Διεθνή
Ενέργεια και επενδύσεις στη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Σημαντική συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και αναφέρθηκε στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
“Με χαροποιεί ιδιαίτερα που σας υποδέχομαι στην Αθήνα, στην πρώτη σας επίσημη επίσκεψη με τη νέα σας ιδιότητά. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την ανάληψη αυτής της πολύ σημαντικής ευθύνης. Γνωρίζετε πόσο μεγάλη αξία αποδίδουμε στις διμερείς σχέσεις των χωρών μας. Έχουμε ήδη κάνει πολλά και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα όσον αφορά το επίπεδο της συνεργασίας μας.
Επίσης, με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα ΗΑΕ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη εξόχως σημαντική Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Και ελπίζουμε -εάν το επιτρέψει και το πρόγραμμά σας- να σας έχουμε και πάλι μαζί μας ως επικεφαλής μίας σημαντικής επιχειρηματικής αποστολής σε αυτή την τόσο σημαντική διοργάνωση. Και πάλι, καλώς ορίσατε”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης.
“Σε ευχαριστώ πολύ, φίλε Πρωθυπουργέ. Σε ευχαριστώ γι’ αυτόν τον πολύ όμορφο καιρό. Αν το κανόνισες για εμάς, σε ευχαριστώ πολύ. Αναζητούμε τη βροχή, αλλά σίγουρα έχετε μια πολύ όμορφη χώρα. Και πάλι, είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα τόσο πολύ την επίσκεψή μου, αλλά η μεταξύ μας σχέση είναι πολύ σημαντική και το κύριο μέλημά μου είναι να δω αυτή τη σχέση να αποδίδει καρπούς.
Έχουμε εργαστεί προκειμένου να χτιστεί μια γέφυρα μεταξύ των χωρών μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Και η σχέση μας βρίσκεται σε ένα σημείο που μπορεί να αναβαθμιστεί κι άλλο. Έχουμε ήδη μια πολύ γερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε. Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω να εκφράσω και πάλι τη χαρά μου που είμαι εδώ μαζί σας”, σημείωσε από την πλευρά του ο Σεΐχης Mohamed bin Zayed Al Nahyan.
Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ενδεικτικό του αμοιβαίου ενδιαφέροντος για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων και του στρατηγικού χαρακτήρα τους σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται ότι η “Κοινή Διακήρυξη για τη δημιουργία Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος– ΗΑΕ”, και η “Συμφωνία Συνεργασίας σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας”, που υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι τον Νοέμβριο (17 και 18) του 2021 αποτελεί την ισχυρή βάση της διεύρυνσης της συνεργασίας.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών δόθηκε έμφαση στον τομέα της ενέργειας, ιδίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις σημαντικές υποδομές που δημιουργούνται στη χώρα μας στον τομέα της εισαγωγής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, οι οποίες σε συνδυασμό με την στρατηγική γεωγραφική της θέση την καθιστούν κόμβο και πύλη εισόδου της ενέργειας προς την Ευρώπη καθώς και γέφυρα σύνδεσης της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.
Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές ενίσχυσης των επενδυτικών σχέσεων σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, τον περασμένο Μάιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν σταθερό στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, με σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και διεθνώς.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη διασφάλισης σταθερότητας και ειρήνης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, που οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δοκιμάζουν το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, είναι μια εστία έντασης στην περιοχή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και κάλεσε εκ νέου τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να επισκεφθεί την Ελλάδα με αφορμή την ΔΕΘ.
Στη διευρυμένη συνάντηση των δύο ηγετών με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος.
capital.gr

Διεθνή
Ο ορυκτός θησαυρός του Πακιστάν, η «κατάρα των πόρων» της χώρας, και στο βάθος οι ΗΠΑ

Το Πακιστάν αποτελεί εδώ και καιρό, παράδειγμα του φαινομένου που είναι γνωστό ως «η κατάρα των πόρων». Οι χώρες με μεγάλα αποθέματα φυσικών πόρων βιώνουν γενικά χαμηλότερη οικονομική μεγέθυνση σε σχέση με άλλες χώρες. Επίσης, συχνά η κατοχή και διαχείρισή τους συνδέεται με αυξημένα επίπεδα διαφθοράς και έλλειψη δημοκρατικών θεσμών .
Τα ορυκτά αποθέματα του Πακιστάν, τα οποία περιλαμβάνουν τεράστια κοιτάσματα χαλκού και χρυσού, καθώς και κρίσιμα ορυκτά όπως το λίθιο, εκτιμάται ότι καλύπτουν περισσότερα από 230.000 τετραγωνικά μίλια – δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Ισλαμαμπάντ διατυμπανίζει εδώ και καιρό τον ορυκτό του πλούτο, ο οποίος σήμερα εκτιμάται σε 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο δίνει μάχη να βρει πρόθυμους επενδυτές.
ποροκαι η απόφαση της Κίνας να αναστείλει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών δίνει τώρα στις ΗΠΑ πρόσθετο κίνητρο να διερευνήσουν τις ευκαιρίες στο Πακιστάν.
Σύμφωνα με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, οι επενδύσεις σε ορυκτά μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση του Πακιστάν από τη διεθνή χρηματοδότηση και να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητά του.
Δυσκολία εύρεσης κοινού τόπου συνεργασίας και ζητήματα ασφαλείας
Ωστόσο, οι προοπτικές για την αμερικανο-πακιστανική συνεργασία στον τομέα των ορυκτών δεν πρέπει να υπερτιμηθούν- σοβαροί κίνδυνοι ασφαλείας καθιστούν μια τέτοια συνεργασία επικίνδυνο στοίχημα.
Τα ορυκτά, μπορεί να φαίνονται ως νέο ελκυστικό πεδίο για μια σχέση που δυσκολεύεται να βρει ερείσματα για σύναψη συμφωνίας εταιρικής σχέσης μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021.
Τα ζητήματα ασφαλείας, ωστόσο, αποτελούν τεράστια πρόκληση. Οι συνθήκες του Πακιστάν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους υποψήφιους επενδυτές στον τομέα της εξόρυξης.
Η χώρα υπέστη 521 τρομοκρατικές επιθέσεις πέρυσι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη του Πακιστάν – μια αύξηση 70 % από το 2023.
Περισσότερο από το 95 % των επιθέσεων έγιναν στις επαρχίες του Balochistan και Khyber Pakhtunkhwa -όπου, σύμφωνα με την επίσημη χαρτογράφηση των ορυκτών πόρων, βρίσκονται τα περισσότερα από τα γνωστά κοιτάσματα.
Αποτυχία να προστατευθούν οι Κινέζοι επενδυτές
Ως εκ τούτου, οι επίδοξοι επενδυτές ορυκτών, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν σε μία περιοχή – πυριτιδαποθήκη. Ο αρχηγός του στρατού έχει υποσχεθεί να παρέχει ασφάλεια αλλά το Πακιστάν ήδη έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τις ανησυχίες για την ασφάλεια των επενδυτών από την Κίνα -τον στενότερο σύμμαχό του- παρά την ανάπτυξη χιλιάδων δυνάμεων για την προστασία των κινεζικών έργων υποδομής.
Οι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να επιστρατεύσουν δικές τους δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο στην χώρα, και αν το Ισλαμαμπάντ ενέδιδε, θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια.
Ελλείψεις σε υποδομές και ενέργεια
Υπάρχουν επίσης ελλείψεις σε υποδομές και ενέργεια. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ,κάλεσε τους επενδυτές να διυλίζουν και να επεξεργάζονται τα ορυκτά στη χώρα. Αλλά στελέχη της Barrick Gold με έδρα τον Καναδά, μιας από τις λίγες ξένες εταιρείες εξόρυξης που δραστηριοποιούνται σήμερα στο Πακιστάν, λένε ότι δεν υπάρχει επαρκής φτηνή και αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια. Η Barrick Gold συνεργάζεται με το Πακιστάν για την ανάπτυξη ενός ορυχείου χρυσού και χαλκού στο Μπαλουχιστάν.
Δεδομένων των παραπάνω, η προαναφερόμενη «κατάρα των πόρων» μάλλον δεν πρόκειται να σπάσει σύντομα.
naftemporiki.gr
Διεθνή
Economist: Η ασιατική στροφή του Χριστιανισμού

Η καθαίρεση του πρώην προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ αποκάλυψε πολλές ρωγμές στην κοινωνική συνοχή της Νότιας Κορέας. Μία από τις πιο έντονες διαπερνά τη μεγάλη χριστιανική κοινότητα της χώρας.
Οι Ευαγγελικοί Xριστιανοί αναδείχθηκαν σε μερικούς από τους θερμότερους υποστηρικτές του Γιουν, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Economist. Ο ακροδεξιός πάστορας Τζον Κουάνγκ-χουν διοργάνωσε υπέρ του μαζικές συγκεντρώσεις με σύνθημα «Σώστε την Κορέα». Στον αντίποδα, το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών της Κορέας —ένα πιο μετριοπαθές οικουμενικό σώμα— χαιρέτισε την «ιστορική απόφαση» του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Ο χριστιανισμός διαδραματίζει διαχρονικά ισχυρό ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ιστορία της Νότιας Κορέας. Περίπου το 30% του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως χριστιανικό. Είναι αρκετά υψηλό ποσοστό για ασιατική χώρα.
Ιστορικά, οι Προτεσταντικές εκκλησίες είχαν ευθυγραμμιστεί με τα αυταρχικά καθεστώτα του Ψυχρού Πολέμου, ενώ οι Καθολικοί βρέθηκαν στην πρωτοπορία του αγώνα για εκδημοκρατισμό τη δεκαετία του 1980. Σήμερα οι γραμμές δεν είναι τόσο καθαρές, αλλά οι διαιρέσεις παραμένουν έντονες. «Οι Xριστιανοί αποτελούμε έναν δικό μας άξονα στο φάσμα μιας πολωμένης κοινωνίας – δεν ευθυγραμμιζόμαστε ομοιόμορφα», λέει στον Economist ο Τσο Σουνγκ-χιόν από το Καθολικό Ραδιοτηλεοπτικό Δίκτυο Ειρήνης.
Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται
Σε πολλές περιπτώσεις, η μειονοτική θέση του Xριστιανισμού στην Ασία έρχεται σε αντίθεση με την επιρροή του. Εκτός από τις Φιλιππίνες και το Ανατολικό Τιμόρ, δεν υπάρχει άλλη πλειοψηφικά χριστιανική χώρα στην ήπειρο. Ωστόσο, καθώς η χριστιανική πίστη υποχωρεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, «το κέντρο βάρους του χριστιανισμού μετατοπίζεται», τονίζει ο Μάθιους Τζορτζ Τσουνάκαρα από το Χριστιανικό Συμβούλιο της Ασίας, έναν οικουμενικό περιφερειακό οργανισμό.
Η Αφρική και η Λατινική Αμερική παραμένουν βασικές περιοχές αύξησης του ποιμνίου, αλλά και η Ασία καταγράφει ρόλο. Μεταξύ 2020 και 2025, ο χριστιανικός πληθυσμός της Ασίας αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,6% ετησίως. Τον περασμένο Νοέμβριο, ως ένδειξη της αυξανόμενης σημασίας της περιοχής, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε τη Νοτιοανατολική Ασία.
Όλο και περισσότεροι ηγέτες του χριστιανικού κόσμου προέρχονται από την Ασία, παρατηρεί ο Τοντ Τζόνσον του Θεολογικού Σεμιναρίου Gordon-Conwell στη Βοστώνη. Το Κίνημα της Λωζάννης, που ίδρυσε ο Αμερικανός πάστορας Μπίλι Γκράχαμ, ηγείται σήμερα ένας Κορεατοαμερικανός που δραστηριοποιείται έντονα στην Ιαπωνία.
Πρόσφατοι επικεφαλής της Πεντηκοστιανής Παγκόσμιας Αδελφότητας και της Παγκόσμιας Ευαγγελικής Συμμαχίας ήταν ένας Μαλαισιανός και ένας Φιλιππινέζος, αντίστοιχα. Οι Νοτιοκορεάτες ιεραπόστολοι συγκαταλέγονται στους πιο δραστήριους παγκοσμίως. Ένας Καρδινάλιος από τη Νότια Κορέα, ο Λάζαρος Γιου Χέουνγκ-Σικ, αναφέρεται συχνά ως πιθανός επόμενος Πάπας.
Πολλαπλές ταυτότητες
Ίσως οι Χριστιανοί στην Ασία να είναι περισσότεροι απ’ όσους καταγράφονται επίσημα. Ο Φενγκγκάνγκ Γιανγκ από το Πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιάνα θεωρεί ότι πολλές έρευνες υποεκτιμούν τον αριθμό των χριστιανών στην Ασία, καθώς υποχρεώνουν τους ερωτώμενους να διαλέξουν μία και μόνο θρησκεία, τη στιγμή που οι πνευματικές πρακτικές στην περιοχή είναι συχνά υβριδικές.
Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα —όπου ο Χριστιανισμός καταδιώχθηκε βίαια έως τα τέλη του 19ου αιώνα— εκτιμάται ότι μόλις το 1% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί. Αν όμως επιτρεπόταν στους ερωτώμενους να δηλώσουν πολλαπλές θρησκευτικές ταυτότητες, το ποσοστό θα μπορούσε να φτάσει το 3–4%, σύμφωνα με τον Γιανγκ.
Οι Χριστιανοί πρωθυπουργοί
Ο Χριστιανισμός έχει επίσης δυσανάλογη επιρροή στην εκπαίδευση —και συνεπακόλουθα στις ελίτ της περιοχής. Στην Ιαπωνία, 9 από τους 65 πρωθυπουργούς της μεταπολεμικής περιόδου (περίπου 14%) ήταν Χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού ηγέτη Ισίμπα Σιγκέρου. «Αν θέλει κανείς να εντοπίσει έναν κοινό παρονομαστή, αυτός είναι η εκπαίδευση», λέει ο Λέβι ΜακΛάφλιν από το Πανεπιστήμιο North Carolina State. Πολλά κορυφαία ιδιωτικά σχολεία της Ιαπωνίας έχουν χριστιανικές ρίζες.
Από τα περίπου 600 ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας, το 10% είναι χριστιανικά, υπολογίζει ο Γιοΐτσι Γιαμαγκούτσι, πρόεδρος του Χριστιανικού Πανεπιστημίου του Τόκιο. Στη Νότια Κορέα η επιρροή είναι ακόμη πιο έντονη: περίπου το 70% των μεταπολεμικών προέδρων ήταν χριστιανοί, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των πανεπιστημίων της χώρας είναι επίσης χριστιανικά, σύμφωνα με τον Κιμ Ουν-γκι του Πανεπιστημίου Κορέας.
Δείξε μου τον άνθρωπο
Η σύγχρονη χριστιανική κοινότητα της Νότιας Κορέας είναι εξαιρετικά ποικιλόμορφη. «Υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά, όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και μέσα στις ίδιες τις εκκλησίες», λέει ο Κιμ. Οι πιστοί συχνά συμπλέουν με τους προοδευτικούς σε θέματα όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ στα κοινωνικά ζητήματα ευθυγραμμίζονται με τους συντηρητικούς.
Οι ευαγγελικές εκκλησίες της Νότιας Κορέας βρίσκονται στην πρωτοπορία της αντίστασης κατά των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Οι μεγα-εκκλησίες διατηρούν στενούς δεσμούς με τις αμερικανικές. Την περασμένη χρονιά, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ —γιος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ— μίλησε στη μεγα-εκκλησία Yoido Full Gospel Church στη Σεούλ, τη μεγαλύτερη στον κόσμο. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για όλες τις ιουδαιοχριστιανικές αξίες στις οποίες πιστεύουμε και που μοιράζεστε μαζί μας», δήλωσε. Οι εκκλησίες αυτές μπορούν να ασκήσουν «τεράστια επιρροή» στην κορεατική πολιτική κινητοποιώντας μαζικά τους πιστούς, λέει ο πάστορας Λι Ντονγκ-χουάν, ο οποίος καθαιρέθηκε από τη Μεθοδιστική Εκκλησία της χώρας λόγω της στήριξής του στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
Ο ίδιος πάντως σημειώνει πως ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός προοδευτικών ιερέων στηρίζει τα τελευταία χρόνια τα pride της Νότιας Κορέας. Η προσωπική του μεταστροφή συνέβη όταν ένα μέλος του ποιμνίου του του εκμυστηρεύτηκε ότι είναι γκέι. «Ο Ιησούς αποδεχόταν όλους τους ανθρώπους», λέει. «Εσύ, σήμερα, σε ποια πλευρά νομίζεις πως θα στεκόταν;»
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Διεθνή
Αποκάλυψη στου New York Times! Νέα γκάφα Χέγκσεθ με διαρροή απόρρητων πληροφοριών στο Signal

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, φέρεται να έστειλε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις στην Υεμένη σε μια κρυπτογραφημένη ομαδική συνομιλία στην οποία συμμετείχαν η σύζυγος και ο αδελφός του, δήλωσαν στους New York Times άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους είπαν στους ΝΥΤ ότι οι πληροφορίες που μοιράστηκε ο κ. Χέγκσεθ στη συνομιλία στο Signal περιλάμβαναν τα προγράμματα πτήσεων των F/A-18 Hornets που στοχεύουν τους Χούθι στην Υεμένη – ουσιαστικά τα ίδια σχέδια επίθεσης που μοιράστηκε στη συνομιλία που περιελάμβανε και τον αρχισυντάκτη του Atlantic.
Ο κ. Χέγκσεθ, πρώην παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, είναι ήδη αντιμέτωπος με εσωτερική έρευνα στο Πεντάγωνο επειδή μοιράστηκε τη 15η Μαρτίου ευαίσθητες πληροφορίες μέσω Signal, κατά τη διάρκεια συνομιλίας στην οποία συμμετείχε δημοσιογράφος που κατά όσα έχουν γίνει γνωστά συμπεριλήφθηκε στην ομάδα συζήτησης κατά λάθος.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας μοιράστηκε ουσιαστικά τις ίδιες πληροφορίες την ίδια ημέρα σε συνομιλία με άλλη ομάδα συζήτησης στην πλατφόρμα Signal στην οποία συμμετείχαν η σύζυγός του, ο αδελφός του, ο προσωπικός δικηγόρος του και άλλοι περίπου δέκα άνθρωποι «του προσωπικού και επαγγελματικού περιβάλλοντός του».
Η εφημερίδα, επικαλούμενη τέσσερις πηγές της, σημειώνει πως ο Χέγκσεθ αποκάλυψε στην περίσταση αυτή συγκεκριμένες ώρες πτήσεων αεροσκαφών που επρόκειτο να πλήξουν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, «ουσιαστικά τα ίδια σχέδια επιθέσεων που μοιράστηκε την ίδια ημέρα με άλλη ομάδα μέσω Signal».
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως η σύζυγος του υπουργού, που είναι δημοσιογράφος και επίσης πρώην εργαζόμενη στο Fox News, δεν εργάζεται στο Πεντάγωνο, ωστόσο ο αδελφός του και προσωπικός δικηγόρος του κ. Χέγκσεθ έχουν αναλάβει θέσεις.
«Αλλά δεν είναι σαφές το γιατί είτε ο ένας είτε ο άλλος χρειάζονταν να είναι ενήμεροι για άμεσα επικείμενους βομβαρδισμούς εναντίον των Χούθι στην Υεμένη», σημειώνει η εφημερίδα.
Εργαζόμενοι στο Πεντάγωνο είχαν προειδοποιήσει τον υπουργό μερικές ημέρες νωρίτερα πως δεν πρέπει να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για επιχειρήσεις στην Υεμένη μέσω Signal, πλατφόρμας που γενικά θεωρείται λιγότερο ασφαλής από τους διαύλους που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα για να ανταλλάσσονται ευαίσθητες πληροφορίες.
Το Πεντάγωνο δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής. Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκε η εφημερίδα δεν θέλησε να πει αν ο κ. Χέγκσεθ μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες για τους στόχους, πάντως διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε παραβίαση της εθνικής ασφαλείας.
Πηγές: New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”