Διπλωματία
Το Ισραήλ στέλνει μήνυμα στην Τουρκία για την πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου! για την πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση από την Αγκυρα του πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Typhoon,
Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr
Το Ισραήλ είναι αντίθετο σε κάθε ενέργεια που αποσταθεροποιεί την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζουν ισραηλινές διπλωματικές πηγές, στέλνοντας σαφές μήνυμα. «Θέλουμε η Τουρκία να είναι ένας θετικός παράγοντας στην περιοχή και να ελαχιστοποιηθούν οι εντάσεις. Οτιδήποτε λειτουργεί αποσταθεροποιητικά δεν είναι καλό», ανέφεραν οι ισραηλινές πηγές, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση από την Αγκυρα του πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Typhoon, στη Μαύρη Θάλασσα.
Αναφορικά με τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι « οι δύο χώρες συνδέονται με μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία και φιλία. Οι διμερείς σχέσεις ενισχύονται συνεχώς προς αμοιβαίο όφελος και των δύο λαών». Προσθέτουν μάλιστα ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας δεν περιορίζεται μόνο στις δύο κυβερνήσεις, αλλά επεκτείνεται σε όλους τους τομείς- ιδιαίτερα στην ενέργεια και τον τουρισμό.
«Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση των επισκέψεων Ισραηλινών τουριστών στον κόσμο», τονίζουν οι ισραηλινές πηγές. Το στρατηγικό βάθος των διμερών σχέσεων φαίνεται επίσης και από την πολύ σημαντική συνεργασία στον αμυντικό τομέα,στη διοργάνωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και στην ανταλλαγή πληροφοριών.
Οι ίδιες πηγές κατέστησαν μάλιστα σαφές ότι η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιούνται την προσεχή Τρίτη, 1η Νοεμβρίου στο Ισραήλ.
Τι θα γίνει με τον αγωγό Eastmed
Απαντώντας σε ερώτηση της «Ναυτεμπορικής» για την ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου και κατά πόσο αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αναβίωση του αγωγού Eastmed για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Ελλάδος, οι ισραηλινές διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι η βιωσιμότητα του αγωγού πρέπει να αντιμετωπιστεί με οικονομικά κριτήρια.
Αλλά και να αξιοποιηθούν άμεσα οι υπαρκτές ενεργειακές υποδομές. «Υπάρχει πείνα για ενέργεια στην Ευρώπη ,αλλά αυτή πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί από τις υπάρχουσες υποδομές», τόνισαν και εξηγούν: «Υπάρχει αγωγός που συνδέει την Ιορδανία, το Ισραήλ και καταλήγει στην Αίγυπτο, απ` όπου το αέριο μπορεί να υγροποιηθεί και να μεταφερθεί με ειδικά δεξαμενόπλοια στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό ,οι Ελληνες πλοιοκτήτες μπορούν να διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο, με δεδομένο ότι η ελληνική εμπορική ναυτιλία κατέχει το 40% των παγκοσμίων θαλασσίων μεταφορών».
«Πραγματιστές» και «εξτρεμιστές»
Οι διπλωματικές πηγές του Ισραήλ σημειώνουν με έμφαση ότι στο διεθνές σύστημα καταγράφονται πλέον μεγάλες αλλαγές και κάθε είδους προκλήσεις, δημιουργώντας πόλωση και αστάθεια, όπως για παράδειγμα με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι αλλαγές στη διεθνή σκηνή επηρεάζουν και τη Μέση Ανατολή , καθώς διαμορφώνονται και εκεί δύο στρατόπεδα: Οι πραγματιστές και οι εξτρεμιστές. Οι πραγματιστές πιστεύουν σε ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα και δεν πιστεύουν σε νίκη με κάθε μέσον. Αντίθετα, οι εξτρεμιστές ,όπως ο ISIS, επιδιώκουν οπωσδήποτε τη νίκη. Οι ισραηλινές πηγές ανέφεραν μάλιστα ως παράδειγμα το «καθεστώς των Αγιατολλάχ» στο Ιράν, τονίζοντας ότι θέλει να αποσταθεροποιήσει τις γειτονικές χώρες, όπως στην περίπτωση του Λιβάνου με την Χεζμπολάχ. «Το Ιράν συνιστά μεγάλη απειλή και το Ισραήλ θα αμυνθεί μόνο του ενάντια σε αυτόν τον κίνδυνο. Δεν ζητάμε βοήθεια για να αμυνθούμε», ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές του Ισραήλ.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Διπλωματία
Hürriyet: Η Άγκυρα ρίχνει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Αθήνα ζητήματα κυριαρχίας νησιών και αποστρατιωτικοποίησης
Πρόκειται επί της ουσίας για ακόμη μία προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει τα εν λόγω ζητήματα στο προσκήνιο και να διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά, πάγια θέση της οποίας είναι ότι μοναδικό εκκρεμές ζήτημα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
«Η Αγκυρα επιθυμεί μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, για τις διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα, το εύρος του εναέριου χώρου, τους γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών καθώς και τη διαχείριση του FIR», αναφέρει μεταξύ άλλων το τουρκικό δημοσίευμα.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, αναφέρει πως η Αγκυρα θέλει να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την Αθήνα τόσο το ζήτημα κυριαρχίας νησιών όσο και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης.
Πρόκειται επί της ουσίας για ακόμη μία προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει τα εν λόγω ζητήματα στο προσκήνιο και να διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά, πάγια θέση της οποίας είναι ότι μοναδικό εκκρεμές ζήτημα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές τονίζουν πως σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση η Αγκυρα προτίθεται να οδηγήσει όλες τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία «ως πακέτο».
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Hurriyet, ανώτατες τουρκικές διπλωματικές πηγές τονίζουν πως δεν υπάρχει αλλαγή αναφορικά με τις θέσεις των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν το Αιγαίο.
Κατά την Αγκυρα, οι διαφορές στο Αιγαίο δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν μόνο σε ένα ζήτημα. «Η Αγκυρα επιθυμεί μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, για τις διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα, το εύρος του εναέριου χώρου, τους γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών καθώς και τη διαχείριση του FIR».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων, η Αγκυρα θα θέσει στην ατζέντα τη μεταφορά των διαφορών στη διεθνή δικαιοδοσία «ως πακέτο». Για να γίνει αυτό, όπως τονίζεται, πρέπει και η Ελλάδα να άρει τις επιφυλάξεις της που έχει θέσει στο Διεθνές Δικαστήριο.
Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αρνείται την εθνική ταυτότητα της «τουρκικής μειονότητας», να σταματήσει να μην αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της, να σταματήσει να περιορίζει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και εν ολίγοις να μην εκφοβίζει την «τουρκική μειονότητα».
Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης πως η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει την προσέγγισή της αναφορικά με τους «ομογενείς» που δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης – για όσους δηλαδή κατοικούν σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κω και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο όσων ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης. Απαίτηση της Αγκυρας είναι η ελληνική πολιτεία να λάβει μέτρα για αυτούς τους πληθυσμούς στη βάση των οικουμενικών αξιών και σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.
Διπλωματία
Τι περιμένει η Αθήνα από το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν
Συνάντηση σε κρίσιμη συγκυρία καθώς στην Ευρώπη αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το μεταναστευτικό
Video
Ο Ελληνικός Κόσμος στον 21ο Αιώνα
Ο Πρέσβης ε.τ. Βασίλειος Μπορνόβας και ο Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Νίκος Μιχαηλίδης συζητούν για τον Ελληνικό Κόσμο τον 21ο αιώνα με αφορμή την ημερίδα που συνδιοργανώνουν οι Ανιχνεύσεις με την πλατφόρμα ο Ελληνικός Κόσμος τον 21ο αιώνα στις 14 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του Δήμου Θεσσαλονίκης..
-
Γαλλία3 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Video1 ημέρα πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Εθνική Άμυνα4 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιράν4 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Ιστορία3 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video4 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video5 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις6 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;