Γενικά θέματα
Ρωσικό πετρέλαιο: Η…ευφυία του Ιράν ανοίγει την κερκόπορτα κατά των κυρώσεων

Η Μόσχα γνωρίζει καλά ότι το Ιράν έχει μακρά ιστορία στο να ξεγλυστράει από τις απαγορεύσει
Ως κερκόπορτα θέλει να χρησιμοποιήσει η Ρωσία (και) το Ιράν προκειμένου να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις για την πώληση ρωσικού αργού πετρελαίου, κύρια πηγή σκληρού νομίσματος του Κρεμλίνου.
Μάλιστα, μια συμφωνία των ΗΠΑ με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα έδινε στον Πούτιν την ευκαιρία να εφαρμόσει ένα plan B με την μέθοδο του swap το οποίο θα βγάλει το πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές.
Oπως αναφέρει το Politico, αν αναβιώσει εκ νέου η συμφωνία του 2015 της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, και το Ιράν βγεί από κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί, θα μπορούσε να εισάγει ρωσικό αργό από την βόρεια ακτή της Κασπίας και στη συνέχεια να το πουλήσει σε ιρανικά τάνκερ που αναχωρούν από τον Περσικό Κόλπο. Χάριν στο πυρηνικό σύμφωνο, το ιρανικό πετρέλαιο που εξάγεται από το νότο θα εξαιρούνταν από κυρώσεις.
Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεν έχει αφήσει καμία αμφιβολία ότι οι ανταλλαγές μέσω swaps βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιoτήτων. «Παραλαμβάνουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία και το Καζακστάν μέσω της Κασπίας Θάλασσας για να το χρησιμοποιήσουμε για εγχώρια κατανάλωση και μετά παραδίδουμε πετρέλαιο στην ίδια ποσότητα στους πελάτες τους στο νότο», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, λίγο μετά το ταξίδι του Πούτιν στο Ιράν.
Βέβαια η Τεχεράνη θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να εξουδετερώσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τις πωλήσεις αργού από τη Ρωσία με μεγάλη έκπτωση, λόγω των κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Μόσχα γνωρίζει καλά ότι το Ιράν έχει μακρά ιστορία στο να ξεγλυστράει από τις απαγορεύσεις και να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις, τονίζει το Politico.
Παρόλο που χρόνια κυρώσεων έχουν ταλαιπωρήσει την οικονομία της χώρας, η Τεχεράνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ευφυής στο να βρίσκει τρόπους να ανατρέπει τους ελέγχους, κυρίως στρεφόμενη προς την Κίνα και άλλους Ασιάτες εταίρους.
Επιπλέον, το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το στόλο των δεξαμενόπλοιων του, αφού απελευθερωθεί από τις κυρώσεις, για να παραλάβει ρωσικό πετρέλαιο σε λιμάνια έξω από την Κασπία.
Η Ρωσία είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει αυτή την «δεξιοτεχνία» και στοιχηματίζει ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει ελάχιστες συνέπειες για τη συνεργασία με τη Μόσχα, επειδή οι δυτικές πρωτεύουσες θα δυσκολευτούν να θέσουν σε κίνδυνο μια πρόσφατα ανανεωμένη πυρηνική συμφωνία.
Παρόλο που η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Κίνα και την Ινδία, δύο μακροχρόνιους εταίρους, για να καλύψει το κενό, το Κρεμλίνο είναι επιφυλακτικό απέναντι στην κυριαρχία τους. Το Ιράν, όπως και η Τουρκία, την οποία η Ρωσία έχει επίσης προσεγγίσει τους τελευταίους μήνες, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες από την Μόσχα.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Πούτιν στο Ιράν τον Ιούλιο ήταν η πρώτη του, σε χώρα εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά από το ξέσπασμα του πολέμου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πούτιν με τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Χαμενεΐ , οι δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους για να σπάσουν την επικράτηση του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι τράπεζες και των δύο χωρών έχουν αποκλειστεί από το SWIFT, σύστημα για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, και οι οικονομίες τους αντιμετωπίζουν εξαιρετική δυσκολία στην διασυνοριακές ανταλλαγες.
naftemporiki.gr

Γενικά θέματα
ΗΠΑ: Προχωρά η «συγχώνευση» της US Steel με τη Nippon Steel
Το διάταγμα αυτό, το οποίο αφορά «εγγυήσεις για την ασφάλεια των ΗΠΑ», βάζει τέλος στο πολυετές οικονομικό και πολιτικό σίριαλ γύρω από την εξαγορά, έναντι 14,9 δισ. δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων χρεών) που είχε αρχικά συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2023, αφού ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε το «οκ» στη σύναψη της «εταιρικής σχέσης», κατ’ αυτόν, ανάμεσα στους δυο κολοσσούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή το βράδυ εκτελεστικό διάταγμα για τη «συγχώνευση» της αμερικανικής χαλυβουργίας US Steel και της ιαπωνικής Nippon Steel.
Το διάταγμα αυτό, το οποίο αφορά «εγγυήσεις για την ασφάλεια των ΗΠΑ», βάζει τέλος στο πολυετές οικονομικό και πολιτικό σίριαλ γύρω από την εξαγορά, έναντι 14,9 δισ. δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων χρεών) που είχε αρχικά συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2023, αφού ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε το «οκ» στη σύναψη της «εταιρικής σχέσης», κατ’ αυτόν, ανάμεσα στους δυο κολοσσούς.
Η συμφωνία, για την οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πιο σαφείς λεπτομέρειες, θα επιτρέψει «η US Steel να παραμείνει αμερικανική και να διατηρήσει την έδρα της στη σπουδαία πόλη Πίτσμπεργκ», στην Πενσιλβάνια, όπως διαβεβαίωνε μέσω Truth Social.
Παρέμεναν ωστόσο ανοικτές διαστάσεις ως προς την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, που εξώθησαν τον Δημοκρατικό προκάτοχό του Τζο Μπάιντεν να εμποδίσει τη συγχώνευση την 3η Ιανουαρίου, μερικές εβδομάδες προτού παραδώσει την εξουσία.
Μολονότι και ο ίδιος είχε εναντιωθεί, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου πως κίνησε διαδικασία επανεξέτασης του σχεδίου.
Το χθεσινό εκτελεστικό διάταγμα προβλέπει ότι η εξαγορά θα γίνει σε «συντονισμό» με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, μεταξύ άλλων αμερικανικών κρατικών οντοτήτων, και με την τήρηση «συμφωνίας ως προς την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.
Το κείμενο όμως για ακόμη μια φορά δεν δίνει διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της εν λόγω «συμφωνίας ως προς την εθνική ασφάλεια».
Στο διάταγμά του, ο πρόεδρος ανέφερε πως «υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία» που τον οδήγησαν να συμπεράνει πως η Nippon Steel θα «μπορούσε να προχωρήσει σε ενέργειες που θα απειλούσαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».
Ωστόσο η επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ (CFIUS), αρμόδια για την αποτίμηση του αντίκτυπου στην αμερικανική εθνική ασφάλεια σε περιπτώσεις εξαγορών αμερικανικών εταιρειών από ξένους ομίλους, εισηγήθηκε ρήτρες ώστε να «εξαλειφθεί με επαρκή τρόπο» ο κίνδυνος, εξήγησε στο διάταγμα, επιφυλασσόμενος του δικαιώματος να λάβει περαιτέρω μέτρα στο μέλλον για την «προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».
Γενικά θέματα
Εχθές έγινε απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Λάρισα λόγω εγκαινίων της συναγωγής «Ετς Χαγίμ»
Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, “εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, εν όψει πραγματοποίησης σε αυτήν εκδηλώσεων εγκαινίων της Ιεράς Συναγωγής Ετς Χαγίμ”

Την απαγόρευση συγκεντρώσεων σε τμήμα του κέντρου της Λάρισας, την Κυριακή 15 Ιουλίου, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ εξαιτίας των προγραμματισμένων εκδηλώσεων εγκαινίων της ανακατασκευασμένης συναγωγής «Ετς Χαγίμ» στην πόλη, αλλά και καλεσμάτων για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από κόμματα και συλλογικότητες.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ αναφέρει πως με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση από ώρες 08:00 έως 20:00 της Κυριακής 15/6/2025 στην πόλη της Λάρισας, στην περιοχή που περικλείεται από τα τμήματα των οδών ως αυτά ορίζονται ακολούθως:
- Στο τμήμα της οδού Μανωλάκη από την οδό Παπαναστασίου έως την οδό Ηφαίστου,
- Στο τμήμα της οδού Ηφαίστου από την οδό Μανωλάκη έως την οδό Ταγματάρχου Βελισσαρίου,
- Στο τμήμα της οδού Ταγματάρχου Βελισσαρίου από την οδό Ηφαίστου έως την οδό Παπακυριαζή,
- Στο τμήμα της οδού Παπακυριαζή από την οδό Ταγματάρχου Βελισσαρίου έως την οδό Παπαναστασίου,
- Στο τμήμα της οδού Παπαναστασίου από την οδό Παπακυριαζή έως την οδό Κουμουνδούρου,
- Στο τμήμα της οδού Κουμουνδούρου από την οδό Παπαναστασίου έως την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου,
- Στο τμήμα της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου από την οδό Κουμουνδούρου έως την οδό Κούμα,
- Στο τμήμα της οδού Κούμα από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου έως την οδό Παπαναστασίου,
- Στο τμήμα της οδού Παπαναστασίου από την οδό Κούμα έως την οδό Μανωλάκη,
Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, «εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, εν όψει πραγματοποίησης σε αυτήν εκδηλώσεων εγκαινίων της Ιεράς Συναγωγής Ετς Χαγίμ, λαμβάνοντας υπόψη α) την τρέχουσα επικαιρότητα στη Μέση Ανατολή και β) την ανακοίνωση πραγματοποίησης υπαίθριας συγκέντρωσης την Κυριακή 15/06/2025 ώρα 11:30΄ πλησίον των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα στην ενταύθα Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων με πρωτοβουλία οργανώσεων, συλλογικοτήτων, αλληλέγγυων Λάρισας με διακριτικό τίτλο της διαδικτυακής πρόσκλησης: ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ».
Γενικά θέματα
Όταν απουσιάζει το «ειδικό βάρος»
Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.

Σε κάθε μείζον διεθνές ζήτημα που ανακύπτει, παρακολουθούμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός θεατής.
Για τη στάση της αυτή συχνά κατηγορείται από πολλούς, αλλά τελικά είναι καλύτερο να σιωπά και να περιορίζεται σε ευχολόγια που κανείς δεν τα λαμβάνει υπόψη;
«Οι αναφορές που έρχονται από τη Μέση Ανατολή είναι βαθιά ανησυχητικές. Η Ευρώπη προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακώσουν αμέσως και να απόσχουν από αντίποινα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.
Και πρόσθεσε: «Μια διπλωματική επίλυση είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ, για χάρη της σταθερότητας και της παγκόσμιας ασφάλειας της περιοχής».
Υπό κανονικές συνθήκες, αν η Ε.Ε. ήταν «βασικός παίκτης» στη διεθνή σκακιέρα, δεν θα ευχόταν να προκύψει μια διπλωματική επίλυση. Θα την επιδίωκε με συγκεκριμένες κινήσεις.
Ίσως είναι καλύτερο που δεν παρεμβαίνει, αφού, όποτε το πράττει, συνήθως είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της, πόσο μάλλον να δράσει για μια σύγκρουση πιο μακρινή.
Αποδέχτηκε σιωπηρά τη δρομολόγηση του πολέμου στην Ουκρανία και, όταν οι Αμερικανοί (οι οποίοι τον υποδαύλισαν) τράβηξαν χειρόφρενο, οι «Βρυξέλλες» αποφάσισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο πόλεμος. Με ποιον σκοπό άραγε;
Στο πλαίσιο αυτό, εξαγγέλθηκε και το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα RE-ARM Europe, το οποίο θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια, επιχειρώντας να πείσουν τους πολίτες της Ε.Ε. ότι θα πρέπει να ζουν μόνιμα με τον φόβο ενός πολέμου με τη Ρωσία.
Κάποιος αφελής θα ρωτούσε την ηγεσία της Ε.Ε.: Γιατί τη διπλωματική οδό, που συστήνετε χλιαρά και αορίστως σε Ιράν – Ισραήλ, δεν την εφαρμόζετε στα σύνορά σας;
Προφανώς επειδή απουσιάζει το «ειδικό βάρος» των διαπραγματευτών.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Απόψεις1 ημέρα πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία