Εξωτερική Πολιτική
Χρήστος Ροζάκης: Η επέκταση στα 12 μίλια – Τα θετικά και τα αρνητικά
Ποια είναι τα αρνητικά μιας επέκτασης στα 12 μίλια στο Αιγαίο;
Το θέμα της επέκτασης της Ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 ν. μ. που είναι στα 12 ν.μ. αποτελεί μια πάγια υπόσχεση όλων των κυβερνήσεων από το 1982 και μετά, χρονολογία που καθιερώθηκε το νέο διευρυμένο καθεστώς από τη νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Όλη αυτή η δυστοκία που διαρκεί για 40 χρόνια οφείλεται στις αμφιβολίες των διαδοχικών Ελληνικών κυβερνήσεων στο κατά πόσο σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως είναι το Αιγαίο, μπορεί να εφαρμοστεί ο κανόνας των 12 ν. μ.. Και το περιβόητο casus belli, η απειλή, δηλαδή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει το καθεστώς αυτό εξουσιοδοτεί την εκτελεστική εξουσία να κάνει χρήση βίας εναντίον της Ελλάδας, ήλθε να προστεθεί στους Ελληνικούς ενδοιασμούς για να μετατρέψει το θέμα της εφαρμογής του καθεστώτος σε μια υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα 12 ν.μ όταν το κρίνει σκόπιμο.
Ποια είναι, όμως, τα θετικά στοιχεία από την επέκταση στα 12 ν.μ. που η Ελλάδα θα αποκτούσε αν τα εφάρμοζε; Βασικό θετικό στοιχείο είναι ότι η αιγιαλίτιδα ζώνη αποτελεί έδαφος του κράτους μέσα στη θάλασσα. Με έναν σημαντικό περιορισμό, όσον αφορά το έδαφος της ξηράς: Ενώ στο έδαφος της ξηράς ασκεί το κράτος πλήρη κυριαρχία, και είναι εις θέση να εμποδίσει την είσοδο σε αυτό κάθε ανεπιθύμητου ατόμου ή οχήματος, στη θαλάσσια περιοχή της αιγιαλίτιδας το κράτος δεν μπορεί να εμποδίσει εμπορικά ή στρατιωτικά πλοία να την διαπλεύσουν. Μόνος όρος είναι τα πλοία αυτά να πλέουν κάνοντας αβλαβή διέλευση, δηλ. να διαπλεύσουν την αιγιαλίτιδα ζώνη με σκοπό να εξέλθουν από αυτήν χωρίς να προκαλέσουν οποιαδήποτε επιβάρυνση στα συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας. Λ.χ. τα εμπορικά πλοία δε μπορούν να αλιεύσουν στην αιγιαλίτιδα, τα δε πολεμικά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον οπλισμό τους σε αυτή.
Εκτός του ζητήματος της κυριαρχίας στην αιγιαλίτιδα υπάρχει κι ένα δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα από την επέκταση: το γεγονός ότι το κράτος διευρύνει τον θαλάσσιο χώρο κατ’ αποκλειστικότητα, έχει ως αποτέλεσμα να περιλαμβάνει στους χώρους κυριαρχίας περιοχές της ανοιχτής θάλασσας που θα ήταν θεωρητικά υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του παράκτιου κράτους. Αυτό μεταβάλλει τη λειτουργικότητα της περιοχής, και από αποκλειστικά δικαιώματα που το κράτος είχε, έχει πλέον πλήρη κυριαρχία στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του βυθού, υπεδάφους και για την ΑΟΖ της στήλης νερού που υπέρκειται του βυθού. Με άλλά λόγια το παράκτιο κράτος γίνεται κυρίαρχο των περιοχών αυτών που τις εκμεταλλεύεται ως έδαφος του, κι όχι ως κυριαρχικά δικαιώματα.
Ποια είναι τώρα τα αρνητικά μιας επέκτασης στα 12 μίλια στο Αιγαίο; Δεδομένου ότι το Αιγαίο είναι μια ημίκλειστη θάλασσα, με περιορισμένο εύρος, η παρουσία νησιών σε αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην ελευθεροπλοϊα σε ορισμένα σημεία της. Ιδιαίτερα στο Κεντρικό Αιγαίο η ύπαρξη των Κυκλάδων και των απέναντι από αυτές ακραίων Ελληνικών νησιών, που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 24 ν.μ. κλείνει ερμητικά το Αιγαίο, παρεμποδίζοντας πλοία τρίτων χωρών να ασκήσουν το δικαίωμα της ναυσιπλοΐας βάσει της αρχής της ελευθερίας των θαλασσών. Και ναι μεν υπάρχει το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης από τις περιοχές αυτές, αλλά η πρωτοβουλία, σε αυτές τις περιπτώσεις, βρίσκεται στα χέρια των ιθυνόντων του παράκτιου κράτους, που μπορούν, ανά πάσα στιγμή να παρεμποδίσουν τον πλου ενός καραβιού προσχηματικά ή ειλικρινά.
Για τους λόγους αυτούς προτείνω ένα καθεστώς διεύρυνσης της αιγιαλίτιδας ζώνης των νησιών που δε θα περνάει τα δώδεκα μίλια. Με πλήρες δικαίωμα 12 ν.μ. στις ηπειρωτικές ακτές. Στα δέκα ναυτικά μίλια έχει το πλεονέκτημα ότι ευθυγραμμίζει και τον εθνικό εναέριο χώρο με αυτόν της αιγιαλίτιδας ζώνης κι έτσι δε θα υπάρχει η τρέχουσα δυσαρμονία ανάμεσα στην πρώτη και στο δεύτερο. Αλλά επειδή τα 10 ν.μ. δεν λύνουν παντού το πρόβλημα, γιατί είναι μερικά σημεία στο Αιγαίο που οι αποστάσεις είναι μικρότερες από 20 ν.μ. , η πρόβλεψη η οποία μπορεί να γίνει είναι σε αυτές τις λίγες περιοχές να ρυθμιστεί καθεστώς που να αφήνει μια λωρίδα ανοιχτής θάλασσας για τη ναυσιπλοΐα.
Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, επειδή οι περιορισμοί της θάλασσας δεν υπάρχουν, η Ελλάδα μπορεί ελευθέρως να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της σε όλη την έκταση των 12 μιλίων. Αυτό αφορά τις ακτές της νότιας και ανατολικής Κρήτης, τις ανατολικές ακτές των Ρόδου, Καρπάθου και Κάσου, καθώς επίσης τις νότιες ακτές του Καστελόριζου. Τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση είναι ότι αυξάνουν το ελληνικό έδαφος σημαντικά.
* Ο Χρήστος Ροζάκης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Εξωτερική Πολιτική
Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά
Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.
Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Video
Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00
Ενεργειακά
Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες
Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας
Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας
Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.
Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας».
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.
Το δημοσίευμα των Νέων
“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας
• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης
• Ποια είναι η παγίδα
Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.
-
Video1 ημέρα πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Γαλλία4 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα4 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιράν5 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Ιστορία3 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video5 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video5 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις7 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;