Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Μπορεί ο ουκρανικός στρατός να αντεπιτεθεί μετά την ήττα στο Σολεντάρ;

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι σημαίνει για τον ουκρανικό στρατό η απώλεια του Σολεντάρ;

Η στρατηγική σημασία μίας τέτοιας εξέλιξης είναι πως μία ρωσική προώθηση προς τη Σόλενταρ θα αναγκάσει τις ουκρανικές δυνάμεις να μεταβάλουν την άμυνα τους στο μέτωπο του Ντονέτσκ. Μέχρι τώρα άλλωστε οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων κατά κύματα με επίκεντρο την πόλη του Μπαχμούτ είχε οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες, τόσο δυναμικού όσο και οπλισμού. Η Ρωσία θα αποπειραθεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο μία τυχόν συνολική κατάληψη της πόλης μετά από τις πανωλεθρίες και τις προηγούμενες ήττες.

Βέβαια, για να μπορέσουν οι ουκρανικές δυνάμεις να προελαύσουν πλέον θα χρειαστούν την περαιτέρω ενίσχυση της Δύσης. Αντίστοιχα με τη Ρωσία, που αντιμετωπίζει προβλήματα ανεφοδιασμού, το ίδιο πρόβλημα βρίσκεται και στην ουκρανική πλευρά, αν και για διαφορετικούς λόγους.

Ένα σημαντικό μέρος των αρμάτων της είναι σοβιετικού τύπου, καθιστώντας αδύναμη την επανατροφοδότηση του με πολεμόφοδια μόλις εξαντλούνται, καθώς το Κρεμλίνο ελέγχει τη ροή του. Τα ουκρανικά άρματα σοβιετικού τύπου δεν είναι εφικτό καν να επισκευαστούν, καθώς δεν μπορούν να βρεθούν ανταλλακτικά, για τον ίδιο λόγο. Σε αυτή την αδυναμία, ενδεχομένως να στόχευε η Μόσχα, με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη διαμάχη.

Για να επιτευχθεί οπότε μία ουκρανική αντεπίθεση, η προμήθεια αρμάτων μάχης από τη Δύση αποτελεί βασική προϋπόθεση. Η επικοινωνία του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι είχε αυτό το νόημα. Η Μεγάλη Βρετανία εγκαινιάζει την προμήθεια της Ουκρανίας με άρματα μάχης, ώστε να αντιμετωπίσει τα στρατεύματα της Ρωσίας. Μετά από εβδομάδες συζητήσεων, άρματα μάχης Challenger 2 του βρετανικού στρατού θα παραδοθούν στην Ουκρανία.

Τα δέκα, ενδεχομένως, άρματα μάχης τέταρτης γενιάς θα σηματοδοτήσουν την πρώτη φορά που μια δυτική χώρα παρέχει στην Ουκρανία σύγχρονο βαρύ εξοπλισμό. Ο στόχος ωστόσο παραμένει να πειστεί η Γερμανία να ενταχθεί σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς μέχρι τώρα το Βερολίνο παραμένει αμφίθυμο σε μία τέτοια ενέργεια. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τονίζει την ανάγκη συντονισμού των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία με τους συμμάχους, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στον κυκλώνα της παραίτησης της Υπουργού Άμυνας, που έχει προκαλέσει αναβρασμό με την αμφιλεγόμενη δημόσια παρουσία της.

Η προμήθεια βρετανικών αρμάτων μάχης θα σημάνει την έναρξη μία γραμμής ανεφοδιασμού προς την ουκρανική πλευρά, βάσει των ιδιαιτεροτήτων των Challenger, αν και βέβαια οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρειαστεί να μάθουν τη λειτουργία τους και να τα ενσωματώσουν. Όμως είναι τα γερμανικά Leopard, που βρίσκονται σε αφθονία και μπορούν να προσφέρουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία, καθώς είναι βιώσιμο να εξοπλίζονται στο μέλλον. Ωστόσο, ακόμα και η άδεια σε τρίτες χώρες να προμηθεύουν την Ουκρανία με τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης βρίσκεται στα χέρια του Βερολίνου.

Η Πολωνία για παράδειγμα εμφανίζεται έτοιμη να αποστείλει άρματα Leopard στην Ουκρανία, αλλά μόνο υπό τον όρο συγκρότησης ενός διεθνούς συνασπισμού. Η δήλωση Στόλτενμπεργκ, γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ότι η Ουκρανία μπορεί να περιμένει νέες αποστολές βαρέων όπλων από τους δυτικούς της συμμάχους πριν από τη διάσκεψη στο Ραμστάιν της Γερμανία, είναι μία ένδειξη πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σύντομα. Ωστόσο, μέχρι να φτάσουν στην πραγματικότητα τα Leopard στην Ουκρανία θα χρειαστεί αρκετός περισσότερος χρόνος.

Πηγή: liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Με κομμένη την ανάσα για τη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ζωντανή εκπομπή με τον Σταύρο Καλεντερίδη

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Η Ρωσία απορρίπτει γερμανική πρόταση για διχοτόμηση της Ουκρανίας

Το σενάριο δεν έχει ρεαλιστική βάση λέει ο εξ απορρήτων του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι πολυάριθμες αναφορές των μέσων ενημέρωσης για ένα πιθανό «γερμανικό σενάριο» για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση, δήλωσε ο Peskov εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Putin.

Νωρίτερα, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το λεγόμενο γερμανικό σενάριο για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, το οποίο θα συνεπαγόταν τη διαίρεση της Ουκρανίας σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ελέγχεται από τη Δύση.

«Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις για αυτό το θέμα τώρα, πολλοί διαφορετικοί σχολιασμοί, συλλογισμοί και ούτω καθεξής, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ρεαλιστική βάση για κανένα από αυτά τα σκεπτικά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή