Αθλητικά
Κατάρ: Ο ρόλος του μετά την ενεργειακή κρίση, το παγκόσμιο κύπελλο και το QatarGate
O ρόλος που επιδιώκει να έχει το Κατάρ στη Μ. Ανατολή, στις διεθνείς αγορές ενέργειας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή τη διοργάνωση του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου, τη αύξηση της σημασίας του για την παροχή LNG, αλλά και μετά τις αποκαλύψεις γύρω από λεγόμενο QatarGate, αναλύθηκε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στη Ευρώπη και τον Κόσμο».
Καλεσμένος ήταν ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με ειδίκευση στα θέματα Μ. Ανατολής και Μεσογείου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ).
Το Κατάρ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν 12 χρόνια, έως την ολοκλήρωση της διεξαγωγής του πριν μερικές εβδομάδες, επεδίωξε τον εξωραϊσμό και εκσυγχρονισμό της εικόνας του, ως μιας σύγχρονης και δυναμικής -εκτός από πλούσιας- χώρας του Κόλπου, η οποία πέραν των ενεργειακών της πόρων μπορεί να γίνει για το εμπόριο, τον τουρισμό και τα χρηματοοικονομικά π.χ. ένα δεύτερο Ντουμπάι. Εκ του αποτελέσματος μοιάζει να το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Οι αποδεδειγμένες εξαγορές με τις οποίες πήρε τη διοργάνωση το 2010, οι αλλεπάλληλες καταγγελίες για κακομεταχείριση έως και μαζικούς θανάτους των εργαζομένων στην κατασκευή των εγκαταστάσεων επί μια δεκαετία και έως και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το Qatar Gate όχι μόνον δεν εμπόδισαν σε τίποτα τη διεξαγωγή της διοργάνωσης, τις επισκέψεις 1.5 εκατ. οπαδών και πολυάριθμων υψηλών πολιτικών και αθλητικών παραγόντων, αλλά τελικά μοιάζουν να πρόβαλαν περισσότερο την εικόνα που ήθελε, παρά τις κρίσεις και επικρίσεις ΜΜΕ, ΜΚΟ κλπ.
Επιπλέον, σημασία έχει η κατανόηση του γεωπολιτικού ρόλου που θέλει να παίξει το Κατάρ στη Μ. Ανατολή, καθώς και το γιατί ένα τέτοιο κράτος, που εμφανιζόταν ως το πιο σύγχρονο του Κόλπου έως πριν 10 χρόνια, έκανε την επιλογή της στήριξης ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων μετά την Αραβική Επανάσταση; Η συγκεκριμένη επιλογή, εκτός των άλλων, το οδήγησε στη ρήξη με τις γειτονικές μοναρχίες το 2017 και η οποία μόλις προσφάτως άρχισε να εξομαλύνεται. Έτσι, ενδιαφέρον έχει η εξέταση του ποιες είναι οι σημερινές σχέσεις του με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής, με τις ΗΠΑ που όλη αυτή την ταραγμένη εποχή εξακολουθούσαν να έχουν την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση τους στο Κατάρα, αλλά και ποιες είναι οι διαμεσολαβήσεις που κάνει το Εμιράτο π.χ. μεταξύ Δύσης και Ταλιμπάν, Ισραήλ και Χαμάς, καθώς και η διαφορετική ισορροπία που τηρεί με το Ιράν. Και φυσικά ειδικά για εμάς στην Ελλάδα ιδιαίτερη σημασία έχει η κατανόηση του πλαισίου μέσα στο οποίο έχει οικοδομηθεί μια ισχυρή πολιτική και κυρίως οικονομική συμμαχία του Εμιράτου με την Τουρκία.
Το τελευταίο διάστημα μείζον ζήτημα έχει καταστεί, επίσης, το πως μπορούν να εξελιχθούν οι σχέσεις του Κατάρ με την ΕΕ ως σύνολο, καθώς και με τις επιμέρους ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες.
Από τη μια, τις τελευταίες εβδομάδες το QatarGate ταρακουνάει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Από την άλλη, τους τελευταίους μήνες η διείσδυση του Κατάρ στην ΕΕ και οι δεσμοί του με μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενταθεί, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια της Ευρώπης για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Όλο αυτό το διάστημα το Κατάρ έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην ΕΕ μετά τις ΗΠΑ και η σημασία του ως “συμμαχικού κράτους” του Κόλπου επισφραγίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο με τα εγκαίνια των γραφείων της Ένωσης στην Ντόχα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι, όπως χαρακτηριστικά γράφει το Politico, «για τους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ, το Qatar Gate είναι ένα περιστατικό που δεν θέλουν να αποτελεί δικό τους πρόβλημα, αλλά το πολύ ένα θέμα για το Ευρωκοινοβούλιο». Π.χ. ο Πράσινος Γερμανός υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και Αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ως «πραγματιστής» ότι το QatarGate πρέπει να διαχωριστεί από το ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού…
Aυτή θα είναι πιθανότατα η γραμμή της ΕΕ για το QatarGate, όσο τουλάχιστον δεν υπάρξουν κι άλλες αποκαλύψεις. Το μεν Κατάρ δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις συμφωνίες για το φυσικό αέριο (αν και απείλησε εμμέσως πλην σαφώς) τα δε κράτη μέλη δεν θα μιλήσουν πολύ έντονα για το σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, επιμέρους χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία (που ήταν και η πρώτη που ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 80′ ιδιαίτερες σχέσεις με το Εμιράτο ήδη επί Μιττεράν) έχουν προχωρήσει σε κολοσσιαίες συμφωνίες και επενδύσεις σε σχέση με το Κατάρ. Η γαλλική εταιρεία Total Energie έχει επενδύσει σε καταριανές εταιρείες ενέργειας και η Γερμανία πρόσφατα προχώρησε σε συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ντόχα που θα ξεκινήσει το 2026 και θα διαρκέσει για 15 χρόνια. Επίσης, μεγάλες είναι οι οικονομικές σχέσεις του Κατάρ με τη Βρετανία.
Video
Σάββας Καλεντερίδης: Ο Γιαζιτζί να γίνει Μπακασέτας όχι Αταμάν
Ο Ολυμπιακός πρέπει να προστατέψει τον Τούρκο μέσο, Γιουσούφ Γιαζιτζί, να μη γίνει Αταμάν αλλά Μπακασέτας.
Το θέμα της μεταγραφής του Γιουσούφ Γιαζιτζί στον Ολυμπιακό σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης. Με αφορμή αιχμηρή ανακοίνωση της Θύρας 7, ο αναλυτής γεωπολιτικών θεμάτων, ο οποίος παίζει στα δάχτυλα τα θέματα της Τουρκίας, καθώς υπηρέτησε ως αξιωματικός πληροφοριών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στη Σμύρνη και αργότερα ενεπλάκη στην υπόθεση Οτζαλάν, υποηστήριξε, ότι η ομάδα του Πειραιά πρέπει να προστατέψει τον διεθνή Τούρκο ποδοσφαιριστή. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Τάσο Μπακασέτα και την αξιοπρεπέστατη παρουσία του στην Τράμπζονσπορ, υποστηρίζοντας, ότι πριν τους αγώνες αποσυρόταν και προσευχόταν στα εικονίσματα.
Ο ειδικός υποστήριξε, ότι πρέπει να εξηγήσουν στον Γιαζιτζί κάποια πράγματα κυρίως τι πρέπει να αποφύγει. Έκανε, δε, έναν παραλληλισμό με την υπόθεση Αταμάν και το περίφημο πανό για την 50χρονη κατοχή στην Κύπρο, λέγοντας, ότι ο Παναθηναϊκός δεν έπρεπε να τον στείλει στη Μεγαλόνησο. Παράλληλα ο Καλεντερίδης επιβεβαίωσε, ότι ο Γιαζιτζί προέρχεται από την εθνοτική ομάδα των ελληνόφωνων της Τραπεζούντας, οι οποίοι μπορεί να έχουν συναίσθηση της καταγωγής τους και να κρατούν κάποια ήθη και έθιμα, αλλά έχουν υποστεί βίαιο εξισλαμισμό, με αποτέλεσμα να μην έχουν ελληνική συνείδηση.
Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ολυμπιακός πρέπει να προστατέψει τον Τούρκο μέσο, Γιουσούφ Γιαζιτζί, να μη γίνει Αταμάν αλλά Μπακασέτας.
«Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα στην Τουρκία, το οποίο κανείς δεν το άγγιξε, εκτός από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Αφορά τη γλωσσική μειονότητα των Ελληνόφωνων στον Πόντο. Αυτό το θέμα το έθιξε για πρώτη φορά ο Πάγκαλος, το έβαλε σε ατζέντα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων, σε επίπεδο υπουργών. Έβαλε το θέμα της ίδρυσης ελληνικού προξενείου στην Τραπεζούντα, με δικαιολογητικές σκέψεις, να έρθουμε σε επαφή με τους ελληνόφωνους και να τους βοηθήσουμε, να διατηρήσουν τη γλώσσα τους. Οι Τούρκοι φυσικά αρνήθηκαν και θυμάμαι, ότι τον κράτησε στην ατζέντα ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο είναι ακανδώδες. Οι άνθρωποι αυτοί παρότι μιλούν ελληνικά, το ιδίωμα του Πόντου, τη γλώσσα αυτήν την αρχαΐζουσα, την ίδια στιγμή μπορεί να είναι είτε σκληροί μουσουλμάνοι, είτε σκληροί Τούρκοι εθνικιστές ή και τα δύο. Μια περίεργη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση όμως, ελληνική γλώσσα και πολιτισμός διατηρήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Όταν πήγε εκεί ο Μπακασέτας, η Τράμπζονσπορ τον σεβάστηκε. Δηλαδή απ’ότι μου λένε, πριν από κάθε αγώνα αποσυρόταν, άνοιγε τις εικόνες και προσευχόταν. Ποτέ κανείς στην ομάδα δεν διέρρευσαν κάτι, για να τον προβοκάρουν. Ο Μπακασέτας σεβάστηκε την Τουρκία, δεν προκάλεσε και την ίδια στιγμή, με την αγωνιστικότητά του και τη συμπεριφορά του κατόρθωσε να φύγει αλώβητος από την Τραπεζούντα περίπου ως τοπικός ήρωας.
Ο Αταμάν δεν έκανε το ίδιο στον Παναθηναϊκό, με αφορμή αυτό που συνέβη στην Κύπρο. Ακούστε, όποια ομάδα παίζει στην Ευρώπη τη στηρίζω. Πέρσι πανηγύρισα για το Κύπελλο που πήρε ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη λες και είμαι γαύρος. Το ίδιο πανηγύρισα και το Κύπελλο του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Άρα εγώ θεωρώ, ότι του χρωστάμε του Αταμάν, γιατί κράτησε τον Παναθηναϊκό στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Αυτό που συνέβη στην Κύπρο, έπρεπε να τον προστατέψει η ομάδα του. Αντιλαμβάνομαι ότι τον πίεσαν από την Τουρκία, να μην μπει σφραγίδα. Έπρεπε να μην τον στείλει στην Κύπρο η ομάδα του.
Έρχεται ο Γιαζιτζί, ο οποίος είναι ελληνόφωνος. Μιλάει ποντιακά. Όπως σας είπα όμως, οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί από αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα, μπορεί να υποψιάζονται, ότι είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, εκεί πρέπει να ζήσεις για να καταλάβεις τι παίζει, δεν μπορείς να ξεφύγεις. Μερικοί που έγιναν Χριστιανοί τους συνέθλιψε το σύστημα και η κοινωνία.
Ο Γιαζιτζί είναι ελληνόφωνος και ήρθε στον Ολυμπιακό να παίξει. Πιστεύω, ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να τον προστατέψει. Είδα μια ανακοίνωση της Θύρας 7. Πρέπει να του εξηγήσει, τι μπορεί να κάνει και τι θα πρέπει να αποφύγει. Σας έφερα το παράδειγμα του Μπακασέτα. Σε ένα συντηρητικότερο περιβάλλον έφυγε όρθιος. Τον άφησαν να φέρει στη φιέστα ελληνική σημαία και να περιφέρεται στο γήπεδο. Άρα αυτό το πράγμα θα πρέπει ομάδα, σύνδεσμοι και φίλαθλοι να το διαχειριστούν, ούτως ώστε να περάσει παραγωγικά όσον αφορά την αθλητική του παρουσία, να προσφέρει στην ομάδα που τον τιμά με τη μεταγραφή και να μην έχουμε προβλήματα, όπως συνέβησαν σε άλλες περιπτώσεις», ανέφερε για το θέμα ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή που πραγματοποιεί κάθε βράδυ στο κανάλι του στο Youtube.
Δείτε το απόσπασμα για τον Γιαζιτζί στο παρακάτω βίντεο:
Αθλητικά
Σενάρια πώλησης του Άρη μετά από συνάντηση του Καρυπίδη με Τούρκο επιχειρηματία
Αντιλαμβάνεστε τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη καθώς μέχρι τώρα οι απόπειρες των Τούρκων για διείσδυση στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν αποτύχει.
Σενάρια για πώληση της ΠΑΕ Άρης πυροδότησε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Χαγιάτ της Θεσσαλονίκης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Άρη Θόδωρος Καρυπίδης και ένας Τούρκος επιχειρηματίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος επιχειρηματίας ενδιαφέρεται για την αγορά της ΠΑΕ Άρης.
Αντιλαμβάνεστε τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη καθώς μέχρι τώρα οι απόπειρες των Τούρκων για διείσδυση στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν αποτύχει.
Αθλητικά
Θύρα 7 για τη μεταγραφή του διεθνή Τούρκου μέσου Γιουσούφ Γιαζιτζί: «Τον ενημερώνουμε πως όποιος είναι μέλος του Ολυμπιακού απαγορεύεται να υμνεί σφαγείς των Ελλήνων»
Με ανάρτησή της η Θύρα 7 τοποθετήθηκε για την επικείμενη μεταγραφή του Γιουσούφ Γιαζιτζί στον Ολυμπιακό ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων πως οποιοσδήποτε αποτελεί μέλος της ομάδας «απαγορεύεται να υμνεί σφαγείς των Ελλήνων»
-
Γαλλία2 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα2 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιράν3 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video3 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιστορία2 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video3 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις5 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;
-
Video3 ημέρες πριν
Σάββας Καλεντερίδης: Δείτε ποιοι μας κυβέρνησαν και ποιοι μας κυβερνούν!