Το GFP παρουσιάζει κάθε χρόνο την κατάταξη των χωρών με βάση την ισχύ των ένοπλων δυνάμεών τους, χρησιμοποιώντας πλήθος δεικτών, όχι μόνο στενά στρατιωτικών, για να βαθμολογήσει κάθε χώρα. Στην κορυφή βρίσκονται σταθερά οι ΗΠΑ και στη δεύτερη θέση η Ρωσία, αλλά στη φετινή κατάταξη είναι εντυπωσιακή η άνοδος της Ουκρανίας από την 22η στη 15η θέση.
Σε ειδική ενότητα, το GFP συγκρίνει τις στρατιωτικές δυνάμεις χωρών που βρίσκονται ήδη σε ένοπλη σύγκρουση (Ρωσία – Ουκρανία) ή θα μπορούσαν στο μέλλον να βρεθούν αντιμέτωπες σε πολεμικά μέτωπα, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Στη φετινή γενική κατάταξη, η Τουρκία καταλαμβάνει την 11η θέση των ισχυρότερων στρατιωτικά χωρών, ενώ η Ελλάδα τοποθετείται πολύ χαμηλότερα, στην 30η θέση.
Αποδυνάμωση λόγω οικονομικής κρίσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του GFP επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχασε πολύ έδαφος στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, λόγω της δραματικής μείωσης του αμυντικού προϋπολογισμού για να επέλθει δημοσιονομική εξισορρόπηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη διετία 2005 – 2006, σε συνθήκες οικονομικής ευφορίας και με μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα να έχουν προηγηθεί, η Ελλάδα είχε φθάσει ως τη 13η θέση της λίστας του GFP.
Τώρα έχει κυλήσει πολύ χαμηλότερα, αλλά με τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα βελτιώσει αισθητά τη θέση της.
Η Τουρκία κατατάσσεται σταθερά στις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις του πλανήτη, φθάνοντας μάλιστα το 2011 στην 6η θέση της λίστας του GFP. Στην έκδοση του 2023 κατατάσσεται 11η, έχοντας κερδίσει δύο θέσεις από το 2022, όταν είχε καταταχθεί στη 13η.
Όπως φαίνεται από αυτές τις διακυμάνσεις, η Τουρκία βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση στρατιωτικά στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν διατηρούσε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και ο Ερντογάν δεν είχε αρχίσει τα ανορθόδοξα οικονομικά πειράματα που «γονάτισαν» την τουρκική οικονομία τα τελευταία χρόνια.
Μεγαλύτερες δυνάμεις, χαμηλότερη αξιολόγηση
Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας, είναι φανερό ότι η γειτονική χώρα είναι κατά πολύ ισχυρότερη και θα ήταν πολύ δύσκολο να αντέξει η Ελλάδα σε ένα πόλεμο αόριστης διάρκειας. Όμως, το πλαίσιο αξιολόγησης των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών είναι πολύ διαφορετικό, αφού εντάσσονται στην ίδια στρατιωτική συμμαχία, το NATO, κάτι που σημαίνει ότι, στη χειρότερη περίπτωση ένοπλης αντιπαράθεσης, αυτή θα είχε περιορισμένη χρονική διάρκεια.
Αυτό σημαίνει ότι ο νικητής δεν θα κρινόταν από τη γενική εικόνα ισχύος των δυνάμεών του, αλλά κυρίως από την αεροναυτική ισχύ.
Οι συγκρίσεις βασικών στοιχείων είναι αρκετά ενδιαφέρουσες:
- Σε ό,τι αφορά το έμψυχο δυναμικό, η Ελλάδα έχει ενεργό προσωπικό 130.425 ατόμων και η Τουρκία 295.000, δηλαδή οι τουρκικές δυνάμεις έχουν υπερδιπλάσιο προσωπικό. Όμως, σε ό,τι αφορά τους εφέδρους, η Ελλάδα υπερέχει με 220.500 έναντι 200.000 για την Τουρκία.
- Οι αμυντικές δαπάνες είναι, όπως θα ήταν αναμενόμενο, πολλαπλάσιες από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς ανέρχονται σε 25,2 δισ.δολ., έναντι 6,6 δισ. δολ. Ένα οικονομικό πλεονέκτημα που έχει η Τουρκία και καταγράφεται από το GFP είναι ότι έχει χαμηλότερο εξωτερικό χρέος, ύψους 455 δισ. δολ., έναντι 500 δισ. δολ. για την Ελλάδα.
- Στις δυνάμεις του στρατού ξηράς, υπάρχει σαφής ποσοτική υπεροχή των Τούρκων, για παράδειγμα με 2.229 τανκς έναντι 1.365 για την Ελλάδα.
- Όμως, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει ισορροπία με την τουρκική, τουλάχιστον από ποσοτική άποψη (τα γηρασμένα τουρκικά F-16 δημιουργούν σοβαρό ποιοτικό πρόβλημα στους Τούρκους). Η Ελλάδα διαθέτει 193 μαχητικά αεροσκάφη, έναντι 205 της Τουρκίας.
- Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται επίσης σε καλή θέση έναντι του τουρκικού, με συνολικά 120 μονάδες, έναντι 154 για την Τουρκία. -Στα υποβρύχια υπάρχει σχεδόν απόλυτη ισορροπία (11 έναντι 12 για τους Τούρκους), με την Ελλάδα να έχει ποιοτική υπεροχή χάρη στα σύγχρονα γερμανικά υποβρύχια. Στις φρεγάτες, η σχέση είναι 13 προς 16. Η ισορροπία θα αλλάξει υπέρ της Ελλάδας με την προσθήκη των υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών FDI.
Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιπαραθέσει επαρκή στρατιωτική ισχύ στην Τουρκία σε μια σύντομης διάρκειας ένοπλη σύγκρουση, παρά το γεγονός ότι συνολικά η Τουρκία έχει πολύ ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις.
Η κούρσα εξοπλισμών που άρχισε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και οι δυσκολίες που έχει η Τουρκία στην απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ για πολιτικούς λόγους (F-35, F-16 Viper κ.α.) δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων υπέρ της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: sofokleousin.gr