Για προσχεδιασμένο πόλεμο της Δύσης κατά της Ρωσίας κάνει λόγο η Μόσχα και προειδοποιεί ότι «τα τανκς καίγονται»
Ο κύβος ερρίφθη. Υστερα από εβδομάδες εντεινόμενης πίεσης από συμμάχους του στο ΝΑΤΟ και από εταίρους του στον τρικομματικό συνασπισμό της Γερμανίας, ο Ολαφ Σολτς παραμέρισε τις ενστάσεις του και δέχθηκε να στείλει η κυβέρνησή του άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. Παράλληλα, έδωσε το πράσινο φως σε χώρες που ήδη διαθέτουν Leopard να κάνουν εξαγωγές στο Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την «ειλικρινή ευγνωμοσύνη» του στη Γερμανία γι’ αυτή την εξέλιξη.
«Η Γερμανία θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή αναφορικά με τη στήριξη της Ουκρανίας, γιατί πραγματικά βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος στην Ευρώπη, όχι μακριά από το Βερολίνο», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος από το βήμα του Κοινοβουλίου, για να εισπράξει χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες. Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει: «Την ίδια στιγμή, οφείλουμε να εμποδίσουμε την κλιμάκωση του πολέμου σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ».
Η αλλαγή γραμμής του Ολαφ Σολτς ωρίμασε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τζο Μπάιντεν στις 17 Ιανουαρίου. Ο Γερμανός καγκελάριος έθετε ως όρο για την αποστολή Leopard να στείλουν και οι Αμερικανοί δικά τους άρματα μάχης Abrams, ώστε να μην εμφανιστεί η χώρα του ως εκείνη που πρωτοστατεί σε μια εκστρατεία εναντίον της Ρωσίας. Μέχρι τότε η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ήταν πρόθυμη να τα αποστείλει, επικαλούμενη προβλήματα επιμελητείας, υπαναχώρησε όμως προκειμένου να ξεπεραστούν οι γερμανικοί δισταγμοί. Χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αποστολή 31 Abrams στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. «Η βοήθεια αυτή δεν αποτελεί επιθετική απειλή για τη Ρωσία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Σκοπός είναι να προστατεύσει η Ουκρανία την εδαφική της κυριότητα. Ολοι θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε πως το Βερολίνο σκοπεύει να στείλει άμεσα στην Ουκρανία μία ίλη Leopard (14 άρματα μάχης). Η Πολωνία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει άλλα τόσα Leopard, ενώ οι Βρετανοί αποφάσισαν να στείλουν 14 δικής τους κατασκευής άρματα μάχης Challenger. Και οι τρεις χώρες προτίθενται να αρχίσουν σύντομα την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη χρήση των τεθωρακισμένων. Η χρησιμοποίησή τους στο πεδίο της μάχης θα είναι δυνατή σε χρονικό ορίζοντα τριών έως τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Αμυνας.
Τα γερμανικά Leopard είναι τα άρματα μάχης με τη μεγαλύτερη διάδοση στις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, επομένως εκείνα είναι που κατεξοχήν προσφέρονται για την αποστολή τους, σε ικανές ποσότητες, στην Ουκρανία. Πέρα από τις χώρες που ήδη αναφέρθηκαν, αρκετές άλλες είναι έτοιμες να ακολουθήσουν. Η Ισπανία «είναι ανοικτή» σε αυτό το ενδεχόμενο, ανέφερε χθες η υπουργός Αμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να παραδώσει Leopard στους Ουκρανούς. Τη συμμετοχή της Φινλανδίας, αν και με περιορισμένο αριθμό αρμάτων, στη συμμαχία των χωρών που θα στηρίξουν την Ουκρανία με τανκς ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της Φινλανδίας Μίκο Σαβόλα.
Αν και αναμενόμενες, τις τελευταίες ημέρες, οι αναγγελίες για παράδοση βαρέων, επιθετικών όπλων στο Κίεβο προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από πλευράς Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα άρματα μάχης που θα σταλούν στην Ουκρανία «θα καούν» και εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι «το ρολόι της Αποκάλυψης μετακινήθηκε πιο κοντά από ποτέ στα μεσάνυχτα», δηλαδή στο ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου. Παράλληλα, η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία ανέφερε, σε ανακοίνωσή της, ότι η απόφαση της κυβέρνησης Σολτς «σηματοδοτεί την οριστική άρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να αναγνωρίσει την ιστορική ευθύνη της έναντι του λαού μας για τα τρομερά, διαχρονικά εγκλήματα του ναζισμού» και σημείωσε ότι «με την έγκριση της ηγεσίας της Γερμανίας, άρματα μάχης με γερμανικούς σταυρούς θα σταλούν και πάλι στο ανατολικό μέτωπο».
Στον χορό και οι Γάλλοι
Μέχρι πρόσφατα, ο Εμανουέλ Μακρόν διεμήνυε ότι «δεν πρέπει να ταπεινωθεί η Ρωσία» και ότι το Παρίσι επιδιώκει μια δίκαιη ειρήνη, με «εγγυήσεις ασφαλείας» στη Μόσχα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η πίεση, όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από το εσωτερικό της Ε.Ε., φαίνεται ότι έχει γίνει πολύ έντονη και για τον Γάλλο πρόεδρο. Ερωτηθείς κατά πόσον η Γαλλία θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία δικής της κατασκευής άρματα μάχης Leclerc, ανώτερος αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η χώρα του «δεν έχει ταμπού» γι’ αυτό το θέμα και ότι θα λάβει τις αποφάσεις της ανεξάρτητα από το τι πράττουν Ουάσιγκτον και Βερολίνο. Πάντως, η γαλλική προεδρία καλωσόρισε την απόφαση της Γερμανίας για τα Leopard. Την ίδια ώρα, 600 Γάλλοι στρατιώτες έπαιρναν μέρος σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας. Στα γυμνάσια, που γίνονται με πραγματικά πυρά, συμμετέχουν και γαλλικά άρματα μάχης Leclerc.
Καθημερινή