Διεθνή
Το καλύτερο πλυντήριο! Αρθρογράφος των Financial Times “ξεπλένει” την Τουρκία – “Και αν αυτό μοιάζει με ανατολίτικο παζάρι, δεν πειράζει”, λέει

Ο επικεφαλής σχολιαστής εξωτερικής πολιτικής των Financial Times Gideon Rachman* υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν έχει αμαυρώσει μεν τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Τουρκίας αλλά θα ήταν καταστροφή να την αποπέμψουν από το ΝΑΤΟ
«Γιατί να μην πετάξουμε την Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ; Ακούγεται εξαιρετική ιδέα – ειδικά ύστερα από μερικά ποτά, μετά τη σύνοδο της αμυντικής συμμαχίας»…
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας εξοργιστικός σύμμαχος, γράφει ο Gideon Rachman* στους Financial Times.
Mετά την απόσυρση των αντιρρήσεών του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, ο τούρκος πρόεδρος προκάλεσε αμέσως νέες αμφιβολίες, υπαινισσόμενος ότι το κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία, εκτός και αν η Σουηδία εκδώσει 73 άτομα τα οποία η Τουρκία κατηγορεί για τρομοκρατία.
Το δικαστικό σύστημα… Ερντογάν ονειρεύεται για την Σκανδιναβία
H παράδοση οποιουδήποτε ατόμου στο έλεος του δικαστικού συστήματος του Ερντογάν είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε δημοκρατία. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Koύρδος πολιτικός και κορυφαία μορφή της τουρκικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται στη φυλακή από το 2016, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και ότι η φυλάκισή του «αποτελεί απλώς προκάλυμμα για ένα απώτερο πολιτικό σκοπό».
Η υπόθεσή του δεν είναι ένα μεμονωμένο παράδειγμα. Ο Οσμάν Καβαλά, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, φυλακίστηκε σε ισόβια χωρίς αναστολή τον Απρίλιο, επειδή υποτίθεται ότι σχεδίαζε πραξικόπημα. Τα στοιχεία εναντίον του ήταν τόσο αδύναμα που προκάλεσαν διαμαρτυρίες από δυτικές κυβερνήσεις, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επτά υπερασπιστές του Καβαλά, μεταξύ των οποίων ο Χακάν Αλτινάι, επιφανής ακαδημαϊκός, φυλακίστηκαν για 18 έτη με εξαιρετικά αμφιλεγόμενα στοιχεία.
Η στενή σχέση με τον Πούτιν
H συμπεριφορά του Ερντογάν εγείρει άβολα ερωτήματα για το ΝΑΤΟ. Η συμμαχία λέει ότι στηρίζεται στην προστασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά η φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων με κατασκευασμένες κατηγορίες είναι κάτι που θα έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος και ο Ρώσος ηγέτης έχουν στενή σχέση εδώ και καιρό.
Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον Πούτιν. Θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ περιλαμβάνει κάθε χώρα με σύνορα στη Βαλτική Θάλασσα, εκτός της Ρωσίας. Οι τακτικισμοί της Τουρκίας εκφράζουν μια κυνική περιφρόνηση των χωρών της Βαλτικής – συμμάχων στο ΝΑΤΟ – που είναι αντιμέτωπες με μια υπαρξιακή απειλή.
H προθυμία του Ερντογάν να εκβιάσει το ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία δημιουργεί επίσης αμφιβολίες για το πώς μπορεί να συμπεριφερθεί η Τουρκία σε μελλοντικές κρίσεις. Το Άρθρο 5 -η ρήτρα συλλογικής άμυνας στην καρδιά της συμμαχίας που θα μπορούσε να προκαλέσει ρωσική επίθεση βασίζεται στην ομόφωνη ψήφο.
«Στρατηγική καταστροφή» η αποβολή από το ΝΑΤΟ
Οπότε θα ήταν προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να αποχωρήσει η Τουρκία; Οπωσδήποτε όχι. Η αποβολή της Τουρκίας, ακόμα και αν ήταν νομικά δυνατή, θα ισοδυναμούσε με στρατηγική καταστροφή. Η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί τη βασική διέξοδο προς τη Μεσόγειο και τον υπόλοιπο κόσμο τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Ρωσία.
Μόνο μέσω της Μαύρης Θάλασσας μπορούν να φύγουν τα ουκρανικά σιτηρά από τα λιμάνια της χώρας προς τις διεθνείς αγορές και η Τουρκία ελέγχει τη δίοδο. Η κατάσχεση ρωσικού πλοίου που φέρεται να μετέφερε κλεμμένα σιτηρά από την Ουκρανία καταδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα.
Αν η Τουρκία αποβαλλόταν από το ΝΑΤΟ και γινόταν de facto σύμμαχος της Ρωσίας, η Ουκρανία θα μετατρεπόταν σε περίκλειστη χώρα και η Ρωσία θα βρισκόταν στις πύλες της Μεσογείου.
Η αμυντική ισορροπία στη Μέση Ανατολή θα περιπλεκόταν σημαντικά. Οι Τούρκοι έχουν μεγάλη στρατιωτική παρουσία εντός της Συρίας. Αν και έχουν συγκρουστεί με τους Αμερικανούς για τον ρόλο των Κούρδων, αντιτίθενται στη συμμαχία της Ρωσίας με το καθεστώς του Άσαντ. Oι Τούρκοι έχουν επίσης προσφέρει καταφύγιο σε 3,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες.
«Δεν αποτελεί απειλή για τις χώρες του ΝΑΤΟ – Ίσως μόνο για την Ελλάδα»
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν έχει αμαυρώσει τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Τουρκίας. Αλλά, σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ, εκτός ίσως από την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει θορυβηθεί από την επίδειξη δύναμης του Ερντογάν στο Αιγαίο, εκτιμά ο αρθρογράφος των Financial Times, ο οποίος, προφανώς, δεν θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την απειλή της ασφάλειας της Ελλάδας, παρότι είναι επίσης χώρα μέλος του ΝΑΤΟ…
«Δεδομένης της εξαιρετικά μεγάλης σημασίας που έχει για το ΝΑΤΟ η αντιμετώπιση της Ρωσίας, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να παραμείνει η Τουρκία σύμμαχος», επιμένει.
Ο Ερντογάν το γνωρίζει αυτό. Χρησιμοποιεί τη διαπραγματευτική ισχύ που του έχει χαρίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η κατάσταση είναι εξοργιστική αλλά διαχειρίσιμη. Ο Τούρκος ηγέτης είναι απόλυτα ικανός να αλλάξει θέση, όποτε τον συμφέρει. Και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επίσης διαπραγματευτική ισχύ έναντι της Τουρκίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.
Διαπραγματευτικό «χαρτί» για το ΝΑΤΟ η καταρρέουσα τουρκική οικονομία
Η αδυναμία της τουρκικής οικονομίας δίνει στα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ κάποια αντισταθμιστική διαπραγματευτική ισχύ επί του Ερντογάν.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται τώρα περίπου στο 80%, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της κακοδιαχείρισης από τον ίδιο τον Ερντογάν. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 60% τα δύο τελευταία χρόνια.
Η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και έχει ακουστεί επανειλημμένα ότι θα αναγκαστεί να ζητήσει διάσωση από το ΔΝΤ. Αυτό θα ήταν ταπείνωση για τον Ερντογάν, ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2023.
Για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή, η Τουρκία θα χρειαστεί πιθανότατα στήριξη από το εξωτερικό. Εκεί είναι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.
Ως αντάλλαγμα στη λήψη οικονομικής στήριξης, η Τουρκία θα μπορούσε να υιοθετήσει μια πιο υπεύθυνη στάση όσον αφορά στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Και αν αυτό μοιάζει με ανατολίτικο παζάρι, δεν πειράζει», καταλήγει ο αρθογράφος των Financial Times.
Ο *Gideon Rachman είναι Βρετανός δημοσιογράφος. Έγινε ο επικεφαλής σχολιαστής εξωτερικής πολιτικής των Financial Times τον Ιούλιο του 2006. Το 2016 κέρδισε το Βραβείο Όργουελ για την πολιτική δημοσιογραφία. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε με το Βραβείο Σχολιαστή στα βραβεία European Press Prize.

Αναλύσεις
Η κατάσταση στη Συρία μετά το αιματοκύλισμα και τη συμφωνία Αλ Σαράα-SDF!
Τα πέντε γεγονότα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή

Διεθνή
Υπό αμφισβήτηση ο ρόλος του Κέλογκ στο Ουκρανικό! Ανεπιθύμητος για τους Ρώσους; Τί απαντά το Κρεμλίνο;
Ανεπιθύμητος από τη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία; Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ζήτησε να απομακρυνθεί ο Κέλογκ από τοις συνομιλίες

Υπό αμφισβήτηση τίθεται ο ρόλος του Κιθ Κέλογκ στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι ανεπιθύμητος για τους Ρώσους; Τί απαντά το Κρεμλίνο;
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τον απόστρατο στρατηγό Κιθ Κέλογκ ως ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία τον επιφόρτισε με το καθήκον να τερματίσει τις συγκρούσεις μέσα σε 100 μέρες. Η γενική αίσθηση ωστόσο ήταν πως επρόκειτο για μια καταδικασμένη προσπάθεια, τουλάχιστον όσον αφορά το χρονικό περιθώριο.
Σήμερα, με τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου να είναι σε πλήρη εξέλιξη, βλέπουμε τον Κιθ Κέλογκ να απουσιάζει σταθερά από όλες τις σημαντικές συναντήσεις. Αντίθετα βλέπουμε τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Βαλτς και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία.
«Ο ρόλος του Κέλογκ είναι πολύ υπό αμφισβήτηση», όπως το έθεσε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ στο NatSec Daily. «Υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί επικεφαλής, συν ο Γουίτκοφ, που προσπαθούν να υποδυθούν τον ήρωα για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Κέλογκ χωλαίνει, γεγονός που αυξάνει τη σύγχυση σχετικά με το ποιος κάνει τι».
Η πιο αξιοσημείωτη απουσία του Κέλογκ ήταν από τις διαπραγματεύσεις που φιλοξενήθηκαν στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο, είδαμε ότι επίσης απουσίαζε από την αμερικανική αποστολή που βρέθηκε την Πέμπη στη Μόσχα προκειμένου να παρουσιάσει στη ρωσική ηγεσία την πρόταση των ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Η απουσία του από τη Μόσχα αποδόθηκε από το Reuters, το οποίο επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο και μια άλλη πηγή που έχει γνώση του θέματος, στο γεγονός ότι Ρώσοι αξιωματούχοι μετέφεραν στους ομολόγους τους από τις ΗΠΑ ότι δεν επιθυμούν να εμπλακεί ο Κέλογκ στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη καθώς θεωρείται ότι έχει φιλο-ουκρανικές θέσεις.
Για το θέμα ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Παρασκευή σημειώνοντας ότι θα ήταν «παράλογο» να υπονοηθεί ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις υποθέσεις των ΗΠΑ. «Χτίζουμε σχέσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Είναι δική τους απόφαση ποιον θα διορίσουν».
«Όχι, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τις πληροφορίες για τον αποκλεισμό του Κέλογκ κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας», είπε ο Πεσκόφ. «Είναι δική τους απόφαση ποιον θα διορίσουν. Όχι, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω καθόλου», τόνισε.
Πηγή: Naftemporiki
Διεθνή
Επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν! Ευκαιρία να τελειώσει ο πόλεμος, λέει ο Αμερικανός πρόεδρος
Η επικοινωνία των δύο ανδρών, όπως ο ίδιος ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social, έγινε χθες.

Επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν είχε ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο.
Αναφερόμενος σε αυτή, υποστήριξε ότι πλέον «έχουμε μία καλή ευκαιρία «να θέσουμε ένα τέλος σε αυτόν τον απαίσιο πόλεμο».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ακόμη ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του «να σώζει τις ζωές των Ουκρανών» στρατιωτών ππου έχουν περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα.
Η επικοινωνία των δύο ανδρών, όπως ο ίδιος ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social, έγινε χθες.
Στην ανάρτησή του ο Τραμπ αναφέρει:
«Είχαμε πολύ καλές και παραγωγικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας χθες, και υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα αυτός ο φρικτός, αιματηρός πόλεμος να φτάσει επιτέλους στο τέλος του.
— ΑΛΛΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΥΚΛΩΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΗ ΘΕΣΗ.
Ζήτησα αποφασιστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να σώσει τις ζωές τους. Αυτή θα ήταν μια φρικτή σφαγή, που δεν είχε ξαναδεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Θεός να τους έχει όλους καλά!!!».
Τα μηνύματα Γουίτκοφ
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, στην εν λόγω συνάντηση, ο Πούτιν δήλωσε με έμφαση ότι η στάση του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι ευθυγραμμισμένη με αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, αν και «χρειάζεται να γίνει ακόμη δουλειά» και από τις δύο πλευρές.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση «δόθηκαν πρόσθετες πληροφορίες» από τον Γουίτκοφ και ότι ο Πούτιν του έδωσε με τη σειρά του «πληροφορίες και ένα πρόσθετο μήνυμα για τον πρόεδρο Τραμπ».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες η Ρωσία συμφωνεί με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, μόνο εάν αυτή οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη και εφόσον εξαλειφθούν οι ρίζες της σύγκρουσης. Ουσιαστικά όμως ούτε αποδέχθηκε ούτε απέρριψε την αμερικανική πρόταση.
Πηγή: Naftemporiki
-
Άμυνα1 εβδομάδα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ