Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Economist: Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει το Καστελλόριζο;

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Economist αναρωτιέται κατά πόσον το Καστελλόριζο θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο ανάφλεξης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας

«Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί;» διερωτάται ο Economist, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έντυπη έκδοση υπό τον υπέρτιτλο «Γύρος και Κανονιοφόροι». Το άρθρο αναφέρεται στο Καστελλόριζο και κατά πόσον «θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο ανάφλεξης» στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

«Δεκάδες σπίτια σε παστέλ χρώματα υψώνονται στις όχθες του κύριου κόλπου. Οι ντόπιοι χαιρετούν τουρίστες και εκδρομείς που φτάνουν με πλοίο από την Τουρκία. Μια μεγάλη θαλάσσια χελώνα βγάζει το κεφάλι της από τα γαλαζοπράσινα νερά κοντά. Αλλά δεν είναι όλα καλά. Ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο, το Δανιόλος, περιπολεί στα νερά γύρω από το νησί. Μερικά στρατιωτικά οχήματα περιπολούν στο λιμάνι. Κάποιοι στρατιώτες βγαίνουν από πλοίο που ήρθε από την Αθήνα», γράφει ο Economist.

«Το Καστελλόριζο βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας, στην οποία ανήκει το νησί, και την Τουρκία. Η Ελλάδα λέει ότι ο Καστελλόριζο έχει ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων, βάσει της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης. Η Τουρκία λέει ότι το Καστελλόριζο είναι πολύ μικρό και πολύ μακριά από τα ηπειρωτικά της Ελλάδας για να βρίσκεται στην ΑΟΖ. Το ελληνικό επιχείρημα κλειδώνει την Τουρκία εκτός Μεσογείου, διαμαρτύρεται η Τουρκία».

Ο Economist εξηγεί επίσης: «Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελλόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα. “Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”, είχε προειδοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα, υπονοώντας εισβολή. Οι ακτές της Τουρκίας είναι σε απόσταση που διανύεται κολυμπώντας από το Καστελλόριζο. Το πλησιέστερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, είναι 120 χλμ μακριά.

»Μία σειρά πραγμάτων κλίνουν εναντίον μιας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ένα είναι το γεγονός ότι αμφότερες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο είναι ότι αυτός ο πόλεμος θα διέλυε τον τουρισμό και των δύο. Ωστόσο, ο κίνδυνος υπάρχει, επίσης επειδή η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν έχει αναπτύξει μία προτίμηση στη χρήση βίας για την επίτευξη των στόχων της, ιδίως στη Συρία.»

Ο Economist καταλήγει: «Η Τουρκία κατηγορεί τους Έλληνες για στρατιωτικοποίηση των νησιών, σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις. Πέρυσι, τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν εικόνες από drones δείχνοντας παραδόσεις στρατιωτικών οχημάτων σε ορισμένα νησιά. Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατιωτών, αλλά λέει ότι γίνεται μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Με τις εκλογές να προγραμματίζονται και στην Ελλάδα και στην Τουρκία φέτος, οι εθνικιστές και στις δύο πλευρές θα μπουν στον πειρασμό να αναδείξουν τη στρατιωτική τους ισχύ. Οι ντόπιοι στο Καστελλόριζο, καθώς και οι Τούρκοι επισκέπτες, προσπαθούν να κλείσουν τα αυτιά τους. “Είναι μόνο θέατρο” λέει ένας σερβιτόρος. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ελπίζουν ότι έχει δίκιο».

Πηγή: moneyreview.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Η έννοια της Πολιτοφυλακής: Δυνατότητες ένταξης στο Ελληνικό μηχανισμό Ασφάλειας

Οι διαφορές  οργανώσεις Πολιτοφυλακής αποτελούν μια κατηγορία proxy μαχητών με σαφείς και αδιαφανείς – υβριδικές αποστολές.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με αφορμή τις  συγκρούσεις στη Συρία και στο Λίβανο, πολλές φορές στα ΜΜΕ ακούγεται ο όρος <<Πολιτοφυλακή>>, είτε Συρια- κή  , είτε Κουρδική. Ο απλός πολίτης αναρωτιέται τι σημαίνει και γιατί εμπλέκεται σε πόλεμο ή επιθέσεις και εγκλήματα κατά αμάχων. Ετυμολογικά η λέξη (βλ. Lexigram. gr) περιγράφει ομάδες ένοπλες, που συμβάλλουν στην διατήρηση εσωτερικής τάξης και ασφάλειας σε περίπτωση πολέμου ή έκτακτης ανάγκης. Πρακτικά σε γεωπολιτικό περιβάλλον έχει διττή λειτουργία.

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (ΕΚΕΟ) έχει καταγράψει μορφές τέτοιες σε ΗΠΑ-Γερμανία – Ισραήλ, που λειτουργούν ενισχυτικά προς το Επίσημο Κράτος στο πλαίσιο αστυνόμευσης και με ανακριτικά καθήκοντα πολλές φορές.Υπάρχουν όμως κι άλλες κατηγορίες πολύ πιο ενδιαφέρουσες σε γεωπολιτικό πεδίο :Οι σιίτες του Ιράκ. Η εφημερίδα Guardian σε άρθρο της (https://www.theguardian.com/world/2014/mar/12/iraq-battle-dead-valley-peace-syria) αναφέρει την πλήρως ελεγχόμενη από τους Ιρανούς Φρουρούς δομή των 67 οργανώσεων που στρατολογούν ντόπιους όλων των θρησκειών (ακόμα και Χριστιανούς) σε μορφή τοπικών φρουρών. Η δομή αυτή σε κάθε Ιρανική εντολή μετατρέπεται σε μονάδα παραστρατιωτικών επιχειρήσεων που απειλεί Δυτικές εγκαταστάσεις ( βλ άρθρο Capital. Gr << https://www.capital.gr/diethni/3747700/iranofiles-politofulakes-tou-irak-anakoinonoun-dieurumenes-epitheseis-se-amerikanikes-baseis/>>).

Από τα παραπάνω στοιχεία βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι διαφορές  οργανώσεις Πολιτοφυλακής αποτελούν μια κατηγορία proxy μαχητών με σαφείς και αδιαφανείς – υβριδικές αποστολές. Ο Διευθυντής του ΕΚΕΟ Θ. Λιόλιος σε έρευνα του Κέντρου μελετώντας αντίστοιχες περιπτώσεις της Δύσης πρότεινε το 2012  (βλ. <<https://www.ekeo.gr/2012/03/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%E2%80%93-neighborhood-watch/) αντίστοιχη μορφή για την Ελληνική Επικράτεια. Υπάρχει στη χώρα μια εμπειρία τέτοιων οργανώσεων επί Εμφυλίου Πολέμου, όπως η λεγόμενη ΟΠΛΑ (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΛΑΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ) του ΕΑΜ-Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Το κείμενο όμως θα εκφράσει μια εναλλακτική πρόταση πάνω στην παρουσία μιας μορφής Πολιτοφυλακής. Το ρόλο της μπορεί να επιτελέσει ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλειας μετά από τη χρήζουσα αναβάθμιση του Κλάδου της. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της Ελληνικής στάσης απέναντι στο ζήτημα, που δεν χαρακτηρίζεται κατάλληλο για ανάθεση τέτοιων καθηκόντων σε εθελοντές ιδιώτες, λόγω της αρνητικής διάθεσης του πληθυσμού απέναντι σε αντίστοιχες Κρατικές Υπηρεσίες, πολιτισμική παθογένεια αιώνων. Ιδιωτικοί Φύλακες, εκπαιδευμένοι κατάλληλα, μπορούν να δράσουν προληπτικά ακόμα και σε δημόσιους χώρους, ακόμα δε σε υψίστης σημασίας οικονομικές μονάδες και Κρατικά Κτήρια.

Πιο απλά, η διαίρεση συνοικιών σε φυλασσόμενες περιοχές ανά πόλη και νομό με υποχρεωτική απασχόληση Ιδιωτικής Φύλαξης σε 2 ή 3 σημεία (οπωσδήποτε Κυβερνητικά Κτήρια –Πλατφόρμες εξόρυξης- Εργοστάσια – Λιμάνια) ανά οικοδομικό τετράγωνο, με πλήρη οπλισμό και συνοδευτικά μέσα – σαφείς αρμοδιότητες και σε δημόσιο χώρο για έκτακτη ανάγκη – επίβλεψη της ΕΛΑΣ/ΛΣ/ΠΣ/Ενόπλων Δυνάμεων θα λειτουργήσει άμεσα κατασταλτικά σε παντός είδους κρίση.

Ένα κατακλείδι η πρόταση είναι οι εξής :Οι υπάρχουσες εταιρείες παροχής ασφαλείας (ΙΕΠΥΑ) να αναβαθμίσουν το επίπεδο τους στο αντίστοιχο των μισθοφορικών του εξωτερικού (Wagner-Blackwater team). Η παγκόσμια τάση έχει ανάγει τις μισθοφορικες εταιρείες εμπλεκόμενες σε φύλαξη Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων ή στις ΗΠΑ ενίσχυσης των τοπικών αστυνομικών Δυνάμεων (βλ. https://www.newsbeast.gr/world/arthro/2564288/afti-ine-i-9-pio-gnosti-idiotiki-strati-ton-telefteon-chronon). Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν και τα αντικείμενα που διδάσκει η Ισραηλινή Ακαδημία Ασφάλειας (ISA) , που ταιριάζουν άψογα στα καθήκοντα Πολιτοφυλάκων(βλ. Isa-Israel. org).

Το ζήτημα που αναλύθηκε λοιπόν έχει μια φανερή και και αθέατη πλευρά. Είναι ένας proxy παράγοντας με αστυνομική και A priori στρατιωτική εμπλοκή.

Σίγουρα χρήσιμο εργαλείο για απλούς πολίτες, Κυβερνήσεις, Στρατούς και Αναλυτές.

 

 

(Φώτο :The philatelists)

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Νέα μεγάλη στρατιωτική μονάδα με επίκεντρο την εσωτερική ασφάλεια ανακοίνωσε η Bundeswehr

Η Bundeswehr ιδρύει μια νέα μεγάλη στρατιωτική μονάδα, με επίκεντρο την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας και την προστασία κρίσιμων υποδομών, αναδεικνύοντας την αλλαγή στην αντίληψη της ασφάλειας ενόψει των σύγχρονων απειλών.

Δημοσιεύτηκε

στις

Αυτή η κίνηση αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες ανάγκες της Γερμανίας για καλύτερη προετοιμασία και αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας.

Η Bundeswehr ιδρύει μια νέα μεγάλη στρατιωτική μονάδα, με επίκεντρο την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας και την προστασία κρίσιμων υποδομών, αναδεικνύοντας την αλλαγή στην αντίληψη της ασφάλειας ενόψει των σύγχρονων απειλών.

Η νέα στρατιωτική μονάδα

Η τέταρτη αυτή μεγάλη ένωση, γνωστή ως “HSchDiv” (Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας), θα αποτελείται από ενεργούς στρατιώτες και εφέδρους, και θα τελεί υπό ενοποιημένη ηγεσία. Ο στόχος της είναι η προστασία:

Κρίσιμων υποδομών, όπως λιμάνια, σιδηροδρομικά δίκτυα, αγωγοί και γέφυρες.

Ψηφιακών υποδομών.

Στρατηγικών σημείων που διασφαλίζουν τον ρόλο της Γερμανίας ως κόμβου του ΝΑΤΟ.

Οι δυνάμεις της μονάδας θα είναι έτοιμες να αναλάβουν καθήκοντα:

  1. Σε περιόδους κρίσεων ή αμυντικού πολέμου, για να εξασφαλίσουν τις βασικές λειτουργίες της χώρας.
  2. Σε καιρό ειρήνης, για παροχή διοικητικής βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών, τρομοκρατικών επιθέσεων ή πανδημιών.
  3. Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ώστε να καλύψουν κενά ασφαλείας όταν τα υπάρχοντα στρατεύματα αναπτύσσονται σε εξωτερικές αποστολές.

Η μονάδα θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Γερμανίας να λειτουργεί ως επιχειρησιακή βάση και να ανταποκρίνεται σε σύγχρονες απειλές. Ο σχεδιασμός αυτός αντανακλά και την πιθανότητα αυξημένων απαιτήσεων από το ΝΑΤΟ, καθώς στρατεύματα μπορεί να μεταφερθούν σε χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία ή η Εσθονία, για αποτροπή ή άμυνα απέναντι σε πιθανό επιτιθέμενο.

Η νέα μονάδα θα αποτελείται αρχικά από έξι συντάγματα, συγκεντρώνοντας περίπου 6.000 στρατιώτες. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός θεωρείται περιορισμένος για τα καθήκοντά της, και οι στρατιωτικοί σχεδιαστές προβλέπουν μελλοντική επέκταση, πιθανώς με την επανεισαγωγή στρατιωτικής θητείας.

Προκλήσεις και πολιτική διάσταση

Υπάρχει και η πρόταση για επανεισαγωγή της στρατιωτικής θητείας, η οποία υποστηρίζεται από τον Υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Το σχέδιο, ωστόσο, συνεχίζει να προετοιμάζεται, με τα κόμματα της ένωσης CDU/CSU να υποστηρίζουν ένα πιο ευρύ μοντέλο στρατιωτικής θητείας.

Η ίδρυση του τμήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της αμυντικής στρατηγικής της Γερμανίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ο πρώην αξιωματούχος της CIA Τζον Κυριακού στο Intelligence and Security Forum!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις 11 Μαΐου στην Αθήνα, το Intelligence and Security Forum θα φιλοξενήσει έναν από τους πιο πολυσυζητημένους ανθρώπους στον κόσμο της κατασκοπείας και της αντιτρομοκρατίας: τον Τζον Κυριακού, πρώην αξιωματούχος της CIA, που δεν διστάζει να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τις μυστικές επιχειρήσεις.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της ομιλίας του θα είναι η συνεργασία των ελληνικών αρχών με την CIA για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Κυριακού περιγράφει τη φονική δράση της 17 Νοέμβρη, που περιλάμβανε τη δολοφονία υψηλόβαθμων διπλωματών, στρατιωτικών αξιωματούχων και πολιτικών.

Παράλληλα, θα συζητήσει πώς οι τρομοκρατικές οργανώσεις κατάφεραν να επιβιώσουν για δεκαετίες, κρυμμένες πίσω από τη μάσκα μυστηρίου που τις περιέβαλλε.

Μην χάσετε την ευκαιρία να ακούσετε από πρώτο χέρι τις εμπειρίες ενός ανθρώπου που έζησε και εργάστηκε μέσα στο μάτι του κυκλώνα. Ελάτε να γνωρίσετε έναν άνθρωπο που όχι μόνο έζησε την ιστορία, αλλά την έγραψε.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή24 λεπτά πριν

Το Κατάρ παρέδωσε το «τελικό» σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων στο Ισραήλ και τη Χαμάς για έγκριση

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι η συμφωνία για την ομηρεία στα ΜΜΕ είναι κοντά, εν αναμονή της έγκρισης της Χαμάς. Οι...

Οικονομία55 λεπτά πριν

Οικονομικός Ταχυδρόμος για Υδρογονάνθρακες: Τον Απρίλιο οι αποφάσεις της ExxonMobil για γεώτρηση στην Κρήτη

Το mega project των ExxonMobil (operator) – HELLENiQ ENERGY που αφορά στην εξερεύνηση των δύο παραχωρήσεων για κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες και συγκεκριμένα...

Διεθνή1 ώρα πριν

Πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ! “Αποτυχία του Τελ Αβίβ να δώσει απαντήσεις στα γεγονότα στη Γάζα”

Η υποστήριξη του Μπάιντεν στο Ισραήλ, εν μέσω τεράστιας αντιπολίτευσης στα μέσα ενημέρωσης και τμήματα του κόμματός του, συνέβαλε στην...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Η Ελλάδα να οριοθετήσει ΑΟΖ με Κύπρο! Το λέει και ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 12 Ιανουαρίου 2025

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Επιστροφή στον πολιτικό ρεαλισμό!

Ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης σε μια συνέντευξη με τον διευθυντή σύνταξης του ‪Geopolitico.gr Χρήστο Κωνσταντινίδη για τη γεωπολιτική επικαιρότητα.

Δημοφιλή