Γενικά θέματα
Το σκληρό ροκ με Μόσχα και η «ειρηνευτική» Τουρκία
Κυπριακό: Τι πήγε λάθος στη δική μας υπόθεση
Παρακολουθούμε τις τοποθετήσεις ξένων αξιωματούχων για το διεθνές δίκαιο για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλώντας ασφαλώς για την Ουκρανία και αναζητούνται οι λόγοι, τι πήγε λάθος στη δική μας υπόθεση.
Ο Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, σχολιάζοντας τα παράνομα δημοψηφίσματα, που διεξάγει η Ρωσία σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ακλόνητη στην υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και προτρέπει τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». Όλα αυτά θα μπορούσαν να λέγονταν και για την Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δύο τουλάχιστον ξεκάθαρα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το 3212 της Γενικής Συνέλευσης και το 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καλούν την κατοχική Τουρκία να αποχωρήσει από την Κύπρο. Εκδόθηκαν τα ψηφίσματα πλην όμως έμειναν στα αζήτητα και όλα όσα ακολούθησαν, νερωμένα με έντονη εποικοδομητική ασάφεια, εργαλείο συγκάλυψης της κατοχικής δύναμης, είναι μέρος ενός ατέλειωτου δρόμου, στον οποίο οδηγείται το εθνικό ζήτημα της χώρας.
Πού πήγε λάθος; Για να μην υιοθετηθεί η γνωστή πρακτική που φορτώνει όλα στους ξένους (αυτοί τα συμφέροντά τους εξυπηρετούν), πρέπει να γίνει μια ενδοσκόπηση. Από τη μια οι αδεξιότητες/ αστοχίες της Λευκωσίας. Από την άλλη, τα σύνδρομα του φόβου, που καθιστούν αιχμάλωτους τους διαχειριστές σε μια προσέγγιση προσαρμογής στις τουρκικές αξιώσεις. Ήταν λάθος ο δρόμος, που ακολουθήθηκε εξαρχής καθώς μπήκε η ελληνική πλευρά στην παγίδα να συνεχισθεί και μετά την εισβολή ο δικοινοτικός διάλογος, όπως λίγο-πολύ διεξαγόταν προηγουμένως. Η κατοχική δύναμη έμεινε εκτός της μεγάλης εικόνας, πήρε… δελτίο εξόδου και πιστοποιημένο άλλοθι. Και από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Συνιστά παταγώδη αποτυχία το γεγονός ότι οι εκάστοτε διαχειριστές απέφευγαν να αγγίξουν το πραγματικό πρόβλημα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία. Συζητούσαν συνταγματικά ζητήματα (η διεθνής πτυχή μπήκε στη μεγάλη εικόνα από τον Κοτζιά εξ ου και δέχθηκε επιθέσεις από τους οπαδούς της πεπατημένης).
Ήταν βολικό κάποιοι να μένουν στο διακηρυκτικό, που απευθυνόταν κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο. Εκτός συνόρων, ακολουθείτο και ακολουθείται η πεπατημένη. Με το γνωστό ποίημα για ΔΔΟ και όλα τα συνοδευτικά. Ποιο το περιεχόμενο, οι αντοχές αυτού του μοντέλου δεν απασχολεί. Δεν απασχόλησε και η ταυτοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και τη δημοκρατία. Ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι πείραμα που εφαρμόζεται στην Κύπρο.
Όσο αυτή η τακτική, αυτή η προσέγγιση εξακολουθεί να υιοθετείται προφανώς και θα εδραιώνονται τα κατοχικά δεδομένα και θα αναβαθμίζονται οι αξιώσεις της κατοχικής δύναμης. Όσο ακολουθείται η πολιτική του κατευνασμού δεν πρόκειται να έχουμε την ίδια μεταχείριση με την Ουκρανία.
Ζητείται επίμονα -και σωστά- η αποχώρηση των στρατευμάτων από την Ουκρανία. Γιατί δεν μπορούσε να γίνει το ίδιο και στην Κύπρο; Είναι τα τουρκικά, κατοχικά στρατεύματα… ειρηνευτικά; Είναι η Κύπρος που έκανε την εισβολή; Ή μήπως δεν διεκδικείται τούτο από τη Λευκωσία; Άλλωστε τι προτάσσει σήμερα; Τα ΜΟΕ.
Ο Μπορέλ είπε και κάτι άλλο στη δήλωσή του. Έκανε αναφορά στα δημοψηφίσματα: « … αυτές οι παράνομες “ψηφοφορίες” δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως η ελεύθερη έκφραση της βούλησης των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές υπό συνεχή ρωσική στρατιωτική απειλή και εκφοβισμό». Το ίδιο ισχύει και στα κατεχόμενα, που καθορίζουν αποφάσεις οι έποικοι. Η Τουρκία έχει δημιουργήσει ψευδοκράτος, το οποίο ναι μεν δεν αναγνωρίζεται αλλά, κάποιες κυβερνήσεις ή και Οργανισμοί όπως η Ε.Ε. συνομιλούν με το παράνομο καθεστώς. Γίνονται «εκλογές» και το αποτέλεσμα αναγνωρίζεται… Δεν φταίει ο Μπορέλ, αλλά εκείνοι που θέτουν το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας χαμηλά.
Φιλελεύθερος
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ