Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Άμα δεν ξέρεις από προσφυγιά, δεν ξέρεις τι ήταν ο Ξανθόπουλος…

Δημοσιεύτηκε

στις

Επί του προσωπικού και επιτρέψτε μου παρακαλώ.

Η γειτονιά μας στα Τρίκαλα ήταν τα Προσφυγικά. Λίγο πιο δίπλα ήταν τα Γύφτικα κι ακόμη πιο πέρα τα Εργατικά. Στις παρυφές της πόλης, κολλητά με τα χωράφια. Έτυχε της γιαγιάς μου της Ασημίνας (Μίνα τη φωνάζαμε) να της κληρώσει προσφυγικό οικόπεδο στα Τρίκαλα, ριζώσαμε εκεί. Της αδερφής της, της Σταματίας, της έκατσε για Χαλκίδα, κάποιος άλλος αδερφός βρέθηκε στο Μενίδι, σκορπίσανε. Όσοι και όσες προλάβανε να φτάσουν στην Ελλάδα στη Μικρασιατική καταστροφή, γιατί τη μισή οικογένεια τη σφάξανε οι Τσέτες…

Η γιαγιά μου ήτανε από πλούσια οικογένεια της Πανόρμου. Ο πατέρας της μεγαλέμπορος, σπίτι με λεφτά. Όταν έγινε το κακό, κανείς και καμιά δεν πίστευε ότι θα ξενιτεύονταν για πάντα. Τη ρώτησα μια φορά τι είχε πάρει μαζί της τη μέρα που τα μαζέψανε και φύγανε. Με κοίταξε με μάτια γυάλινα:
«Το καπελάκι μου», είπε.
Ήταν δώδεκα χρονών…

Ήρθαν στην Ελλάδα και βρέθηκαν απ’ τα σαλόνια στ’ αλώνια. Ταλαιπωρία, φτώχεια, καντήφλα, δεν ξέρανε που να κρυφτούν. Φτιάξανε όπως όπως και σιγά σιγά κάτι που έμοιαζε με ζωή, μεροδούλι μεροφάι, περιφρόνηση από τους ντόπιους, βρισίδι και χειρονομίες. Η γιαγιά μου παντρεύτηκε μικρή τον παππού μου τον Χρήστο, έκανε δυο παιδιά, χήρεψε γρήγορα στην κατοχή, όταν κάποια καθίκια που παρίσταναν τους κομμουνιστές δολοφόνησαν τον άντρα της. Ύστερα είπαν ότι έγινε από λάθος…

Με τόσες συμφορές στη διαδρομή σου, πέτρα γίνεσαι. Δεν σου μένει, άλλωστε, χρόνος για ενδοσκόπηση όταν έχεις δυο ανήλικα να μεγαλώσεις μέσα στις εθνικές συμφορές. Η γιαγιά μου μεταμορφώθηκε σε άνθρωπο σκληρό, βλοσυρό, συνοφρυωμένο. Άνθρωπο από μάρμαρο. Έκανε τις δουλειές του σπιτιού, μαγείρευε (αχ, αυτό το μικρασιάτικο χέρι στην κουζίνα), μας πρόσεχε εμένα και τον αδερφό μου τον Ηλία μην κάνουμε καμιά σκανταλιά και τέλος. Στο σπίτι, μιλιά. Μόνο με τις γειτόνισσες, προσφυγοπούλες κι αυτές, ανταλλάσσανε κουβέντες, πάντοτε στα τούρκικα για να μην καταλαβαίνουμε εμείς τα μικρά. Τουλάχιστον μ’ αφήνανε να βουτάω μπισκότα Μιράντα στον καφέ…

Και κυλούσε έτσι ο καιρός, ώσπου δυο βήματα απ’ τη γειτονιά μας άνοιξε ο θερινός κινηματογράφος «Αλκαζάρ» -«Αρκαζάρ» για τα πιτσιρίκια, μας έβγαινε πιο εύκολα στη γλώσσα. Με φτηνό εισιτήριο, το μισό από τα κεντρικά σινεμά των Τρικάλων και ελληνικές ταινίες, άλλη κάθε μέρα. Τίγκα τα βράδια, έτρεχε η φτώχεια για ψυχαγωγία, ήταν αρχή της δεκαετίας του εβδομήντα, ούτε ένα στα δέκα σπίτια δεν είχε τηλεόραση. Τρέχαμε κι εμείς με τη γιαγιά, γιατί ο μπαμπάς και η μαμά δουλεύανε σαν παλαβοί μπας και σωθούμε…

Εκεί, λοιπόν, έζησα ένα θαύμα. Μια φορά, σε μια ταινία του Ξανθόπουλου με θέμα προσφυγικό, μη ρωτάτε τώρα πια ήμουνα δεν ήμουνα έξι χρονών, άρχισε όλο το σινεμά να σπαράζει στο κλάμα. Μαζί και η γιαγιά μου, που την είχα συνηθίσει βαριά και ασυγκίνητη. Δάκρυ κορόμηλο μιλάμε, ποτάμι κανονικό, να μην ξέρεις που να κρυφτείς. Δυο ώρες θρήνος για τις χαμένες πατρίδες, για τις χαμένες ελπίδες, για τα χαμένα όνειρα. Κι εμείς τα μωρά να κοιτάμε γύρω μας και να αναρωτιόμαστε τι συνέβη…

Αυτό βίωσα εγώ παιδιά και αυτό έχω να καταθέσω για τον ηθοποιό που έσπαγε ταμεία και καρδιές. Κι έγινε είδωλο όλων των ξεριζωμένων, που δεν τους μεταχειρίστηκε δα και με τον καλύτερο τρόπο η μητριά πατρίδα. Στο πρόσωπό του αναγνώρισαν τα αδέρφια τους, τους γονείς τους, τους εαυτούς τους, στη φωνή του άκουσαν τους καημούς τους και τα βάσανά τους. Κι αν έμοιαζε λίγο μελό το σκηνικό και τι έγινε, τι σκατά έγινε; Την πίκρα των προσφύγων, πως αλλιώς δηλαδή θα μπορούσε κανείς να την απεικονίσει; Αποστασιοποιημένα, ειρωνικά και με φλέγμα αποκλείεται να σε αγγίξει ένα έργο τέχνης, όταν έχεις δει το σπίτι σου να καίγεται και τη φαμίλια σου να πνίγεται στο αίμα. Μόνο με τον τρόπο του Ξανθόπουλου γινόταν, βέλος στο στήθος ράιτ θρου. Και γι’ αυτό του χρωστάμε!

In loving memory

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Oμοβροντία ρουκετών από Χεζμπολάχ εναντίον της ισραηλινής πόλης Σαφέντ

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ και μιας στρατιωτικής βάσης, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στο βόρειο Ισραήλ, που είναι σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Εδώ και έναν χρόνο, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά. Μετά την κλιμάκωση της 23ης Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 1.315 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.

Ισραήλ: Ο στρατός αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη σιιτική οργάνωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον στρατό, εντοπίστηκε μια υπόγεια σήραγγα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ. Οι δυνάμεις του περικύκλωσαν το κτίριο, όπου «κρύβονταν τρεις τρομοκράτες της Δύναμης Ραντουάν», των ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ, έχοντας μαζί τους πολλά όπλα.

Οι τρεις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Μπελέρη: Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία! Ρητή υποχρέωση να τηρήσει τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρέπει να γνωρίζει η Αλβανία ότι έχει πολλά ακόμα βήματα να κάνει με οδοδείκτη τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία. 

Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της.

 

«Στις υποχρεώσεις της Αλβανίας αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματα μας, οι αγώνες μας και οι αδικίες που τόσα χρόνια υπoστήκαμε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας (…) Η Αλβανία να μην παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό μονοπάτι που επέλεξε», αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Φρέντης Μπελέρης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.

Ενώ αναφέρει, αναλυτικά:

«Σήμερα, ύστερα από μια δεκαετία, ξεκινούν και επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία. 

Η θέση της Αλβανίας πρέπει να είναι στην Ευρώπη. Ωστόσο, πλέον εναπόκειται στην Αλβανία η ταχύτητα, η αποφασιστικότητα και η τόλμη, με τις οποίες θα βαδίσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να γνωρίζει ότι έχει πολλά ακόμα βήματα να κάνει με οδοδείκτη τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία. 

Πιστεύω ακράδαντα πως θα είναι μια απαιτητική, αλλά άκρως θεραπευτική διαδικασία για τη χώρα. Σε αυτήν, βέβαια, δε χωρούν εκπτώσεις και εθνικοί εγωισμοί.

Γι’ αυτό και περιμένω από την Ευρώπη να δρα ως θεσμικός εγγυητής και άγρυπνος τοποτηρητής των κρίσιμων τομών που πρέπει να πραγματοποιήσει η Αλβανία στη θεσμική της ραχοκοκαλιά. Η Ένωση μας διαθέτει, άλλωστε, τους απαραίτητους μηχανισμούς προκειμένου να επιτηρεί ουσιαστικά, να παρεμβαίνει διορθωτικά, να απαιτεί αποφασιστικά την υλοποίηση των ενταξιακών υποχρεώσεων της Αλβανίας. 

Σε αυτές τις υποχρεώσεις αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματα μας, οι αγώνες μας και οι αδικίες που τόσα χρόνια υπoστήκαμε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας.  Πλέον, στη πρώτη δέσμη κεφαλαίων που συνυπογράφουν 27 κράτη-μέλη, περιλαμβάνονται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και κυρίως τα περιουσιακά μας δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται ρητά η υποχρέωση της Αλβανίας να υιοθετήσει άμεσα τους εφαρμοστικούς νόμους που αφορούν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στη χρήση της ελληνικής γλώσσας σε επαφές με δημόσιες υπηρεσίες.  

Δε πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή που έφερε στο προσκήνιο αυτών των διαπραγματεύσεων τις διεκδικήσεις μας και τις μετατρέπει πλέον σε ευρωπαϊκές πολιτικές διεκδικήσεις. Που δεν έσκυψε το κεφάλι -και τον ευχαριστώ για αυτό- μπροστά στις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου και τις πραξικοπηματικές πρακτικές. Είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέστησε τα ζητήματα μας ευρωπαϊκά και κατέρριψε τη ρητορική όσων με ζήλο έσπευδαν να τα βαπτίσουν διμερή.

Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της.

Ευελπιστώ να εκπληρώσει μέχρι κεραίας τους ενταξιακούς όρους και να μην παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό μονοπάτι που επέλεξε».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή! Μήνυμα Νετανιάχου για πλήγματα χωρίς έλεος – Απειλεί όλη το Ισραήλ η Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για έναν γενικευμένο πόλεμο εν μέσω ωστόσο εμποδίων τα οποία ουδείς γνωρίζει πώς επιλύονται και κενών τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν στον αμυντικό τομέα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δραματικές εξελίξεις πυροδότησε το μήνυμα Νετανιάχου για πλήγματα χωρίς έλεος στον Λιβανο. Η Χεζμπολάχ, σήκωσε αμέσως το γάντι και απειλεί πλέον με επιθέσεις σε όλη την ισραηλινή επικράτεια.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για έναν γενικευμένο πόλεμο εν μέσω ωστόσο εμποδίων τα οποία ουδείς γνωρίζει πώς επιλύονται και κενών τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν στον αμυντικό τομέα

Η κλιμάκωση της έντασης έρχεται τη στιγμή που ο Νετανιάχου ζυγίζει τα αντίποινα έναντι του Ιράν, ενώ υιοθετεί πιο σκληρή πολεμική τακτική στο μέτωπο της Γάζας. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε 24 ώρες, δεκάδες ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στην Ευρώπη για νέα μεταναστευτική κρίση, ενώ η Ουάσιγκτον στέλνει τελεσίγραφο 30 ημερών στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, προειδοποιώντας ακόμα και με διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Kωστής Κωνσταντίνου, στο Τελ Αβίβ, «το Ισραήλ ετοιμάζεται για έναν γενικευμένο πόλεμο εν μέσω ωστόσο εμποδίων τα οποία ουδείς γνωρίζει πώς επιλύονται και κενών τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν στον αμυντικό τομέα» και πρόσθεσε ότι «το τελευταίο και σοβαρότερο ίσως είναι η αποκάλυψη επιστολής με την οποία οι ΗΠΑ θέτουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του Ισραήλ να βελτιώσει εντός ενός μηνός τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα αλλιώς να κινδυνεύσει να βρεθεί σε παραβίαση των κείμενων αμερικανικών νόμων για την παροχή οπλισμού κάτι που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ».

Αυτό έρχεται εν μέσω πληροφοριών ότι το Ισραήλ βρίσκεται ενώπιον ελλείψεων σε πυραύλους αναχαίτισης για την αντιαεροπορική του άμυνα. Και αυτό με τη σειρά του έρχεται να προστεθεί στην αναζωπύρωση του μετώπου στη Γάζα αλλά και σοβαρές ενδείξεις ότι η κατάσταση στο βόρειο μέτωπο περιπλέκεται. Σε αυτό το κλίμα το Ισραήλ καλείται να λάβει και τη απόφαση για το χτύπημα στο Ιράν η οποία μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στο Κιριάτ Μπιαλίκ βρέθηκε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Γιώργος Σιδέρης στο Ισραήλ και μαζί με τη βοήθεια του καμέραμαν Φώτη Πάντου και του ηχολήπτη Γιάννη Παπαχρήστου έδειξαν στο δελτίο ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τον κρατήρα και τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν ρουκέτες της Χεζμπολάχ σε συγκρότημα πολυκατοικιών.

Είναι ένα από τα πλήγματα της Χεζμπολάχ σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Χάιφα τόνισε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι τόσο η συγκεκριμένη πόλη όσο και οι βόρειες περιοχές του Ισραήλ είναι υπό διαρκείς πυραυλικές επιθέσεις.

Μόνο πέντε ώρες υπήρχε ηρεμία το πρωί στην Χάιφα και στα περίχωρα ενώ τα βλέμματα όλων στρέφονται στην σκιά των απειλών της Χεζμπολάχ για επιθέσεις σε όλο το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ επιχειρεί να κάνει επίδειξη ισχύος, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένας δύσκολος αντίπαλος παρά την αποδυνάμωσή της και είναι σαφές ότι έχει αλλάξει η τακτική της και στο πεδίο και ποντάρει στον πόλεμο κυρίως με τα drones και με τις ρουκέτες -με το πυραυλικό πυροβολικό της δηλαδή- καθώς ένα από αυτά ήταν που έδωσε το χτύπημα το οποίο αναζητούσε τόσο χρονικό διάστημα.

Ο στρατός επίσης ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον επικεφαλής της μονάδας των drones της φιλοϊρανικής οργάνωσης.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα ως το Σάββατο όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στο Ιράν και ταυτόχρονα δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητο το αιματηρό επεισόδιο με το drone της Χεζμπολάχ. «Και από τη στιγμή που το Ισραήλ αισθάνεται ισχυρό, δεν αποκλείεται να κάνει μια επίδειξη αυτής της ισχύος με ένα διπλό ταυτόχρονο χτύπημα τόσο σε Λίβανο όσο και σε Ιράν» τόνισε ο Γιώργος Σιδέρης.

Η Χεζμπολάχ σηκώνει το γάντι μετά το σκληρό μήνυμα του Νετανιάχου

«Σήμερα στις 3:30 το μεσημέρι όλες οι τηλεοράσεις της Βηρυτού μετέδιδαν ζωντανά την ομιλία του Κασέμ. Ο υπαρχηγός της σιιτικής οργάνωσης απείλησε το Ισραήλ λέγοντας ότι βρισκόμαστε πλέον σε ανοιχτό πόλεμο, σε πόλεμο όχι μόνο προς συμπαράσταση για τη Γάζα, αλλά πλέον για το Λίβανο. Μπορούμε να χτυπήσουμε οπουδήποτε θέλουμε εντός του Ισραήλ.
Η σιιτική οργάνωση είναι ακόμα δυνατή. Αυτό ήταν το μήνυμά του, το οποίο πραγματικά ακούστηκε σε όλο το Λίβανο» μετέδωσε η Αλεξία Καλαϊτζή από τον Λίβανο.

«Ο ίδιος ήθελε να ακουστεί και εσωτερικά, γιατί πλέον ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από τη Χεζμπολάχ, δείχνοντας το λιβανέζικο στρατό και δίνοντας μήνυμα ενδυνάμωσης του ιδίου για υπεράσπιση του λιβανέζικου εδάφους» σημείωσε η δημοσιογράφος.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή