Φοίβος Κλόκκαρης
Τουρκική Επιθετικότητα και το Μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου 1940
Στο έπος τού ’40, υπήρξε ενθουσιώδης συμμετοχή και τών Ελλήνων της Κύπρου
Τού Φοίβου Κλόκκαρη *
Οι Έλληνες της Κύπρου γιορτάζουμε με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας την επέτειο τής 28ης Οκτωβρίου 1940. Όπως σε όλους του αγώνες του Ελληνικού Έθνους έτσι και στο έπος τού ’40, υπήρξε ενθουσιώδης συμμετοχή και τών Ελλήνων της Κύπρου, που τελούσαν υπό Βρετανική κατοχή. Πρόσφεραν οικονομική στήριξη στην αγωνιζόμενη Ελλάδα και έλαβαν μέρος ως εθελοντές στον Ελληνικό στρατό, στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Τα τελευταία 48 χρόνια γιορτάζουμε τη θαυμαστή επέτειο της 28 Οκτωβρίου 1940, με το βλέμμα στραμμένο στον Πενταδάκτυλο. Με ανάμεικτα συναισθήματα πόνου για τα σκλαβωμένα εδάφη μας, οργής για τη μεγάλη προδοσία και χρέους για την απελευθέρωση τους.
Η λέξη ΟΧΙ τής 28ης Οκτωβρίου 1940, έλαβε θρυλικές διαστάσεις για τον Ελληνισμό. Συμπυκνώνει με τον πιο λακωνικό, τον πιο απόλυτο τρόπο την διαχρονική άρνηση του Ελληνισμού στην υποδούλωση. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από το «μολών λαβέ» του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, των αγωνιστών τού 1821, τού 1940 και τού 1955, μέχρι το ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού στο σχέδιο Ανάν.
Η 28 Οκτωβρίου εκπέμπει το ισχυρό μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας και αντίστασης. Αυτή ήταν η δύναμη που έδωσε τη νίκη των Ελλήνων κατα τών υπερτέρων δυνάμεων της Ιταλικής εισβολής. Αυτή χρειάζεται σήμερα και ο Ελληνισμός της Κύπρου για να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας. Για να διεξαγάγει αγώνα εθνικής επιβίωσης. Αντιμετωπίζουμε την μεγαλύτερη απειλή στην ιστορική διαδρομή μας και αυτό πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους.
Η Τουρκία δεν στοχεύει μόνο στον έλεγχο όλης της Κύπρου, αλλά και στην εκρίζωση του Ελληνικού στοιχείου από το νησί. Το έπραξε στις κατεχόμενες περιοχές, με τον φρικτό μηχανισμό εξόντωσης άοπλων πληθυσμών που εφάρμοσε και στη Μικρά Ασία(Αρμένιοι, Ελληνες κ.α.) .Το ίδιο απεργάζεται και για τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Σήμερα τα κατεχόμενα εδάφη μας παρουσιάζουν μια εφιαλτική εικόνα Τουρκοποίησης / Ισλαμοποίησης.
Ο εχθρός βρίσκεται εντός των πυλών και μεθοδεύει την υποδούλωση μας, με κύρια όπλα τη στρατιωτική του ισχύ, τον εποικισμό και μεθόδους τρομοκρατίας.
Η Τουρκία:
- Μετέτρεψε τα κατεχόμενα εδάφη μας σε εκτεταμένο στρατιωτικό προγεφύρωμα υποστηριζόμενο από Τούρκους εποίκους, τούς οποίους εμφύτευσε στη Κύπρο μετά την βίαιη εκρίζωση του Ελληνικού πληθυσμού.
- Διατηρεί επί μισό αιώνα ισχυρές Τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ) που εκσυγχρονίζονται συνεχώς και ενισχύονται με νέα επιθετικά οπλικά συστήματα. Αποστολή τους η εξυπηρέτηση της τουρκικής στρατηγικής του εξαναγκασμού (με την απειλή ή χρήση ισχύος να θέσει υπό τον έλεγχο της όλη την Κύπρο).
- Εισέβαλε και καταπατά μεγάλο τμήμα της ΑΟΖ τής ΚΔ.
- Προγραμματίζει γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια της Κύπρου.
- Άρχισε εποικισμό της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου.
- Άρχισε προπαρασκευές κατασκευής αεροναυτικής βάσης στην περιοχή Λευκόνοικο – Μπογάζι Τρκώμου.
- Αλλοιώνει δημογραφικά και τις ελεύθερες περιοχές με τη μαζική προώθηση μουσουλμάνων μεταναστών.
Οι ΤΔΚ έχουν τη δυνατότητα αιφνιδιαστικής επιθετικής ενέργειας κατά των ελεύθερων περιοχών, λόγω:
- μεγάλης ισχύος,
- πλήρους επάνδρωσης των μονάδων του στρατού κατοχής
- προωθημένης διάταξης των μονάδων του στρατού κατοχής
- σύνθεσης από μηχανοκίνητους σχηματισμούς και
- εγγύτητας των αεροπορικών βάσεων της Τουρκίας.
Η Τουρκία υλοποιεί μεθοδικά τη στρατηγική της, για επανάκτηση ολόκληρης της Κύπρου, που πηγάζει από τον ιερό όρκο της Τουρκικής Εθοσυνέλευσης το 1920, για ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Εμείς για να επιβιώσουμε πρέπει να ενδυναμώσουμε την αμυντική μας θωράκιση σε πέντε βασικούς τομείς:
- Τής αυτοάμυνας με τήν ενίσχυση τής Εθνικής Φρουράς,
- τής στρατηγικής με την συγκρότηση συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και σύνταξη στρατηγικής εθνικής ασφάλειας,
- τών συμμαχιών με την αναζωογόνηση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου- Ελλάδας και τήν επιδίωξη σύναψης αμυντικών συμμαχιών με φίλες χώρες και ένταξης στον συνεταιρισμό για την ειρήνη (PfP),
- τής δημογραφικής συνοχής με την ενίσχυση τής δυνατότητας παρεμπόδισης εισόδου παράνομων μεταναστών και
- τού ηθικού με τήν καλλιέργεια αγωνιστικού πνεύματος και εθνικής ομοψυχίας .
Η αμυντική θωράκιση της ΚΔ αποδυναμώθηκε την τελευταία εικοσαετία (από εμφανίσεως του σχεδίου Ανάν). Όχι από έλλειψη χρηματικών πόρων, που υπήρχαν με επάρκεια στο ΤΑΘ, αλλά από έλλειψη πολιτικής βούλησης τών κυβερνήσεων μας, που υποτίμησαν την επικινδυνότητα της Τουρκικής απειλής και την αξία της στρατιωτικής ισχύος, για την εθνική μας ασφάλεια. Αυτό είχε ώς συνέπεια την συμπίεση των ΠΥ άμυνας και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, που επηρέασαν αρνητικά το αξιόμαχο τής ΕΦ.
Είναι ενθαρρυντικό ότι τον τελευταίο χρόνο η ΚΔ αύξησε τις αμυντικές δαπάνες της, και αυτό πρέπει να συνεχισθεί γιατί η παρατεταμένη συμπίεση τών ΠΥ άμυνας προκάλεσε συσσώρευση πολλών αναγκών σε βασικούς επιχειρησιακούς τομείς τής ΕΦ, που χρειάζονται ενίσχυση. Επείγουσα ενίσχυση γιατί ηχούν τύμπανα πολέμου. Η τουρκική επιθετικότητα μεγεθύνεται συνεχώς. Αν ξεσπάσει κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Κανένας ξένος δεν θα προστρέξει σε βοήθεια μας.
Αν δεν είμαστε έτοιμοι, θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ύπαρξη μας ως κράτος και ως έθνος.
Η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης, έχει ως στόχο την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας της ΚΔ έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και απαιτεί πολιτική βούληση, διάθεση επαρκών χρηματικών πόρων και αξιοποίηση της άρσης του εμπάρκο πώλησης όπλων στη Κύπρο από ΗΠΑ. Οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν και να φθάσουν σε ποσοστό 3% επί του ΑΕΠ. Πρόσφατα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας τής Τουρκίας (28 Σεπ. 2022) αποφάσισε ενίσχυση των ΤΔΚ στη Κύπρο, εμμονή στις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και προκαλεί εκρηκτικό πολεμικό κλίμα έντασης με τις επιθετικές δράσεις της. Η Ελλάδα προχώρησε σε επείγουσα ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της, που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.
Το ισχυρό μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας και αντίστασης, που εκπέμπει η επέτειος τής 28 Οκτωβρίου 1940, άς καθοδηγεί την πορεία μας για επιβίωση. H δυνατότητα αντίστασης προυποθέτει προετοιμασία προς πόλεμο από τον καιρό της ειρήνης.
Λευκωσία, Οκτώβριος 2022
*αντιστράτηγος ε.α.
Φοίβος Κλόκκαρης
Η Κύπρος στήν Κόψη τού Ξυραφιού
τού Φοίβου Κλόκκαρη*
Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ),ημικατεχόμενη από την Τουρκία επί μισό αιώνα, διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο επιβίωσης λόγω μεγάλης τρωτότητας της εθνικής ασφάλειας της, που οφείλεται στήνΤουρκική επιθετική στρατηγική ,την αποδυναμωμένη στρατιωτική ισχύ της,τήν υιοθέτηση λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό και την δημογραφική αλλοίωση της.
Τουρκική επιθετική στρατηγική:Η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική στρατηγική σε βάρος της Κύπρου, η οποία πηγάζει από τον εθνικό όρκο της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1920 περί ανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η στρατηγική της συντάχθηκε την δεκαετία του 1950 από την Κυβέρνηση Μεντερές και έχει ως στόχο τον έλεγχο όλης της Κύπρου, την οποία επιβουλεύεται ως ζωτικό χώρο επέκτασης της.Υλοποίησε σταδιακά, αδίστακτα και μεθοδικά τη στρατηγική της και μέχρι σήμερα πέτυχε να διχοτομήσει βίαια την Κύπρο, να την αλλοιώσει δημογραφικά και να την θέσει υπό την ομηρία της με ισχυρές Τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ) ,πού έχουν προωθημένη διάταξη και δυνατότητα να επιτεθούν αιφνιδιαστικά κατά τών ελευθέρων περιοχών.Η Τουρκία ατιμώρητα παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει την επιθετικότητα της κατά της Κύπρου σε όλους τους τομείς για να ολοκληρώσει τον στόχο της .
Αποδυναμωμένη στρατιωτική ισχύς τής ΚΔ: Η επικράτηση για μακρό χρονικό διάστημα τής «σχολής σκέψης», ότι οι μικρές χώρες είναι μάταιο να δίδουν βαρύτητα στην αμυντική θωράκιση τους και η σύγκλιση στίς διακοινοτικές συνομιλίες, να μην έχει δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις το Κυπριακό κράτος μετά τη λύση( όπως πρόβλεπε και το σχέδιο Ανάν), είχε δυσμενείς επιπτώσεις στή στρατιωτική ισχύ τής ΚΔ.Συμπιέστηκαν οι προϋπολογισμοί για την άμυνα και μειώθηκε απότομα η στρατιωτική θητεία , με συνέπεια να επηρεασθεί αρνητικά το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), ιδιαίτερα στους τομείς τού εκσυγχρονισμού των μέσων και οπλικών συστημάτων, και τής επάνδρωσης των μονάδων της.Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου(ΔΕΑΧ) Ελλάδας-Κύπρου, που λειτούργησε την περίοδο 1993-2000 και ενίσχυσε τήν αμυντική ικανότητα τους στην Ανατ.Μεσόγειο , σήμερα είναι ανενεργό λόγω τής πολιτικής τού κατευνασμού, που ακολουθεί η Ελλάδα έναντι τής Τουρκίας .
Υιοθέτηση λύσης Τουρκικών όρων στο Κυπριακό:Οι κυπριακές κυβερνήσεις , υιοθέτησαν για το Κυπριακό την λύσηΔΔΟ, που είχε απορρίψει με δημοψήφισμα ο κυπριακός Ελληνισμός το 2004.Η υιοθέτηση της συνιστά υποταγή στις απαιτήσεις τής Τουρκίας και Βρετανίας. Με εισήγηση τής Βρετανίας η ΔΔΟ συμπεριλήφθηκε και στο ψήφισμα 649/1990 τού ΣΑ/ΗΕ.Είναι λύση που καταλύει τήν ΚΔ, νομιμοποιεί την διχοτόμηση, επεκτείνει τον έλεγχο τής Τουρκίας σε όλη τη Κύπρο και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές λειτουργίας ενός δημοκρατικού κράτους.Δυστυχώς καλλιεργήθηκε στο λαό η ψευδαίσθηση, ότι ηΔΔΟ <<επανενώνει>>την Κύπρο.Το πλέον ανησυχητικό είναι η επιδίωξη επανέναρξης συνομιλιών για το κυπριακό, με δύο λύσεις Τουρκικών όρων στήν τράπεζα τών διαπραγματεύσεων(ΔΔΟ,δύο κράτη) ,όπως θα συμβεί στην επικείμενη Τριμερή Διάσκεψη τής 15 Οκτωβρίου 2024 στη Νέα Υόρκη.
Δημογραφική αλλοίωση ΚΔ:Η Τουρκία αφού τουρκοποίησε και ισλαμοποίησε βίαια τις κατεχόμενες περιοχές, με την εκρίζωση τών Ελλήνων και την μαζική εμφύτευση Τούρκων εποίκων, τζαμιών και ιμάμηδων, απεργάζεται το ίδιο και για τις ελεύθερες περιοχές ,στις οποίες προωθεί παράνομα μουσουλμάνους μετανάστες,που έφθασαν σε ανησυχητικό ποσοστό.ΗΤουρκία υλοποιεί στη Κύπρο σχέδιο εθνοκάθαρσης με στόχο η πλειοψηφία του πληθυσμού στο νησί να γίνει μουσουλμανική.Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η υπογεννητικότητα τού Ελληνικού πληθυσμού που συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς.
Η επιβίωση τής Κύπρου κινδυνεύει λόγω μεγάλης τρωτότητας τής εθνικής ασφάλειας της, που οδηγεί σε τουρκοποίηση της.Άν χαθεί η κύπρος θα ακολουθήσουν και τα νησιά τού Ανατ.Αιγαίου.Επειγόντως πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική του Ελληνισμού στο Κυπριακό.Να αντιμετωπισθεί η θανάσιμη απειλή τών ΤΔΚ,τήςΔΔΟ και τής δημογραφικής αλλοίωσης, που επικρέμεται ώς Δαμόκλειος σπάθη επί τής Κύπρου.Απαραίτητες αναθεωρήσεις :
- Καταγγελτική πολιτική κατά Τουρκίας:ΚΔ και Ελλάδα να ασκούν πίεση στα ΗΕ πρός εφαρμογή τών ψηφισμάτων του ΣΑ/ΗΕ, για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τηνΚύπρο και εφαρμογή των αποφάσεων τούΕΔΑΔ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,που αρνείται επί μισό αιώνα να εκτελέσει η Τουρκία .Πίεση και προς τήνΕΕ για επιβολή κυρώσεων εναντίον τής Τουρκίας, λόγω τής συνεχιζόμενης κατοχής στη Κύπρο, όπως έπραξε στη περίπτωση τής Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.Έστω και πολύ αργά η ΚΔ να επιβάλει κυρώσεις στους σφετεριστές Ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα.
- Ενδυνάμωση τής στρατιωτικής ισχύος(ΣΙ):Επειγόντως να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί για την άμυνα τήςΚΔ , σε ποσοστό τουλάχιστον 3% επί τούΑΕΠ, για να ενισχυθεί ηΕΦ με τελευταίας τεχνολογίας μέσα και οπλικά συστήματα.Να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι στρατηγικές συνεργασίες τής ΚΔ με Ελλάδα ,Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ,Αίγυπτο και να ενισχυθούν οι αεροναυτικές δυνάμεις τήςΕΦ και οι υποδομές τους.Είναι απαραίτητο να αναβιώσει τοΔΕΑΧ Ελλάδας-Κύπρου , και να αναβαθμισθεί σε άρτια αμυντική συμμαχία δεδομένου ότι ο αμυντικός χώρος είναι ενιαίος , τα συμφέροντα κοινά και αντιμετωπίζεται κοινός εχθρός(Τουρκία).Η ΣΙ είναι η βασική ασπίδα προστασίας μας.ΤαΗΕ αδυνατούν να επιβάλουν στην Τουρκία την εφαρμογή τού διεθνούς δικαίου και ηΕΕ δεν τής επιβάλλει κυρώσεις ,επειδή έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με αυτή .
- Απόρριψη τής λύσης ΔΔΟ: ΚΔ και Ελλάδα να απορρίψουν την λύσηΔΔΟ στο Κυπριακό, που εξυπηρετεί τον στόχο τής Τουρκίας να θέσει υπό τον στρατηγικό έλεγχο της όλη την Κύπρο.Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό στην ορθή βάση του ως θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης.Νά ενδυναμωθεί η εθνική ισχύς τήςΚΔ και ιδιαίτερα η στρατιωτική πτυχή της, όπως έπραξε η Ελλάδα και ο αγώνας μας με όλα τα πολιτικά ,νομικά και διπλωματικά μέσα να επικεντρωθεί στην ουσία τού Κυπριακού που είναι ο τερματισμός τής Τουρκικής κατοχής.Η απομάκρυνση τώνΤΔΚ και Τούρκων εποίκων, που αποτελούν πλέον την συντριπτική πλειοψηφία στα κατεχόμενα.
- Αντιμετώπιση τής δημογραφικής αλλοίωσης:Να τεθεί φραγμός στη ραγδαία δημογραφική αλλοίωση των ελευθέρων περιοχών με λήψη δραστικών μέτρων παρεμπόδισης εισόδου παράνομων μεταναστών και παροχή οικονομικών κινήτρων στούςΈλληνες για αύξηση τού αριθμού των γεννήσεων .
*αντιστράτηγος ε.α.
Λευκωσία Οκτώβριος 2024
Εθνική Άμυνα
Φοίβος Κλόκκαρης: Αψυχολόγητη Εμμονή στην Πολιτική τού Κατευνασμού
Ο Ελληνισμός ακολούθησε πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας, που όχι μόνο δεν ανέκοψε αλλά αύξησε την επιθετικότητα της.
Διαπιστώθηκε ότι η πολιτική τού κατευνασμού δεν ανακόπτει την επιθετικότητα και τις επεκτατικές επιδιώξεις τής Τουρκίας.Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Ελληνισμός συνεχίζει αυτή την αναποτελεσματική πολιτική επί μισό αιώνα;
τού Φοίβου Κλόκκαρη*
Η επεκτατική πολιτική τής Τουρκίας σε βάρος τού Ελληνισμού, πηγάζει από τον ιερό όρκο (σ.σ.για τους Τούρκους) της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1920, περί ανασύστασης τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Διεκδικεί επανάκτηση τής Κύπρου και περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων τής Ελλάδας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο (ΑΜ) και Δυτική Θράκη. Επιδιώκει να επιβάλει δυναμικά σε βάρος τής εθνικής κυριαρχίας του Ελληνισμού μία θαλάσσια ζώνη («γαλάζια πατρίδα») στις Δυτικές και Νότιες ακτές της, που θα εκτείνεται μέχρι το μέσο του Αιγαίου και τη γραμμή Νοτίως Κρήτης-Κύπρου, η οποία θα της προσφέρει ασφάλεια, πόρους και τη δυνατότητα να καταστεί ισχυρή περιφερειακή δύναμη.
Για την επίτευξη του στόχου της ενήργησε μεθοδικά με μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό και μέχρι σήμερα πέτυχε να διχοτομήσει βίαια τήν Κύπρο, να την αλλοιώσει δημογραφικά και να την τηρεί υπό τήν ομηρία της με ισχυρές τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ). Αρνείται επι μισό αιώνα να εκτελέσει τα ψηφίσματα τού ΣΑ/ΟΗΕ για απομάκρυνση τών ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Προέβη σε σωρεία παραβιάσεων τού θαλάσσιου και εναέριου χώρου τής Ελλαδας στο Αιγαίο και την ΑΜ με σκοπό την ανατροπή των διατάξεων της Συνθήκης τής Λοζάνης. Δεν υπέγραψε τη σύμβαση των ΗΕ για το δίκαιο τής θάλασσας και αρνείται να συμμορφωθεί προς τις διατάξεις της.
Απειλεί την Ελλάδα με casus belli αν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της στα 12ν.μ. στο Αιγαίο και δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ. Αμφισβητεί τα όρια του Ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, τού FIR , τής περιοχής έρευνας/ διάσωσης και την κυριαρχία τής Ελλάδας σε μεγάλο αριθμό νησιών τού Αιγαίου, τα οποία απαιτεί να αποστρατικοποιηθούν . Eνίσχυσε την πολεμική βιομηχανία της και τήν στρατιωτική ισχύ της, ιδιαίτερα την ναυτική και έδωσε βαρύτητα στις αποβατικές δυνάμεις της και τις διακλαδικές ασκήσεις με σενάριο την κατάληψη νήσου.
Ο Ελληνισμός ακολούθησε πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας, που όχι μόνο δεν ανέκοψε αλλά αύξησε την επιθετικότητα της. Καλλιεργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι οι υποχωρήσεις προς ικανοποίηση των απαιτήσεων της Άγκυρας, θα ανακόψουν τις επεκτατικές επιδιώξεις της. Δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψιν τα ιστορικά παραδείγματα κατευνασμού του αντιπάλου, που απέτυχαν, όπως η περίπτωση του Χίτλερ στο ΒΠΠ, ούτε τα διδάγματα του Θουκυδίδη, που αφορούν την υποχωρητικότητα και την ισχύ. Α140«αν υποχωρήσετε τώρα, θα προβάλουν αμέσως άλλη επαχθέστερη απαίτηση γιατί θα νομίσουν ότι ενδώσατε από φόβο».Αυτό ουσιαστικά έγινε με τις χρονοβόρες διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό.
Συνεχείς υποχωρήσεις τής Κυπριακής Δημοκρατίας( ΚΔ), τις ενθυλακώνει η Τουρκία και επανέρχεται με νέες απαιτήσεις πλέον επώδυνες . Σταδιακά οι κυβερνήσεις τής ΚΔ αποδέχθηκαν κατάργηση τού ενιαίου κράτους , αφοπλισμό του, αντικατάσταση του από τήν ΔΔΟ, ένα συνεταιρισμό δύο ισοτίμων κρατιδίων, με πολιτική ισότητα και εκ περιτροπής προεδρία ,που κατέληξε σε συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών, που δεν διαφέρει πολύ από την σημερινή απαίτηση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών (συνομοσπονδία δύο κρατών)υπο την ομηρία της . Ε89 «Το δίκαιο έχει εφαρμογή όταν υπάρχει ισοδυναμία ισχύος μεταξύ αυτών που το επικαλούνται».
Η απουσία πανεθνικής στρατηγικής του Ελληνισμού για απελευθέρωση τής Κύπρου και η αποδυναμωμένη στρατιωτική ισχύς του είχαν ως συνέπεια την αποδοχή τής λύσης ΔΔΟ για το Κυπριακό, που νομιμοποιεί τα τετελεσμένα τής Τουρκικής εισβολής και κατοχής. Είναι ενθαρρυντικό ότι η Ελλάδα, την τελευταία περίοδο ενίσχυσε δραστικά τη στρατιωτική ισχύ της και πρέπει να πράξει το ίδιο και η ΚΔ . Να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα σε ποσοστό τουλάχιστον 3% επί του ΑΕΠ, να απορρίψει τήν λύση ΔΔΟ και να επανατοποθετήσει το Κυπριακό στην ορθή βάση του ως θέμα εισβολής και κατοχής.Είναι τελείως αδικαιολόγητη η ενέργεια τής παρούσας κυβέρνησης τής ΚΔ να μειώσει τις εισφορές για την άμυνα από 30% σε 17%.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολιτικής τού κατευνασμού που ακολoύθησε ο Ελληνισμός έναντι τής Τουρκίας λόγω φοβικού συνδρόμου:
- Κυπριακό: Με τις συνεχείς υποχωρήσεις τής ΚΔ , το διεθνές έγκλημα τής Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου (εισβολή, κατοχή, εποικισμός, αρπαγή περιουσιών, εθνοκάθαρση), κατέληξε σε δικοινοτική διαφορά και απενοχοποιήθηκε η Τουρκία.
- Πενταμερείς Διασκέψεις για το Κυπριακό.Ελλάδα και ΚΔ υποχώρησαν στην Τουρκική απαίτηση πραγματοποίησης τους (Γενεύη 2021) χωρίς τη συμμετοχή τής ΚΔ.
- Ενταξιακή πορεία Τουρκίας. Ελλάδα και ΚΔ δεν πρόβαλαν ΒΕΤΟ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τής ΕΕ με την Τουρκία, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την ΚΔ( κράτος μέλος της ΕΕ) και συνεχίζει να κατέχει έδαφος τής ΕΕ.
- Σύμφωνο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας(7.12.2023). Υπογράφηκε παρά το γεγονός ότι η Τουρκία διατηρεί το casus belli κατά της Ελλάδας και εμμένει στις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την ΑΜ .
- Διεθνείς Οργανισμοί. Η Ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε Τούρκους υποψήφιους για τις κρίσιμες θέσεις τών ΓΓ τού ΟΑΣΕ και ΙΜΟ(2023,2024) παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει εδάφη τής Κύπρου, της οποίας η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη.
- Κυρώσεις ΕΕ. Ελλάδα και ΚΔ δέν απαιτούν από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή/κατοχή στην Κύπρο, όπως έπραξε στην περίπτωση τής Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
- ΔΕΑΧ-ΑΟΖ-Χωρικά Ύδατα(ΧΥ) .Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου (ΔΕΑΧ) Ελλάδας-Κύπρου παραμένει αδρανές από το 2000, η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει οριοθετηθεί και τα Ελληνικά ΧΥ, δεν έχουν επεκταθεί στα12 ν.μ. στο Αιγαίο .
- Μέτρα στήριξης Τουρκοκυπρίων(τ/κ).Η ΚΔ έλαβε μονομερώς μέτρα στήριξης των τ/κ (26.1.2024) και συγκατένευσε καθώς και η Ελληνική κυβέρνηση, στη συμμετοχή τού Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), στην άτυπη σύνοδο τών ΥΠΕΞ/ΕΕ(Αυγ. 2024), παρά το γεγονός ότι οι ΤΔΚ προωθούνταιεπιθετικά στη νεκρή ζώνη και υπάρχει εμμονή τής Τουρκίας και των τ/κ σε λύση δύο κρατών στο νησί.
Διαπιστώθηκε ότι η πολιτική τού κατευνασμού δεν ανακόπτει την επιθετικότητα και τις επεκτατικές επιδιώξεις τής Τουρκίας.Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Ελληνισμός συνεχίζει αυτή την αναποτελεσματική πολιτική επί μισό αιώνα;
Η Τουρκία υπολογίζει μόνο την ισχύ τού αντιπάλου και αυτήν πρέπει να ενδυναμώσει ο Ελληνισμός(Ελλάδα, ΚΔ), με την επισήμανση, ότι η ισχύς από μόνη της, δεν λειτουργεί αποτρεπτικά, αν δεν υπάρχει εθνική ομοψυχία και πολιτική βούληση προβολής τής ισχύος αλλά και χρήσης της, όταν απειλείται ή παραβιάζεται η εθνική κυριαρχία .
*αντιστράτηγος ε.α.
Λευκωσία Σεπτέμβριος 2024
Κύπρος
Άρθρο του στρατηγού Φοίβου Κλόκκαρη: Η Ασφάλεια της Κύπρου σε Διαρκή Κίνδυνο
τού Φοίβου Κλόκκαρη*
Η Κυπριακή ΔημοκρατίαΚΔ) είναι το κράτος μέλος της ΕΕ, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφάλειας. Το βόρειο τμήμα της (37% τού εδάφους , 57% τής ακτογραμμής) κατέχεται στρατιωτικά από την Τουρκία, η οποία συνεχίζει τις επιθετικές δράσεις εναντίον της , με στόχο να θέσει όλο το νησί υπο τον έλεγχο της.
Οι Έλληνες των ελευθέρων περιοχών τής Κύπρου, θύματα φρικτού μηχανισμού εθνοκάθαρσης, που εφάρμοσε η Τουρκία κατά την εισβολή τού 1974 στα κατεχόμενα εδάφη μας, ζούν σε κατάσταση διαρκούς ανασφάλειας. Διακατέχονται από φόβο για τη ζωή τους και τήν επιβίωση τής ΚΔ , την οποία δεν αναγνωρίζει ώς κράτος η Τουρκία.
Βασικές πτυχές του περιβάλλοντος ασφάλειας στην Κύπρο:
- ΗΕ, ΕΕ: Τα ΗΕ αποδεικνύονται ανίσχυρα να εφαρμόσουν το διεθνές δίκαιο.Τα ψηφίσματα του ΣΑ/ΗΕ για απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο παραμένουν ανεκτέλεστα επί μισό αιώνα. Η ΕΕ δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Τουρκία, η οποία κατέχει παράνομα έδαφος της ΕΕ, επειδή είναι χώρα μεγάλη και η ΕΕ έχει οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα με αυτήν.
- Τουρκική επεκτατική πολιτική: Η Τουρκία με την εισβολή του 1974, κατέλαβε το βόρειο τμήμα τής Κύπρου, εκρίζωσε τον Ελληνικό Πληθυσμό , προέβη σε μαζικό εποικισμό με Τούρκους εποίκους και εγκατέστησε ένα τεράστιο στρατιωτικό προγεφύρωμα ισχυρών τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ) ,που συνεχίζουν επί μισό αιώνα τις επιθετικές δράσεις τους κατά τής ΚΔ: προωθήσεις στή νεκρή ζώνη, επεμβάσεις στην κλειστή περιοχή Αμμοχώστου, κατασκευή οχυρωματικών έργων κ.ά. Έχουν δυνατότητα λόγω τής δύναμης, επάνδρωσης, διάταξης και συγκρότησης τους, να επιτεθούν αιφνιδιαστικά κατά των ελευθέρων περιοχών, προς εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων τής Τουρκίας. Παράλληλα η Τουρκία, μεθοδεύει και την δημογραφική αλλοίωση των ελευθέρων περιοχών, με την συστηματική προώθηση μουσουλμάνων μεταναστών, που έφθασαν σε ανησυχητικό ποσοστό.
- Στρατιωτική ισχύς ΚΔ: Είναι αδικαιολόγητα αποδυναμωμένη. Η μεγάλη μείωση της στρατιωτικής θητείας και η παρατεταμένη συμπίεση των προϋπολογισμών άμυνας, επηρέασαν αρνητικά το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).Η παρούσα κυβέρνηση ενώ περιέλαβε στο πρόγραμμα της την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της ΚΔ, μείωσε τις εισφορές για την άμυνα από 30% σε 17%.
- Πολιτική/ διπλωματική κατάσταση ΚΔ: Ακολουθήθηκε λανθασμένη πορεία στο Κυπριακό.Οι κυβερνήσεις τής ΚΔ υιοθέτησαν ως λύση τού Κυπριακού τήν ΔΔΟ, την οποία επέβαλαν η Βρετανία και Τουρκία, προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.Οι κυβερνήσεις μας, έμειναν εγκλωβισμένες στη λύση αυτή παρά την απόρριψη της από τον Κυπριακό Ελληνισμό με δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.Είναι λύση που καταλύει τήν ΚΔ, νομιμοποιεί τήν διχοτόμηση, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και επεκτείνει τον έλεγχο της Τουρκίας σε όλη την Κύπρο. Με τις συνεχείς υποχωρήσεις μας η ΔΔΟ κατέληξε σε συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών, που δεν διαφέρει πολύ από την λύση δύο κρατών που υποστηρίζει σήμερα η Τουρκία (συνομοσπονδία δύο κρατών).Μας προκαλεί τρόμο η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, επειδή στην Τράπεζα των διαπραγματεύσεων οι δύο λύσεις που υπάρχουν τουρκοποιούν τήν Κύπρο (ΔΔΟ, δύο κράτη). Ακόμα μεγαλύτερο τρόμο μας προκαλεί η καλλιέργεια, από την κυβέρνηση μας και τις ηγεσίες τών περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων, ψευδαισθήσεων στον λαό ότι η ΔΔΟ συγκροτεί ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος και αποτρέπει την διχοτόμηση.H ακαδημαική κοινότητα τής Κύπρου, με το επιστημονικό δυναμικό της ,έχει τήν δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να ενημερώσει αντικειμενικά τον λαό για την ΔΔΟ και να διαλύσει τίς ψευδαισθήσεις που τού καλλιεργούν.
- Ελληνισμός: Ελλάδα και Κύπρος απέτυχαν να συντάξουν και υλοποιήσουν στρατηγική απελευθέρωσης τής Κύπρου. Διέπραξαν το στρατηγικό λάθος των χρονοβόρων διακοινοτικών συνομιλιών, για λύση ΔΔΟ ,που μετέτρεψαν το διεθνές έγκλημα τής Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου σε δικοινοτική διαφορά και απενοχοποίησαν την Τουρκία .Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου (ΔΕΑΧ) Ελλάδας-Κύπρου παραμένει αδικαιολόγητα αδρανές από το 2000 και η Ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζεται διστακτική στην αναβίωση του . Ακολουθεί πολιτική κατευνασμού προς τήν Τουρκία, με την οποία υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας (7.12.2023) ,παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή εξακολουθεί να κατέχει παράνομα τμήμα τής ΚΔ ,την εδαφική ακεραιότητα τής οποίας έχει εγγυηθεί η Ελλάδα(άρθρο ΙΙ συνθήκη εγγυήσεως 1960). Ανησυχητική είναι και η πολιτική πίεση την οποία ασκεί η Ελληνική κυβέρνηση προς την Κυπριακή για νέες υποχωρήσεις στο Κυπριακό .Αυτό συνάγεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη(<<η λύση προυποθέτει γενναίες και τολμηρές αποφάσεις>>) και τού υπουργού εξωτερικών κ.Γεραπετρίτη(<<έλλειψη πολιτικής γενναιότητας στο Κυπριακό οδήγησαν την Τουρκία σε πιό ακραίες θέσεις>>) .
Για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας τής ΚΔ απαιτούνται επείγουσες αναθεωρήσεις και συγκεκριμένα:(1) ενίσχυση τής στρατιωτικής ισχύος τής ΚΔ (ΕΦ). Να αυξηθούν οι δαπάνες για την άμυνα σε ποσοστό τουλάχιστον 3% επί του ΑΕΠ και να καλλιεργείται αγωνιστικό πνεύμα στον λαό (2) απόρριψη τής ΔΔΟ και επανατοποθέτηση του κυπριακού στην ορθή βάση του ως θέμα εισβολής και κατοχής. Να ενημερωθεί αντικειμενικά ο λαός για τήν ΔΔΟ, η οποία δεν συγκροτεί κανονικό δημοκρατικό κράτος (3) αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης μουσουλμάνων στη Κύπρο. Να τεθεί φραγμός στη δημογραφική αλλοίωση και των ελευθέρων περιοχών (4)αναβίωση τού ΔΕΑΧ καί ενίσχυση από την περίοδο τής ειρήνης τής Κύπρου από την Ελλάδα, με σύγχρονα αμυντικά οπλικά συστήματα ,προς αντιμετώπιση νέας επιθετικής ενέργειας τής Τουρκίας . Είναι υποχρέωση τής Ελλάδας που απορρέει από την ιδιότητα της ώς εγγυήτριας δύναμης .
Λευκωσία, Αύγουστος 2024 *αντιστράτηγος ε.α.
-
Video1 ημέρα πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Γαλλία4 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα4 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιράν5 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Ιστορία3 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video5 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video5 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις7 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;