Το εκλογικό συμβούλιο ανακήρυξε τον Μαδούρο νικητή τη Δευτέρα, αλλά ο συνασπισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε ώρες αργότερα ότι είχε αποδείξεις για το αντίθετο
Η εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας καλείται να παρουσιάσει αποδείξεις για την απόφασή της να ανακηρύξει τον Νικολάς Μαδούρο νικητή των προεδρικών εκλογών της χώρας, μετά και την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν το υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Εδμούνδο Γκονσάλες, ως νικητή, απορρίπτοντας τα επίσημα αποτελέσματα.
Η ανακοίνωση των ΗΠΑ ακολούθησε εκκλήσεις πολλών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων στενών συμμάχων του Μαδούρο, προς το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσει λεπτομερή καταμέτρηση ψήφων, όπως έκανε κατά τις προηγούμενες εκλογές.
Το εκλογικό συμβούλιο ανακήρυξε τον Μαδούρο νικητή τη Δευτέρα, αλλά ο συνασπισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε ώρες αργότερα ότι είχε αποδείξεις για το αντίθετο.
«Δεδομένων των συντριπτικών στοιχείων, είναι σαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες και, κυρίως, στον λαό της Βενεζουέλας ότι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Παράλληλα έγραψε σε ανάρτησή του στο X: «Τα εκλογικά δεδομένα καταδεικνύουν συντριπτικά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας: ο υποψήφιος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της Κυριακής. Οι Βενεζουελάνοι ψήφισαν και οι ψήφοι τους πρέπει να μετρήσουν».
Ποιοι άλλοι ζητούν από τον Μαδούρο αποδείξεις
Ο Μαδούρο απάντησε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών με μια γρήγορη παραίνεση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ας κρατήσουν τη μύτη τους μακριά από τη Βενεζουέλα!».
Ωστόσο δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που αμφισβητούν την εγκυρότητα των επίσημων αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν από τη Βενεζουέλα. Η παρέμβαση Μπλίνκεν έρχεται την ώρα που οι πρόεδροι της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Κολομβίας κάλεσαν τον Νίκολας Μαδούρο να δημοσιοποιήσει τις πλήρεις λεπτομέρειες των εκλογών της περασμένης Κυριακής.
Ο πρόεδρος Μαδούρο έχει κατηγορήσει στο παρελθόν ξένες κυβερνήσεις για παρέμβαση στις εκλογές. Αρνείται και αυτή τη φορά κατηγορηματικά τις καταγγελίες για εκλογική νοθεία και εγκαλεί την αντιπολίτευση ότι έχει υποκινήσει πραξικόπημα αμφισβητώντας το αποτέλεσμα.
Η ανακοίνωση της ανανέωσης της θητείας του – ύστερα από 11 χρόνια στην εξουσία – έχει πυροδοτήσει αιματηρές διαδηλώσεις στο Καράκας, ενώ έχει πυροδοτήσει παγκόσμια κριτική, με πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να απαιτούν από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δώσει αποδείξεις για το αποτέλεσμα. Μεταξύ αυτών η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες του G7.
Το αποτέλεσμα έχει πάντως αναγνωριστεί από τους κορυφαίους συμμάχους της Βενεζουέλας, Κίνα, Ρωσία και Ιράν.
Οι εκλογές του 2018
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μία τέτοια εξέλιξη. Το 2018 αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ αποφάσισαν να αναγνωρίσουν τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο και επέβαλαν κυρώσεις στη Βενεζουέλα.
Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως είναι «ώρα τα κόμματα της Βενεζουέλας να ξεκινήσουν συζητήσεις για μια σεβαστή, ειρηνική μετάβαση σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της χώρας και τις επιθυμίες του λαού της Βενεζουέλας».