Διεθνή
Εκατό χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης

Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης που έμελλε να διακανονίσει τις δραματικές συνέπειες της ήττας στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1919-1922
Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης που έμελλε να διακανονίσει τις δραματικές συνέπειες της ήττας στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1919-1922 με την κατάρρευση του μετώπου, τον θάνατο 25 χιλιάδων στρατιωτών, τον εξανδραποδισμό χιλιάδων ανθρώπων στα τάγματα εργασίας, τον θάνατο 100 χιλιάδων Ελλήνων στην Σμύρνη και την πυρπόληση της πόλης, την γενοκτονία δυο εκατομμυρίων Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων και τον ξεριζωμό ενάμισυ εκατομμυρίου Ελλήνων προσφύγων.
Η διάσκεψη της Ειρήνης το 1919 μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έφερε την Ελλάδα στην πλευρά των νικητών όπου οι σύμμαχοι ανάθεσαν στην Ελλάδα να συμμετάσχει στην διαχείριση του διαμελισμού της ηττημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η συνθήκη του Νεϊγύ το 1919 είχε κατοχυρώσει την Δυτική Θράκη στην Ελλάδα εις βάρος της Βουλγαρίας. Η συνθήκη των Σεβρών το 1920 εξουσιοδότησε την Ελλάδα να προχωρήσει σε προσάρτηση της Σμύρνης σε πέντε χρόνια κατόπιν δημοψηφίσματος όλων των κατοίκων παρ’ όλο που την περιοχή αυτή εποφθαλμιούσε και η Ιταλία. Έδινε επίσης στην Ελλάδα την Ανατολική Θράκη μέχρι την Τσατάλζα (πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη). Η αποτυχία του Βενιζέλου να εκλεγεί στις εκλογές του 1920 έφερε στο προσκήνιο τον ανεπιθύμητο βασιλιά Κωνσταντίνο Α’ και έβαλε την Ελλάδα σε απομόνωση που σήμαινε καμιά διπλωματική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη εκ μέρους των συμμάχων.
Με αυτά τα απαισιόδοξα δεδομένα έγινε η μικρασιατική εκστρατεία με πολλά πολιτικά και κυρίως στρατιωτικά λάθη αλλά και τεράστιες οικονομικές αδυναμίες που θα κατέληγαν στην εξάντληση του πολύ εκπαιδευμένου ελληνικού στρατού, στην έλλειψη πυρομαχικών και τροφίμων. Κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ (Τουμλού Μπουνάρ) με την τραγική ήττα του ελληνικού στρατού τον Αύγουστο του 1922 ενταφιάστηκε οριστικά η Μεγάλη Ιδέα και επήλθε η εθνική ταπείνωση. Με την ανακωχή των Μουδανιών το 1922 συμφωνήθηκε η διακοπή εχθροπραξιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το μείζον πρόβλημα που προέκυψε ήταν το προσφυγικό.
Η διευθέτηση για τις βαρύτατες συνέπειες της ήττας σε μια εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα στιγμή ανατέθηκε στον αυτοεξόριστο Βενιζέλο και η διάσκεψη συγκροτήθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο Beau Rivage Palace Hotel της Λωζάνης με την παρουσία του στρατηγού Ισμέτ Πασά Ινονού από πλευράς Τουρκίας αλλά και παρόντες τους σύμμαχους (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) και ενδιαφερόμενες χώρες (Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και Ιαπωνία). Η διαπραγμάτευση κράτησε 7 μήνες.
Η συνθήκη χαρακτηρίζεται από την ευρεία ανταλλαγή πληθυσμών (η πρώτη στην ιστορία υποχρεωτική ανταλλαγή) με την συμφωνία για εδαφική αποζημίωση ίσης αξίας των κατοίκων που άλλαξαν τόπο διαμονής και με δυνατότητα μεταφοράς της κινητής τους περιουσίας. Ήδη 900 χιλιάδες Έλληνες είχαν εγκαταλείψει την Μικρά Ασία πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Συνολικά ενάμισυ εκατομμύριο Ορθόδοξοι μετακινήθηκαν από την Ανατολία στην Ελλάδα και 350 χιλιάδες Μουσουλμάνοι από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Η ανταλλαγή έφερε μεγάλη δημογραφική ομοιογένεια στο ελληνικό κράτος αλλά ήταν απάνθρωπη και μετακίνησε ανθρώπους σε άγνωστα μέρη με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Σχηματίστηκε η Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής. Το μοναδικό κριτήριο ήταν το θρησκευτικό, δηλαδή οι Ορθόδοξοι της Τουρκίας (όχι Καθολικοί ή Προτεστάντες ) μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα (κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα) και για να δημιουργηθεί χώρος εγκατάστασης μεταφέρθηκαν οι Μουσουλμάνοι της Ελλάδας (ανεξάρτητα από την γλώσσα που μιλούσαν) στην Τουρκία. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και Τενέδου καθώς επίσης οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης. Ο ποταμός Έβρος ήταν πλέον το φυσικό σύνορο μεταξύ των δυο χωρών. Η Ελλάδα κατάφερε να κρατήσει την Αλεξανδρούπολη (Δεδέαγατς). Κρατήθηκε με μέγιστη δυσκολία το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Επειδή η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να πληρώσει αποζημιώσεις για τα χωριά που έκαψε στην Μικρά Ασία, παραχώρησε αντ’ αυτού ένα σημείο δυτικά του Έβρου, την Παλιά Ορεστειάδα (πρώην Καραγάτς). Το βαρύ τίμημα για την Ελλάδα ήταν η απώλεια της Ανατολικής Θράκης (περιλαμβανομένης της Ανδριανούπολης). Για τα νησιά του Αιγαίου η συνθήκη καθόρισε ως ζώνη ελληνικής επιρροής την απόσταση των τριών μιλίων (όχι ναυτικών). Η παρουσία της στρατιάς της Θράκης με 100 χιλιάδες στρατιώτες έπαιξε αποφασιστικό ρόλο κατά την διαπραγμάτευση της συνθήκης ώστε να μπορέσει ο Βενιζέλος να περάσει τα αιτήματα της Ελλάδας. Η Τουρκία αποποιείται κάθε κυριαρχικού δικαιώματος πάνω στην Κύπρο (ήδη το 1914 λόγω της εισόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων η Βρετανία προχώρησε σε προσάρτηση της Κύπρου και το 1925 η Κύπρος έγινε αποικία της Βρετανίας). Η Τουρκία δεν σεβάστηκε την αποποίηση σε σχέση με την Κύπρο (Εισβολή 1974). Αναγνωρίστηκαν επίσης οι ξένες μοναστηριακές κοινότητες στο Άγιον Όρος. Η συνθήκη υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923. Στις 16 Φεβρουαρίου 1923 η Ελλάδα είχε εφαρμόσει την μετάβαση από το ιουλιανό στο γρηγοριανό ημερολόγιο και προχώρησε 13 ημέρες μπροστά. Το διεθνές καθεστώς των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου για αποστρατικοποίηση συμφωνήθηκε με την συνθήκη του Μοντρέ το 1936 για διευκόλυνση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
Η Ελλάδα συρρικνώθηκε γεωγραφικά στην παλιά μητροπολιτική Ελλάδα αλλά δημιουργήθηκε σταθερό ρεαλιστικό πλαίσιο για ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία που ισχύει μέχρι σήμερα. Η άφιξη των καταρτισμένων Μικρασιατών προσφύγων βοήθησε αφάνταστα την βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας. Η περίθαλψη των προσφύγων ήταν τιτάνιος αγώνας, παρουσιάστηκαν σοβαρές αρρώστιες όπως τύφος και χολέρα. Η συμβολή της άγνωστης τότε ψυχιατρικής για τα ψυχικά τραύματα ήταν σημαντική. Το σοβαρό πρόβλημα ήταν η άσχημη μεταχείριση που πήραν οι πρόσφυγες από τους ντόπιους που τους χαρακτήριζαν ως Τουρκόσπορους. Η Μικτή Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων είχε προσφέρει με επιτυχία κολοσσιαίο έργο. Ήταν μια ιστορία από τα αντίσκηνα στις παράγκες μέχρι τους προσφυγικούς συνοικισμούς. Πολλά μικρασιατικά ονόματα χωριών χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Η λογοτεχνία κατέγραψε την δυστυχία και τον πόνο των προσφύγων στην νέα γη (Σωτηρίου, Βενέζης, Δούκας, Καζαντζάκης). Παρουσιάστηκαν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (χαμηλά ημερομίσθια, διάδοση χρήσης ναρκωτικών, έξαρση της πορνείας). Οι πρόσφυγες έφεραν στην Ελλάδα το ρεμπέτικο τραγούδι και τα εύγεστα φαγητά (σουβλάκια) και γλυκά. Άρχισε μεγάλη μετανάστευση, ιδίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας βασίστηκε σε εξωτερικό δανεισμό αλλά το Κραχ του 1929 έφερε την πτώχευση στην Ελλάδα το 1932. Η διαμάχη για την αποδοχή των προσφύγων έληξε με την ομοψυχία που δημιούργησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος το 1940. Εκεί τελειώνει και ο εθνικός διχασμός και προετοιμάζεται κάτι χειρότερο, ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ εθνικιστών και κομμουνιστών.
Ο Βενιζέλος εν μέσω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που καθήλωναν κάθε στρατιωτική δυνατότητα επέλεξε την διασφάλιση της ειρήνης και το 1930 επισκέφθηκε την Άγκυρα όπου υπέγραψε με τον Κεμάλ το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας. Την επίσκεψη ανταπόδωσε η Τουρκία με τον Ινονού που τιμήθηκε λαμπρά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Βενιζέλος το 1934 προχώρησε σε υπερβολή προτείνοντας τον Κεμάλ με τις αναρίθμητες σφαγές για το Νόμπελ Ειρήνης αλλά ευτυχώς η Σουηδία απέρριψε την πρόταση.
Η ειρηνική εποχή που έφερε η συνθήκη της Λωζάνης οδήγησε σε πράξεις φιλανθρωπίας εκ μέρους και των δυο πλευρών σε περίπτωση σεισμών. Η Τουρκία δεν σεβάστηκε όμως ποτέ το κείμενο της συνθήκης. Η Κωνσταντινούπολη με 250 χιλιάδες Έλληνες μετά το πογκρόμ του 1955 και τις απελάσεις του 1963 (και τα δυο σχετίζονται με το κυπριακό πρόβλημα) έμεινε με 4 χιλιάδες Έλληνες. Η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και την αρχή της μέσης γραμμής, προκαλεί κρίση με το επεισόδιο στα Ίμια το 1996, αμφισβητεί την οριοθέτηση για τα χωρικά ύδατα και προχωρεί σε αναθεωρητισμό ζητώντας αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου την στιγμή που κατέχει παράνομα το 37% της Κύπρου. Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου με τίμημα να συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Η ανταλλαγή πληθυσμών που πραγματοποίησε το 1975 η Κύπρος με την Συμφωνία Τρίτης Βιέννης άφησε πικρό συναίσθημα στους Ελληνοκύπριους.
Ο κόσμος αναμένει πολλές παρουσιάσεις φέτος για την συνθήκη της Λωζάνης με στόχο την εθνική αυτογνωσία ώστε να τεθούν οι βάσεις για καλύτερο χειρισμό του μέλλοντος.
*Φιλόλογος
Φιλελεύθερος

Διεθνή
Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για την Ουκρανία
Οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τα επόμενα βήματα μετά τις πρόσφατες συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία και συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας», δήλωσε η Τάμι Μπρους, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες Σάββατο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και «συζήτησαν τα επόμενα βήματα» στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τα επόμενα βήματα μετά τις πρόσφατες συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία και συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας», δήλωσε η Τάμι Μπρους, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Συμπλήρωσε πως ο Ρούμπιο ενημέρωσε επίσης τον Λαβρόφ σχετικά με τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανακοίνωσε πότε θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας.
Παρά τις εντάσεις που προηγήθηκαν μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Κίεβο αποδέχθηκε πρόταση της Ουάσινγκτον για 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση πυρός, εφόσον η Μόσχα σταματήσει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία.
Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε επιφυλάξεις και έθεσε όρους, απαριθμώντας ζητήματα που κατά τον ίδιο χρειάζονται διευκρίνιση, φροντίζοντας να μην απορρίψει εντελώς την πρωτοβουλία Τραμπ.
Χθες Σάββατο, κατά την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ με περίπου 25 ηγέτες κρατών και οργανισμών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, η αποκαλούμενη «συμμαχία των προθύμων» αποφάσισε να ασκήσει «συλλογική πίεση» στη Ρωσία προκειμένου να την υποχρεώσει να αποδεχθεί την εκεχειρία.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας», η οποία «αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εμπλακεί σε σοβαρές συνομιλίες», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ που θεωρεί ότι ο Πούτιν «προσπαθεί να κωλυσιεργήσει» για να συνεχίσει τον πόλεμο.
Πηγή: Sigmalive
Διεθνή
“Ο χρόνο σας τελείωσε! Η κόλαση θα πέσει πάνω σας” – Αμερικανικές επιδρομές κατά των Χούθι ανακοίνωσε ο Τραμπ με αυτά ακριβώς τα λόγια
Μήνυμα προς τους αντάρτες της Υεμένης και το Ιράν έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω της πλατφόρμας Truth Social.

Αμερικανικές επιδρομές κατά στόχων των Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Truth Social ο Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο (15/03).
Νωρίτερα, το δίκτυο Al Masirah TV των Χούθι μετέδωσε ότι επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά της πρωτεύουσας Σαναά, χωρίς άλλα στοιχεία.
«Ο χρόνος σας τελείωσε και οι επιθέσεις σας πρέπει να σταματήσουν, αρχής γενομένης από σήμερα. Αν όχι, η κόλαση θα πέσει επάνω σας και δεν θα έχετε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο», έγραψε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Απευθυνόμενος δε προς το Ιράν έγραψε: «Η υποστήριξη προς τους τρομοκράτες Χούθι πρέπει να σταματήσει αμέσως».
Αναλυτικά η ανάρτηση Τραμπ:
«Σήμερα, διέταξα τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών να εξαπολύσει αποφασιστική και ισχυρή στρατιωτική δράση κατά των τρομοκρατών Χούθι στην Υεμένη. Έχουν εξαπολύσει μια αδιάκοπη εκστρατεία πειρατείας, βίας και τρομοκρατίας εναντίον αμερικανικών και άλλων πλοίων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η απάντηση του Τζο Μπάιντεν ήταν αξιοθρήνητα αδύναμη, οπότε οι ανεξέλεγκτοι Χούθι απλά συνέχισαν. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ένα εμπορικό πλοίο υπό αμερικανική σημαία διέπλευσε με ασφάλεια τη διώρυγα του Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα ή τον Κόλπο του Άντεν. Το τελευταίο αμερικανικό πολεμικό πλοίο που πέρασε από την Ερυθρά Θάλασσα, πριν από τέσσερις μήνες, δέχθηκε πάνω από δώδεκα επιθέσεις από τους Χούθι. Χρηματοδοτούμενοι από το Ιράν, οι τρομοκράτες των Χούθι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον αμερικανικών αεροσκαφών και έχουν βάλει στο στόχαστρο τα στρατεύματα και τους συμμάχους μας. Αυτές οι αδυσώπητες επιθέσεις έχουν κοστίσει στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ, ταυτόχρονα, έχουν θέσει σε κίνδυνο αθώες ζωές.
Η επίθεση των Χούθι σε αμερικανικά πλοία δεν θα γίνει ανεκτή. Θα χρησιμοποιήσουμε συντριπτική δύναμη μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας. Οι Χούθι έχουν αποκλείσει τη ναυσιπλοΐα σε μία από τις σημαντικότερες πλωτές οδούς του κόσμου, σταματώντας τεράστια τμήματα του παγκόσμιου εμπορίου και επιτιθέμενοι στη βασική αρχή της Ελευθερίας της Ναυσιπλοΐας από την οποία εξαρτάται το διεθνές εμπόριο.
Οι γενναίοι μαχητές μας διεξάγουν αυτή τη στιγμή αεροπορικές επιθέσεις κατά των βάσεων, των ηγετών και των πυραυλικών αμυντικών συστημάτων των τρομοκρατών για την προστασία της αμερικανικής ναυτιλίας, των αεροπορικών και ναυτικών μέσων και για την αποκατάσταση της Ελευθερίας της Πλοήγησης. Καμία τρομοκρατική δύναμη δεν θα εμποδίσει τα αμερικανικά εμπορικά και ναυτικά πλοία να πλέουν ελεύθερα στις πλωτές οδούς του κόσμου.
Προς όλους τους τρομοκράτες Χούθι, Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΆΝΟΥΝ, Η ΚΌΛΑΣΗ ΘΑ ΠΈΣΕΙ ΠΆΝΩ ΣΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΉ ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΕΊ ΠΟΤΈ.
Προς το Ιράν: Χούθι: Η υποστήριξη προς τους τρομοκράτες Χούθι πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΑ! ΜΗΝ απειλείτε τον Αμερικανικό Λαό, τον Πρόεδρό του, ο οποίος έχει λάβει μία από τις μεγαλύτερες εντολές στην Προεδρική Ιστορία, ή τις Παγκόσμιες ναυτιλιακές οδούς. Αν το κάνετε, ΠΡΟΣΟΧΗ, γιατί η Αμερική θα σας θέσει πλήρως υπόλογους και, δεν θα είμαστε ευγενικοί γι’ αυτό», έγραψε ο Τραμπ.
Πηγή: Sigmalive
Διεθνή
Ο Τραμπ πατάει… mute στο Voice of America;
Το διάταγμα δίνει εντολή στις υπηρεσίες αυτές – συμπεριλαμβανομένων μιας που παρέχει χρηματοδότηση σε μουσεία και βιβλιοθήκες και μιας που στηρίζει τους άστεγους – να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στο ελάχιστο που ορίζει ο νόμος.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Παρασκευή ένα εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει δραστικές περικοπές στη μητρική εταιρεία του χρηματοδοτούμενου από την αμερικανική κυβέρνηση μέσου ενημέρωσης Voice of America και άλλων έξι ομοσπονδιακών υπηρεσιών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησής του για τη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας.
Το διάταγμα δίνει εντολή στις υπηρεσίες αυτές – συμπεριλαμβανομένων μιας που παρέχει χρηματοδότηση σε μουσεία και βιβλιοθήκες και μιας που στηρίζει τους άστεγους – να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στο ελάχιστο που ορίζει ο νόμος.
Με την εντολή αυτή συνεχίζεται ο περιορισμός των υπηρεσιών που ο πρόεδρος «έκρινε ότι είναι περιττές» αναφέρει το διάταγμα. Ο Τραμπ, ο οποίος συγκρούστηκε με τη Φωνή της Αμερικής κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, επέλεξε για διευθύντρια του μέσου την πρώην παρουσιάστρια Κάρι Λέικ. Η τελευταία κατηγορεί συχνά τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης ότι είναι προκατειλημμένα απέναντι στον Τραμπ.
Η VOA, ένας διεθνής ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 γλώσσες στο διαδίκτυο και στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, εποπτεύεται από την Υπηρεσία Παγκόσμιων ΜΜΕ των ΗΠΑ. Η Υπηρεσία χρηματοδοτεί επίσης το Radio Free Europe/Radio Liberty και το Radio Free Asia.
Εκτός από την Υπηρεσία για τα Παγκόσμια ΜΜΕ, η εντολή Τραμπ στοχεύει επίσης την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαμεσολάβησης και Συνδιαλλαγής, το Διεθνές Κέντρο Μελετητών Γούντροου Γουίλσον, το Ινστιτούτο Υπηρεσιών Μουσείων και Βιβλιοθηκών, το Διυπηρεσιακό Συμβούλιο των ΗΠΑ για την έλλειψη στέγης, το Κοινοτικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων για την Ανάπτυξη της Κοινότητας και την Υπηρεσία Ανάπτυξης Επιχειρήσεων των Μειονοτήτων.
Το διάταγμα λέει ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να καταργήσουν τις δραστηριότητες που δεν αναφέρονται με σαφήνεια στο καταστατικό τους και να μειώσουν το προσωπικό τους στο ελάχιστον που απαιτείται από τον νόμο. Πρόκειται για άλλο ένα βήμα του Τραμπ για τη συρρίκνωση του ομοσπονδιακού κράτους, ένα έργο που έχει αναθέσει σε μεγάλο βαθμό στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ίλον Μασκ. Η Υπηρεσία Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE), της οποίας προΐσταται ο Μασκ, έχει ήδη προχωρήσει σε περίπου 100.000 απολύσεις εργαζομένων στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, πάγωσε την ξένη βοήθεια και ακύρωσε χιλιάδες προγράμματα και συμβάσεις.
Τον περασμένο μήνα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Μασκ ζήτησε να κλείσουν η VOA και το Radio Free Europe/Radio Liberty. Η Λέικ έχει δηλώσει ότι μολονότι κατανοεί τις εκκλήσεις για κατάργηση της VOA, πιστεύει ότι η υπηρεσία θα μπορούσε να βελτιωθεί.
Πηγή: Sigmalive
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ