Ακολουθήστε μας

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Κύπρος – ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Οι Οηέδες που παραβιάζουν την εντολή τους

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο ΟΗΕ κάνει ό,τι του καπνίσει και δεν λαμβάνει υπόψιν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αλέκος Μιχαηλίδης   

Ποιού να το πεις και να το πιστέψει; Ο ΟΗΕ κάνει ό,τι του καπνίσει και δεν λαμβάνει υπόψιν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέχεται ή συμμετέχει στην παραβίαση της εκεχειρίας από την κατοχική πλευρά και σφυρίζει αδιάφορα όταν ξυπνά η Λευκωσία. Συναινεί ή πρωτοπορεί στην επέκταση των κατοχικών δυνάμεων εντός της νεκρής ζώνης, χωρίς να υπολογίζει το μοναδικό αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, την Κυπριακή Δημοκρατία. Ένας ΟΗΕ που διαρκώς εκφράζει ανησυχίες, αλλά δεν δίνει και δεκάρα για την προστασία της ειρήνης, φτάνει να μην του σκοτίζουμε το κεφάλι με την επίκλησή μας στο δίκαιο. Ένας ΟΗΕ, από χρόνια προσηλωμένος στην υπεράσπιση της κατοχικής πλευράς, σαν δεξαμενή σκέψης κάπου στη Γενεύη, που δεν τον κόφτει και ιδιαίτερα αν επιβληθούν τετελεσμένα από το ψευδοκράτος.

Μα πώς να υπολογίσει μια Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας οι ηγεσίες διαχρονικά αποφεύγουν την αλήθεια; Της οποίας οι ηγεσίες δημιούργησαν μια κατάσταση προβληματική, όπου διαρκώς ικετεύουν την κατοχική πλευρά για… δεκαπέντε λεπτά συνομιλιών, που ανήγαγαν τον συμβιβασμό σε «πατριωτικό ρεαλισμό» και έκτοτε καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα. Της οποίας οι ηγεσίες, τα κόμματα, οι διπλωμάτες, οι διαπραγματευτές, ακόμα και οι περισσότεροι υποψήφιοι πρόεδροι, ακόμα και οι ίδιοι οι πολίτες, απορρόφησαν και χώνεψαν το τουρκικό αφήγημα περί συλλογικής ευθύνης και έκτοτε παραχώρησαν την ίδια την κυριαρχία προς όφελος μιας σημαδεμένης τράπουλας. Της οποίας οι ηγεσίες μοιάζουν σαν αποβλακωμένοι απατημένοι σύζυγοι όποτε διαταραχθεί το ήδη διαταραγμένο στάτους κβο ή, μάλλον, όποτε ασχοληθούν τα ΜΜΕ.

Κι αυτή τη φορά κάτι παρόμοιο συνέβη. Μπροστά στα μάτια των καλοταϊσμένων ηγετών μας, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έδινε «δώρα» στην κατοχική πλευρά και ο υπουργός Εξωτερικών ασχολήθηκε κατόπιν εορτής, αφού έγραψαν και δημοσιοποίησαν τ/κ και ε/κ ΜΜΕ. Ο Πρόεδρος δε, είναι στο Βατικανό και του αποδίδονται τιμές. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάνει διαβήματα προς τον τουρκικό στρατό για το φυλάκιο στη Δένεια –πάλι το μάθαμε από τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα τον Γιώργο Τάττη του ΣΙΓΜΑ– και είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Κανείς δεν πολυενδιαφέρεται για το ότι οι Τούρκοι συνέχεια επεμβαίνουν στη νεκρή ζώνη, ειδικά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα μέλη της οποίας βολοδέρνουν σαν να βρίσκονται στην Ίμπιζα.

Ε, όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Πρώτα-πρώτα, ο κύριος Κόλιν Στιούαρτ θα πρέπει να πάει σπίτι του ή σε κάποιο βολικό γραφείο του ΟΗΕ. Έπειτα, η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας –δεν περιμένουμε κάτι από τους νυν και τους επόμενους– θα πρέπει να λύσει το ζήτημα της νεκρής ζώνης, πριν φτάσει ο κατοχικός στρατός στα φυλάκια της κυπριακής αστυνομίας ή στα σπίτια των Ελληνοκυπρίων επί της Γραμμής Αντιπαράταξης. Και εφόσον η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο περί άλλα τυρβάζει, ας γίνει μια άλλη συμφωνία για τη νεκρή ζώνη, που παραχωρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διατήρηση της ειρήνης. Ας αρκεστούν στο μισό οι Οηέδες για να ελέγχουν καλύτερα την κατάσταση οι Αρχές της Δημοκρατίας. Άλλωστε, δεν μας κάνουν χάρη για να βρίσκονται εδώ οι κυανόκρανοι, τη δουλειά τους πρέπει να κάνουν. Μα τη θυμούνται, άραγε;

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η αθέατη πλευρά της Κύπρου!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρέμβαση του Κώστα Πικραμένου στο Ράδιο Πρώτο και την εκπομπή του Μάριου Πούλλαδου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

Χάος και ρεζίλι! Πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα όσα συμβαίνουν δείχνουν ξεκάθαρα ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί, ανέφερε αρχηγός κόμματος στο ψευδοκράτος

Ως χάος και ρεζίλι περιγράφεται η πολιτική κρίση που ξέσπασε στα κατεχόμενα από προχθές με την αδυναμία των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης», Κόμμα Εθνικής Ενότητας – Δημοκρατικό Κόμμα – Κόμμα Αναγέννησης, που έχουν 29 «βουλευτές», να “εκλέξουν” «πρόεδρο της βουλής», κάτι για το οποίο χρειάζονται 26 ψήφοι.

Χθες ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναγκάστηκε να επιστρέψει άρον-άρον από το ταξίδι του στην Τουρκία για να μπορέσει ο Ζορλού Τορέ, νυν «πρόεδρος της βουλής» και «βουλευτής» του ΚΕΕ, να προεδρεύσει του “σώματος” έστω κι αργά το απόγευμα για να μπορέσει να συνεχισθεί η διαδικασία. Όμως ο κ. Τορέ, που δεν μπόρεσε να εκλεγεί έπειτα από τέσσερις ψηφοφορίες στη «βουλή» προχθές, πρώτη μέρα της διαδικασίας, αρνήθηκε να συγκαλέσει τη «βουλή» επειδή το κόμμα του δεν θα τον πρότεινε, αλλά θα πρότεινε ξανά τον Κουτλού Εβρέν, ο οποίος επίσης δεν πέρασε από την ψηφοφορία προχθές.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, μαζί με τον Τ/κ ηγέτη προσπάθησαν να πείσουν τον κ. Τορέ σε συνάντηση στο «προεδρικό», στην οποία παρευρέθηκε και ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Εκρέμ Σερίν. Μετά την αντίδραση του Ζορλού Τορέ, ο κ. Σερίν – σύμφωνα τουλάχιστον με την “Αβρούπα” – απείλησε ότι θα ‘κάνει παράπονα γι’ αυτόν στην Άγκυρα’. Τότε ο κ. Τορέ αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη κατεχόμενη Λευκωσία.

Ακολούθησαν, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, πιέσεις προς τον γηραιότερο «βουλευτή», επίσης του ΚΕΕ, τον Αλί Πιλλί, για να προεδρεύσει αυτός της “ολομέλειας” και να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία. Και ο κ. Πιλλί αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου διαμένει.

Στο μεταξύ, το ΡΤΚ, έπειτα από εσωκομματικές διαδικασίες, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση στη «βουλή» για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στις 15 Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, δήλωσε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την προσφυγή στη βούληση του «λαού». «Δεν υπάρχει καμιά προσδοκία από αυτή τη δομή εξουσίας. Τα όσα συμβαίνουν δείχνουν ξεκάθαρα ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί». Με τις πρόωρες «εκλογές», συνέχισε, «θα βγάλουμε τη χώρα από το χάος».

Τα μεσάνυχτα και έπειτα από όλα όσα είχαν συμβεί, οι 29 «βουλευτές» των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης» πήραν τις θέσεις του στα έδρανα της “ολομέλειας” και κάλεσαν και τα ΜΜΕ. Προσπάθησαν παράνομα – όπως γράφει η “Γενί Ντουζέ”ν – να εκβιάσουν τη σύγκληση της “ολομέλειας” και ζήτησαν από την «αντιπρόεδρο της βουλής», Φεζιλέτ Όζντενεφε, που ανήκει στο ΡΤΚ, να ασκήσει την “προεδρία”. Πήραν όμως αρνητική απάντηση, ενώ έντονα αντέδρασε ο Τουφάν Ερχιουρμάν για τη μετακίνηση της ευθύνης στην αντιπολίτευση, λόγω ανικανότητας να εκλέξουν «πρόεδρο της βουλής» τα κόμματα της «συγκυβέρνησης».

Ο Ουνάλ Ουστέλ, Πρόεδρος του ΚΕΕ, ανακοίνωσε τότε στα ΜΜΕ ότι θα προτείνουν και πάλι τον Κουτλού Εβρέν για «πρόεδρο της βουλής» και θα τον εκλέξουν. «Δεν είναι ώρα για πρόωρες εκλογές, αλλά εάν αυτό χρειαστεί εμείς είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο κ. Ουστέλ.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον «κανονισμό» της «βουλής» και το «σύνταγμα» υπάρχει περιθώριο 10 ημερών για να εκλεγεί «πρόεδρος της βουλής».

Τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι λόγω της ασθένειας του Ζορλού Τορέ, η κ. Όζντενεφε τον αναπληρώνει στην «προεδρία της βουλής».

Η κατάσταση της υγείας των Τορέ και Πιλλί είναι καλή, όπως έγινε γνωστό.

Κύριο θέμα στον Τύπο

Η πολιτική κρίση που προέκυψε με την μη εκλογή «προέδρου της βουλής» στα κατεχόμενα και η άρον-άρον επιστροφή του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ από την Τουρκία γι’ αυτό το λόγο και οι σχετικές συζητήσεις προβάλλονται σήμερα στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η «Αβρούπα» (Ευρώπη) με τίτλο «Θα κάνω παράπονο για σένα στην Άγκυρα» αναφέρεται στο παρασκήνιο της χθεσινής ημέρας και γράφει ότι ο Τούρκος «πρέσβης» στο ψευδοκράτος, Εκρέμ Σερίν, απείλησε τον νυν “πρόεδρο” της “βουλής” Ζορλού Τορέ να την ανοίξει και να προεδρεύσει, απειλώντας τον ότι θα τον «καρφώσει» στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, διερωτήθηκε εάν μετά από όλα αυτά το ΡΤΚ θα φύγει από τη «βουλή». Αλλού αναφέρεται πως ο «δήμαρχος» Κερύνειας και στέλεχος του ΡΤΚ, Μουράτ Σενκιούλ, χαρακτήρισε ξεδιάντροπη την προσπάθεια Τατάρ να επιρρίψει τις ευθύνες για την πολιτική κρίση στο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Μεγαλώνει το χάος στη βουλή» γράφει ότι λόγω της κρίσης ο Τατάρ επέστρεψε άρον-άρον από την Τουρκία και το ΡΤΚ υπέβαλε πρόταση για «εκλογές» στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά πήρε αρνητική απάντηση από το ΚΕΕ.  Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πρώην «πρόεδρος της βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ, είπε ότι αυτά που συμβαίνουν είναι ντροπιαστικά. Αλλού γράφει ότι συνελήφθησαν δύο άτομα που εργάζονται στο «τμήμα δασών» και με ψεύτικα χαρτιά διεκδικούσαν επιδόματα βάρδιας.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Χάος» γράφει ότι αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει τα όσα έγιναν χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας και πάλι όμως δεν έγινε κατορθωτό να εκλεγεί «πρόεδρος της βουλής». Σε άλλο θέμα προβάλλει τις δηλώσεις του «υπουργού τουρισμού», Φικρί Ατάογλου, πως θα κάνουν νέα βήματα στο Βαρώσι. Αλλού αναφέρεται στην κίνηση στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και γράφει ότι στους πρώτους 9 μήνες του 2024 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 22.000 πτήσεις.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Πρωτοφανές πολιτικό ρεζίλι!» γράφει επίσης ότι οι Τορέ και Αλί Πιλλί του ΚΕΕ αισθάνθηκαν άσχημα έπειτα από πιέσεις ν’ ανοίξει η «βουλή» υπό την “προεδρία” τους και προβάλλει την πρόταση ΡΤΚ για πρόωρες «εκλογές» στις 15 Δεκέμβριου. Αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στα χθεσινά γεγονότα και γράφει ότι παράνομα οι 29 «βουλευτές» της «συγκυβέρνησης» πήραν τις θέσεις τους χθες τα μεσάνυχτα στα έδρανα της “ολομέλειας”, ασκώντας πίεση στο ΡΤΚ να προσέλθει κι εκείνο και στη «βουλευτή» του κόμματος, Φεζιλέτ Όζντενεφε, να προεδρεύσει της συνεδρίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

Χριστοδουλίδης για άτυπη τριμερή: Δεν προσφερόμαστε για βολιδοσκόπηση σε σχέση με «κόκκινες γραμμές»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για οποιοδήποτε θέμα τεθεί, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, δήλωσε την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενόψει της συνάντησης στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσφέρεται για βολιδοσκόπηση σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της.

Εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός στόχος από ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία έχει και δικές της προτάσεις που θα είναι πρωτοβουλίες της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την προσέλευσή του στο Digital Agenda Cyprus Summit στη Λευκωσία, και ερωτηθείς κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει βολιδοσκοπηθεί κατά πόσον μπορεί να «τεντώσει λίγο» τις κόκκινες της γραμμές για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να έρθει πιο κοντά στα αιτήματα για τα λεγόμενα ‘3Α’ (απευθείας πτήσεις, εμπόριο, επαφές) στα οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επιμένει, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Όχι, δεν έχουμε βολιδοσκοπηθεί και δεν προσφερόμαστε και για βολιδοσκόπηση».

«Ετοιμαζόμαστε για την συνάντηση», είπε, σημειώνοντας ότι ο διαπραγματευτής μετά από συνεννόηση με τον ίδιο, θα καλέσει την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού να συναντηθούν την Παρασκευή για μια ανταλλαγή απόψεων, σε συνέχεια των όσων λέχθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Να σας θυμίσω ότι πριν τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα θα δω τον βρετανό Πρωθυπουργό, αντιλαμβάνεστε τη σημασία της συνάντησης, όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για το Κυπριακό, πριν τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, και πάω στην Νέα Υόρκη με ένα και μοναδικό στόχο», ανέφερε.

«Ελπίζω αυτή η συνάντηση να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Μπορώ να πω από δικής μας πλευράς ότι αυτός είναι ο μοναδικός στόχος. Δεν είναι σύνθημα, μιλάω πολύ συγκεκριμένα, και λαμβάνοντας υπόψη και το πολύ θετικό κλίμα της συζήτησης που είχα με τον Γενικό Γραμματέα όταν βρισκόμουν στη Νέα Υόρκη, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ των ΗΕ θέσει και θέμα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αν είναι έτοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά για περαιτέρω ανοίγματα από τα μέτρα που ήδη έχει λάβει μονομερώς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, «δεν θέλω να προκαταλάβω και δεν είναι σωστό πρώτα προς τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα να τοποθετηθώ για συγκεκριμένο θέμα. Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω απαντώντας στο ερώτημά σας, για οποιοδήποτε θέμα τεθεί, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη να τοποθετηθεί συγκεκριμένα».

Σε ερώτηση αν η επανενεργοποίηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ είναι ένα από τα σενάρια που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα θεωρούσε και εφικτό και θετικό, ο Προέδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι συγκεκριμένη η ερώτηση και, «με απόλυτο σεβασμό προς τον Γενικό Γραμματέα, γιατί θέλω πραγματικά να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα αυτή τη συνάντηση να μου επιτρέψετε να μην τοποθετηθώ συγκεκριμένα».

«Έχουμε άποψη, έχουμε συγκεκριμένη θέση και για αυτό που είπατε και για το προηγούμενο, όπως και για πολλά άλλα θέματα που ενδεχομένως να τεθούν είτε από τον Γενικό Γραμματέα, είτε από τον κύριο Τατάρ, αλλά και δικές μας προτάσεις που θα είναι πρωτοβουλίες της δικής μας πλευράς», είπε τέλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή