Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Ο Ερντογάν έχει καταντήσει μαριονέτα του Πούτιν

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αυξάνει την επιρροή του στην Τουρκία

Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Η πολιτική του εκκρεμούς, που ακολουθεί ο Ερντογάν, μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον έχει τους δικούς της κινδύνους, για τους οποίους μιλά ο Zulfikar Dogan σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο ahvalnews και ακολουθεί:

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος προετοιμάζεται για μια ριζική αλλαγή στην πολιτική του για τη Συρία ύστερα από 11 χρόνια, δήλωσε ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του, δεν αποτελεί στόχο της Τουρκίας η ήττα ή η ανατροπή του Ασαντ, ενώ ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν υπάρχουν όροι στον διάλογο με τη Συρία.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η μεγαλύτερη αντίδραση στην κυβέρνηση μετά την οικονομία αφορά τη συριακή πολιτική και τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων που ζουν στη χώρα. Ο πρόεδρος Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι, στις 5 Αυγούστου, δήλωσε ότι ο Πούτιν τού πρότεινε η Τουρκία να κάνει διάλογο με το καθεστώς στη Συρία. Υστερα από αυτή τη δήλωση, άρχισαν οι δηλώσεις προσέγγισης με τη Συρία από το μέτωπο του κυβερνώντος κόμματος.

Οι δηλώσεις που έγιναν δείχνουν ότι η κυβέρνηση στοχεύει να περιορίσει πλήρως την απειλή PYD-YPG-SDG στη βόρεια Συρία. Ενώ ο Ερντογάν απαιτεί την υποστήριξη του Πούτιν σε αυτό το θέμα, χωρίς να αναφέρει τις τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, παραπονιέται ότι το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τον υποστηρίζουν.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Δαμασκού, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Ε.Ε., οι χώρες του Κόλπου και η Αίγυπτος θεωρούν ως τρομοκρατικές οργανώσεις την Αλ Νούσρα, την Αλ Κάιντα, τη Χαγιάτ Ταχρίρ Σαμ (HTS), άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις και τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Εθνικό Συριακό Στρατό (SMO), που προέκυψε από την αναδιάρθρωση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Θεωρούν ότι η επιβίωση αυτών των οργανώσεων, που έχουν φωλιάσει στην επαρχία Ιντλίμπ και σε άλλες περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, διασφαλίζεται από την υποστήριξη της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο Εθνικός Συριακός Στρατός και άλλες οργανώσεις, τις οποίες περιγράφει ως “δημοκρατική συριακή αντιπολίτευση”, “δεν πρέπει να θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις” από την κυβέρνηση Ασαντ.

Ο Τσαβούσογλου δημοσίευσε εικόνες της συνάντησης που είχε στο γραφείο του στο ΥΠΕΞ, στις 24 Αυγούστου, με τον πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού Επαναστατικών Δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης (SMDK) Salim al-Muslat, τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Bedir Camus και τον πρόεδρο της προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας Abdurrahman Mustafa, που ιδρύθηκε στο Γκαζιάντεπ, υπό τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης, γράφοντας τα εξής: “Εκτιμούμε και υποστηρίζουμε τη συμβολή της αντιπολίτευσης στην πολιτική διαδικασία, στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση ήταν αυτή που εμπόδιζε τη Ρωσία και τον συριακό στρατό να προχωρήσουν σε συνολική επιχείρηση στο Ιντλίμπ και να εκκαθαρίσουν τους τζιχαντιστές από εκεί. Στο σημείο που έχουμε έλθει, σε περίπτωση πιθανής συμφιλίωσης Ασαντ – Τουρκίας, γίνεται κατανοητό ότι τα σοβαρότερα προβλήματα για την Τουρκία θα είναι οι τζιχαντιστικές ομάδες στο Ιντλίμπ και οι δυνάμεις του λεγόμενου “Εθνικού Συριακού Στρατού”, που υποστηρίζεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Είναι δε δυνατόν να πει κάνεις ότι, σε περίπτωση συμφωνίας Συρίας – Τουρκίας, αυτές οι ένοπλες οργανώσεις θα στραφούν προς την Τουρκία και θα γίνουν απειλή για την ασφάλεια.

Ο ηγέτης του MHP, Μπαχτσελί, ο εταίρος της κυβερνώσας συμμαχίας, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα έλεγε ότι “το τουρκικό έθνος θα πρέπει να σχεδιάσει την είσοδο στη Δαμασκό, εάν χρειαστεί. Κάψτε τη Συρία, κατεδαφίστε το Ιντλίμπ, ρίξτε τον Ασαντ”, μετά τις νέες δηλώσεις εκπροσώπων του Ερντογάν και του AKP άλλαξε στάση.

Αυτή η ριζική αλλαγή στάσης, που ήρθε 11 χρόνια μετά την επιθετική στάση της κυβέρνησης εναντίον του Ασαντ, δείχνει ότι η κυβέρνηση αναζητά μια έκτακτη διέξοδο μπροστά στη σοβαρή διάσταση του προβλήματος.

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να τονίζουν ότι η ώρα της ειρήνης με τον Ασαντ έχει ήδη έρθει και ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τον Σύρο ηγέτη. Αρθρογράφοι γνώμης που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση γράφουν ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν αυτός που παραπλάνησε την Τουρκία και ακολούθησε λανθασμένη πολιτική στη Συρία, καθώς και ότι με τις εντολές του Ερντογάν “ήρθε η ώρα η Τουρκία να εγκαταλείψει αυτόν τον λανθασμένο δρόμο”.

Ανακοινώθηκε ότι μια αντιπροσωπία, η οποία θα περιλαμβάνει τον πρόεδρο του κόμματος Vatan, Doğu Perinçek, και τον Ethem Sancak, ο οποίος παραιτήθηκε από το AKP και εντάχθηκε στο κόμμα Vatan, “εν γνώσει της κυβέρνησης και της Μόσχας”, θα μεταβεί στη Δαμασκό για να συναντηθεί με τον Ασαντ και σε μια διαμεσολάβηση. Εννοείται ότι εκπρόσωπος του Ερντογάν στην αντιπροσωπία θα είναι ο Εθέμ Σαντζάκ, ο οποίος είχε πει πριν από την παραίτησή του από το ΑΚΡ: “Είμαι ερωτευμένος με τον Ερντογάν”.

Ενώ ο Τσαβούσογλου είπε ότι “δεν μπορεί να υπάρξουν όροι” για διάλογο με τη Συρία, στα κυβερνητικά μέσα δημοσιεύονται άρθρα που περιλαμβάνουν τους όρους και τις απαιτήσεις του Ασαντ:

• Απόδοση του ελέγχου του αυτοκινητοδρόμου Μ4 στον συριακό στρατό.

• Επιχείρηση του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ και εκκαθάρισή του από τους τρομοκράτες τζιχαντιστές.

• Ελεγχος όλων των συνόρων με την Τουρκία από τον συριακό στρατό.

• Να μεταφέρει τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας στον συριακό στρατό.

• Ελεγχος των συνοριακών εισόδων από τη συριακή διοίκηση.

Όμως όλοι αυτοί οι όροι σημαίνουν ότι θα αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από το έδαφος της Συρίας.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μικντάτ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, δήλωσε ότι προϋπόθεση για τον διάλογο με την Τουρκία είναι να τερματιστεί η παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία και να αποσυρθούν οι Τούρκοι στρατιώτες. Το πιο κρίσιμο θέμα, στο οποίο ο Λαβρόφ και ο Μικντάτ δήλωσαν ότι “συμφώνησαν”, είναι ότι τίθενται κατά μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία που ανακοίνωσε ο Ερντογάν και ότι αυτό δεν θα το επιτρέψουν.

Η πολιτική εξομάλυνσης, που ξεκίνησε η κυβέρνηση της Τουρκίας με το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, τη Σ. Αραβία και την Αίγυπτο, και τώρα θέλει να συνεχίσει με τη Συρία, και η ριζική στροφή που επιδεικνύει αποτελούν ομολογία χρεοκοπίας της πολιτικής που ακολούθησε ο Ερντογάν με το ξέσπασμα της Αραβικής Ανοιξης.

Αυτή η εξωτερική πολιτική, για την οποία η Τουρκία πλήρωσε βαρύ τίμημα, θα συνεχίσει να είναι το πιο φλέγον πρόβλημα ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια, ειδικά με τα εκατομμύρια των αιτούντων άσυλο παράνομων μεταναστών-προσφύγων που έρχονται από τη Συρία.

Φαίνεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν, ενώ ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Άσαντ, θέλει να ρίξει την ευθύνη της πολιτικής που είχε ακολουθήσει μέχρι τώρα στη Συρία στον αρχηγό του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου. Απόδειξη είναι οι τίτλοι, τα άρθρα και τα σχόλια στα κυβερνητικά ΜΜΕ που υποδεικνύουν τον Νταβούτογλου ως τον μοναδικό υπεύθυνο για την πολιτική αυτή.

Ωστόσο, ήταν ο Ερντογάν που επέλεξε τον Νταβούτογλου ως κύριο σύμβουλό του για την εξωτερική πολιτική κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ο οποίος ασπάστηκε τη νέα οθωμανική ρητορική και το δόγμα του στρατηγικού βάθους και τον έκανε πρώτο Υπουργό Εξωτερικών, στη συνέχεια Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του AKP. Επιπλέον, ο Ερντογάν, ενώ απευθυνόμενος στα μέλη του AKP πριν από τρεις εβδομάδες, δήλωσε ότι ο Νταβούτογλου και ο Αλί Μπαμπατζάν «Δεν τοποθετήθηκαν στις υπουργικές θέσεις επειδή ήταν άξιοι, μια θέληση τους έφερε εκεί», είναι ο ίδιος που είχε πει ότι αυτός διόρισε τον Νταβούτογλου και το ανέθεσε καθήκοντα. Το άλλο νόημα αυτών των λέξεων είναι: «Ό,τι έκανε ο Νταβούτογλου, το έκανε κατόπιν εντολής μου και εν γνώσει μου».

Για το λόγο αυτό, ο Ερντογάν, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος των αποφάσεων που έλαβε ως πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος του AKP, και εξ αυτού είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής που ακολούθησε στο θέμα της Συρίας. Επομένως, είναι δύσκολο να απαλλαγεί από αυτήν την ευθύνη λέγοντας «ο Νταβούτογλου με έκανε να κάνω λάθος για τη Συρία».

Επιπλέον, ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία στην αλλαγή-μετασχηματισμό στη συριακή πολιτική είναι ο καθοριστικός ρόλος του Πούτιν, ο οποίος πρότεινε στον Ερντογάν να “δει τον Ασαντ”. Ο Πούτιν -που φαίνεται ότι έπεισε, και μάλιστα υποχρέωσε, τον Ερντογάν να συναντηθεί με τον Ασαντ, συμφώνησε να πληρώσει η Τουρκία σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, να στείλει δισεκατομμύρια δολάρια για τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιου, να μεταφέρει ρωσικά κεφάλαια στην Τουρκία μέχρι τις εκλογές κ.λπ.- με τις κινήσεις οικονομικής στήριξης του Ερντογάν εδραιώνει τον αποφασιστικό ρόλο που παίζει στην κυβέρνηση όχι μόνο στο θέμα της Συρίας, αλλά και της οικονομίας της Τουρκίας.

Ωστόσο, το πιο σοβαρό δίλημμα του Ερντογάν είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε για δεύτερη φορά την Αγκυρα για παράκαμψη των κυρώσεων μέσω Τουρκίας, στέλνοντας επίσημη προειδοποιητική επιστολή στην Ενωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) και στο Αμερικανοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο, απειλώντας εταιρίες και τράπεζες που συναλλάσσονται με Ρώσους.

Οι επιπτώσεις του αυξανόμενου βάρους του Πούτιν στην εξουσία θα γίνουν πιο εμφανείς την επόμενη περίοδο».

Ο Βλ. Πούτιν αυξάνει την επιρροή του στην Τουρκία

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Από τον Οκτώβριο του 2024 στη μάχη των φλεγόμενων αιθέρων

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια ανάλυση του Γιάννη Πεγειωτη

Ήταν Οκτώβριος του 2024 όταν σημειώναμε πως η επίθεση του Ιραν με εκατοντάδες πυραύλους μας οδηγεί σε μια σειρά ερωτημάτων για την συνέχεια και το μέλλον της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Το σημειώναμε τότε πως με τη χρήση βαρέων εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές και τη συνεχιζόμενη βλάβη στους αμάχους στην περιοχή η νέα ΤΡΟΠΗ του πολέμου ανοίγει ένα νέο πολεμικο κεφαλαιο αγνωστων διαστασεων αλλά γνωστων καταστροφων στους αμαχους και τις υποδομες. Όπως και τότε έτσι και σήμερα τονίζαμε πως

τα επόμενα ημερονυχτια θα είναι κρισιμα.Οντως κρισιμα και καταστροφικά στις διεθνείς υσορροπίες.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2024

Η ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΤΖΕΡΕΜΥ ΜΠΟΟΥΕΝ

Ο πλέον έμπειρος αναλυτής της Μέσης Ανατολής προβλέπετοτε τα εξής τραγικά για την συνέχεια.

‘’Δεν θα απέκλεια επιθέσεις από το Ισραήλ σε οτιδήποτε αυτή τη στιγμή – πυρηνικές εγκαταστάσεις, πετροχημικές εγκαταστάσεις, οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην ιρανική οικονομία.

Το σενάριο ήταν πάντα ότι το Ιράν είχε μια μπροστινή άμυνα με τη μορφή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με ένα τεράστιο οπλοστάσιο εξελιγμένων όπλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, θεωρητικά, εάν το Ιράν και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του δέχονταν επίθεση.

Όμως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Ισραήλ αποκεφάλισε την οργάνωση Χεζμπολάχ, κατέστρεψε τα μισά όπλα της, σύμφωνα με τις αμερικανικές και ισραηλινές αρχές, και εισέβαλε στον Λίβανο.

Ο αποτρεπτικός παράγοντας που είχε το Ιράν, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε, δεν έχει απλώς φύγει – έχει θρυμματιστεί σε χίλια κομμάτια.

Επομένως, νομίζω ότι οι Ισραηλινοί αισθάνονται πιο ελεύθεροι να δράσουν. Και οι Αμερικανοί έχουν “μεταφέρει μια άλλη ομάδα μάχης μεταφορέων στη Μεσόγειο, δίνοντας σήμα στους Ιρανούς ότι αν χτυπήσετε το Ισραήλ, χτυπάτε και τις ΗΠΑ.”

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μιλούσαν για τον φόβο της εξάπλωσης του πολέμου: την αστάθεια, τις αναταράξεις που προέρχονται από όλα όσα συμβαίνουν – τώρα το βλέπουμε να παίζει και αφήνει πολύ λίγα περιθώρια για διπλωματία αυτή τη στιγμή.’’

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΕΞΑΜΗΝΗ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Από την άλλη τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατακλυζόμαστε από ποικίλες διαρροές και αναλύσεις.Μια από αυτές τονίζει πως από εκείνη περίπου την περίοδο και για έξι μήνες

υπήρξε εντατική τελική προετοιμασία από ειδικό κλιμάκιο για μια κίνηση αιφνιδιασμού που θα παρέλυε το Ιράν.

Αυτό που δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη οι Ισραηλινοι ήταν την ανάλογη προετοιμασία από το Ιράν και την πιθανή στήριξη του τακτικά και στρατηγικά από τη Ρωσία. Κατά τους τελευταίους μήνες το Ιράν μελετησε τον ΘΟΛΟ τα κενά του και το πρόγραμμα και τις ρουτίνες της καθημερινής ζωής των Ισραηλινών.Ειναι εμφανές πως άλλαξαν γεωγραφικά τη στοχοθεσια από την πρωτεύουσα προς τα προάστια και άλλες πόλεις.Επισης τα χτυπήματα τους προδίδουν δορυφορική στήριξη από δυνατό διεθνή δορυφορικό γίγαντα και δίκτυο απόκρυψης πυραύλων σε οπλισμένα φυσικά η τεχνητά καταφύγια.

ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού Προέδρου απηχούν την ψεσινη εικόνα στο Ισραήλ και τα καταφύγια.Απο την άλλη όλα σχεδόν τα πρακτορεία απηχούν όσα μεταδίδει το FRANCE24:

” Ιρανοί και Ισραηλινοί ξύπνησαν με καπνό και ερείπια την Κυριακή, αφότου οι άσπονδοι αντίπαλοι επέκτειναν τις επιθέσεις τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, με το Ισραήλ να χτυπά το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης και το Ιράν να εξαπολύει μια θανατηφόρα μπαράζ πυραύλων σε όλο το Ισραήλ, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Ακολουθήστε το live ιστολόγιό μας για τις τελευταίες εξελίξεις.

Το Ισραήλ και το Ιράν αντάλλαξαν αεροπορικά επιδρομές για τρίτη ημέρα την Κυριακή, καθώς οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα, που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Ομάν, ακυρώθηκαν.

Στο Ισραήλ, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ιρανικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 13.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τον συνολικό αριθμό των νεκρών. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός είναι 78 νεκροί και πάνω από 320 τραυματίες, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ.”

Οι δύσκολες επόμενες ημέρες για την υφήλιο δεν είναι απολύτως προβλεπτες παρά το γεγονός πως κάποιες ειδήσεις το οχνηλατουν

Πρώτα η προειδοποίηση του Ισραηλ προς τους Ιρανούς αμάχους:Το Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης προς τους Ιρανούς που διαμένουν κοντά σε εγκαταστάσεις όπλων στο Ιράν, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σε ανάρτηση στο X στα αραβικά και τα φαρσί.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η προειδοποίηση εκκένωσης περιλαμβάνει όλα τα εργοστάσια όπλων και τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

Επειτα η εκκένωση μουσείων σε όλο το Ιράν: Ο εθνικός αερομεταφορέας του Ιράν, Iran Air, αναφέρει ότι οι αρχές ολοκλήρωσαν μια επείγουσα μεταφορά βασικών ιστορικών αντικειμένων από μεγάλα μουσεία σε ασφαλείς εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Η μετεγκατάσταση πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράν μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν.

Τέλος οι πρωινές δηλώσεις του Προέδρου του Ισραήλ μορφοποιούν την εικόνα του εσωτερικού μετώπου του Ισραήλ: Ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ θρηνεί τους Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν στις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, λέγοντας ότι ήταν «ένα πολύ θλιβερό και δύσκολο πρωινό».

«Οι αδελφές και οι αδελφοί μας δολοφονήθηκαν και τραυματίστηκαν χθες το βράδυ από εγκληματικές ιρανικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο Μπατ Γιαμ, την Τάμρα και άλλες κοινότητες. Εβραίοι και Άραβες, βετεράνοι πολίτες και νέοι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, γυναικών και ανδρών», λέει σε μια ανάρτηση στο X.

«Συμμερίζομαι το βαρύ πένθος των οικογενειών και θρηνώ την τρομερή απώλεια. Προσεύχομαι για την ανάρρωση των τραυματιών και την εύρεση των αγνοουμένων. Θα θρηνήσουμε μαζί. Θα ξεπεράσουμε μαζί», λέει.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε μια σειρά από επιθέσεις που έπληξαν μια πολυκατοικία στο Μπατ Γιαμ, κοντά στο Τελ Αβίβ, και ένα σπίτι στην πόλη Τάμρα, στα βόρεια της χώρας. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό περίπου 20 αγνοουμένων στο Μπατ Γιαμ.

Οι επόμενες νύκτες πολύ πιθανόν να είναι εξίσου τραγικές για ολόκληρη την ανθρωπότητα οδηγώντας τη Μέση και την Εγγύς Ανατολή σε άγνωστες δύσβατες ατραπούς

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Δίκτυο της Ροζάβα: Το σχέδιο της Τουρκίας απέτυχε!

Ο χάρτης της Μέσης Ανατολής επανασχεδιάζεται. Οι παλιές δομές εξουσίας καταρρέουν. Και η επερχόμενη καταιγίδα θα καθορίσει ποιος θα επιβιώσει — και ποιος θα παρασυρθεί.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Χθες, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί — ηγέτης του εθνικιστικού MHP της Τουρκίας και πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν — έκανε μια δήλωση που πρέπει να τραβήξει την προσοχή όλων. Το είπε ξεκάθαρα: «Ο επόμενος στόχος είναι η Τουρκία». — Ισραηλινοί αναλυτές λένε το ίδιο: «Η Τουρκία είναι η επόμενη».

Είτε πρόκειται για Κούρδους, Αλεβίτες, επαναχάραξη συνόρων, είτε για το μεγαλύτερο σχέδιο της Μέσης Ανατολής — όλα συμβαίνουν. Μία δύναμη θα ηγηθεί αυτής της περιοχής, και συμμαχίες σχηματίζονται γύρω από αυτό.

Το Ισραήλ έχει ένα σχέδιο. Η Τουρκία είχε ένα, αλλά απέτυχε. Το Ιράν είχε επίσης ένα — και καταρρέει. Το σχέδιο του Ισραήλ, όμως, προχωρά με πλήρη ταχύτητα.

Σύντομα δεν θα υπάρχει Ιράν υπό το σημερινό καθεστώς. Αυτό δεν είναι εικασία — είναι η κατεύθυνση που παίρνουν τα πράγματα. Το σχέδιο είναι να αντικατασταθεί η Ισλαμική Δημοκρατία με κάτι σαν αυτό που είδαμε στη Δαμασκό: ένα καθεστώς που συνάπτει ειρήνη, διαπραγματεύεται, συνεργάζεται με τη Δύση και ακολουθεί νέους κανόνες.

Αυτό είναι το μέλλον που διαμορφώνεται για την Τεχεράνη. Ιστορικά, το Ιράν έχει παραμείνει ενωμένο ως Περσία. Αλλά τώρα αυτό αμφισβητείται, ειδικά στο βορρά — όπου οι Κούρδοι ξεσηκώνονται ξανά. Μιλάμε για έναν μεγάλο, αρχαίο λαό — 13 έως 14 εκατομμύρια Κούρδοι μόνο στο Ιράν. Έχουν υποστεί δεκαετίες καταπίεσης. Επαναστάτησαν ξανά και ξανά, αλλά κανείς — ούτε καν τα ΜΜΕ — δεν τους έδωσε φωνή.

Τώρα η δυναμική αλλάζει. Τα κουρδικά κινήματα στο βόρειο Ιράν οργανώνονται ξανά. Και προκύπτει το ερώτημα: γιατί η Τουρκία άλλαξε ξαφνικά τον τόνο της απέναντι στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και το PKK; Γιατί αυτή η ξαφνική ώθηση για συμφιλίωση — ακόμα και από Τούρκους εθνικιστές; Κάλεσμα για αφοπλισμό του PKK, απελευθέρωση του ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, πολιτική επίλυση — από πού προήλθε αυτό;

Ο Ερντογάν πιθανότατα συνειδητοποίησε τι έρχεται. Υπάρχει μια ξεκάθαρη προσπάθεια να διασπαστεί η Τουρκία από μέσα — με την υποκίνηση κουρδικών και αλεβιτικών εντάσεων. Μιλάμε για σχεδόν 25 εκατομμύρια Κούρδους και εκατομμύρια Αλεβίτες στην Τουρκία. Γι’ αυτό η Τουρκία προσπαθεί τώρα να διαχειριστεί πολιτικά το κουρδικό ζήτημα πριν ξεφύγει.

Το είχα προειδοποιήσει πριν από χρόνια. Το είπα τότε: δεν θα πετύχετε με ωμή βία. Μπορείς να καταστείλεις τους Κούρδους μία, δύο, ακόμα και δώδεκα φορές — αλλά όχι για πάντα. Τους πολεμάτε για 40 χρόνια, και ακόμα αντέχουν. Είναι ένας ισχυρός λαός, με βαθιές ρίζες, στη δική τους γη.

Όλη η χειραγώγηση των ΜΜΕ, τα ψέματα και η υποκίνηση που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία δεν θα το σταματήσουν. Οι Κούρδοι σε Συρία, Ιράκ, Τουρκία και Ιράν διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Και να θυμάστε: η πατρίδα τους διαιρέθηκε από τη Συνθήκη Σάικς-Πικό σε τέσσερα μέρη. Ένας Αμερικανός πρέσβης είπε μάλιστα: «Η Σάικς-Πικό τελείωσε. Η περιοχή πρέπει να αποδεχτεί ότι έρχονται νέα σύνορα». Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό. Πίσω από κλειστές πόρτες, τα σύνορα επανασχεδιάζονται.

Οι Κούρδοι — 40 έως 50 εκατομμύρια άνθρωποι — είναι το μεγαλύτερο έθνος χωρίς κράτος στον κόσμο. Αυτό το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και πρέπει — για οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη περιφερειακή σταθερότητα. Μερικές κουρδικές ομάδες σκέφτονται παγκόσμια, άλλες θέλουν μια εθνική πατρίδα όπως η περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Και οι δύο οραματισμοί είναι νόμιμοι. Το πρόβλημα δεν είναι οι Κούρδοι — είναι οι περιφερειακές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται κάθε φατρία για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες.

Ας είμαστε ειλικρινείς: οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν τελειώσει. Το Ιράν και το Ισραήλ έχουν φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή. Το Ιράν είτε εγκαταλείπει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανοίγει τις εγκαταστάσεις του και αλλάζει πλήρως το καθεστώς του — είτε θα πέσει. Και όχι μέσω εσωτερικής μεταρρύθμισης — στρατιωτικά. Αυτό είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα.

Το ιρανικό καθεστώς έχει ξεπεράσει τον σκοπό του. Έχει εξαντλήσει τον Κόλπο, έπαιξε τον ρόλο του και δεν ταιριάζει πλέον στο μέλλον που χτίζεται: ο διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, ένας αναζωογονημένος Δρόμος του Μεταξιού, η αραβο-ισραηλινή συνεργασία, οι έννοιες ενός περιφερειακού ΝΑΤΟ — όλα αυτά.

Και όταν ακούτε δημόσιες καταδίκες των ισραηλινών χτυπημάτων στο Ιράν — μην ξεγελιέστε. Πίσω από τις κουρτίνες, υπάρχει συντονισμός. Το Ισραήλ δεν το έκανε μόνο του. Η πολυπλοκότητα των επιθέσεων δείχνει σοβαρές πληροφορίες και περιφερειακή υποστήριξη. Αυτός είναι ένας πόλεμος επιβίωσης, όχι απλώς άλλος ένας γύρος ανταλλαγής πυρών.

Οι εντάσεις κλιμακώνονται γρήγορα. Κτίρια πέφτουν. Και όλοι παρακολουθούν για να δουν τι θα κάνει το Ισραήλ στη συνέχεια. Αυτή είναι δράση επιπέδου αλλαγής καθεστώτος. Απλώς δεν θα χαρακτηριστεί έτσι λόγω διεθνών ευαισθησιών.

λλά μην κάνετε λάθος — αυτό είναι διαφορετικό από οτιδήποτε έχουμε δει πριν. Το Ισραήλ στοχεύει στον πυρήνα του Ιράν — τους επιστήμονες του, τους ανώτερους ηγέτες των Φρουρών της Επανάστασης. Ένας από αυτούς είπε μάλιστα: «Θα βομβαρδίσουμε το Ισραήλ αύριο αν μας προκαλέσουν». Σκοτώθηκε πριν καν προλάβει. Άλλοι είναι είτε νεκροί είτε σοβαρά τραυματισμένοι.

Το Ιράν ανταποκρίθηκε χτυπώντας πολιτικές περιοχές στο Τελ Αβίβ — μια ξεκάθαρη παραβίαση των νόμων του πολέμου. Οι πολίτες δεν είναι ο εχθρός. Στοχεύστε στρατιωτικές ή πολιτικές υποδομές — όχι οικογένειες.

Πού οδηγούν όλα αυτά; Αυτή είναι η μεγάλη ερώτηση. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο χάρτης της Μέσης Ανατολής επανασχεδιάζεται. Οι παλιές δομές εξουσίας καταρρέουν. Και η επερχόμενη καταιγίδα θα καθορίσει ποιος θα επιβιώσει — και ποιος θα παρασυρθεί.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Τα μαθήματα για την Ελλάδα από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν!

Συνέντευξη του αντιστράτηγου ε.α. Λάμπρου Τζούμη στον διευθυντή σύνταξης του Geopolitico.gr Χρήστο Κωνσταντινίδη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο διευθυντής σύνταξης του Geopolitico.gr Χρήστος Κωνσταντινίδης φιλοξενεί τον αντιστράτηγο ε.α. Λάμπρο Τζούμη

1. Σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν και τα διδάγματα για Ελλάδα

2. Οι εντυπώσεις από τον 4ήμερο πόλεμο Ινδίας-Πακιστάν

3. Η εξωτερική πολιτική τρέχει πίσω από τις εξελίξεις: Μονή Σινά στην Αίγυπτο – Λιβύη

5. Τρίβει τα χέρια της η Ρωσία με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή6 λεπτά πριν

Τι σημαίνει ένας Trump Tower στα ερείπια του Βελιγραδίου;

Το κτίριο, που κάποτε στέγαζε το υπουργείο Άμυνας, στο κέντρο του Βελιγραδίου παραμένει ερειπωμένο εδώ και 26 χρόνια – βομβαρδισμένο...

Διεθνή36 λεπτά πριν

Συναγερμός στη ναυτιλιακή βιομηχανία λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν

Ο Jakob Larsen, επικεφαλής ασφάλειας του ναυτιλιακού οργανισμού BIMCO, προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε ένοπλο επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα μπορούσε...

Διεθνή1 ώρα πριν

Απειλή κατά βουλευτών οδήγησε σε εκκένωση του Καπιτωλίου στο Τέξας

Το Καπιτώλιο της πολιτείας του Τέξας και oi χώροι γύρω από αυτό, στο Ώστιν, εκκενώθηκαν το Σάββατο πριν από την...

Διεθνή2 ώρες πριν

Το Ιράν χρησιμοποίησε νέο βαλλιστικό πύραυλο υψηλής ευελιξίας στις επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε τον νέο, εξελιγμένο βαλλιστικό πύραυλο Haj Qassem στις τελευταίες επιθέσεις του κατά του Ισραήλ, όπως...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Από τον Οκτώβριο του 2024 στη μάχη των φλεγόμενων αιθέρων

Μια ανάλυση του Γιάννη Πεγειωτη Ήταν Οκτώβριος του 2024 όταν σημειώναμε πως η επίθεση του Ιραν με εκατοντάδες πυραύλους μας...

Δημοφιλή