Διεθνή
Η ουκρανική εταιρία κινητήρων Motor Sich JSC ανοίγει γραφείο αντιπροσωπείας στην Τουρκία
Ο Vasily Bodnar, πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, είπε σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ukrinform, ότι η ουκρανική Motor Sich JSC άνοιξε γραφείο αντιπροσωπείας στην Άγκυρα. Το έργο του γραφείου αντιπροσωπείας στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών.
«Ναι, οι χώροι για το γραφείο αντιπροσωπείας επιλέχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους 2022 και έγινε με βάση τη στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία. Αυτό το γραφείο υποτίθεται ότι θα ενισχύσει τους δεσμούς και τη συνεργασία (μεταξύ των δύο χωρών). Η τουρκική αγορά είναι ελκυστική τόσο για τη Motor Sich όσο και για άλλες επιχειρήσεις της αμυντικής μας βιομηχανίας»: δήλωσε ο Bodnar.
Ο Ουκρανός διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα διοίκηση της εταιρείας θα υπερασπιστεί τα ουκρανικά συμφέροντα και θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για την υλοποίηση έργων προς όφελος της Ουκρανίας και προς όφελος της άμυνάς της.
Ας μην ξεχνούμε, ότι στα τέλη Νοεμβρίου 2022, ο Alexey Nikiforov έγινε ο νέος διευθυντής της Motor Sich JSC. Ο προηγούμενος επικεφαλής της εταιρείας, ο Vyacheslav Boguslaev που συνελήφθη από την SSU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) στις 23 Οκτωβρίου, αποδεσμεύθηκε από τη θέση του προέδρου της συμμετοχικής εταιρείας.
Επιπλέον, οι εξουσίες των μελών του εποπτικού συμβουλίου, του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου τερματίστηκαν εκ των προτέρων. Τώρα η εταιρεία έχει εκλέξει νέο εποπτικό συμβούλιο.
Σε προηγούμενο άρθρο που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας, Τουρκικό drone με ουκρανικό κινητήρα σημειώνει νέο ρεκόρ υψομέτρου, είχε τονισθεί η συνεργασία της ουκρανικής εταιρείας Motor Sich JSC με την τουρκική αμυντική βιομηχανία και μάλιστα είχε γίνει αναφορά στο τουρκικό UAV Akıncı το οποίο «φορώντας» τον κινητήρα της Motor Sich JSC είχε σημειώσει «νέο εθνικό ρεκόρ υψομέτρου».
Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος
Πηγή: https://mil.in.ua/en/news/motor-sich-representative-office-opens-in-turkey/
- Το HTS ξεκίνησε επιχείρηση ασφαλείας στη δυτική ύπαιθρο της Χομς για να συλλάβει τα υπολείμματα πρώην στρατιωτικών της SAA στην περιοχή.
- Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν κοντά στο φράγμα Tishrin.
- Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν κοντά στη γέφυρα Qaraquzaq.
- Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές κοντά στο φράγμα Tishrin.
- Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές νότια του Ain al-Arab.
- Στις 20 Ιανουαρίου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Geir Pedersen συναντήθηκε με τον ηγέτη του HTS Abu Muhammad al-Julani στη Δαμασκό.
- Οι SDF επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Al-Shahil και Al-Busayrah και στην πόλη Al-Hawaij, ανατολικά της Deir Ezzor.
- Ο ηγέτης του HTS Abu Muhammad al-Julani μετέφερε τα συγχαρητήριά του στον Τραμπ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο Τραμπ είναι ο ηγέτης που θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και θα αποκαταστήσει την περιφερειακή σταθερότητα.
Διεθνή
Ο υποψήφιος διευθυντής της CIA υπόσχεται να αυξήσει την εστίαση στην Κίνα και τις αναδυόμενες τεχνολογίες
Ο Τζον Ράτκλιφ, υποψήφιος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για διευθυντής της CIA, δεσμεύτηκε την Τετάρτη ότι, εάν εγκριθεί για να ηγηθεί της υπηρεσίας κατασκοπείας, θα εντείνει την εστίασή της στην Κίνα και τις αναδυόμενες τεχνολογίες.
Ο Ράτκλιφ, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, είπε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας κατά την ακρόαση επιβεβαίωσης ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν «αυτό που μπορεί να είναι το πιο δύσκολο περιβάλλον εθνικής ασφάλειας στην ιστορία του έθνους μας» – συμπεριλαμβανομένων των απειλών από την Κίνα , τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα καθώς και τον «αυξανόμενο συντονισμό μεταξύ των αντιπάλων της Αμερικής».
Η πρόοδος του Πεκίνου σε αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο κβαντικός υπολογισμός είχαν ενισχύσει αυτό που ονόμασε «πανταχού παρούσα τεχνική επιτήρηση» στην Κίνα, θέτοντας «πρωτοφανείς προκλήσεις» για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών στη συλλογή πληροφοριών.
Ο Ράτκλιφ είπε ότι ο οργανισμός «αγωνίστηκε να συμβαδίσει» με την τεχνολογική καινοτομία και ότι υπήρχε ανάγκη να επεκταθεί με τον ιδιωτικό τομέα για να διατηρήσει το προβάδισμα στις αναδυόμενες τεχνολογίες.
«Ως στόχος, η τεχνολογία είναι πιο σημαντική από ποτέ, είτε αφορά την κατανόηση των δυνατοτήτων των αντιπάλων μας στην τεχνητή νοημοσύνη και τους κβαντικούς υπολογιστές, είτε τις εξελίξεις τους στους υπερηχητικούς και τις αναδυόμενες διαστημικές τεχνολογίες είτε τις καινοτομίες τους στην αντικατασκοπεία και επιτήρηση», είπε.
Ο Ράτκλιφ δεν εξήγησε πώς θα μπορούσε να βελτιώσει τη συλλογή πληροφοριών κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο ωρών δημόσιας ανάκρισης, προτού η επιτροπή μετακινήσει την ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει θέματα ευαίσθητων ή διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Η ανάκριση του Ράτκλιφ ήταν μία από τις μισή ντουζίνα ακροάσεις επιβεβαίωσης για τους υποψηφίους Τραμπ την Τετάρτη, μαζί με τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο για τον υπουργό Εξωτερικών. πρώην γενικός εισαγγελέας της Φλόριντα Pam Bondi για τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ. στέλεχος του fracking Chris Wright για γραμματέας ενέργειας. πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ Sean Duffy για γραμματέα Μεταφορών· και ο αριθμός του Project 2025 Russell Vought για διευθυντής του Office of Management and Budget.
Σε αντίθεση με τον Πιτ Χέγκσεθ , τον υποψήφιο του Τραμπ για υπουργός Άμυνας, ο οποίος αντιμετώπισε σκληρές ερωτήσεις κατά την ακρόαση επιβεβαίωσης την Τρίτη, ο Ράτκλιφ είχε μια αρκετά ομαλή συνεδρίαση.
Φαινόταν να κερδίζει τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες λόγω της εμπειρίας του ως DNI τους τελευταίους μήνες της πρώτης διακυβέρνησης του Τραμπ.
Και απαντώντας στους Δημοκρατικούς που ρώτησαν εάν η πίστη του στον Τραμπ θα εμπόδιζε τη διοίκηση της υπηρεσίας από τον ίδιο, ο Ράτκλιφ υποστήριξε το «ρεκόρ του όσον αφορά την αλήθεια στην εξουσία» και είπε ότι θα αντιστεκόταν σε κάθε προσπάθεια απόλυσης υπαλλήλων για τις υποτιθέμενες πολιτικές τους απόψεις.
Ο Ράτκλιφ είπε επίσης ότι θα συνεχίσει την «καλή δουλειά» του σημερινού διευθυντή William Burns, υπό την ηγεσία του οποίου η CIA δημιούργησε δύο νέα κέντρα αποστολής το 2021 για να επισημοποιήσει την εστίαση της υπηρεσίας στην Κίνα και στην αναδυόμενη τεχνολογία.
Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των απειλών από την Κίνα και τη Ρωσία στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, πρόσθεσε.
«Αυτή είναι η πρόκληση που κάνουμε μια φορά σε μια γενιά», είπε ο Ράτκλιφ. «Η νοημοσύνη είναι ξεκάθαρη. Η απάντησή μας πρέπει επίσης να είναι ξεκάθαρη».
Υποσχέθηκε επίσης να ενισχύσει την αποτροπή των ΗΠΑ στην απειλή για την κυβερνοασφάλεια που θέτει η Κίνα. Το Πεκίνο έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι διεξήγαγε δραστηριότητες πειρατείας κατά των αμερικανικών τηλεπικοινωνιών και άλλων κυβερνητικών δικτύων.
«Το αποτρεπτικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ότι υπάρχουν συνέπειες για τους αντιπάλους μας όταν το κάνουν αυτό», είπε.
Πρόσθεσε ότι ελπίζει να δώσει προτεραιότητα στους πόρους για την ανάπτυξη εργαλείων που είπε ότι θα ήταν «απαραίτητα για να επιτεθούμε εναντίον των αντιπάλων μας με τα μέσα του κυβερνοχώρου».
Ο Ράτκλιφ, 59 ετών, ήταν εκπρόσωπος των ΗΠΑ από το Τέξας πριν γίνει DNI από τον Μάιο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, καθιστώντας τον έναν από τους λίγους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας που επέστρεψαν από την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ.
Ο Ράτκλιφ δεν ήταν ο μόνος υποψήφιος την Τετάρτη που εξέφρασε ανησυχία για τον ρόλο του Πεκίνου στις ΗΠΑ. Όταν ο Ράιτ, ο υποψήφιος υπουργός Ενέργειας, ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή Τομ Κότον του Αρκάνσας σχετικά με τη λήψη μέτρων για να αποτραπεί η παραβίαση των εθνικών εργαστηρίων του Υπουργείου Ενέργειας και άλλων ευαίσθητων εγκαταστάσεων από αντιπάλους όπως η Κίνα, είπε ότι συμφωνεί με τη «βαρύτητα της απειλής και την ανάγκη αντιμετώπισής του».
Ο Cotton είπε ότι σε περισσότερους από 8.000 Κινέζους και Ρώσους πολίτες είχαν παραχωρηθεί πρόσβαση στα εθνικά εργαστήρια DOE το οικονομικό έτος 2023 – γεγονός που τονίστηκε σε νομοσχέδιο της Γερουσίας πέρυσι που είχε ως στόχο να περιορίσει την πρόσβαση των υπηκόων της Κίνας, της Ρωσίας και τριών άλλων χωρών. τα εργαστήρια.
Το Υπουργείο Ενέργειας είχε προηγουμένως απωθήσει τους περιορισμούς, υποστηρίζοντας ότι θα είχαν «σημαντικό αντίκτυπο» στο έργο του.
ΠΗΓΗ: South China Morning Post
Διεθνή
South Asian Voices: Ινδία και Φιλιππίνες ενισχύουν τη συμμαχία τους κατά της κινεζικής απειλής
Οι ανησυχίες γύρω από την Κίνα ώθησαν και τις δύο χώρες να ενισχύσουν την αμυντική τους δέσμευση τα τελευταία χρόνια.
Τον Δεκέμβριο του 2024, η Ινδία και οι Φιλιππίνες πραγματοποίησαν τον εναρκτήριο θαλάσσιο διάλογο Track 1, υπό την ηγεσία ανώτατων αξιωματούχων από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, στην τελευταία επίδειξη των αυξανόμενων αμυντικών δεσμών τους τα τελευταία χρόνια. Σημειωτέον, ο διάλογος ήρθε μετά τη συμπλήρωση 75 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ινδίας-Φιλιππίνης.
Αν και η σχέση άνθισε σχετικά αργά, οι ανησυχίες γύρω από την Κίνα ώθησαν και τις δύο χώρες να ενισχύσουν την αμυντική τους δέσμευση τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα απειλεί ολοένα και περισσότερο τις αποστολές εκ περιτροπής και ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων στο Second Thomas και Sabina Shoal στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, προκαλώντας μια κατηφόρα στις σχέσεις. Ομοίως, οι σχέσεις της Ινδίας με την Κίνα επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά τη σύγκρουση Galwan τον Ιούνιο του 2020 κατά μήκος των αμφισβητούμενων χερσαίων συνόρων τους και παρά την πρόσφατη συμφωνία αποδέσμευσης που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών στο ανατολικό Ladakh, η Ινδία συνεχίζει να βλέπει την Κίνα ως μακροπρόθεσμη απειλή.
Τόσο η Ινδία όσο και οι Φιλιππίνες έχουν πολλά να κερδίσουν. Ωστόσο, ο ρυθμός και η ένταση της διμερούς δέσμευσής τους πιθανότατα θα εξαρτηθεί από τη μακροπρόθεσμη τροχιά καθεμιάς από τις εξισώσεις τους με την Κίνα.
Μια ιστορικά παραμελημένη εταιρική σχέση
Σε σύγκριση με τις σχέσεις της Ινδίας με άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, η εταιρική σχέση με τις Φιλιππίνες άνθησε μεταγενέστερα. Ως μέρος της Πολιτικής της Look East, η Ινδία διεξάγει διμερείς ναυτικές ασκήσεις με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας από τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, οι πρώτες διμερείς ναυτικές ασκήσεις του με τις Φιλιππίνες ήρθαν σχετικά αργά, στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Η μακροχρόνια εξάρτηση των Φιλιππίνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον κύριο οικονομικό, αναπτυξιακό και ασφαλή εταίρο τους μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τον αργό ρυθμό της αμυντικής τους δέσμευσης με την Ινδία. Οι εγχώριες απειλές – ειδικά οι εξεγέρσεις στις νότιες Φιλιππίνες – έχουν επίσης εμποδίσει τη Μανίλα να κοιτάξει πέρα από τον παραδοσιακό της σύμμαχο, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, αυτό άλλαξε υπό τον πρώην πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος προσπάθησε να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από την Ουάσιγκτον και ενίσχυσε τις στρατηγικές σχέσεις με μη παραδοσιακούς εταίρους όπως η Ινδία.
Από την πλευρά της Ινδίας, η ενασχόλησή της με την γειτονιά της και με τις ηπειρωτικές απειλές από το Πακιστάν και την Κίνα συνέβαλαν στην παραμέληση των Φιλιππίνων από το Νέο Δελχί. Ωστόσο, αυτό άρχισε να αλλάζει με την επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα, που ώθησαν το Νέο Δελχί να σφυρηλατήσει ισχυρότερη αμυντική συνεργασία με τη Μανίλα τα τελευταία χρόνια.
Μεγαλύτερη Γεωπολιτική Σύγκλιση
Ιστορικά, η Ινδία προτιμούσε να μην ενοχλεί την Κίνα αναφέροντας τη Νότια Σινική Θάλασσα στις κοινές της δηλώσεις με άλλες χώρες. Όμως, η συνεχιζόμενη πολεμική της Κίνας κατά της Ινδίας κατά μήκος των εδαφικών της συνόρων, συνοδευόμενη από την αυξανόμενη στρατηγική σύγκλιση της Ινδίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται να έχει επιφέρει μια αλλαγή στη στάση του Νέου Δελχί για τη διαμάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας τα τελευταία χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2014, για πρώτη φορά , η Ινδία ανέφερε τη σημασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα σε κοινή δήλωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σύγκρουση του Galwan επιτάχυνε αυτή την τάση στη στάση της Ινδίας απέναντι στην Κίνα και στο να είναι πιο φωνητική σχετικά με τις απόψεις της σχετικά με τη διαμάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Από το 2021, κάθε κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής μεταξύ της Ινδίας και της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) τονίζει την ελευθερία ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη σημασία της τήρησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) στην την περιφέρεια.
Αυτή η αλλαγή στη στάση της Ινδίας στη διαμάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας διευκόλυνε μια στενότερη συνεργασία με τις Φιλιππίνες. Όταν το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο που συστάθηκε βάσει της UNCLOS αποφάσισε υπέρ των Φιλιππίνων το 2016 στη θαλάσσια διαμάχη με την Κίνα, η Ινδία δεν πήρε θέση και κράτησε ουδέτερη στάση . Ωστόσο, αυτό άλλαξε το 2023, όταν η Ινδία υποστήριξε τις Φιλιππίνες για πρώτη φορά καλώντας την Κίνα να τηρήσει την ετυμηγορία του 2016. Τον Μάρτιο του 2024, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ επανέλαβε την υποστήριξη της Ινδίας στις Φιλιππίνες για τη διατήρηση της κυριαρχίας τους, προκαλώντας στη συνέχεια την οργή της Κίνας.
Ενίσχυση στην αμυντική εμπλοκή
Η προθυμία της Ινδίας να υποστηρίξει μια θαλάσσια τάξη βασισμένη σε κανόνες στη Νότια Σινική Θάλασσα ενίσχυσε την ευθυγράμμισή της με τις Φιλιππίνες και διευκόλυνε τη βαθύτερη αμυντική δέσμευση μεταξύ των δύο χωρών. Για παράδειγμα, κατά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στη Μανίλα τον Νοέμβριο του 2017, οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για να ενθαρρύνουν τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας και της επιμελητείας. Τον Αύγουστο του 2023, υπογράφηκε επίσης μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ των λιμενικών για την ενίσχυση της θαλάσσιας συνεργασίας. Αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης ακολούθησε η υπογραφή μιας τυπικής διαδικασίας λειτουργίας για την ανταλλαγή λευκών πληροφοριών αποστολής. Το ναυτικό της Ινδίας και των Φιλιππίνων εργάζονται επίσης για υδρογραφική συνεργασία.
Η αύξηση των στρατηγικών διαλόγων συνέβαλε επίσης στην αυξανόμενη αμυντική σχέση μεταξύ των δύο. Η Κοινή Επιτροπή Αμυντικής Συνεργασίας Ινδίας-Φιλιππινών (JDCC) ιδρύθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας για την Αμυντική Συνεργασία που υπογράφηκε το 2006. Τον Σεπτέμβριο του 2024, το JDCC ανέβηκε σε επίπεδο γραμματέα από το επίπεδο του κοινού γραμματέα. Περαιτέρω, συστάθηκε μια Κοινή Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας και Επιμελητείας (JDILC) στο πλαίσιο μνημονίου συμφωνίας για τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας και της επιμελητείας. Ο θαλάσσιος διάλογος Track 1 του περασμένου μήνα βασίστηκε στην επιτυχία του θαλάσσιου διαλόγου Track 2 που διεξήχθη μεταξύ του Εθνικού Ναυτιλιακού Ιδρύματος της Ινδίας και του Ινστιτούτου Stratbase ADR των Φιλιππίνων τον Σεπτέμβριο του 2023.
Αυτός ο αυξημένος αμυντικός διάλογος διεξήχθη παράλληλα με μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων. Από το 2006, η Ινδία και οι Φιλιππίνες διεξάγουν κοινές ναυτικές ασκήσεις κάθε φορά που ινδικά πλοία πραγματοποιούν επίσκεψη σε λιμάνι στη χώρα. Περαιτέρω, το 2019, η Ινδία συμμετείχε σε αυτό που αποκαλούσε « ομαδικό πανί » στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με τη συμμετοχή του ναυτικού των Φιλιππίνων, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Επιπλέον, το 2023, η Ινδία και η ASEAN πραγματοποίησαν την πρώτη τους στρατιωτική άσκηση , η οποία περιελάμβανε και τις Φιλιππίνες.
Με γνώμονα αυτή τη δυναμική και το αναπτυσσόμενο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας, οι ινδικές αμυντικές εταιρείες επιθυμούσαν επίσης να εισέλθουν στην αμυντική αγορά των Φιλιππίνων. Τον Ιανουάριο του 2022, οι Φιλιππίνες έγιναν η πρώτη χώρα που αγόρασε τους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Brahmos που αναπτύχθηκαν από κοινού από την Ινδία και τη Ρωσία. Εκείνη την εποχή, σηματοδότησε τη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγωγών άμυνας της Ινδίας ποτέ. Τον Φεβρουάριο του 2024, σε ένα σεμινάριο αμυντικής βιομηχανίας που διοργάνωσε η ινδική πρεσβεία στη Μανίλα, 18 ινδικές εταιρείες παρουσίασαν τον αμυντικό τους εξοπλισμό στη χώρα. Επιπλέον, η Ινδία έχει επίσης παρουσιάσει το ελαφρύ αεροσκάφος μάχης, Tejas Mk-1A, ως μέρος του διαγωνισμού των Φιλιππίνων για την απόκτηση 40 αεροσκαφών μάχης. Σε ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, η Ινδία έχει επίσης δείξει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις Φιλιππίνες στην κοινή αμυντική παραγωγή. Πέρυσι, ο Ινδός υπουργός Άμυνας κάλεσε τις Φιλιππίνες να συνεργαστούν με την αμυντική βιομηχανία της Ινδίας στη συν-ανάπτυξη και συμπαραγωγή αμυντικού εξοπλισμού.
Ευκαιρίες για αμοιβαίο κέρδος
Τον Μάρτιο του 2024, οι Φιλιππίνες εγκαινίασαν μια ολοκληρωμένη αρχιπελαγική αμυντική ιδέα (CADC) για την προστασία των χωρικών τους υδάτων και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Το CADC σκοπεύει να αναπτύξει τις στρατιωτικές δυνατότητες των Φιλιππίνων για την προστασία και την ασφάλεια ολόκληρης της επικράτειάς τους και της ΑΟΖ. Αποσκοπεί στην οικοδόμηση αποτροπής κατά της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Δεδομένων των εκκολαπτόμενων στρατιωτικών δυνατοτήτων των Φιλιππίνων , η αμυντική δέσμευση με την Ινδία αναμένεται να βοηθήσει τη Μανίλα να εφαρμόσει και να λειτουργήσει το CADC. Η Ινδία ήδη βοηθά τις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων στην ανάπτυξη ικανοτήτων, για παράδειγμα, παρέχοντας στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση στο προσωπικό της. Τον Νοέμβριο του 2023, η Ινδία πρόσφερε επίσης επτά ελικόπτερα στην ακτοφυλακή των Φιλιππίνων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανθρωπιστικές αποστολές καθώς και σε αποστολές ενεργούς ασφάλειας.
Το Νέο Δελχί έχει επίσης πολλά να κερδίσει από αυτή την επένδυση στη Μανίλα. Η ανάπτυξη ικανοτήτων των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Ινδίας ως αξιόπιστου αμυντικού εταίρου στον Ινδο-Ειρηνικό. Επιπλέον, το φιλόδοξο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού των Φιλιππίνων παρουσιάζει μια προσοδοφόρα ευκαιρία για την ινδική αμυντική βιομηχανία να ενισχύσει τις αμυντικές εξαγωγές. Η συνεργασία με τις Φιλιππίνες θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί απαραίτητη για την Ινδία τα επόμενα χρόνια, καθώς θέλει να προβάλει την επιρροή της βαθιά στον Ινδο-Ειρηνικό. Πολλές χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία βλέπουν ήδη την Ινδία ως « δευτερεύον εξισορροπητή » ενάντια στην αυξανόμενη κινεζική επιρροή και η δέσμευση με τις Φιλιππίνες είναι ένας τρόπος για την Ινδία να οικοδομήσει τόσο την παρουσία της όσο και την αξιοπιστία της στην περιοχή.
Παρά αυτό το αυξανόμενο κοινό έδαφος, ωστόσο, η Ινδία και οι Φιλιππίνες θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικό χρόνο και ενέργεια για να οικοδομήσουν τη σχέση τους. Η περιοχή του Ινδικού Ωκεανού συνεχίζει να καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος της διπλωματικής προσοχής της Ινδίας, λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας καθώς και του πόσο περίπλοκα συνδέεται η περιοχή με τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της Ινδίας. Εάν η στρατηγική εστίαση του Νέου Δελχί στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού οδηγεί σε παραμέληση της Νοτιοανατολικής Ασίας λόγω έλλειψης εύρους ζώνης, θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη της αμυντικής δέσμευσης της Ινδίας με τις Φιλιππίνες.
Επιπλέον, η αντιπρόεδρος των Φιλιππίνων Sara Duterte προβλέπεται να διαδεχθεί τον σημερινό Πρόεδρο Ferdinand Marcos Jr και αναμένεται να υιοθετήσει σχετικά φιλικότερες συμπεριφορές προς την Κίνα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη σημασία της αμυντικής δέσμευσης της Μανίλα με το Νέο Δελχί.
Υπό τη διακυβέρνηση Marcos, οι Φιλιππίνες συνεργάζονται με νέους στρατηγικούς εταίρους για να τραβήξουν τη διεθνή προσοχή και υποστήριξη για την « διεκδικητική στρατηγική διαφάνειας » τους κατά της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο ανταγωνισμός της Ινδίας με την Κίνα – τόσο στο ηπειρωτικό όσο και στο ναυτικό θέατρο – κάνει το Νέο Δελχί πολύτιμο εταίρο για τις Φιλιππίνες. Ωστόσο, ο ρυθμός και η ένταση αυτής της σχέσης πιθανότατα θα καθοριστεί από την εξελισσόμενη σχέση των δύο χωρών με την Κίνα και τον βαθμό στον οποίο αντιλαμβάνονται μια απειλή από το Πεκίνο στο μέλλον.
ΠΗΓΗ: South Asian Voices
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Πολιτική1 ημέρα πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα3 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας