Ακολουθήστε μας

Τουρκία

Χιλιάδες ισλαμιστές στην Τουρκία απαιτούν ανοικτά την παλινόρθωση του Χαλιφάτου

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνέδρια και φυλλάδια σε όλη την Τουρκία καλούν σε ανακήρυξη χαλιφάτου με την ανοχή (και όχι μόνο) του Ερντογάν

Ενώ η Τουρκία κατευθύνεται ολοταχώς για τις εκλογές τον Μάιο του 2023, εμφανίστηκε η Hizb ut Tahrir και άρχισε να ζητά την ίδρυση “χαλιφάτου”.

Εκκλήσεις για το χαλιφάτο έγιναν σε συνέδρια που έγιναν στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τα Άδανα και την Προύσα. Μπροσούρες που ζητούν το χαλιφάτο έχουν αρχίσει να διανέμονται στους δρόμους της Άγκυρας.

Η διεθνής πανισλαμιστική και φονταμενταλιστική πολιτική οργάνωση Hizb ut Tahrir (HuT), η λειτουργία της οποία έχει απαγορευτεί σχεδόν σε κάθε ισλαμική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, φαίνεται ωστόσο ότι λειτουργεί ελεύθερα στην Τουρκία χωρίς πολλά εμπόδια.

Η HuT και η θυγατρική της “Radikal Change” οργάνωσαν μια σειρά από δημόσιες συναντήσεις και συνέδρια με την ιδέα της ίδρυσης ενός “Ισλαμικού Χαλιφάτου”. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα συνέδριο στην Άγκυρα με τίτλο “Κοινωνική κατάρρευση-προβλήματα και λύση” πραγματοποιήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο Kocatepe, 1 χλμ. από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, υποδεικνύοντας ότι το HuT έχει την έγκριση της κυβέρνησης για μια τέτοια ατζέντα. Ένα συνέδριο με τίτλο “Κοινωνική κατάρρευση-προβλήματα και λύση” διοργανώθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Merinos, στην Προύσα. Άλλα συνέδρια από τις αρχές του 2023 διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη (08 Ιανουαρίου) και στα Άδανα (15 Ιανουαρίου), διακηρύσσοντας την ίδρυση του Χαλιφάτου.

Εξέχοντες θεολόγοι όπως ο Αμπντουλάχ Ιμάμογλου, μέλη του HuT, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη του “Radikal Change” Σουλεϊμάν Ουγουρλού, του διευθυντή επικοινωνίας της Hezb ut-Tahrir της Τουρκίας, Μαχμούτ Καρ, εξέχοντες συγγραφείς και κυρίως δάσκαλοι από τα ισλαμιστικά σχολεία Imam Hatip που προωθεί και προστατεύει ο Τοούρκος πρόεδρος, έχουν λάβει βήμα σε αυτά συνέδρια. Οι ομιλητές ομολογούν πίστη στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ο θεολόγος Αμπντουλάχ Ιμάμογλου διευθύνει το πρόγραμμά του “Tafsir’ul Furkan” μέσω ενός καναλιού στο youtube όπου προπαγανδίζει για το ριζοσπαστικό Ισλάμ και μιλά για την ίδρυση του Χαλιφάτου.

Τα φυλλάδια που διανέμονται από όργανα της Hizb ut Tahrir σε αυτά τα συνέδρια και στους δρόμους της Άγκυρας θέτουν στο στόχαστρό τους το Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης, τις ενώσεις γυναικών, την κοσμική και μικτή εκπαίδευση και το δικαστικό σύστημα, ενώ ζητούν ένα “κράτος χαλιφάτου”. Αυτά τα συνέδρια έχουν μεγάλη απήχηση σε εκπροσώπους των συνδεδεμένων με την κυβέρνηση σχολείων Imam Hatip (IHH), της Ερυθράς Ημισελήνου, της Ένωσης Μελετητών και Μεντρεσέ (Ittihadul Ulema), του Suffa Foundation, του Prophet Lovers Foundation, του Hamidiye Foundation, του Kalem-Der, του Diyanet-Sen, του Κόμματος HUDA και του Κόμματος Refat.

Πολλοί Τούρκοι επέκριναν τέτοια συνέδρια και τα χαρακτήρισαν από τους ομιλητές που στοχεύουν τις κοσμικές αξίες ως πολιτικό κόλπο και απόπειρα πόλωσης που υποστηρίζεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο Ουμίτ Οζντάγ, γνωστός κοσμικός κεμαλιστής, και ηγέτης του Κόμματος Νίκης (Zafer) επέκρινε έντονα τέτοια συνέδρια και ομιλητές που “θέλουν να σπάσουν τον κοσμικό ιστό της χώρας και να καταστρέψουν το όνειρο του Κεμάλ Ατατούρκ”.

Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης της Hizb ut Tahrir στις 23 Φεβρουαρίου 2021, με τις λέξεις “Παιδικό κάλεσμα για το χαλιφάτο στην 100η επέτειο της πτώσης Χιτζρί”, τα τουρκικά παιδιά χρησιμοποίησαν ιστορικά ονόματα για να συστηθούν και στη συνέχεια είπαν: “100 χρόνια χωρίς το Χαλιφάτο είναι αρκετά. Ω Μουσουλμάνοι, σας φωνάζουμε, επανιδρύστε το χαλιφάτο”.

Προ δυόμιση ετών ένα ειδησεογραφικό περιοδικό, φίλα προσκείμενο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του, πυροδότησε συζήτηση και σφοδρή αντιπαράθεση στην Τουρκία, με το νέα του πρωτοσέλιδο στο οποίο υποδήλωνε ότι έχει έρθει η ώρα για την ανακήρυξη ισλαμικού χαλιφάτου στη χώρα, μετά την μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Σε επιφυλακή η Τουρκία! Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες θα απελαθούν από το Ιράν

Το ιρανικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες εντός της χώρας θα απελαθούν. Η απόφαση αναμένεται να αυξήσει τις διελεύσεις στα τουρκικά σύνορα. Πηγές αναφέρουν ότι ήδη 100 χιλιάδες πρόσφυγες  κατευθύνονται προς τα δυτικά.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η απόφαση απέλασης έχει αναστατώσει τους πρόσφυγες εντός της χώρας και ότι τουλάχιστον 100 χιλιάδες πρόσφυγες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σταλούν πίσω στο Αφγανιστάν ήδη κινούνται προς τα δυτικά της χώρας, δηλαδή προς τα τουρκικά σύνορα

Μία από τις σημαντικότερες υποσχέσεις του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν η απέλαση των προσφύγων εντός της χώρας.

 Ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι οι πρόσφυγες προκαλούν πολλά κοινωνικά προβλήματα όπως τα ναρκωτικά και στην  απασχόληση στη χώρα, επομένως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί επειγόντως. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Ιράν, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες εντός της χώρας θα απελαθούν και επισήμανε ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος Δεκεμβρίου.

Από τα 5 εκατομμύρια μεταναστών οι 100 χιλιάδες είναι έτοιμοι να κινηθούν

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποτυπωθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν στη μεταναστευτική κίνηση στα τουρκικά σύνορα. Ιρανικές πηγές με τις οποίες μιλήσαμε αναφέρουν ότι η απόφαση απέλασης έχει αναστατώσει τους πρόσφυγες εντός της χώρας και ότι τουλάχιστον 100 χιλιάδες πρόσφυγες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σταλούν πίσω στο Αφγανιστάν ήδη κινούνται προς τα δυτικά της χώρας, δηλαδή προς τα τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε το ιρανικό Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν σχεδόν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα, και η πλειοψηφία αυτού του αριθμού είναι από το Αφγανιστάν.

Οι κάτοικοι της τουρκικής επαρχίας Βαν που συνορεύει με το Ιράν αναφέρουν ότι οι διελεύσεις των συνόρων συνεχίζονται παρά τα συνοριακά τείχη και τις τάφρους και ότι ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Το Τείχος που χτίστηκε δεν αρκεί

Η Τουρκία έχει χερσαία σύνορα 534 χιλιομέτρων με το Ιράν. 295 χιλιόμετρα από αυτά τα σύνορα είναι μεταξύ Βαν και Ιράν. Μέχρι στιγμής έχει χτιστεί τείχος σε τουλάχιστον 173 χιλιόμετρα των συνόρων. Επιπλέον, στα σύνορα υπάρχουν τάφροι πλάτους 4 μέτρων και βάθους 4 μέτρων, συρμάτινοι φράχτες, θερμικές κάμερες και παρατηρητήρια. Αν και τα μέτρα που ελήφθησαν έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των διελεύσεων, η μετανάστευση συνεχίζεται.

Όπως σημειώνεται στο τουρκικό δημοσίευμα:

«Κάτοικοι από τους οποίους πήραμε συνέντευξη σε ένα παραμεθόριο χωριό λένε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν είναι περίπου 300 άτομα μερικές νύχτες και ότι αυτός ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος από τους προηγούμενους μήνες».

Ένας άλλος κάτοικος του χωριού που ρωτήσαμε λέει ότι χρησιμοποιούνται σκάλες για να ξεπεραστεί το τείχος των συνόρων και ότι οι σκάλες που χρησιμοποιούν για τις στέγες των σπιτιών του χωριού κλέβονται από λαθρέμπορους τα βράδια.

Διακινητές μεταναστών σε Ιράν και Τουρκία

Πρόσφυγες που θέλουν να μεταναστεύσουν από το Αφγανιστάν επικοινωνούν με τους διοργανωτές στο Ιράν και την Τουρκία.  Οι διακινητές μεταναστών λειτουργούν σαν τουριστική εταιρεία, πραγματοποιούν ολόκληρη τη διαδικασία μετάβασης των προσφύγων από το Αφγανιστάν στο Ιράν και από το Ιράν στην Τουρκία. Υπάρχει καταμερισμός εργασίας μεταξύ των υπεργολάβων στη διαδρομή της μετανάστευσης. Υπάρχουν πολλά επίπεδα στο Αφγανιστάν, όπως αυτοί που σχηματίζουν την ομάδα μετανάστευσης, αυτοί που εξασφαλίζουν το πέρασμα στο Ιράν, αυτοί που τους φέρνουν από το Ιράν στα τουρκικά σύνορα, αυτοί που τους μεταφέρουν στην τουρκική πλευρά των συνόρων, αυτοί που τους μεταφέρουν από το παραμεθόριο χωριό στο Βαν και από εκεί στις δυτικές πόλεις για να πάνε στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Συγγένεια» με την Τουρκία

Ο στόχος των προσφύγων που περνούν από το Αφγανιστάν στο Ιράν είναι να πάνε στην Τουρκία. Αυτή η κύρια φάση, ζωτικής σημασίας για τους πρόσφυγες.

 Το κύριο κίνητρο για αυτό είναι οι θρησκευτικές «αιρετικές διαφορές». Πρόσφυγες που μετανάστευσαν από το Αφγανιστάν, κυρίως νέοι άνδρες, υιοθέτησαν τη σουνιτική αίρεση. Για το λόγο αυτό, η Τουρκία, της οποίας η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σουνίτες, είναι πιο ελκυστική από το Ιράν, το οποίο κυβερνάται από σιιτικό καθεστώς. Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία των Αφγανών προσφύγων ακολουθεί τον κλάδο Khalidiye της παράδοσης Naqshi. Ομοίως, σχεδόν όλες οι κοινότητες και οι αιρέσεις στην Τουρκία βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία, όπως σημειώνεται.

ΠΗΓΗ: Gazete Duvar

Μεταφρασή: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία & Αγορές

Πρωταθλήτρια στην ανισότητα κατανομής εισοδήματος η Τουρκία

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το πλουσιότερο 1 τοις εκατό του πληθυσμού στην Τουρκία έχει το 14,6 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το πλουσιότερο 1 τοις εκατό του πληθυσμού στην Τουρκία έχει το 14,6 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος. Η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη με αυτό το ποσοστό.

Το μερίδιο του συνολικού εισοδήματος που λαμβάνει το πλουσιότερο 1 τοις εκατό του πληθυσμού είναι ένα από τα σημαντικά μέτρα για την ανισότητα κατανομής του εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Eurostat, η Τουρκία είναι η χώρα όπου το πλουσιότερο 1 τοις εκατό της Ευρώπης λαμβάνει το υψηλότερο μερίδιο του εθνικού εισοδήματος.

Το μερίδιο του πλουσιότερου 1 τοις εκατό στο εθνικό εισόδημα στην Τουρκία είναι 14,6 τοις εκατό.Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Βουλγαρίας, η οποία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 7,4 τοις εκατό. Η Δανία κατατάσσεται τρίτη με 7,1 τοις εκατό.

Το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφεται στη Σλοβακία με 2,3%. Η Εσθονία κατατάσσεται δεύτερη από την τελευταία με μερίδιο 3 τοις εκατό και η Ρουμανία στην τρίτη θέση από την τελευταία με μερίδιο 3,4 τοις εκατό.

Στη Ρωσία, όπου η κατανομή του εισοδήματος εκτιμάται ότι είναι πιο ανισόρροπη, το μερίδιο του πλουσιότερου 1 τοις εκατό στο συνολικό εισόδημα εκτιμάται ότι είναι υψηλότερο από ό,τι στην Τουρκία, αλλά η Eurostat δεν έχει στοιχεία για τη Ρωσία, σημειώνει η τουρκική diken.

ΠΗΓΗ: ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Πραγματοποίησε το Ιράν πυρηνική δοκιμή;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 7ης Οκτωβρίου 2024
1. Ο Παπαχελάς προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση
2. Κύπρος: Οι Τούρκοι στρατηγοί επιδιώκουν να καταλαβουν τη μισή νεκρή γραμμή 18:00
3. Τουρκία: “Βρώμικη” συμφωνία Βερολίνου-Άγκυρας 27:10
4. Ισραήλ: Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Χαμάς – Διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν 54:45
5. ΗΠΑ: Σε θρίλερ μετατρέπεται η προεκλογική εκστρατεία στις επτά κρίσιμες πολιτείες 54:45
6. Ρωσία: Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ιράν, οφείλεται στην πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν που έκανε στην έρημο της χώρας 59:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή