Ανθρώπινα Δικαιώματα
Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία
Ενώ η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεχίζει να συνθλίβει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών της, οι αξιωματούχοι της κάνουν δηλώσεις εντελώς αποκομμένες από τα γεγονότα. Στις 17 Οκτωβρίου, για παράδειγμα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Çağatay Kılıç είπε ότι «ο ρατσισμός και οι διακρίσεις κατά των θρησκευτικών ταυτοτήτων στην Ευρώπη έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους».
Γράφει η Ουζάι Μπουλούτ
«Ο άνθρωπος είναι μια οντότητα με σκέψεις, συναισθήματα, πεποιθήσεις και κοινωνικά δίκτυα», πρόσθεσε. «Εάν δεν επιτρέπεται σε ένα άτομο να ζει με αυτά τα χαρακτηριστικά, τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες αυτού του ατόμου αφαιρούνται».
Στην πραγματικότητα είναι η Τουρκία που φιμώνει, ακόμη και καταστρέφει τις «σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τα κοινωνικά δίκτυα» όσων διαφωνούν με την κυβέρνηση , όπως ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ή που ανήκουν σε θρησκεία ή εθνική ομάδα που δεν θεωρούνται επαρκώς «Τούρκοι».
Τα βασανιστήρια και η κακοποίηση πολιτών είναι επίσης συστηματικά και συνηθισμένα.
Η Dr Sebnem Korur Fincanci, επικεφαλής του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (HRFT), συνελήφθη για τις δηλώσεις της για φερόμενη χρήση χημικών όπλων από τη χώρα. Το ίδρυμα εκδίδει καθημερινές αναφορές για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, όπως βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Οι αναφορές βασίζονται σε αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης καθώς και σε μαρτυρίες ατόμων που ζητούν βοήθεια από την οργάνωση αφού εκτέθηκαν σε βασανιστήρια, κακομεταχείριση ή άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μια κοινότητα που συχνά στοχοποιείται από την κυβέρνηση είναι οι Αλεβίτες, μια ιστορικά καταπιεσμένη θρησκευτική μειονότητα. Ο πληθυσμός των Αλεβί της Τουρκίας υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια. Αν και ο αλεβισμός είναι μια αυθεντική πίστη με τις δικές του παραδόσεις και φιλοσοφία, η τουρκική κυβέρνηση τους υπολογίζει ως μουσουλμάνους, προκειμένου να τους αφομοιώσει με τη βία και να διαγράψει την κουλτούρα των Αλεβιτών.
Από την ίδρυση της Τουρκίας το 1923, η πίστη των Αλεβιτών και οι τόποι λατρείας της, τα «σπίτια τζεμ»,δεν έχουν επίσημα αναγνωριστεί, γεγονός που καθιστά την κοινότητα των Αλεβιτών θύμα διακρίσεων και επιθετικότητας.
Στις 30 Ιουλίου, για παράδειγμα, δύο τόποι λατρείας των Αλεβιτών και ένα ίδρυμα Αλεβιτών βανδαλιστηκαν στην Άγκυρα.
Οι Αλεβίτες βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των θυμάτων εγκλημάτων μίσους στην έκθεση του 2021 για τα «Εγκλήματα μίσους στην Τουρκία με βάση τη θρησκεία, την πίστη ή την μη πίστη » σύμφωνα με την “Freedom of believe Initiative “της Νορβηγικής Επιτροπής του Ελσίνκι. Η έκθεση αναφέρει μια σειρά περιστατικών εγκλημάτων μίσους, όπως:
Μια οικογένεια Αλεβιτών που ζει στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι οι γείτονές τους επιτέθηκαν και τους ξυλοκόπησαν, φωνάζοντας συνθήματα μίσους όπως «Μακάρι ο Αλλάχ να κάψει όσους ενοχλούνται από τον ήχο του αντάν [ισλαμικό κάλεσμα για προσευχή]».
Ένας μουσουλμάνος δάσκαλος στην Άγκυρα έβριζε Αλεβίτες, συμπεριλαμβανομένων των δικών του μαθητών Αλεβή και των γονιών τους, λόγω της θρησκευτικής τους ταυτότητας.
Ένας Αλεβίτης ζήτησε βοήθεια από την αστυνομία αφού δέχθηκε προσβολές από ιμάμη στην πόλη Αμάσεια.Μια οικογένεια Αλεβιτών που ζει στη Σμύρνη είπε ότι εκτέθηκαν σε προσβολές, λεκτική κακοποίηση και απειλές από τους γείτονές τους.
Ένας δάσκαλος γυμνασίου στην πόλη Χατάι δέχθηκε συστηματική πίεση, παρενόχληση και εξαναγκασμό από τον διευθυντή του σχολείου επειδή ήταν αλεβίτης.
Η παρενόχληση κατά των Αλεβιτών έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που Η Ομοσπονδία Ενώσεων Αλεβιτών στη Γερμανία μηνύει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δικαστήριο, ανακοινώνοντας ότι κατέθεσαν μήνυση εναντίον του στην Άγκυρα για «διάκριση και εξευτελισμό εναντίον τους».
Η υπόθεση αφορά μια ομιλία που έκανε ο Ερντογάν στην πόλη Σιίρτ στις 5 Δεκεμβρίου 2021, όπου είπε:
“Μια νέα θρησκεία σχεδόν προβάλλεται ως Αλεβισμός χωρίς τον Αλί, ειδικά στη Γερμανία. Και [η Γερμανία] τους παρέχει σοβαρή οικονομική υποστήριξη. Υπήρχαν 30 εκατομμύρια ευρώ ετήσια οικονομική στήριξη για αυτούς πριν από δύο χρόνια.”
Στις 19 Οκτωβρίου, το δικαστήριο της Άγκυρας αποφάσισε την απόρριψη της υπόθεσης.
Διακρίσεις σε βάρος των Αλεβιτών σημειώνονται και στις φυλακές. Ο Ergin Doğru, πρώην επαρχιακός συμπρόεδρος του τμήματος Dersim του φιλοκουρδικού κόμματος DBP και συνιδρυτής της εφημερίδας Dersim, βρίσκεται φυλακισμένος από το 2016 για φερόμενη «προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση». Έχει ζητήσει επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια να συναντηθεί με έναν θρησκευτικό ηγέτη των Αλεβιτών, που ονομάζεται επίσης Dede ή Pir, αλλά τα αιτήματά του απορρίφθηκαν από τις αρχές των φυλακών.
Οι Κούρδοι στην Τουρκία δεν είναι μόνο εκτεθειμένοι σε ρατσισμό και διακρίσεις. δολοφονούνται απλώς επειδή είναι Κούρδοι.
Στις 17 Ιουνίου 2021, ο Deniz Poyraz, ένας 38χρονος μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), σκοτώθηκε στο επαρχιακό γραφείο του κόμματος στην πόλη της Σμύρνης. Το γραφείο ήταν υπό αστυνομική επιτήρηση. Ο δολοφόνος, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία, ταυτοποιήθηκε ως Ονούρ Γκέντσερ. Είναι υποστηρικτής του φασιστικού κινήματος της Τουρκίας «Γκρίζοι Λύκοι». Η δίκη του είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Η Garibe Gezer, μια γυναίκα Κουρδικής καταγωγής που ήταν πολιτική κρατούμενη που φυλακίστηκε σε απομόνωση στην Τουρκία, σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 μετά από μήνες βιασμων και βασανιστηρίων. Οι Τούρκοι εισαγγελείς απέρριψαν πρόσφατα την υπόθεση σχετικά με τα βασανιστήρια και τον θάνατο του Γκεζέρ λόγω ισχυριζόμενης «έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων». Αλλά το πρακτορείο ειδήσεων Jin είχε πρόσβαση σε πλάνα που δείχνουν τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε ο Γκεζέρ.
Την ίδια στιγμή, όσοι ζητούν έρευνα σχετικά με την φερόμενη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία εναντίον μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιρακινό Κουρδιστάν —δημοσιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί και μέλη του κοινοβουλίου— συνελήφθησαν από την αστυνομία και διερευνούνται ποινικά. Στις 4 Νοεμβρίου, η δικηγόρος Aryen Turan συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη υπό τον όρο του δικαστικού ελέγχου, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αφού ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία.
Στις 6 Νοεμβρίου, Κούρδοι και άλλοι ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό. Η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος, συλλαμβάνοντας 121 άτομα.
Στις 7 Νοεμβρίου, οι εισαγγελείς ετοίμασαν μια περίληψη της διαδικασίας εναντίον ενός βουλευτή από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Sezgin Tanrıkulu, μετά τις δηλώσεις του σχετικά με την φερόμενη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία. Ο βουλευτής είχε πει ότι θα υποβάλει κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά του PKK.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν στοχεύει επίσης βίαια τους πραγματικούς και υποτιθέμενους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός Τούρκου μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που κατέφυγε στις ΗΠΑ το 1999 και που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Για εικαζόμενες διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί στη φυλακή ή βρίσκονται υπό κράτηση από την αστυνομία.
Ο αριθμός όσων ζητούν βοήθεια από το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας έχει φτάσει στο ανώτατο όριο 30 ετών. Σύμφωνα με την «Έκθεση των Κέντρων Θεραπείας και Αποκατάστασης 2021» που δημοσιεύτηκε από το HRFT, 984 άτομα πήγαν στο ίδρυμα επειδή βασανίστηκαν ή κακομεταχειρίστηκαν αυτοί ή ένας από τους συγγενείς τους. Από αυτούς, οι 616 δήλωσαν ότι βασανίστηκαν το 2021 και οι 211 δήλωσαν ότι βασανίστηκαν μεταξύ 2016 και 2020. Σύμφωνα με την έκθεση, βασανίστηκαν είτε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής κράτησης, στους δρόμους, κατά τη διάρκεια δημοσίων διαδηλώσεων ή στα αρχηγεία της αστυνομίας.
Το να κατηγορούν κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ευρώπη για ρατσισμό, διακρίσεις ή ισλαμοφοβία, ενώ οι τουρκικές αρχές θυματοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες δικούς τους πολίτες, είναι πέρα για πέρα υποκριτικό.
Δεν είναι στην Ευρώπη που Τούρκοι, Κούρδοι και άλλοι Μουσουλμάνοι εκτίθενται σε βασανιστήρια, παραβιάσεις δικαιωμάτων και άλλες παράνομες πράξεις. Η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι αυτή που παραβιάζει και κακομεταχειρίζεται τους πολίτες της, είτε επειδή σκέφτονται διαφορετικά είτε ανήκουν σε μια εθνική ή θρησκευτική ομάδα, την οποία η κυβέρνηση δεν αγαπά.
*Η Ουζάι Μπουλούτ είναι Τουρκάλα δημοσιογράφος, είναι διακεκριμένη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Gatestone.
Ανθρώπινα Δικαιώματα
The Hong Kong Post: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας στοχεύει δημοσιογράφους και οικογένειες στο Χονγκ Κονγκ
Οι δημοσιογράφοι και οι οικογένειές τους στο Χονγκ Κονγκ βιώνουν κλιμακούμενη παρενόχληση και απειλές από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου. Η συχνότητα και η σοβαρότητα αυτών των περιστατικών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ (HKJA) Selina Cheng κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 13 Σεπτεμβρίου.
Μια έρευνα από το HKJA αποκάλυψε ότι η συστηματική παρενόχληση κορυφώθηκε μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους, με αξιοσημείωτη αύξηση από τα μέσα έως τα τέλη Αυγούστου. Αυτό το κύμα εκφοβισμού επηρέασε 15 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων 13 Μέσων Ενημέρωσης και δύο ιδρυμάτων κατάρτισης δημοσιογραφίας. Μεταξύ των στόχων ήταν το HKJA, το Hong Kong Free Press, το Inmedia και το Hong Kong Feature. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας στοχεύει να ασκήσει έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ παρόμοιο με τον έλεγχο του στην ηπειρωτική Κίνα. Το ΚΚΚ φέρεται να ανακατεύεται στην ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ, καθώς η χώρα επιτρέπει στους δημοσιογράφους να δημοσιεύουν επικριτικά ρεπορτάζ για την Κίνα και την κυβέρνησή της σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Από τον Ιούνιο, ανώνυμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραπόνων από λογαριασμούς Microsoft Outlook, που υποτίθεται ότι προέρχονται από «πατριώτες», έχουν στοχεύσει τουλάχιστον 15 οικογένειες δημοσιογράφων, μαζί με τους εργοδότες ή τους ιδιοκτήτες τους. Αυτά τα μηνύματα, συχνά απειλητικά στη φύση, διέφεραν σε τόνους. Οι μεγαλύτερες οργανώσεις έλαβαν επίσημες καταγγελίες, ενώ τα μικρότερα μέσα αντιμετώπιζαν περισσότερα απειλητικά μηνύματα, μερικές φορές με τη φωτογραφία και το κείμενο του δημοσιογράφου που έμοιαζαν με σημείωμα λύτρων. Πιστεύεται ότι οι πτέρυγες κατασκοπείας του ΚΚΚ, δηλαδή το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS) και το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας (MPS), ενορχηστρώνουν αυτές τις δραστηριότητες. Στόχος τους είναι να εκφοβίσουν τη δημοσιογραφική κοινότητα είτε να εγκαταλείψει το επάγγελμά της είτε να εγκαταλείψει τη χώρα.
Από τον Αύγουστο, το Facebook έχει δει μια έκρηξη εχθρικών αναρτήσεων που στοχεύουν Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας τις νόμιμες αναφορές ως παράνομες ή ταραχές. Το HKJA ανακάλυψε ότι τουλάχιστον 36 δημοσιογράφοι από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης κατονομάζονταν σε αυτές τις θέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παρενοχλητές επεξεργάστηκαν ή δημοσίευσαν απειλητικές καταχωρήσεις στη Wikipedia. Επιπλέον, σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, παρενοχλητικά μηνύματα στάλθηκαν στους αριθμούς τηλεφώνου της εργασίας ή του σπιτιού των δημοσιογράφων λίγο μετά τη δημοσίευση αυτών των αναρτήσεων.
Ο πρωταρχικός στόχος του ΚΚΚ είναι να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους, τις οικογένειές τους ή τους συνεργάτες τους, διαταράσσοντας τις πηγές εισοδήματός τους ή τις κοινωνικές τους σχέσεις. Αυτή η στρατηγική στοχεύει να τους πιέσει, να τους απομονώσει και να τους απειλήσει, αναγκάζοντας τελικά τους δημοσιογράφους να παραιτηθούν από τη δουλειά ή τους συνδικαλιστικούς ρόλους τους. Ο Τσενγκ περιέγραψε αυτές τις επιθέσεις ως «συντονισμένες και συστηματικές», με στόχο τη δημοσιογραφική κοινότητα στο σύνολό της και όχι συγκεκριμένα άτομα. Η HKJA καταδίκασε αυτές τις τακτικές εκφοβισμού και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να αντισταθεί στις προσπάθειες φίμωσης του Τύπου. Ωστόσο, στις δηλώσεις τους, απέφυγαν να εμπλέξουν άμεσα την κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση.
Ο Τσενγκ συνέκρινε την παρενόχληση με μια «εξόρμηση για ψάρεμα», όπου οι δράστες προχωρούν εάν ο στόχος δεν ανταποκριθεί. Τουλάχιστον τέσσερα θύματα που συμμετείχαν με τους παρενοχλητές αντιμετώπισαν κλιμακούμενες απειλές. Συμβούλεψε τους δημοσιογράφους να αναφέρουν αυτά τα περιστατικά στην αστυνομία, να ενημερώσουν τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (PCPD) και να αποφύγουν την αλληλεπίδραση με τους παρενοχλητές. Αν και ορισμένα μηνύματα ανέφεραν ζητήματα όπως οι εκλογές στην Ταϊβάν ή η απαγόρευση του Χονγκ Κονγκ για τα ιαπωνικά θαλασσινά, ο Τσενγκ σημείωσε ότι η παρενόχληση δεν φαίνεται να συνδέεται με συγκεκριμένες ιστορίες ή καταστήματα.
Στα τέλη Ιουλίου, ο Τσενγκ και δύο από τα μέλη της οικογένειάς της παρενοχλήθηκαν. Τα email κατηγορούσαν τους συγγενείς της ότι προωθούν «αντικινεζικά αισθήματα» και απείλησαν τους εργοδότες τους, προειδοποιώντας ότι μπορεί να κινδυνεύσουν να παραβιάσουν τον Νόμο Εθνικής Ασφάλειας ή το Άρθρο 23 εάν συνέχιζαν να συνδέονται με τα μέλη της οικογένειας του Τσενγκ.
Η HKJA, μαζί με τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφους, έχει αναφέρει αυτά τα περιστατικά στην αστυνομία. Η HKJA κατήγγειλε αυτές τις ενέργειες ως εκφοβισμό και σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ. Οι παρενοχλητές χρησιμοποίησαν τακτικές δυσφήμισης και εκφοβισμού για να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να εργάζονται ελεύθερα. Η Ένωση έχει επίσης προσεγγίσει πλατφόρμες όπως το Meta και η Wikipedia. Σε απάντηση, η Wikipedia απαγόρευσε έναν χρήστη που δημοσίευσε προσωπικά στοιχεία δημοσιογράφων. Επιπλέον, η HKJA κινεί νομικές ενέργειες και έχει υποβάλει καταγγελίες στον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (PCPD).
Επιπλέον, τρία θύματα ανέφεραν ότι οι αποσκευές τους ερευνήθηκαν από το τελωνείο κατά την επανείσοδό τους στο Χονγκ Κονγκ και δύο από αυτά έλαβαν απειλητικά μηνύματα WhatsApp λίγο μετά την άφιξή τους. Η HKJA εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές διαρροές κυβερνητικών δεδομένων, καθώς οι παρενοχλητές είχαν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες που δεν θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες στο κοινό. Αν και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις που να συνδέουν την παρενόχληση με κυβερνητικές υπηρεσίες, η HKJA ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας και προέτρεψε τις αρχές να προστατεύσουν το απόρρητο των δημοσιογράφων.
Το HKJA ενθαρρύνει τους δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους που υφίστανται παρενόχληση να αναζητήσουν επαγγελματική υποστήριξη, είτε μέσω του HKJA είτε μέσω των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει υπηρεσίες συναισθηματικής συμβουλευτικής για να βοηθήσει όσους επηρεάζονται από αυτά τα περιστατικά. Συμβουλεύει επίσης τους δημοσιογράφους να προστατεύουν τα προσωπικά τους στοιχεία αποφεύγοντας την κοινή χρήση οικογενειακών φωτογραφιών στο διαδίκτυο και χρησιμοποιώντας ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης με επαλήθευση σε δύο βήματα για τους λογαριασμούς τους.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αυτό το θέμα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι δήλωσε ότι όποιος χρειάζεται βοήθεια από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου μπορεί να αναφερθεί στην αστυνομία ή σε αρμόδια τμήματα όπως το Τμήμα Μετανάστευσης ή τα Τελωνεία και Τμήμα ειδικών φόρων κατανάλωσης. «Οι αρχές επιβολής του νόμου θα χειριστούν τις υποθέσεις αμερόληπτα», διαβεβαίωσε.
ΠΗΓΗ: The Hong Kong Post
Ανθρώπινα Δικαιώματα
Καναδός που κρατήθηκε για 1000 ημέρες στην Κίνα για κατασκοπεία περιγράφει την οδυνηρή εμπειρία του
Τον ανέκριναν για 6 έως 9 ώρες καθημερινά, τον έκλειναν σε μια καρέκλα για ώρες και τον αναγκάζανε να επιβιώνει με τρία μπολ με ρύζι την ημέρα.
Ένας Καναδός πολίτης που πέρασε 1.000 ημέρες στην κινεζική κράτηση αποκάλεσε την εμπειρία τίποτα λιγότερο από ψυχολογικά βασανιστήρια που δεν θα ξεχάσει. Το θύμα κρατήθηκε με κατηγορίες κατασκοπείας από τις κινεζικές αρχές και επέστρεψε στην πατρίδα του το 2021, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.
Ο λόγος για τον Michael Kovrig, είναι ένας από τους δύο Καναδούς πολίτες που κρατήθηκαν από την Κίνα για περισσότερες από 1.000 ημέρες για καταγγελίες κατασκοπείας, τέθηκε σε απομόνωση για έξι μήνες και υποβλήθηκε σε συνεχείς ανακρίσεις, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν ψυχολογικά βασανιστήρια.
«Ήταν ψυχολογικά, απολύτως, το πιο εξαντλητικό, οδυνηρό πράγμα που έχω ζήσει ποτέ», είπε ο Κόβριγκ στις πρώτες του δηλώσεις που έδωσε σε καναδικό ειδησεογραφικό οργανισμό CBC μετά την απελευθέρωση από την κινεζική φυλακή πριν από τρία χρόνια.
«Προσπαθούν να εκφοβίσουν, να βασανίσουν, να τρομοκρατήσουν και να σας εξαναγκάσουν να αποδεχτείτε την ψεύτικη εκδοχή της πραγματικότητας», είπε ο Κόβριγκ.
Ο Καναδός πολίτης είχε εμπλακεί σε μια τριετή διπλωματική διαμάχη που ξεκίνησε το 2021 όταν οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την Meng Wanzhou, την οικονομική διευθύντρια του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei, στο Βανκούβερ με την κατηγορία της απάτης. Ο Κόβριγκ αφέθηκε ελεύθερος μόνο αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα έκδοσης και συμφώνησαν να αφήσουν ελεύθερο τον Μενγκ, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα.
Ο Kovrig, ο οποίος ήταν πρώην διπλωμάτης, εργαζόταν ως ανώτερος σύμβουλος για το think tank International Crisis Group. Σύμφωνα με πληροφορίες, επέστρεφε στο σπίτι με τη σύντροφό του μετά το δείπνο στο Πεκίνο στις 10 Δεκεμβρίου 2018. Η σύντροφός του εκείνη την εποχή ήταν έξι μηνών έγκυος όταν συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές.
«Ανεβήκαμε μια σπειροειδή σκάλα ακριβώς μπροστά από την πλατεία μπροστά από την πολυκατοικία μου και μπουμ. Υπήρχαν δώδεκα άντρες στα μαύρα με κάμερες πάνω τους γύρω μας, που φώναζαν στα κινέζικα, «Αυτός είναι», θυμάται ο Κόβριγκ.
Το ειδησεογραφικό ρεπορτάζ της Canadian Broadcasting Corporation (CBC) αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του CNN για τον Κόβριγκ, στο οποίο είχε πει ότι κατά τη σύλληψή του του πέρασαν χειροπέδες, του έδεσαν τα μάτια και τον πέταξαν σε ένα μαύρο SUV και στη συνέχεια τον πήγαν σε ένα κελί με επένδυση που θα ήταν το σπίτι του για τους επόμενους έξι μήνες.
Ανθρώπινα Δικαιώματα
Απαγωγές φοιτητών στο Βελουχιστάν από το πακιστανικό καθεστώς!
Η πακιστανική κυβέρνηση κλείνει συνεχώς τα μάτια στις κραυγές για δικαιοσύνη στο Βελουχιστάν.
Το Πακιστάν έχει μακρά ιστορία αναγκαστικών εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών, με στόχο ιδιαίτερα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές μειονοτήτων που επικρίνουν την κυβέρνηση και τον στρατό, καθώς και άτομα που είναι ύποπτα για εμπλοκή με την αντιπολίτευση.
Εν μέσω συνεχιζόμενων εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών στο Μπαλουχιστάν, δύο νεαροί άνδρες, ο Akhtar Shah και ο Sahaj Mengal, απήχθησαν βίαια από τα σπίτια τους από τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν στην περιοχή Killi Pandrani, όπως αναφέρει η “Balochistan Post“.
Στις 23 Σεπτεμβρίου, μεγάλος αριθμός πακιστανικών δυνάμεων περικύκλωσε την Killi Pandrani και πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, συνέλαβαν τους δύο νεαρούς, τους έδεσαν τα μάτια και τους τοποθέτησαν με τη βία στα οχήματά τους. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται, ενώ οι αρχές της περιοχής δεν έχουν ακόμη δηλώσει το περιστατικό.
We are deeply concerned about the enforced disappearance of two students, Musa s/o Khaliqdad and Sameer s/o Majeed. On September 22, both were forcibly by the Pakistan army at Dasht Doro, military checkpoint while traveling from Gwadar to Kapkapar. We urge Pakistani authorities… pic.twitter.com/Xb830AdRUD
— Paank (@paank_bnm) September 24, 2024
«Ανησυχούμε βαθιά για την εξαναγκαστική εξαφάνιση δύο μαθητών, του Musa Khaliqdad και του Sameer Majeed. Στις 22 Σεπτεμβρίου και οι δύο βρίσκονταν βίαια από τον στρατό του Πακιστάν στο Dasht Doro, ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου ενώ ταξίδευαν από το Gwadar στο Kapkapar. Προτρέπουμε τις πακιστανικές αρχές να αποκαλύψουν αμέσως πού βρίσκονται και να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους», δήλωσε το Pank (Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Εθνικού Κινήματος Baloch) στο X.
Σύμφωνα με τη “Balochistan Post”, 37 άνθρωποι εξαφανίστηκαν βίαια σε όλο το Βελουχιστάν μόνο τον Αύγουστο, ενώ 9 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ βρέθηκαν 6 σοροί. Παρά τις πολυετείς διαμαρτυρίες, τις συγκεντρώσεις και την αυξανόμενη διεθνή ευαισθητοποίηση, η πακιστανική κυβέρνηση κλείνει συνεχώς τα μάτια στις κραυγές για δικαιοσύνη στο Βελουχιστάν.
Το Πακιστάν έχει μακρά ιστορία αναγκαστικών εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών, με στόχο ιδιαίτερα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές μειονοτήτων που επικρίνουν την κυβέρνηση και τον στρατό, καθώς και άτομα που είναι ύποπτα για εμπλοκή με την αντιπολίτευση. Η ανεξέλεγκτη ισχύς του στρατού, σε συνδυασμό με μια συνένοχη κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον φόβου και καταστολής.
Η εμμονή των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων στο Μπαγκλαντές παραμένει μια κρίσιμη ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ουσιαστικά στοιχεία που δείχνουν εκτεταμένες και συστηματικές καταχρήσεις από τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο λαός του ΒΕλουχιστάν καλεί επειγόντως για διεθνή προσοχή και παρέμβαση για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αυξανόμενη συχνότητα εξαναγκαστικών εξαφανίσεων όχι μόνο παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπογραμμίζει επίσης τις βάναυσες τακτικές που εφαρμόζει ο Πακιστανικός Στρατός για να φιμώσει τα αιτήματα του λαού των Μπαλώχ για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.
-
Εξωτερική Πολιτική2 ημέρες πριν
Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά
-
Ιράν2 ημέρες πριν
Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;
-
Αναλύσεις2 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;
-
Video19 ώρες πριν
Live: Άλλη μια νύχτα τρόμου στη Βηρυτό! Εν αναμονή ισραηλινής επίθεσης το Ιράν
-
Γενικά θέματα2 ημέρες πριν
Μία νέα αρχή για το «Γεωπολιτικό»
-
Αστυνομία2 ημέρες πριν
Αποκάλυψη! Ειδικό λογικό ισραηλινής κατασκευής για μαζική αναγνώριση προσώπων αποκτά η ΕΛ.ΑΣ.
-
Video5 ώρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Video1 ημέρα πριν
Γιώργος Αϋφαντής: Στείλτε Patriot στην Κύπρο!