Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Πολεμικό υπονοούμενο από Εrdogan στην επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ: Μπορεί μία νύχτα να έρθουμε ξαφνικά οπουδήποτε

Δημοσιεύτηκε στις

«Προειδοποίηση» προς Έλληνες και Σύρους από τη φετινή επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ…

Ξεχωριστός και με πολλά «μηνύματα» ήταν το 2022 ο εορτασμός της επετείου της μάχης του Μαντζικέρτ, μετά την οποία οι Τούρκοι εισήλθαν και έγιναν μόνιμοι κάτοικοι της Μικράς Ασίας.
Eιδικότερα, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, αντιδρώντας, κατ’ αρχάς, σε δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Sergey Lavrov, που επέμεινε ότι «μια στρατιωτική ένταση στη Συρία είναι απολύτως απαράδεκτη», ανέφερε:«Δεν λαμβάνουμε υπόψη τις ανειλικρινείς δηλώσεις όσων μας κουνούν το δάχτυλο.
Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας.

Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, μπορεί να πάμε ένα βράδυ ξαφνικά οπουδήποτε.
Αναπτύσσουμε το όραμά μας έτσι ώστε κάθε άτομο σε αυτή τη χώρα να μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Όπως είναι γνωστό, χθες ήταν η 6η επέτειος της επιχείρησής της Ασπίδας του Ευφράτη.
Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε στρατιώτη που μαρτύρησε.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους στρατιώτες μας που είναι ακόμα εκεί.
Δηλώνω σε όλο τον κόσμο ότι ο αγώνας μας δεν θα τελειώσει.
Δεν λαμβάνουμε υπόψη από αυτούς που οργανώνουν επιχειρήσεις όποτε και όπου θέλουν.
Όπως λέμε, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά σε οποιοδήποτε μέρος σε μια νύχτα» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Να σημειώσουμε ότι η μάχη του Μαντζικέρτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, κοντά στο Μαντζικέρτ (σημερινό Μαλαζγκίρτ στην Τουρκία).
Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ’ Διογένης ηττήθηκε μετά από εσωτερική προδοσία, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους.
Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία. 

«Δεν μπορούν πλέον να κόψουν τον δρόμο της Τουρκίας»

Στη συνέχεια ο Erdogan τόνισε πως είναι μάταιο όσοι βλέπουν ότι δεν μπορούν πλέον να κόψουν τον δρόμο της Τουρκίας με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν εδώ και δύο αιώνες, να μας κυνηγούν με νέα παιχνίδια και νέες ύπουλες μεθόδους καθώς πλησιάζει το 2023.
Ό,τι και να κάνουν, όμως, δεν θα τα καταφέρουν.
Πέραν αυτού, δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε καμία ανθρώπινη δύναμη που θα μας σταματήσει
Η βαρβαρότητα της Ευρώπης, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έφτασε στο αποκορύφωμά της με τις σταυροφορίες, οι οποίες φαινόταν ότι είχαν θρησκευτικούς σκοπούς, αλλά στην πραγματικότητα ήταν καθαρά λεηλασίες.
Το Αχλάτ και το Μαντζικέρτ είναι η σφραγίδα της ανόδου μας, που δίνει εμπιστοσύνη στους φίλους μας και φόβο στους εχθρούς μας.
Το Αχλάτ και το Μαντζικέρτ είναι σύμβολα που θα θυμίζουν στις νέες γενιές την αξία των αξιών τους και της πατρίδας.
Όταν ο σουλτάνος ​​Αλπασλάν νίκησε στο Μαντζικέρτ, άναψε ένα φως που φώτισε το μέλλον όχι μόνο των Σελτζούκων, αλλά και όλων στην Ανατολία, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων, Αρμενίων και Εβραίων.
Όταν ο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη, εγγυήθηκε την τιμή των ανθρώπων όλων των θρησκειών.
Ενώ κερδίσαμε τον εθνικό αγώνα και ιδρύσαμε τη δημοκρατία μας, σώσαμε τις ζωές και τις περιουσίες όλων όσοι ζουν στην Ανατολία και καταφεύγουν στην Ανατολία».
«Δηλώνω για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι ο αγώνας μας δεν θα τελειώσει μέχρι να εξασφαλίσουμε τα νότια σύνορά μας με έναν διάδρομο βάθους 30 χιλιομέτρων.
Έχουμε επίγνωση της υποκρισίας όσων ξεκινούν μια επιχείρηση όποτε θέλουν και μας λένε “μην ξεκινήσεις”.
Σύμφωνα με τις προτεραιότητες ασφαλείας της χώρας μας, θα συνεχίσουμε αυτές τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τον δικό μας σχεδιασμό.
Εργαζόμαστε για τη δική μας ασφάλεια.
Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να έχει λόγο σε αυτόν τον έντιμο και δίκαιο αγώνα της Τουρκίας.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς την Τουρκία, προς το τουρκικό έθνος» κατέληξε ο Erdogan.

Celik: Μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά

Yπενθυμίζεται πως εν μέσω τεταμένων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ενώ η άσκηση EFES 2022 ήταν σε εξέλιξη ο εκπρόσωπος του κόμματος του Erdogan, Omer Celik, δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο φωτογραφίες από την εν λόγω στρατιωτική άσκηση υπό τη λεζάντα «Μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά».

www.bankingnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα – επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ από μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Νωρίτερα, οι Financial Times επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η δορυφορική εταιρεία, που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, προμήθευε στους αντάρτες Χούθι με εικόνες για να στοχοποιήσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και διεθνή πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αναφορά ότι η Chang Guang Satellite Technology Company Limited υποστηρίζει άμεσα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους σε τακτική ενημέρωση των συντακτών.

Με πληροφορίες από Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ!

«Δεν απέρριψα το ισραηλινό σχέδιο, αλλά δεν βιάζομαι», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για ένα δημοσίευμα των New York Times ότι «απορρίφθηκε» ένα ισραηλινό σχέδιο για χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα,  ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι απορρίφθηκε».

Και πρόσθεσε: «Δεν βιάζομαι να το κάνω», επιβεβαιώνοντας ως έναν βαθμό το δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ ήθελε να προχωρήσει σε μια μεγάλη ισραηλινοαμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον επόμενο μήνα, αλλά ο Τραμπ επέλεξε τη διπλωματία.

«Το Ιράν έχει την ευκαιρία να έχει μια σπουδαία χώρα και να ζει ευτυχισμένα χωρίς θάνατο, και θα ήθελα να το δω αυτό», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή», συμπλήρωσε.

«Εάν υπάρχει μια δεύτερη επιλογή, νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακή για το Ιράν και νομίζω ότι το Ιράν θέλει τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θέλουν να μιλήσουν. Θα είναι πολύ καλό για αυτούς αν το κάνουν. Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο. Είναι πολύ απλό», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.

Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.

Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ

Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.

Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.

Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή