Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Μια απόλυση καθηγήτριας πανεπιστημίου για «ισλαμοφοβία»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ιδιαίτερα εξωφρενική άσκηση στην… ισλαμοφοβία

Του Hussein Ibish

Στο όνομα της καταπολέμησης της ισλαμοφοβίας, το Πανεπιστήμιο Hamline στη Μινεσότα διέπραξε μια ιδιαίτερα εξωφρενική άσκηση στην… ισλαμοφοβία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Erika López Prater, επίκουρη καθηγήτρια η οποία διδάσκει ένα μάθημα παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης, συμπεριέλαβε ένα αριστούργημα ισλαμικής τέχνης του 14ου αιώνα, το οποίο απεικονίζει τον Προφήτη Μωάμεθ να λαμβάνει κορανικές αποκαλύψεις από τον αρχάγγελο Γαβριήλ.

Αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι μουσουλμάνοι θεωρούν τις απεικονίσεις του Προφήτη (και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, οποιουδήποτε προσώπου) ως βλάσφημες, παρείχε επανειλημμένες προειδοποιήσεις στους φοιτητές της, τόσο στο αναρτημένο πρόγραμμα των μαθημάτων, όσο και στο ίδιο το μάθημα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κανείς δεν εμφανίστηκε ανήσυχος πριν από το διαδικτυακό μάθημα κι εκείνη μοιράστηκε, έτσι, με τους φοιτητές της το συγκεκριμένο έργο τέχνης, μαζί με πολλά άλλα. Στη συνέχεια, μία μουσουλμάνα Αμερικανή φοιτήτρια παραπονέθηκε στο πανεπιστήμιο, ενώ και άλλοι οι οποίοι δεν είχαν εγγραφεί στο μάθημα έσπευσαν να ενταχθούν στο στρατόπεδο των επικριτών.

Έτσι το Hamline δήλωσε ότι η έκθεση των φοιτητών σε αυτό το σημαντικό αριστούργημα της ισλαμικής τέχνης ήταν “αναμφισβήτητα απρόσεκτη, ασεβής και ισλαμοφοβική”. Η López Prater έχει πλέον ενημερωθεί ότι η σύμβασή της δεν πρόκειται να ανανεωθεί και, ως βοηθητικό προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου, δεν έχει καμία άλλη δυνατότητα υπεράσπισης του εαυτού της, πλην του γεγονότος ότι δεν έκανε τίποτα κακό.

Θεμελιώδη ερωτήματα

Τα θεμελιώδη ερωτήματα τα οποία εγείρονται από αυτή την υπόθεση είναι τι είναι ισλαμοφοβία, τι είναι Ισλάμ και ποιος μιλά εκ μέρους των μουσουλμάνων. Όταν έκανα το διδακτορικό μου στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στο Amherst, τη δεκαετία του 1990, συμμετείχα σε πολλές ακτιβιστικές δραστηριότητες στην πανεπιστημιούπολη – κι έτσι αναγνώρισα μια γνώριμη σε μένα δυναμική στο Hamline με την πρώτη ματιά. Η συγκεκριμένη φοιτήτρια και οι σύμμαχοί της χρησιμοποιούν μια ψεύτικη καταγγελία περί διακρίσεων ως ένα – εκ μέρους τους – παιχνίδι εξουσίας.

Επιχειρώντας να εξηγήσουν την αντίδρασή τους, στελέχη του πανεπιστημίου σημείωσαν ότι “το να βλέπουν μια εικόνα του Προφήτη Μωάμεθ, για πολλούς μουσουλμάνους, είναι ενάντια στην πίστη τους”. Ως κάποιος ο οποίος μεγάλωσε και εμποτίστηκε με ισλαμικές αξίες, ξέρω ότι αυτό είναι αλήθεια. Κανείς ωστόσο δεν ανάγκασε κανέναν να δει μια τέτοια εικόνα και, στο κάτω-κάτω, γιατί να διδάσκει κάποιος ένα μάθημα ιστορίας της τέχνης χωρίς να δείχνει ένα από τα αριστουργήματα της;

Εκείνο το οποίο λένε στην πραγματικότητα οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν είναι ότι δεν έπρεπε να τους ζητηθεί να κοιτάξουν την εικόνα, αφού οι περισσότεροι δεν ήταν καν στο μάθημα, αλλά ότι αυτή η εικόνα δεν θα έπρεπε να εμφανίζεται ΠΟΤΕ. Έτσι διεκδικούν το δικαίωμα να ορίζουν εκείνοι τι είναι και τι δεν είναι ισλαμικό και να μιλούν εξ ονόματος όλων των μουσουλμάνων. Στην τρελή βιασύνη του να εξευμενίσει μια θιγμένη μειονότητα, το πανεπιστήμιο εγκρίνει μια αντιδραστική προσπάθεια αστυνόμευσης της έννοιας του Ισλάμ στο Hamline και, ενδεχομένως, συνολικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των ΗΠΑ.

Η εν λόγω μικρογραφία προέρχεται από ένα περσικό κλασικό έργο του 14ου αιώνα που ονομάζεται The Compendium of Chronicles, το οποίο γράφτηκε, εικονογραφήθηκε και παραγγέλθηκε από μουσουλμάνους, ενώ το απολάμβαναν… μουσουλμάνοι. Κατέχει μια αξιοσημείωτη θέση στην καλλιτεχνική ιστορία των ισλαμικών πολιτισμών. Το να χαρακτηρίζει κανείς την εμφάνισή του – με άφθονες “προειδοποιήσεις ενάντια στον σκανδαλισμό” – ως βλάσφημη σημαίνει να συρρικνώνει την ιστορία του Ισλάμ, κλείνοντάς την σε ένα μικρό και φτωχό κλουβί.

Πολυμορφία

Σχεδόν ένα στα τέσσερα άτομα στον κόσμο είναι μουσουλμανικού θρησκεύματος. Ο ισλαμικός πολιτισμός ήταν ένα από τα πιο πολύμορφα σύνολα ανθρώπινων πολιτιστικών κοινοτήτων από τη γέννησή του τον 7ο αιώνα. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της λέξης “άτομο” και της λέξης “μουσουλμάνος” στην κοινότητά μας, επειδή, δεδομένης αυτής της καλειδοσκοπικής χρονολογικής και γεωγραφικής ποικιλομορφίας, σχεδόν κάθε ανθρώπινη ροπή και εμπειρία αντιπροσωπεύεται κάπου μέσα στην πανσπερμία των ισλαμικών πολιτισμών.

Για παράδειγμα, παρόλο που οι περισσότεροι μουσουλμάνοι συμφωνούν ότι το αλκοόλ απαγορεύεται από θρησκευτική άποψη, η ιδέα ότι οι μουσουλμάνοι δεν πίνουν δεν επιβιώνει σε επαφή με οποιαδήποτε ποικιλόμορφη ομάδα μουσουλμάνων της πραγματικής ζωής ή ακόμα και με πολλούς από τους μεγαλύτερους ισλαμικούς πολιτισμούς. Όσον αφορά τη σεξουαλική σεμνοτυφία την οποία βλέπει κανείς σε πολλές αραβικές χώρες σήμερα, απλώς κοιτάξτε τη λογοτεχνική παραγωγή του παρελθόντος, ξεκινώντας από το αραβικό σεξουαλικό εγχειρίδιο του 15ου αιώνα The Perfumed Garden, ή, στο πιο αμφιλεγόμενο, την παιδεραστική (θα λέγαμε σήμερα) ποίηση του δασκάλου του 9ου αιώνα Abu Nuwas, η οποία τυγχάνει σήμερα ταυτόχρονα ιστορικού σεβασμού και καταδίκης.

Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, οι συντηρητικοί θρησκευόμενοι θέλουν να ασκούν εξουσία και έλεγχο προκειμένου να εξαλείψουν κάθε ποικιλομορφία. Οι δυτικοί προοδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων των μη μουσουλμάνων, συχνά τάσσονται μαζί τους επειδή δεν αναγνωρίζουν ή δεν τους ενδιαφέρει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί συμμαχία με θρησκευτικά αντιδραστικούς οι οποίοι εμφανίζονται “αυθεντικοί” μόνο λόγω της σκληρότητάς τους. Φιλελεύθεροι θεσμοί όπως το Hamline αρκούνται στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, εάν είναι αυτός να κλείνει τα στόματα των διαμαρτυρόμενων, ενώ οι μη μόνιμοι καθηγητές είναι εύκολοι αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Η πραγματική ισλαμοφοβία

Οι αμερικανικές μουσουλμανικές οργανώσεις εμφανίζονται διχασμένες ως προς την υπόθεση. Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο Δημοσίων Υποθέσεων υποστήριξε την López Prater, ενώ το τοπικό τμήμα του πιο συντηρητικού Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (CAIR) εντάχθηκε στην ταξιαρχία των έξαλλων για τη “βλασφημία” φοιτητών (η εθνική οργάνωση του CAIR έλαβε μια πιο αμφίθυμη θέση).

Εάν τα αμερικανικά πανεπιστήμια εννοούν στ’ αλήθεια ότι αντιμετωπίζουν το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους με σεβασμό, η López Prater πρέπει να επαναπροσληφθεί και κανένα άλλο κολέγιο ή πανεπιστήμιο δεν πρέπει να πέσει ξανά θύμα τέτοιων παιδιάστικων καμωμάτων.

Ο φόβος για την πολυπλοκότητα του Ισλάμ ως κοινωνικής πραγματικότητας και την ιλιγγιώδη ποικιλία μεταξύ των μουσουλμάνων, των πολιτισμών και των διάφορων μορφών κουλτούρας τους – σήμερα και σε όλη την ιστορία – είναι μια ύπουλη και επικίνδυνη μορφή ισλαμοφοβίας.

Πηγή: BloombergOpinion

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πίσω απ’το μοίρασμα του Αιγαίου λένε στη Μόσχα

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 11 Οκτωβρίου 2024

Δημοσίευμα στο TASS

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για «όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα» στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το μοναδικό, κατά την άποψή της, επίμαχο ζήτημα καθορισμού των ορίων της ΑΟΖ προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”, καταλήγει το ίδιο.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί επουδενί επίτευξη των τουρκικών οθωμανικών σχεδίων για επέκταση στο Αιγαίο, αλλά θέλει να παραμείνει η σημερινή κατάσταση.

Η Μόσχα φοβάται ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι πίσω από αυτές τις ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις, με στόχο να μπλοκάρουν το Αιγαίο στα ρωσικά εμπορικά πλοία και αεροσκάφη, κάτι που ισχύει τώρα για τα Πολεμικά πλοία.

Όπως και να έχει η Ρωσία παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει να το πράττει κάθε συνομιλία για το Αιγαίο, για τα δικά της συμφέροντα, έχοντας κατά νου τα τουρκικά σχέδια και στην Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκικής δημιουργία αεροναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Θα πέσουν οι Κούρδοι στην παγίδα του καθεστώτος;

Η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει επαφές με τον Οτζαλάν και το PKK για να προσεγγίσει τους Κούρδους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Direct News με τον Ανδρέα Μουντζουρούλια: Η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει επαφές με τον Οτζαλάν και το PKK για να προσεγγίσει τους Κούρδους. Θα πέσουν οι Κούρδοι στην παγίδα του καθεστώτος;

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Το διπλό παιχνίδι Ερντογάν και Όρμπαν στο αέριο με ΗΠΑ και Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι δηλώσεις Μπαιρακτάρ για επέκταση του Turkstream προς Κεντρική Ευρώπη. To «τάιμινγκ» της τουρκικής κινητικότητας και το αμερικανικό ενδιαφέρον. Ο σύμμαχος. Στο 65% το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα.

Σε ρόλο «μάγου» της ενεργειακής διπλωματίας που καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα βάζει ξανά τον εαυτό της η Τουρκία, υποσχόμενη στις ΗΠΑ ότι θα διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, αλλά πέφτοντας ταυτόχρονα όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά του Β. Πούτιν.

Τη μια στιγμή δηλώνει ότι θα αλλάξει μόνιμα τις πηγές προμήθειας αερίου, όπως θύμισε προχθές από τη Κωσταντινούπολη ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ, επικαλούμενος πρόσφατη δέσμευση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλ. Μπαιρακτάρ, και την άλλη, προωθεί την επέκταση του Turkstream, για να εξάγει, μέσω Βουλγαρίας, αέριο προς την Κενρική Ευρώπη, με το αμφιλεγόμενο εμπορικό σήμα «Turkish Blend», που αποτελεί κοινό μυστικό ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ρωσικό.

Ένα μήνα πριν συνήψε δύο «δυτικά» συμβόλαια με Total και Shell, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελείται από LNG αμερικανικής προέλευσης, όπως έσπευσε να θυμίσει ο Αμερικανός αξιωματούχος από την Τουρκία, αλλά σήμερα μιλά για την ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα του Turkstream, για να «ενισχυθεί η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και την ασφάλεια εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Οι δύο βάρκεςΤις τελευταίες ημέρες που η αμερικανική κινητικότητα στη περιοχή είναι έντονη, και πλησιάζει η διακοπή στο τέλος του 2024 των transit ροών ρωσικού αερίου, μέσω Ουκρανίας, προς Κεντρική Ευρώπη, η Άγκυρα, θυμίζει με κάθε τρόπο ότι και στα ενεργειακά «πατάει σε δύο βάρκες». Ενα παιχνίδι που έχει παίξει συχνά τόσο στη γεωπολιτική, όσο και στην άμυνα, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποσπάσει κέρδη και ανταλλάγματα και από τη μια και από την άλλη πλευρά.

Σε συνέδριο που έγινε τη Τετάρτη στην Κωσταντινούπολη, με διοργανωτή το αμερικανικό think tank Atlantic Council και με τη συμμετοχή του Τζ. Πάιατ (επ’ ευκαιρία της οποίας, «κούμπωσε» και η παρουσία του μια μέρα πριν στο workshop της Κομισιόν στην Αθήνα), ο κ. Μπαϊρακτάρ, κάλεσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να διευρύνουν τη χωρητικότητα του υπάρχοντος διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου, ώστε η Τουρκία να μπορέσει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς τη ΝΑ Ευρώπη.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ΤουρκίαΜια μέρα πριν, ο Πάιατ μιλούσε για τη σημασία του «Κάθετου Διαδρόμου», που προορίζεται να μεταφέρει μη ρωσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, εξήρε τη σημασία του «στη μετάβαση της Ευρώπης από τον αναξιόπιστο ρωσικό εφοδιασμό», και προειδοποιούσε ότι απειλείται από τη Μόσχα που κάνει σκοπίμως dumping στις τιμές, υπονοώντας μέσω της Βουλγαρίας, χωρίς φυσικά τη παραμικρή αιχμή για το ρόλο της Τουρκίας.

Σε μια συγκυρία που το κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραμένει ρευστό, βρισκόμαστε παραμονές των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη Προέδρου στις ΗΠΑ και τα διμερή ανοικτά θέματα είναι ουκ ολίγα, όπως η επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, δεν θα ανέμενε κανείς από τους Αμερικανούς να ανοίξουν νέα μέτωπα.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  για την επίσκεψη Πάιατ στην περιοχή, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέδειξε κατά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη, τον ρόλο της Τουρκίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο κέντρο του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη και ως περιφερειακού hub. Καθώς επίσης η δήλωση του έμπειρου διπλωμάτη ότι «ήρθε η ώρα να δεσμευτούμε ώστε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζουν σε έναν κόσμο όπου η ενέργεια θα δένει τους γείτονες και θα προωθεί την ευημερία τους».

Το «τάιμινγκ» και ο σύμμαχος

Σε ό,τι αφορά το “τάιμινγκ” της τουρκικής κινητικότητας δεν είναι τυχαίο. Συμπίπτει με την οριστική διακοπή της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού από την Ουκρανία προς την Ευρώπη, εξέλιξη που αφενός θα στερήσει όγκους από Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία, που συνεχίζουν να εξαρτώνται έως και κατά 90% από τη Μόσχα, αφετέρου θα δημιουργήσει νέες αγορές για το αμερικανικό LNG.

Τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου που εξήχθησαν το 2023, transit, μέσω Ουκρανίας, θα λείψουν από τις χώρες αυτές, και οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν μια ευκαιρία. Το υποδηλώνει, λένε οι γνωρίζοντες, και η παρουσία τη Τρίτη στην Αθήνα, στο workshop που διοργάνωσε η Κομισιόν, παρουσία του Τζ. Πάιατ, τριών μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στο χώρο του LNG των Sempra, Excelerate Energy και Venture Global.

Τυχαίος δεν είναι και ο σύμμαχος που βρήκε η τουρκική πρόταση για αύξηση της χωρητικότητας στους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Τουρκία με Βουλγαρία και Ελλάδα. Ακριβώς μια μέρα μετά την πρόταση Μπαιρακτάρ, ο υπουργός Εξωτερικών τής Ουγγαρίας, που προεδρεύει την εποχή αυτή στην ΕΕ, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι ο αγωγός TurkStream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την επικείμενη απώλεια των ρωσικών όγκων μετά το τέλος της ουκρανικής διαδρομής.

«Αυτή η εναλλακτική διαδρομή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την Ουγγαρία, αλλά και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εάν αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κατάσταση σε περίπτωση που δεν υπάρξει διέλευση μέσω Ουκρανίας», είπε ο Σιγιάρτο στο Διεθνές Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αγίας Πετρούπολης.

Με άλλα λόγια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Όρμπαν προωθεί την επέκταση του Turkstream είναι ταυτόχρονα και μια από τις εννέα χώρες διέλευσης που εργάζεται για την υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου» (μαζί με Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία και Σλοβακία), τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ. Τόσο πολιτικά, όσο πλέον και σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως δείχνει η κινητικότητα των τελευταίων ημερών και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικούς ομίλους.

Ίσως αυτό τον κίνδυνο να βλέπει και η ρωσική πλευρά και αυξάνει συνεχώς τις εξαγωγές της προς τη περιοχή, πουλώντας ακόμη και κάτω του κόστους (10 ευρώ / MWh, έναντι 40 ευρώ που λέγεται ότι είναι η τιμή του αμερικανικού LNG), προκειμένου να πάρει μερίδια και να κλείσει την αγορά σε τρίτους. Τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου άγγιξαν το 65% (στοιχεία ΔΕΣΦΑ που επεξεργάστηκε το Green Tank), το τρίτο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά σε μηνιαίο επίπεδο.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή