα όπλα της στην Παλαιστινιακή Αρχή
Η Χαμάς έχει αρνηθεί αιτήματα τους τελευταίους μήνες από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να παραδώσει τα όπλα της.

Την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς
«Η Χαμάς έδωσε στην εγκληματική δύναμη κατοχής προσχήματα για να διαπράξει τα εγκλήματά της στη Λωρίδα της Γάζας, με πιο προφανές (από τα προσχήματα αυτά) την κράτηση των ομήρων», δήλωσε ο Αμπάς σε συνεδρίαση στη Ραμάλα.
«Εγώ είμαι που πληρώνω το τίμημα, ο λαός μας πληρώνει το τίμημα, όχι το Ισραήλ (…) Απελευθερώστε τους», σημείωσε.
Αφοπλισμός της Χαμάς
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο Αμπάς ζήτησε επίσης από τη Χαμάς να παραχωρήσει την ευθύνη για τη Λωρίδα της Γάζας, να παραδώσει τα όπλα της στην Παλαιστινιακή Αρχή και να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα.
Η Χαμάς έχει αρνηθεί αιτήματα τους τελευταίους μήνες από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να παραδώσει τα όπλα της.
Ο Αμπάς έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ομιλία του στη διάρκεια συνεδρίασης στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης κατά την οποία αναμένεται να ορίσει έναν διάδοχο στο πλαίσιο των προσπαθειών να ανταποκριθεί στις διεθνείς αμφιβολίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή.
«Η Χαμάς πρέπει να παραδώσει την ευθύνη για τη Γάζα και να παραδώσει τα όπλα της στην ευθύνη της Παλαιστινιακής Αρχής και να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα», σημείωσε ο Αμπάς.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έχει επικρίνει την υπό την ηγεσία της Χαμάς επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023, η οποία, όπως είπε, έδωσε στο Ισραήλ πρόσχημα για να καταστρέψει τη Γάζα. Το Ισραήλ εξαπέλυσε την στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο αντιτίθεται στις προσπάθειες του Αμπάς για ειρήνευση με το Ισραήλ, τον έχει κατηγορήσει για την καταστολή των ένοπλων οργανώσεων στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Προς το παρόν η Χαμάς δεν έχει σχολιάσει τις νέες δηλώσεις του.
Πίεση στο Ισραήλ για τερματισμό του πολέμου
Ο Αμπάς κάλεσε επίσης τους παγκόσμιους ηγέτες να αναγκάσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, να αποσύρει τις δυνάμεις του και να τερματίσει τις ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη έως ότου οι Παλαιστίνιοι ιδρύσουν κράτος στα σύνορα πριν από τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διεθνή
ΔΝΤ για Ελλάδα: Ανάπτυξη στο 2% και πληθωρισμός στο 2,4% το 2025

Σημάδια ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την Ελλάδα και την παγκόσμια οικονομία ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ και οι γεωπολιτικές εντάσεις, «βλέπει» το ΔΝΤ.
Στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Ταμείο διατηρεί σε θετικό έδαφος τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα για φέτος και την επόμενη χρονιά και μάλιστα σε επίπεδα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, θα κινηθεί πτωτικά υποχωρώντας κάτω από το 10% τόσο φέτος όσο και το 2026. Ο στόχος για πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, το Ταμείο εκτιμά ότι θα επιτευχθεί το 2026, για την Ελλάδα.
Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2025 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 2%. Όσον αφορά το 2026, το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2025, στο 1,8%. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις είναι χαμηλότερες έναντι των εκτιμήσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς με βάση τον προϋπολογισμό του 2025 η ελληνική οικονομία φέτος εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% φέτος.
Στην ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το Ταμείο προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,8% και στο 1,2% το 2026.
Ο πληθωρισμός στη χώρα μας, με βάση τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το 2025 θα διαμορφωθεί στο 2,4%, στα ίδια επίπεδα με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου. Το επόμενο έτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί λίγο υψηλότερα σε σχέση με την ευρωζώνη δηλαδή στο 2,1% έναντι 1,9% στην ευρωζώνη.
Όσον αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα έτη, υποχωρώντας κάτω από το όριο του 10%. Πιο συγκεκριμένα η ανεργία θα μειωθεί στο 9,4% φέτος και στο 9% το 2026.
Διαβάστε ακόμη:
Διεθνή
Το ΔΝΤ εκπέμπει SOS για την παγκόσμια οικονομία: Νέα φάση αστάθειας – Τι βλέπει για εμπόριο, τιμές ενέργειας

Σε μια νέα φάση επιβράδυνσης και αστάθειας εισέρχεται η παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες προοπτικές.
Μετά από μια σύντομη περίοδο σταθεροποίησης μέσα στο 2024, οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί, κυρίως λόγω των εμπορικών εντάσεων που προκλήθηκαν από τα νέα δασμολογικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και λόγω μιας σειράς γεωπολιτικών πιέσεων.
Η επιβράδυνση είναι γενικευμένη
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί από 3,3% το 2024 σε 2,8% το 2025, πριν ανακάμψει ελαφρώς στο 3% το 2026. Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ είναι χαμηλότερες κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Ιανουάριο για το 2025 και κατά 0,3 για το 2026, αντανακλώντας τις άμεσες επιπτώσεις των δασμών, την αυξημένη αβεβαιότητα και την κάμψη της εμπιστοσύνης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και παραμένουν σε θετική τροχιά, βλέπουν τον ρυθμό ανάπτυξης να περιορίζεται από το 2,8% στο 1,4% το 2025. Η Ευρωζώνη ακολουθεί με ακόμα πιο χαμηλές επιδόσεις (1,2% το 2025), ενώ η Κίνα αναμένεται να κινηθεί με ρυθμό 4,6% το 2025, παρά τα κίνητρα που προσφέρει το Πεκίνο.
Ταραχή από τους δασμούς – και όχι μόνο
Το νέο κύμα δασμών από την Ουάσινγκτον από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο 2025 άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Το αποκορύφωμα ήρθε στις 2 Απριλίου, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν καθολικό δασμό 10% στις εισαγωγές από όλες τις χώρες εκτός Καναδά και Μεξικού, με επιμέρους συντελεστές να φτάνουν ως και το 50% για περίπου 60 χώρες. Η απάντηση από Κίνα και Καναδά ήταν άμεση, με δασμούς σε αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα των ΗΠΑ.
Η άμεση επίπτωση ήταν ιστορική πτώση στα χρηματιστήρια και άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων. Παρά την πρόσκαιρη ανάκαμψη, το ΔΝΤ προειδοποιεί για υψηλή αβεβαιότητα που αναμένεται να παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025–26.
Αναδυόμενες αγορές: μικτά σήματα
Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 3,7% το 2025, κάτω από το 4,3% του 2024. Η Ινδία διατηρεί ισχυρή δυναμική με εκτιμώμενη αύξηση 6,2%, όμως η Κίνα εξαρτάται έντονα από την εξωτερική ζήτηση, κάτι που την καθιστά ευάλωτη. Πολλές αναδυόμενες οικονομίες βλέπουν τη νομισματική τους σταθερότητα να απειλείται, καθώς η αρχική πίεση στις ισοτιμίες από την άνοδο του δολαρίου στο τέλος του 2024 αντιστράφηκε απότομα το 2025, οδηγώντας σε αυξημένη μεταβλητότητα.
Ανησυχία για την ανισότητα και τα ελλείμματα
Η ιδιωτική κατανάλωση στις ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, την ώρα που το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει διευρυμένο. Η καθαρή επενδυτική θέση των ΗΠΑ (διαφορά μεταξύ αμερικανικών επενδύσεων στο εξωτερικό και ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ) επιδεινώθηκε ξανά από το 2023, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να αγγίξει το 130% του ΑΕΠ το 2030.
Στην Ευρωζώνη, το χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από το 88% στο 93% του ΑΕΠ έως το 2030, κυρίως λόγω αυξημένων αμυντικών και επενδυτικών δαπανών. Στην Κίνα, το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2025.
Η γεωπολιτική αλλάζει το εμπόριο
Παρά τη σταθερή συμμετοχή του εμπορίου στο παγκόσμιο ΑΕΠ, η γεωγραφική κατανομή του έχει αλλάξει. Η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη γεωοικονομική τους απόκλιση, με αμφότερες να διευρύνουν τα δίκτυα εμπορικών εταίρων τους. Η Ευρώπη αυξάνει τις εισαγωγές από Κίνα και τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ενισχύοντας έτσι την έκθεσή της και προς τους δύο πόλους.
Ψυχροπολεμικά σενάρια για τα εμπορεύματα
Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 15,5% το 2025, αλλά το φυσικό αέριο θα αυξηθεί κατά 22,8% λόγω καιρού και διακοπής της ροής από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας.
Οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια, με τη Fed να οδηγείται στο 4% ως τα τέλη του 2025 και στην ισορροπία του 2,9% ως το 2028. Στην ΕΚΤ, αναμένονται ακόμα δύο μειώσεις φέτος, με στόχο το 2%.
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται και πάλι σε σημείο καμπής. Το σκηνικό του προστατευτισμού, η επιβράδυνση της αποπληθωριστικής δυναμικής και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες απειλούν να επιβαρύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη και να επαναφέρουν συστημικούς κινδύνους. Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα: χωρίς συντονισμένες πολιτικές, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και αυξημένης αστάθειας.
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”