Διεθνή
Τι σημαίνει η επικείμενη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν – Ραϊσί
Ο Ερντογάν συνεχίζει το “παιχνίδι” με Μόσχα και Τεχεράνη
Του Κώστα Ράπτη
Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος μετατρέπεται ταχύτατα σε μια υπόθεση όλο και περισσότερο μεσανατολική. Αν και βεβαίως η Μέση Ανατολή δεν περίμενε το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία για να μετατραπεί σε πεδίο αιματηρής εκκαθάρισης λογαριασμών τρίτων.
Η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και την Σαουδική Αραβία την εβδομάδα αυτή φέρνει στο προσκήνιο την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αμβλύνει παλαιά “μέτωπα” (αραβο-ισραηλινά και ενδο-αραβικά), ώστε να επιτύχει την ευθυγράμμιση των περιφερειακών της συμμάχων σε μια κατεύθυνση απομόνωσης του Ιράν κατά πρώτο λόγο και της Ρωσίας κατά δεύτερον, με προοπτική την δημιουργία ενός “αραβικού ΝΑΤΟ”. Τα συμφραζόμενα της επίσκεψης αυτής δίνει αφενός το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για την επανανεργοποίηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και αφετέρου η “δύσκολη” σχέση των ΗΠΑ με τον ισχυρό άνδρα και διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, ενόσω το Ριάντ παραμένει πιστό στις συμφωνίες του με τη Ρωσία στο πλαίσιο του OPEC+ για τις ποσοστώσεις των πετρελαϊκών εξαγωγών.
Όμως πριν καλά καλά ο Μπάιντεν εγκαταλείψει την περιοχή, το “αντίπαλον δέος” θα πραγματοποιήσει διπλωματική επίδειξη πυγμής, με την μετάβαση την προσεχή Τρίτη 19 του μηνός στην Τεχεράνη των προέδρων της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Η διοργάνωση συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον “συντηρητικό”, κατά το ιρανικό πολιτικό λεξιλόγιο, πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί και τους φιλοξενουμένους του αποτελεί ηχηρή επανεμφάνιση στο προσκήνιο της τριμερούς “Διαδικασίας της Αστάνα”, η οποία προέκυψε για την διαχείριση της συριακής κρίσης – θα σημαδευτεί ωστόσο και από σημαντικές ανά ζεύγη διαβουλεύσεις.
Το ραντεβού της Τεχεράνης είχε και παρεπόμενα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος εφόσον επέβαλε την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ερντογάν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο για την επέτειο της πρώτης εισβολής του “Αττίλα” στις 20 Ιουλίου, οπότε και αναμένονταν και σημαντικές εξαγγελίες για την φύση των σχέσεων του ψευδοκράτους με την Τουρκία.
Όμως η συνδιαλλαγή με τον Πούτιν αποτελεί αυτή τη στιγμή για τον ισχυρό άνδρα της Άγκυρας μεγαλύτερη προτεραιότητα: τόσο διότι ο Ερντογάν επείγεται να εξασφαλίσει την ανοχή της Μόσχας στην νέα τουρκική στρατιωτική επέμβαση που έχει προαναγγείλει εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, όσο και διότι η ηγεσία της γείτονος έχει προωθηθεί σε θέση μεσολαβητή στην ουκρανική κρίση, με αιχμή στην παρούσα φάση τη δημιουργία στη Μαύρη Θάλασσα ασφαλών διαδρόμων εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών.
Η παρουσία του Ερντογάν στην Τεχεράνη, λίγες μόλις ημέρες μετά το σίριαλ του τουρκικού βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ασφαλώς θα ενοχλήσει τους Δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και θα θεωρηθεί ως ένα ακόμη δείγμα “διγλωσσίας” και “απειθαρχίας”. Όμως και απέναντι στον Πούτιν ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα βρει ιδιαίτερη κατανόηση: τα όρια της ρωσο-τουρκικής συνεννόησης προσδιορίζονται αφενός από την συμμετοχή της γείτονος στο ΝΑΤΟ και αφετέρου από την αντίσταση Μόσχας και Δαμασκού στα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας (υπό αντιτρομοκρατικό πρόσχημα) εις βάρος της συριακής επικράτειας.
Οι συμπράξεις Ρωσίας και Τουρκίας ξεδιπλώνονται υπό το βάρος μιας αντικειμενικής αντίφασης: η διατήρηση διαύλων συνεργασίας μεταξύ δύο ισχυρών γειτόνων είναι υποχρεωτική και ταυτοχρόνως τους προσφέρει πολύτιμο χώρο για ελιγμούς έναντι τρίτων, ωστόσο οι επιδιώξεις τους επαληθεύεται σε μία σειρά μετώπων (Συρία, Λιβύη, Καύκασος) ότι είναι ανταγωνιστικές.
Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία και διασύνδεση σε στρατηγικό επίπεδο όσων συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα αναδεικνύεται για άλλη μία φορά.
Εξίσου σημαντική είναι όμως και η ρωσο-ιρανική πτυχή του ραντεβού της 19ης Ιουλίου. Πόσω μάλλον όταν στην επικαιρότητα κυριαρχεί η καταγγελία του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλλιβαν ότι το Ιράν προετοιμάζει την ενίσχυση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στην Ουκρανία δια της εξαγωγής ιρανικών drones. Ανάλογες καταγγελίες είχε βέβαια εκτοξεύσει προ μηνών ο ίδιος ο Σάλιβαν, με προφανή στόχο τη δημιουργία κλίματος πιέσεων, και έναντι της Κίνας, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Γνωστό άλλωστε τυγχάνει ότι η Κίνα αποτελεί κατεξοχήν χώρο υποδοχής ρωσικών εξαγωγών οπλισμού και όχι το αντίθετο.
Όπως και αν έχει, η διόλου προφανής, με βάση τα ιστορικά προηγούμενα, ρωσο-ιρανική συνεργασία μοιάζει (όπως και η αντίστοιχη σινο-ιρανική) να βαθαίνει διαρκώς διαρκούντος του νέου Ψυχρού Πολέμου. Η ένταξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Σύμφωνο της Σαγκάης και ο κομβική της θέση στα σχέδια ευρασιατικής ολοκλήρωσης (ιδίως στον “νότιο διάδρομο” που μέσω Κασπίας θα συνδέει εμπορικά τη Ρωσία με την Ινδία) το υπογραμμίζουν αυτό εμφατικά.
Διεθνή
Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία
Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288 ψήφοι για να περάσει η πρόταση, αφού δύο έδρες είναι κενές σε σύνολο 577 εδρών. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει το βράδυ της Πέμπτης τηλεοπτικό διάγγελμα, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των εκάστοτε ομιλητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς με τα κόμματα της αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο-πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.
Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής» δήλωσε ο Μπαρνιέ.
Τα επόμενα βήματα
Σε συνέχεια της σημερινής ψηφοφορίας ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ μέχρι το Σάββατο. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που γνωρίζει η Γαλλία κατά το τρέχον έτος.
Το μείζον ερώτημα είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να έχει διαφορετική τύχη από αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως αν θα είναι σε θέση η Γαλλία να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η Μαρίν Λεπέν τόνισε μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ: «Έχουμε κάποιες απιτήσεις για την υποστήριξη τοπυ επόμενου πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και ο σεβασμός των ψηφοφόρων μας. (…) Θα αφήσουμε τον επόμενο υποψήφιο πρωθυπουργό να πιάσει δουλειά. (…) Θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. (…) Δεν ζητώ την παραίτηση του προέδρου Μακρόν, αλλά η πίεση συσσωρεύεται, μόνο αυτός έχει τον τελευταίο λόγο».
Την παραίτηση του Μακρόν όμως, ζήτησε ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι ακόμα κι αν βρίσκει κάθε τρεις μήνες κι από έναν Μπαρνιέ, αυτό δεν θα το γλιτώσει από την απομάκρυνσή του από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πολιτική και οικονομική αστάθεια βυθίζει στην αβεβαιότητα τους ισχυρούς της ΕΕ
Αφού κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ, η πολιτική και η οικονομική κρίση βαθαίνει. Ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί η επιρροή της εντός της ΕΕ είναι ορατός και συνάμα γίνεται πολύ σοβαρός αν συνυπολογίσει κανείς ότι αντιμέτωπη με αντίστοιχη πολιτική κρίση και οικονομικές προκλήσεις είναι και η Γερμανία (πρόωρες εκλογές τέλη Φεβρουαρίου).
Ο γαλλογερμανικός άξονας έδειχνε καιρό απορρυθμισμένος, αλλά το γεγονός ότι και τα δύο μέρη του είναι πλέον απασχολημένα με εσωτερικά προβλήματα, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη.
Σε σχεδόν δύο μήνες αναλαμβάνει πρόεδρος ο Τραμπ και μαζί του έρχονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν εκτός από τον εμπορικό πόλεμο, στην ασφάλεια της Ευρώπης και στους δύο πολέμους που έχει στα σύνορά της – πόλεμος σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία – και σε μία νέα αλλά γνώριμη εστία έντασης στη Γεωργία, όπου βαθαίνει επικίνδυνα η πολιτική κρίση εξαιτίας των αντι-δυτικών θέσεων της κυβέρνησης.
Επομένως, η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί ως παρατηρητής τις εξελίξεις. Πρέπει να συμμετέχει σε αυτές με ισχυρή ηγεσία και ενιαίο μέτωπο. Ειδικά τώρα, που η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, διότι γνωρίζει ότι αν δείξει αδυναμία ρισκάρει να χάσει τις σφαίρες επιρροής της από την Γεωργία ως την περιοχή του ινδο-ειρηνικού.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Διεθνή
«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!
Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.
Η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, αποφυλακίστηκε προσωρινά για ιατρικούς λόγους, βγήκε από τη φυλακή της Τεχεράνης φωνάζοντας «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, είπε σήμερα ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.
«Βγήκε σε καλή ψυχική κατάσταση, σε μια μαχητική κατάσταση παρά την κατάσταση της υγείας της που είναι πολύ εύθραυστη», δήλωσε ο ίδιος σε μια βιντεοδιάσκεψη από το Μεξικό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στο Παρίσι από τους υποστηρικτές της Ιρανής ακτιβίστριας.
Παρών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο γιος της Ναργκίς Μοχαμαντί, Αλί Ραχμανί, είπε ότι μπόρεσε να μιλήσει λίγο με τη μητέρα του, την οποία δεν έχει δει εδώ και χρόνια.
«Ήταν πολύ σύντομο, όμως πολύ έντονο, εκείνη κατάφερε να μου πει ότι με αγαπάει», αφηγήθηκε ο νεαρός άνδρας, ο οποίος έχει μια δίδυμη αδελφή.
«Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν ότι βγήκε από τη φυλακή του Εβίν χωρίς να φοράει μαντίλα και ότι είχε μια μοναδική φράση στο στόμα: “Γυναίκα, ζωή, ελευθερία”», συνέχισε ο ίδιος.
«Το δεύτερο, αυτό είναι το σημαντικότερο, είναι ότι θα συνεχίσει να μάχεται αδιάκοπα εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προκειμένου το φυλετικό απαρτχάιντ να αναγνωριστεί ως ένα οικουμενικό έγκλημα σε ολόκληρο τον κόσμο κι ότι θα συνεχίσει να μάχεται επίσης εναντίον της θανατικής ποινής», συμπλήρωσε.
Στη Ναργκίς Μοχαμαντί, 52 ετών, δόθηκε μια προσωρινή αναστολή της ποινής της κάθειρξης για τρεις εβδομάδες.
Η ακτιβίστρια έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στη φυλακή, για τη δέσμευσή της κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας και κατά της θανατικής ποινής.
Η Επιτροπή Νόμπελ ζητά από το Ιράν την οριστική αποφυλάκιση της Μοχαμαντί
Την ίδια ώρα, η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ προέτρεψε σήμερα τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν οριστικά την Ιρανή Νομπελίστρια.
«Ζητάμε από τις ιρανικές αρχές να βάλουν ένα οριστικό τέλος στη φυλάκισή της και να διασφαλίσουν ότι θα λάβει μια επαρκή για τις ασθένειές της ιατρική θεραπεία», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, Γέργκεν Βάτνε Φρίντνες.
«Η νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ είναι χαρούμενη που έμαθε ότι η Ναργκίς Μοχαμαντί αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή της Τεχεράνης, όμως εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την υγεία της και τις ασθένειές της», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Διεθνή
Βαλτική: Ρωσικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε γερμανικό ελικόπτερο
Το πλήρωμα ρωσικού πλοίου χρησιμοποίησε πυρομαχικά σηματοδότησης, τα οποία προορίζονται για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εναντίον γερμανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Βαλτική Θάλασσα, μετέδωσε πριν από λίγο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, επικαλούμενο ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το dpa, το ελικόπτερο επρόκειτο να πραγματοποιήσει διαδικασία αναγνώρισης στην περιοχή, στην οποία, όπως δήλωσε νωρίτερα η κυρία Μπέρμποκ, βρίσκονται πάντα πλοία τα οποία εμπλέκονται στην προσπάθεια αποφυγής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Η υπουργός τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί και η φύλαξη των αγωγών και των καλωδίων που βρίσκονται στην Βαλτική, λόγω της αύξησης των υβριδικών επιθέσεων από την Ρωσία και τους υποστηρικτές της. «Πρέπει να επεκταθεί η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας μέσω περιπολιών», ανέφερε.
Ερωτηθείς πάντως σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου ‘Αμυνας δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το περιστατικό.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra