Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Οι αμερικανικές «ισορροπίες» και ο… κακοφανισμένος Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία επενδύει διαχρονικά στους εκβιασμούς

  Κώστας Βενιζέλος   

Το παζάρι για τα F-16, τα F-35 αναμένεται να είναι διαρκείας και ιδιαίτερα σκληρό καθώς πέραν από τις πολιτικές σκοπιμότητες, τους ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, υπάρχουν και οι πιέσεις από τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες.

Η αμερικανική κυβέρνηση, ο Λευκός Οίκος, το βαθύ κράτος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξακολουθούν να προτάσσουν την πολιτική του κατευνασμού έναντι της Άγκυρας. Για την ακρίβεια, κρύβονται πίσω από αυτή την πολιτική, σύμφωνα με την οποία για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ακραίες ενέργειες του Ερντογάν, θα πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημά του για την αγορά των μαχητικών και την αναβάθμιση των όσων διαθέτει η κατοχική δύναμη. Οι Αμερικανοί θέλουν να κρατήσουν τον Ερντογάν σε αναμονή. Να έχει κάτι να περιμένει σε σχέση με το θέμα των F-16, για να αποφευχθεί εκείνο, το οποίο λένε πως φοβούνται. Τη σύγκρουση δυο «στρατηγικών εταίρων», της Ελλάδας και της Τουρκίας. Απώτερος στόχος είναι προφανώς να πωληθούν τα μαχητικά εξ ου και το σενάριο να πάρει η Ελλάδα τα F-35 και η Τουρκία τα F-16. Να πεισθούν, δηλαδή, οι αντιδρούντες με την πώληση στην Ελλάδα ενός αναβαθμισμένου μοντέλου μαχητικού, που θα έχει πλεονεκτήματα έναντι αυτών που ζητά η κατοχική πλευρά. Το θέμα για τους Αμερικανούς είναι να πάρουν αμφότερες οι χώρες όπλα για να συγκρουστούν; Έτσι εκτονώνεται η ένταση, που ειρήσθω εν παρόδω προκαλείται από τη μόνιμη στάση της Άγκυρας, που βρίσκεται σε επιθετική διάταξη και έχει επεκτατικές επιδιώξεις; 

Σε αυτή την εξίσωση μπαίνει και η Κύπρος. Μπορεί να μην δύναται να μπορεί να εισέλθει σε εξοπλιστική κούρσα, αλλά είναι χώρα υπό απειλή. Παραμένει εστία κρίσης και δεν αποκλείεται από ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, να προκληθεί ευρύτερη αντιπαράθεση με εμπλοκή της Ελλάδος. Αυτό δεν το φοβούνται οι Αμερικανοί; Εάν ναι, γιατί εξακολουθούν να υποβαθμίζουν τις τουρκικές απειλές σε βάρος της Κύπρου και να την θεωρούν απλώς μια παράπλευρη απώλεια ή και για να θυμηθούμε τη μυθολογία, την Ιφιγένεια;  

Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αναβαθμίζει συνεχώς την αμυντική της ικανότητα και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μια αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, για να είναι ο χώρος ενιαίος, στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Αλλά χρειάζεται συμφωνία και όχι τα όσα βιώσαμε στο παρελθόν, που χρησιμοποιήθηκε από κάποιους το πάλαι ποτέ Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, για να πλουτίσουν. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον, τις συνομιλίες με τον ομόλογό του, Άντονι Μπλίνγκεν, δεν φαίνεται να εξασφάλισε τα επιδιωκόμενα. Δεν εξασφάλισε οτιδήποτε συγκεκριμένο, αν και τα τουρκικά αιτήματα παραμένουν στην ατζέντα.

Είναι σαφές πως μέχρι και τις τουρκικές εκλογές, που χρονικά θα συμπέσουν με τις ελληνικές, οι διάφοροι τρίτοι, κυρίως οι Αμερικανοί, θα προσπαθήσουν με κινήσεις να αποφευχθεί μια κρίση, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε σύγκρουση. Ο Ερντογάν προφανώς θέλει να συντηρεί την ένταση, όμως δεν τον εξυπηρετεί μια σύγκρουση, γιατί ανεξαρτήτως της έκβασης, θα έχει απώλειες. 

Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία επενδύει διαχρονικά στους εκβιασμούς. Εκβιάζει -είναι στο πολιτικό της DNA- για να ικανοποιηθούν οι παράλογες αξιώσεις της. Γι’ αυτό, για παράδειγμα και έπαιξε και παίζει με τη Ρωσία και φλερτάρει με τους έξω από το κουτί του… δυτικού μαντριού. Προς το παρόν, πάντως, με τα F-16, ο εκβιασμός δεν έχει… περπατήσει. Όχι λόγω της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά του κογκρέσου. 

Επειδή σε όλο αυτό που παρακολουθούμε η Κύπρος δεν… παίζει, θα καταλήξω με τα όσα ανέφερε ένας ομογενής, προσωπικός φίλος του κ. Μενέντεζ, ο Τάσος Ζαμπάς. Απευθυνόμενος στον Αμερικανό υπουργό ο Ελληνοκύπριος πρόσφυγας τον ρώτησε: «Κύριε υπουργέ, συζητήσατε (με τον Τσαβούσογλου), την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, που συνεχίζεται παράνομα με αμερικανικά όπλα;» Αυτό, που συνήθως εδώ ξεχνιέται, υπάρχει το καμπανάκι από την ομογένεια. Όπως γίνεται και με τα F-16. 

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πίσω απ’το μοίρασμα του Αιγαίου λένε στη Μόσχα

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 11 Οκτωβρίου 2024

Δημοσίευμα στο TASS

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για «όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα» στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το μοναδικό, κατά την άποψή της, επίμαχο ζήτημα καθορισμού των ορίων της ΑΟΖ προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”, καταλήγει το ίδιο.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί επουδενί επίτευξη των τουρκικών οθωμανικών σχεδίων για επέκταση στο Αιγαίο, αλλά θέλει να παραμείνει η σημερινή κατάσταση.

Η Μόσχα φοβάται ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι πίσω από αυτές τις ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις, με στόχο να μπλοκάρουν το Αιγαίο στα ρωσικά εμπορικά πλοία και αεροσκάφη, κάτι που ισχύει τώρα για τα Πολεμικά πλοία.

Όπως και να έχει η Ρωσία παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει να το πράττει κάθε συνομιλία για το Αιγαίο, για τα δικά της συμφέροντα, έχοντας κατά νου τα τουρκικά σχέδια και στην Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκικής δημιουργία αεροναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Θα πέσουν οι Κούρδοι στην παγίδα του καθεστώτος;

Η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει επαφές με τον Οτζαλάν και το PKK για να προσεγγίσει τους Κούρδους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Direct News με τον Ανδρέα Μουντζουρούλια: Η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει επαφές με τον Οτζαλάν και το PKK για να προσεγγίσει τους Κούρδους. Θα πέσουν οι Κούρδοι στην παγίδα του καθεστώτος;

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Το διπλό παιχνίδι Ερντογάν και Όρμπαν στο αέριο με ΗΠΑ και Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι δηλώσεις Μπαιρακτάρ για επέκταση του Turkstream προς Κεντρική Ευρώπη. To «τάιμινγκ» της τουρκικής κινητικότητας και το αμερικανικό ενδιαφέρον. Ο σύμμαχος. Στο 65% το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα.

Σε ρόλο «μάγου» της ενεργειακής διπλωματίας που καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα βάζει ξανά τον εαυτό της η Τουρκία, υποσχόμενη στις ΗΠΑ ότι θα διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, αλλά πέφτοντας ταυτόχρονα όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά του Β. Πούτιν.

Τη μια στιγμή δηλώνει ότι θα αλλάξει μόνιμα τις πηγές προμήθειας αερίου, όπως θύμισε προχθές από τη Κωσταντινούπολη ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ, επικαλούμενος πρόσφατη δέσμευση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλ. Μπαιρακτάρ, και την άλλη, προωθεί την επέκταση του Turkstream, για να εξάγει, μέσω Βουλγαρίας, αέριο προς την Κενρική Ευρώπη, με το αμφιλεγόμενο εμπορικό σήμα «Turkish Blend», που αποτελεί κοινό μυστικό ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ρωσικό.

Ένα μήνα πριν συνήψε δύο «δυτικά» συμβόλαια με Total και Shell, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελείται από LNG αμερικανικής προέλευσης, όπως έσπευσε να θυμίσει ο Αμερικανός αξιωματούχος από την Τουρκία, αλλά σήμερα μιλά για την ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα του Turkstream, για να «ενισχυθεί η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και την ασφάλεια εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Οι δύο βάρκεςΤις τελευταίες ημέρες που η αμερικανική κινητικότητα στη περιοχή είναι έντονη, και πλησιάζει η διακοπή στο τέλος του 2024 των transit ροών ρωσικού αερίου, μέσω Ουκρανίας, προς Κεντρική Ευρώπη, η Άγκυρα, θυμίζει με κάθε τρόπο ότι και στα ενεργειακά «πατάει σε δύο βάρκες». Ενα παιχνίδι που έχει παίξει συχνά τόσο στη γεωπολιτική, όσο και στην άμυνα, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποσπάσει κέρδη και ανταλλάγματα και από τη μια και από την άλλη πλευρά.

Σε συνέδριο που έγινε τη Τετάρτη στην Κωσταντινούπολη, με διοργανωτή το αμερικανικό think tank Atlantic Council και με τη συμμετοχή του Τζ. Πάιατ (επ’ ευκαιρία της οποίας, «κούμπωσε» και η παρουσία του μια μέρα πριν στο workshop της Κομισιόν στην Αθήνα), ο κ. Μπαϊρακτάρ, κάλεσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να διευρύνουν τη χωρητικότητα του υπάρχοντος διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου, ώστε η Τουρκία να μπορέσει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς τη ΝΑ Ευρώπη.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ΤουρκίαΜια μέρα πριν, ο Πάιατ μιλούσε για τη σημασία του «Κάθετου Διαδρόμου», που προορίζεται να μεταφέρει μη ρωσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, εξήρε τη σημασία του «στη μετάβαση της Ευρώπης από τον αναξιόπιστο ρωσικό εφοδιασμό», και προειδοποιούσε ότι απειλείται από τη Μόσχα που κάνει σκοπίμως dumping στις τιμές, υπονοώντας μέσω της Βουλγαρίας, χωρίς φυσικά τη παραμικρή αιχμή για το ρόλο της Τουρκίας.

Σε μια συγκυρία που το κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραμένει ρευστό, βρισκόμαστε παραμονές των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη Προέδρου στις ΗΠΑ και τα διμερή ανοικτά θέματα είναι ουκ ολίγα, όπως η επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, δεν θα ανέμενε κανείς από τους Αμερικανούς να ανοίξουν νέα μέτωπα.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  για την επίσκεψη Πάιατ στην περιοχή, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέδειξε κατά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη, τον ρόλο της Τουρκίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο κέντρο του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη και ως περιφερειακού hub. Καθώς επίσης η δήλωση του έμπειρου διπλωμάτη ότι «ήρθε η ώρα να δεσμευτούμε ώστε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζουν σε έναν κόσμο όπου η ενέργεια θα δένει τους γείτονες και θα προωθεί την ευημερία τους».

Το «τάιμινγκ» και ο σύμμαχος

Σε ό,τι αφορά το “τάιμινγκ” της τουρκικής κινητικότητας δεν είναι τυχαίο. Συμπίπτει με την οριστική διακοπή της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού από την Ουκρανία προς την Ευρώπη, εξέλιξη που αφενός θα στερήσει όγκους από Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία, που συνεχίζουν να εξαρτώνται έως και κατά 90% από τη Μόσχα, αφετέρου θα δημιουργήσει νέες αγορές για το αμερικανικό LNG.

Τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου που εξήχθησαν το 2023, transit, μέσω Ουκρανίας, θα λείψουν από τις χώρες αυτές, και οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν μια ευκαιρία. Το υποδηλώνει, λένε οι γνωρίζοντες, και η παρουσία τη Τρίτη στην Αθήνα, στο workshop που διοργάνωσε η Κομισιόν, παρουσία του Τζ. Πάιατ, τριών μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στο χώρο του LNG των Sempra, Excelerate Energy και Venture Global.

Τυχαίος δεν είναι και ο σύμμαχος που βρήκε η τουρκική πρόταση για αύξηση της χωρητικότητας στους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Τουρκία με Βουλγαρία και Ελλάδα. Ακριβώς μια μέρα μετά την πρόταση Μπαιρακτάρ, ο υπουργός Εξωτερικών τής Ουγγαρίας, που προεδρεύει την εποχή αυτή στην ΕΕ, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι ο αγωγός TurkStream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την επικείμενη απώλεια των ρωσικών όγκων μετά το τέλος της ουκρανικής διαδρομής.

«Αυτή η εναλλακτική διαδρομή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την Ουγγαρία, αλλά και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εάν αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κατάσταση σε περίπτωση που δεν υπάρξει διέλευση μέσω Ουκρανίας», είπε ο Σιγιάρτο στο Διεθνές Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αγίας Πετρούπολης.

Με άλλα λόγια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Όρμπαν προωθεί την επέκταση του Turkstream είναι ταυτόχρονα και μια από τις εννέα χώρες διέλευσης που εργάζεται για την υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου» (μαζί με Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία και Σλοβακία), τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ. Τόσο πολιτικά, όσο πλέον και σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως δείχνει η κινητικότητα των τελευταίων ημερών και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικούς ομίλους.

Ίσως αυτό τον κίνδυνο να βλέπει και η ρωσική πλευρά και αυξάνει συνεχώς τις εξαγωγές της προς τη περιοχή, πουλώντας ακόμη και κάτω του κόστους (10 ευρώ / MWh, έναντι 40 ευρώ που λέγεται ότι είναι η τιμή του αμερικανικού LNG), προκειμένου να πάρει μερίδια και να κλείσει την αγορά σε τρίτους. Τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου άγγιξαν το 65% (στοιχεία ΔΕΣΦΑ που επεξεργάστηκε το Green Tank), το τρίτο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά σε μηνιαίο επίπεδο.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή