Εν μέσω των δυτικών κυρώσεων το 2014  λόγω Κριμαίας, η Ρωσία δεν σταμάτησε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του κρατικού Ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων, έπειθε εταιρείες και κυβερνήσεις να συνάπτουν συμφωνίες, παρακάμπτοντας τα εμπόδια.

Και είναι γεγονός πως υπήρχε πολύ «χρυσάφι»…

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι σκληρές δυτικές κυρώσεις  εμπόδισαν Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ,  κάτι ευπρόσδεκτο για πολλούς, και αναμφισβήτητη  νίκη για τους Ουκρανούς που συμμετέχουν στη φετινή διάσκεψη πιέζοντας για περισσότερα όπλα.

Όχι όμως τόσο ευπρόσδεκτο για τους διευθύνοντες συμβούλους, που αναγκάζονται να αναμετρηθούν με τη νέα πραγματικότητα. Για το πώς μπορεί να λειτουργήσουν σε έναν κόσμο όπου η συνεργασία με τη Ρωσία είναι εκτός συζήτησης.

Με την διεθνή επιχειρηματική τάξη να αλλάζει,  προσοδοφόρες ευκαιρίες χάνονται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Οι επικεφαλής των παγκόσμιων εταιριών, αναρωτιούνται μεταξύ τους, σχετικά με το πόσο καιρό η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να αγνοήσει τη Μόσχα και ταυτόχρονα να βρει νέες αγορές για ενέργεια, μέταλλα και τρόφιμα.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουν απαντηθεί ακόμη τα ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχουν μακροπρόθεσμα καλές εναλλακτικές λύσεις για να αντικατασταθεί το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Politico, δυτικός αξιωματούχος στο Νταβός, υπό τον όρο της ανωνυμίας .

«Δεν είναι απομονωμένοι από όλον τον πλανήτη»

Η Ρωσία δεν συμμετείχε ούτε στην περσινή συνάντηση του Παγκόσμιου Φόρουμ τον  Μάϊο  τρεις μήνες μετά την εισβολή. Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι πίστευαν τότε ότι οι κυρώσεις θα κατέστρεφαν τη ρωσική οικονομία. Ένα μήνα αργότερα, η ρωσική κυβέρνηση αθέτησε το εξωτερικό χρέος της για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Αλλά καθώς οι μήνες περνούσαν, η οικονομία της χώρας άρχισε να προσαρμόζεται σε μια νέα κανονικότητα.

«Οι κυρώσεις δεν είχαν τον άμεσο αντίκτυπο που πίστευαν οι Δυτικοί» δήλωσε η Άντζελα Στεντ, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Brookings Institution στην Ουάσινγκτον.

Σήμερα, τα ράφια των παντοπωλείων εξακολουθούν να είναι γεμάτα και η ζωή, ως επί το πλείστον, συνεχίζεται κανονικά.  Οι κινεζικές φίρμες αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο της αγοράς αυτοκινήτων της Ρωσίας, αφότου οι δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω των κυρώσεων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters.

«Η Ρωσία είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη από τη Δύση, αλλά φυσικά δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Νότος ούτε την έχει καταδικάσει, ούτε έχει επιβάλει κυρώσεις» υπογράμμισε η Στεντ, παραπέμποντας στο παράδειγμα  στην Ινδία, η οποία παρότι εταίρος των ΗΠΑ, αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου.

Κορυφαία εξαγωγέας σιτηρών

Παράλληλα η χώρα «έχει  μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών … και το έκανε αυτό υπό τις κυρώσεις και εν μέρει ως απάντηση στις κυρώσεις”, δήλωσε ο Τόμας Γκράχαμ, ο οποίος διετέλεσε ειδικός βοηθός του προέδρου και ανώτερος διευθυντής για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

Η Ρωσία άρχισε να εγκαθιδρύει τον γεωργικό της τομέα προτού τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, δήλωσε ο Γκράχαμ. Αλλά αφότου η Δύση άρχισε να επιβάλλει τα οικονομικά μέτρα,  επένδυσε σημαντικά στην εγχώρια παραγωγή σιταριού, αντί να βασίζεται στις εισαγωγές, προκειμένου να θρέψει τον λαό της.

Το θέμα της παρατεταμένης υποστήριξης για την Ουκρανία  πιθανότατα θα εγείρει άβολα ερωτήματα για τους δυτικούς αξιωματούχους στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, ιδιαίτερα σχετικά με τις κυρώσεις και τις δυνατότητές τους να διαταράξουν τις οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, το 2023 και όχι μόνο.

Και οι ανησυχίες δεν θα κατευνάζονται, τουλάχιστον, για όσο στο Russia House  παραμένει η Ουκρανική αποστολή.

naftemporiki.gr