Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Οι κλειδωμένες πύλες του Αιγαίου και τα πλοκάμια της Άγκυρας

Δημοσιεύτηκε στις

Μετά την αναθεωρητική της πολιτική στο κυρίως Αιγαίο και στην Κύπρο, η Τουρκία έχει ήδη ανοίξει τα πλοκάμια της στην περιοχή της Κρήτης. Τώρα επεκτείνει και εκεί το casus belli στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο για τα 12 ναυτικά μίλια.

Τι φοβάται η Άγκυρα

Η τουρκική κίνηση δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι συναφής με τις στρατηγικές αδυναμίες της Άγκυρας, αλλά και τις επιδιώξεις της. Τι θέλουμε να πούμε; Η Τουρκία προσδοκά ότι διά της σκιάς της ισχύος της ή με τη χρήση της:

  1. Θα αποτρέψει την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στην περιοχή της Κρήτης. Διότι η επέκταση των 12 ν.μ. θα επηρεάσει αρνητικά έναν στρατηγικό στόχο της Άγκυρας όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ένα ζήτημα, που είναι συναφές με την έκταση της ελληνικής ΑΟΖ.
  2. Θα περιορίσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να ελέγχει δύο βασικές θαλάσσιες οδούς. Η μία είναι αυτή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης, που ξεκινά από το Σουέζ και καταλήγει στο Γιβραλτάρ, και η άλλη είναι αμφίδρομη: Ξεκινά από το Σουέζ και μέσω Κύπρου καταλήγει στο Αιγαίο και από εκεί διά των στενών των Δαρδανελλίων και της Κωνσταντινουπόλεως στη Μαύρη θάλασσα και αντίστροφα.

Οι δυο λίμνες…

Η Τουρκία δεν διαθέτει θαλάσσιο στρατηγικό βάθος στην περιοχή του Αιγαίου λόγω των ελληνικών νησιών. Ως εκ τούτου επιδιώκει να το αποκτήσει διά της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και με την ταυτόχρονη επέκτασή της προς την Κρήτη εφόσον έχει ήδη μετατρέψει τη θαλάσσια ζώνη από το ύψος του Ακσάζ ώς το Τσεϊχάν σε τουρκική λίμνη. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μπορεί μεν η Τουρκία να απειλεί, αλλά γνωρίζει ότι το Αιγαίο παραμένει μια κλειστή ελληνική λίμνη, για τους εξής λόγους: Α) Ο ελληνικός στόλος ελέγχει την είσοδο του τουρκικού, που αποπλέει από τη Μερσίνα και αλλού, επί τη βάσει του άξονα Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος (βλέπε χάρτη με τις δυο εισόδους). Β) Ο ελληνικός στόλος μπορεί να σταματήσει τον τουρκικό στην είσοδο των Δαρδανελλίων διά της Λήμνου, της Σαμοθράκης και της Λέσβου, με τη στήριξη της Αλεξανδρούπολης (βλέπε χάρτη). Καθόλου τυχαία δεν είναι η οργή του Ερντογάν για την αναβάθμιση του λιμανιού της πόλης και της εκεί εδρεύουσας πλέον ΝΑΤΟϊκής Δύναμης, που αναβαθμίζει γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά τον ρόλο της Ελλάδος. Εκ των πραγμάτων, για την Άγκυρα ανησυχεί ότι μειώνεται το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα και αυξάνεται το αντίστοιχο ελληνικό μέσω μάλιστα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Γ) Ο ελληνικός στόλος διαθέτει εντός του Αιγαίου ένα μεγάλο ναρκοπέδιο νησίδων, που απαγορεύει στον αντίστοιχο τουρκικό την ελευθερία κινήσεων. Είναι δύσβατη, δηλαδή, για τον τουρκικό στόλο η θαλάσσια περιοχή από τη Σμύρνη προς την Ηπειρωτική Ελλάδα είτε από τα Δαρδανέλλια προς τα κάτω είτε από τη Ρόδο προς τα πάνω, είτε από τη Σμύρνη προς το κεντρικό Αιγαίο.

  • Η σημασία των νησιών Κρήτη, Κάρπαθος, Ρόδος και τα στενά των Δαρδανελλίων
  • Το παιχνίδι ισχύος και θαλάσσιων οδών
  • Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ο θυμός του Ερντογάν

Το «Ανατολού», η Κρήτη και η στρατηγική του σημασία

Οι Τούρκοι απειλούν ότι θα στείλουν το νέο αεροπλανοφόρο τους με την ονομασία “Ανατολού” στην περιοχή της Κρήτης, η οποία είναι αστακός. Το “Ανατολού”: 1) Δεν είναι ακόμη επιχειρησιακά έτοιμο. Ο Ερντογάν προσδοκά ότι εντός του τρεχόντος έτους θα το βγάλει στη θάλασσα για προεκλογικούς και ουσιαστικούς λόγους. 2) Είναι μικρός ο δίαυλος απονήωσης και μόνο F-35 μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθέτου απονηώσεως, τα οποία όμως αρνιούνται οι ΗΠΑ να παραχωρήσουν στην Τουρκία. Ούτε F-16 είναι δυνατό να απονηωθούν, οπότε οι Τούρκοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και επιθετικά. 3) Θα πρέπει να συνοδεύεται από μικρό στολίσκο και υποβρύχια, οπότε εάν η Άγκυρα δεν προχωρήσει στη ναυπήγηση νέων σκαφών συνοδείας, θα πρέπει να αφαιρέσει δυνατότητες από την επιχειρησιακή της ικανότητα σε άλλα μέτωπα, όπως αυτό του κυρίως Αιγαίου.

4) Ναυπηγείται για να χρησιμοποιηθεί εντός και εκτός της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον άξονα Αιγαίου και Γιβραλτάρ και πέραν αυτού προς τα στενά του Ορμούζ, όπου υπάρχουν οι Βάσεις της Τουρκίας στο Κατάρ και τα λοιπά συμφέροντα ή προς την περιοχή της Σομαλίας, όπου επίσης η Άγκυρα διαθέτει Βάσεις. Και ως αυτοκρατορική δύναμη θέλει να έχει λόγο πέραν των κρατικών της ορίων, δίνοντας έμφαση και στα αραβικά μουσουλμανικά κράτη, καθώς και σε εκείνα της Αφρικής.

Όπως στρατιωτικές πηγές αναφέρουν: “Πρόκειται για προβολή σημαίας και ενίσχυση της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής της σημασίας ως κράτους, αλλά και συμμαχικά εντός και εκτός ΝΑΤΟ, διότι θα έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μακριά από την Τουρκία, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον άξονα Σουέζ – Γιβραλτάρ”.

Αποστρατιωτικοποίηση και αυτοάμυνα

Ούτως ή άλλως η αξίωση της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου οδηγεί στην “αποναρκοθέτησή” του από τα ελληνικά, μικρά και μεγάλα νησιά και στη μετατροπή τους σε βορά στις ορέξεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Άγκυρα θέλει να μεταφέρει την πρώτη γραμμή Αμύνης της Ελλάδος στην Εύβοια και έξω από την Αθήνα. Αυτή είναι μία από τις φάσεις της λεγόμενης αναθεωρητικής τουρκικής πολιτικής, που καθιστά την Ηπειρωτική Ελλάδα όμηρο της Τουρκίας και αλλάζει το νομικό καθεστώς του Αιγαίου. Εφόσον, δε, στα τουρκικά παράλια υπάρχει η λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου, που στόχος της είναι η εισβολή και η κατάκτηση ελληνικών νησιών, ακόμη και αν η Συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, το επιβάλλει το άρθρο 51 του Χάρτη των Ην. Εθνών, που αναφέρεται στο δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Το πλεονέκτημα του Διεθνούς Δικαίου

Οι Τούρκοι προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι, εάν γίνει επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων της Ελλάδας στο Αιγαίο, θα αυξηθεί η κυριαρχία της από το 35% που είναι σήμερα, στο 70%. Και, ως εκ τούτου, η περιοχή θα είναι και νόμιμα ελληνική λίμνη, ανατρέποντας και εξουδετερώνοντας έτσι την αναθεωρητική τουρκική πολιτική στη λογική της Γαλάζιας Πατρίδας. Η αγορά των νέων γαλλικών και άλλων εξοπλιστικών συστημάτων από την Ελλάδα, όπως είναι τα “Ραφάλ” και οι φρεγάτες “Μπελαρά”, σε συνδυασμό με το βέτο που υπάρχει ακόμη στην αμερικανική Γερουσία για την πώληση στην Τουρκία ή τον εκσυγχρονισμό των F-16, δημιουργεί ένα νέο ισοζύγιο δυνάμεων προς όφελος των Αθηνών, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό διπλωματικό επιχείρημα. Αυτό ακριβώς το επιχείρημα εκφράζεται από τον Πρόεδρο της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ. Τονίζει δηλαδή o Αμερικανός πολιτικός ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να προμηθεύσουν την Άγκυρα με πολεμικά αεροσκάφη F-16 για να χρησιμοποιηθούν σε βάρος μιας άλλης ΝΑΤΟϊκής χώρας και να απειληθεί η συνοχή του ΝΑΤΟ. Μια συνοχή, η οποία είναι αναγκαία τώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που έφερε γεωστρατηγικές αλλαγές και την αύξηση της σημασίας που έχει για τις ΗΠΑ η Βάση στην Αλεξανδρούπολη, από την οποία μπορούν να στηριχθούν οι όποιες επιχειρήσεις στη Ρουμανία και Βουλγαρία. Οι δύο αυτές χώρες θεωρούνται από τη Ρωσία ως εν δυνάμει απειλές. Και, ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι οι δυο αυτές χώρες τελούν υπό ρωσική απειλή. Η δε Τουρκία εκτιμά ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη μειώνει την εξάρτηση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ έναντι της ίδιας σε ό,τι αφορά τα στενά των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου.

Οι ταυτόχρονοι πόλεμοι

Στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, η Άγκυρα δείχνει να έχει έλεγχο της κατάστασης. Ποιο είναι το πρόβλημα για την Κύπρο και την Ελλάδα; Η Τουρκία μπορεί να διενεργεί πόλεμο και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, αλλά η Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολο να πράξει το ίδιο. Είναι θετική εξέλιξη για την άμυνα της Κύπρου, όχι μόνο η προμήθεια ενός από τις παραλλαγές του «Iron Dome», αλλά και η αγορά των Exocet με βεληνεκές 180 χιλιόμετρα. Όμως, οι κινήσεις αυτές δεν είναι αρκετές για να αποτραπεί η τουρκική απειλή, που εκδηλώνεται από τη Θράκη ώς την Κύπρο. Είναι, συνεπώς, επάναγκες να θωρακιστεί η «αχίλλειος πτέρνα» του Ελληνισμού, που σημαίνει τον συντονισμό Αθηνών – Λευκωσίας στην πρακτική εφαρμογή ενός διακρατικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με τη συμμετοχή και των στρατιωτικών για να μελετά τους στόχους, τις διπλωματικές δράσεις που είναι συνάρτηση των ισοζυγίων δυνάμεων, των συμμαχιών, καθώς και των πολιτικών μας έναντι των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και των άλλων μεγάλων δυνάμεων. Διότι η Τουρκία μάς απειλεί με εντάσεις και κρίσεις, επειδή έχει ακόμη το αίσθημα της υπεροχής. Και επειδή έμαθε να κερδίζει με απειλές και με τη σκιά της ισχύος της.

Κάλυψη στρατηγικού κενού

Για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να υπάρχει ασφάλεια θα πρέπει να καλυφθεί το αμυντικό κενό της Κύπρου. Και αυτό ακριβώς προϋποθέτει τον κοινό αμυντικό σχεδιασμό, που μπορεί να εμπλέκει την ΕΕ στη λογική και πρακτική εφαρμογή της Αμυντικής Πυξίδας και του ΝΑΤΟ. Επιβάλλεται, δε, μια βασική διπλωματική αποτρεπτική κίνηση, η οποία αποτυπώνεται στην άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών, που αναφέρεται στην έμπρακτη στήριξη και δη στη στρατιωτική από το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ προς τον εταίρο εκείνο που δέχεται επίθεση από τρίτο κράτος, όπως ενδέχεται να είναι η Τουρκία. Αυτή απειλεί.

Ο Ερντογάν και οι Κεμαλιστές…

Τα ανωτέρω είναι ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τις νέες Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας όπως θα προκύψουν από τις εκλογές. Διότι οι τουρκικές απειλές δεν οφείλονται μόνο στον προεκλογικό, αλλά κυρίως στην πάγια αναθεωρητική στρατηγική της Άγκυρας. Και αυτή η στρατηγική θα συνεχιστεί είτε κερδίσει είτε χάσει ο Ερντογάν. Οι Κεμαλιστές είναι εξίσου επιθετικοί, αν όχι περισσότερο από τους Ισλαμιστές. Άρα και η Τουρκία και οι απειλές της θα είναι εκεί. Το θέμα είναι οι ηγεσίες μας να μην είναι απούσες…

8.1.23 ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥ.jpg

Ο χάρτης δείχνει τη στρατηγική σημασία της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων από την Ελλάδα, όπως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας καθορίζει. Το Αιγαίο τίθεται σε ποσοστό της τάξης του 70% υπό ελληνική κυριαρχία. Το «τιρκουάζ» χρώμα αποτυπώνει την επέκταση των 6 ν.μ. και το πιο μπλε τα 12 ν.μ. Τα ελληνικά νησιά με μαύρο χρώμα είναι εκείνα τα οποία, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα (Σαμοθράκη, Λήμνος, Ικαρία, Σάμος, Κάρπαθος και Ρόδος). Η Ελλάδα ούτως ή άλλως ελέγχει τις πύλες εισόδου και εξόδου στο Αιγαίο όπως αυτές σχηματίζονται μεταξύ Κρήτης, Καρπάθου και μεταξύ Καρπάθου, Ρόδου. Πέραν αυτών υπάρχει και μια τρίτη στα Δαρδανέλλια, που ελέγχεται μέσω της Σαμοθράκης, της Λήμνου και της Λέσβου. Άλλες δυο πύλες εισόδου υπάρχουν στα βορειοδυτικά της Κρήτης προς την Πελοπόννησο. Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας θέλει να ανοίξουν οι πύλες στο Αιγαίο για τον τουρκικό στόλο και να μεταφερθεί με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών η πρώτη γραμμή αμύνης της Ελλάδας στον 25ο Μεσημβρινό, στην ουσία κοντά στην Εύβοια, λίγο έξω από την Αθήνα. Και με το Αιγαίο να είναι διχοτομημένο σε πρώτη φάση και τα νησιά όμηρο της Άγκυρας. Στην περιοχή της Κύπρου είναι σημαντικό το βεληνεκές των 180 χ.μ. των νέας γενιάς γαλλικών πυραύλων Exocet, που αναμένεται να παραληφθούν περί το τέλος του 2023, αρχές του 2024, αλλά όχι αρκετό για να θωρακιστεί η «αχίλλειος πτέρνα» του Ελληνισμού. Χρειάζεται ενιαίος στρατηγικός σχεδιασμός με την Ελλάδα…

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

Σημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Δένδιας: Όλοι οι στρατεύσιμοι θα εκπαιδεύονται σε χειρισμό drone – «Ατζέντα 2030» για σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις

Σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο κ. Δένδιας επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσου εκσυγχρονισμού, παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα υπήρξε «θεατής» στην παγκόσμια εξέλιξη των μη επανδρωμένων συστημάτων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «σε μεγάλη άσκηση στη Θράκη, διαπίστωσα έκπληκτος ότι υπήρχε μόλις ένα drone, και αυτό μόνο για αναγνώριση».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία προαναγγέλλει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος τονίζει ότι στο εξής όλοι οι στρατεύσιμοι θα αποκτούν βασικές γνώσεις χειρισμού drones και συστημάτων κατά drone, στο πλαίσιο του ευρύτερου μετασχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο κ. Δένδιας επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσου εκσυγχρονισμού, παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα υπήρξε «θεατής» στην παγκόσμια εξέλιξη των μη επανδρωμένων συστημάτων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «σε μεγάλη άσκηση στη Θράκη, διαπίστωσα έκπληκτος ότι υπήρχε μόλις ένα drone, και αυτό μόνο για αναγνώριση».

Ο Υπουργός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο η ελληνική συμμετοχή να φτάσει στο 25% της αλυσίδας αξίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως πελάτες του παγκόσμιου αμυντικού σούπερ μάρκετ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η θέση για το πρόγραμμα SAFE

Ο κ. Δένδιας δεν κρύβει την αντίθεσή του στη συμμετοχή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να συμμετέχουν «χωρίς φίλτρα» χώρες που είτε απειλούν κράτη-μέλη είτε δεν τα αναγνωρίζουν. «Δεν μπορούμε, στο όνομα οικονομικών συμφερόντων, να θυσιάζονται κράτη-μέλη στον βωμό της επίπλαστης συνεργασίας», αναφέρει και προειδοποιεί ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να καταλήξει εξαρτημένη στρατηγικά από τρίτες χώρες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν οι δηλώσεις του απομακρύνθηκαν από την κυβερνητική γραμμή, ο Υπουργός ξεκαθαρίζει: «Ουδεμία αποστασιοποίηση υπάρχει. Τα όσα είπα στον Μυστρά απευθύνονταν σαφώς σε εκείνους που προωθούν τεχνάσματα για παρακάμψουν την ομοφωνία της ΕΕ». Επικαλείται μάλιστα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών στις συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Ατζέντα 2030: Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Νίκος Δένδιας περιγράφει την «Ατζέντα 2030» ως μια θεσμικά θεμελιωμένη μεταρρύθμιση, που προϋποθέτει την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, τον επιχειρησιακό ανασχεδιασμό και τη διοικητική αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Δεν πρόκειται για απλή συρραφή εξοπλιστικών προμηθειών. Στόχος είναι η συγκρότηση των ισχυρότερων και πιο σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας», δηλώνει. Ανάμεσα στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται η ενίσχυση της κυβερνοάμυνας, η πλήρης αξιοποίηση των φρεγατών FDI και των μαχητικών F-35, καθώς και η ανάπτυξη της «Ασπίδας του Αχιλλέα» – ενός ολοκληρωμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση απειλών από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Η «Ατζέντα 2030», όπως σημειώνει, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Readiness 2030, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στον σχεδιασμό της νέας ευρωπαϊκής αμυντικής αρχιτεκτονικής.

Προτεραιότητα η τεχνολογική αυτάρκεια στα UAV

Ο Υπουργός παραδέχεται πως η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην ανάπτυξη UAVs, όμως τονίζει ότι πλέον έχει τεθεί σε εφαρμογή μια σοβαρή στρατηγική για να καλυφθεί αυτό το κενό. Μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), τέσσερα από τα δέκα πρώτα προγράμματα εστιάζουν αποκλειστικά στα μη επανδρωμένα συστήματα.

Ταυτόχρονα, Έλληνες αξιωματικοί εκπαιδεύονται ήδη στο Fort Sill στις ΗΠΑ, με σκοπό τη δημιουργία αντίστοιχου εκπαιδευτικού κέντρου στην Ελλάδα. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όλοι οι στρατεύσιμοι της νέας γενιάς θα έχουν επαφή με τεχνολογίες drone», αναφέρει.

Η αμυντική βιομηχανία ως μοχλός ανάπτυξης

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι η στροφή προς την εγχώρια παραγωγή δεν είναι απλώς αμυντική επιλογή, αλλά και οικονομική. «Η Ελλάδα επενδύει άνω του 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, αλλά μέχρι πρόσφατα λιγότερο από το 1% αυτών των πόρων αφορούσε εγχώριες προμήθειες. Αυτό αλλάζει με την “Ατζέντα 2030”».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα «Σύγχρονος Μαχητής» – αξίας 300 εκατ. ευρώ – που αναμένεται να υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου εντός Ελλάδας, με συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην παραγωγή από στολές και κράνη μέχρι συστήματα επικοινωνίας.

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά

Κλείνοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ιεράς Μονής Σινά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διατήρηση του ιστορικού καθεστώτος και πως η σχέση με την Αίγυπτο έχει στρατηγική σημασία. Ανέφερε ότι δεν διαθέτει επί του παρόντος ειδική ενημέρωση για το ζήτημα λόγω της υπουργικής του ιδιότητας, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητη η φιλία Ελλάδας–Αιγύπτου και το καθεστώς προστασίας της Μονής, «ένα σύμβολο του Οικουμενικού Ελληνισμού».

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Στην εξωτερική πολιτική… παίζουμε άμυνα με το σκορ ήδη γραμμένο

Η εξωτερική πολιτική της χώρας στην παρούσα συγκυρία δέχεται γκολ, απανωτά. Από την τοποθέτηση στο Ουκρανικό, την Σύρια και την Παλαιστίνη, από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ρωσία, μέχρι την Μονή Σινά και την μεταστροφή του Χαφτάρ που τείνει να ρίξει ολοκληρωτικά την Λιβύη στην αγκαλιά της Τουρκίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παραφράζοντας την ιστορική ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα μπορούσαμε να πούμε ότι έξω δεν πάμε καλά.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας στην παρούσα συγκυρία δέχεται γκολ, απανωτά. Από την τοποθέτηση στο Ουκρανικό, την Σύρια και την Παλαιστίνη, από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ρωσία, μέχρι την Μονή Σινά και την μεταστροφή του Χαφτάρ που τείνει να ρίξει ολοκληρωτικά την Λιβύη στην αγκαλιά της Τουρκίας.

Η Αθήνα έχει πετύχει να διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ρωσία λόγω της ταύτισης με τον Ζελένσκι και να έχει κακές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ. Παράλληλα οι βασικές ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν να σέβονται τις ελληνικές ευαισθησίες, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ισοζύγιο με την Τουρκία.

Εάν η Τουρκία είναι η ιστορική και υπαρξιακή απειλή για την χώρα, η ένταξή της στο πρόγραμμα SAFE που αποτελεί τον πυρήνα της αμυντικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης αποτελεί ήττα της ελληνικής διπλωματίας. Η φράση του Έλληνα υπουργού Αμύνης ότι «το SAFE αποτελεί την κερκόπορτα για την είσοδο της Τουρκίας», στέρησε το πολιτικό κέντρο του Μαξίμου από τους συνήθεις εξωραϊσμούς για εσωτερική κατανάλωση. Η συμμετοχή της Τουρκίας στην άμυνα της Ευρώπης αναιρεί έναν από τους βασικούς λόγους της ένταξης της χώρας στην ΕΕ που ήταν η διασφάλιση των συνόρων μας. Ελλάδα και Τουρκία θα αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις ως δύο κράτη της κοινής άμυνας, όπως και στο ΝΑΤΟ.

Στην Σύρια με την πτώση του Άσαντ, η Τουρκία που την προκάλεσε ενίσχυσε την θέση της. Η Ελλάδα περιορίστηκε να χαιρετίσει την πτώση του δικτάτορα εκφράζοντας την ευχή ότι η άνοδος στην εξουσία των Ισλαμιστών που ελέγχονται από την Άγκυρα, θα χαρακτηριστεί από «συμπεριληπτικότητα» στις σχέσεις με τις μειονότητες.

Στα πιο πρόσφατα δεν πρόλαβε να περάσει μήνας από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Αιγύπτου και την επίσκεψη του Αλ Σίσι στην Αθήνα και οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου εξέδωσαν την απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά. Η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη μετά την αποτυχημένη αποστολή, δείχνει την αμηχανία της Αθήνας που δεν πέτυχε να προστατεύσει τα ιστορικά και πνευματικά της ερείσματα στην Ανατολή, που αποτελούν μέρος του άυλου εθνικού κεφαλαίου. Αφήνει δε ερωτηματικά για το πόσο σεβαστή είναι η χώρα μας στις διεθνείς της συμμαχίες.

Αρνητική εξέλιξη συνιστά και η μεταστροφή του στρατάρχη Χαφτάρ στην Λιβύη υπέρ της Τουρκίας με την μεσολάβηση της Μόσχας που την έχουμε αναγορεύσει σε εχθρό. Η κυβέρνηση της Βεγγάζης θα αναγνωρίσει και αυτή το τουρκολυβικό μνημόνιο. Θα έπρεπε να το είχε δει η Αθήνα από την επίσκεψη του Χαφτάρ στην Άγκυρα τον περασμένο Απρίλιο. Έτσι ακόμη και αν αλλάξει η κατάσταση στην Λιβύη, η Τουρκία θα είναι κερδισμένη.

Ένα ακόμη κεφάλαιο είναι οι προμήθειες εξοπλισμών από την Γαλλία. Παρότι η χώρα προμηθεύεται και τέταρτη φρεγάτα οι γαλλικές διαβεβαιώσεις περί «αποκλειστικής χρήσης» των Meteor από τα ελληνικά Rafale, αποδεικνύονται στην πράξη κενές περιεχομένου. Η καθυστέρηση στην παράδοση των πυραύλων Meteor για τα ελληνικά Rafale και η πρόθεση της Γαλλίας να προμηθεύσει τους ίδιους πυραύλους στην Τουρκία, αλλοιώνει το στρατηγικό ισοζύγιο καθώς θα υπονομευθεί το θεωρούμενο έως πρότινος αεροπορικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αλλαγή υποδείγματος της ηγεσίας Τραμπ σηματοδοτεί την μετάβαση από τον μονοπολικό κόσμο της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και του δικαιωματισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην ρεαλιστική πολιτική. Η ισχύς και η ισορροπία ισχύος μεταξύ των κρατών επανέρχεται ως πυρήνας της ρεαλιστικής πολιτικής παράλληλα με την διαμόρφωση του πολυπολικού κόσμου.

Η νέα κατάσταση επιτείνει την ρευστότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία ήδη τοποθετείται επιδιώκοντας να γίνει ισότιμος συνομιλητής όλων των μεγάλων παικτών, από τις ΗΠΑ και την Ρωσία, μέχρι το Ισραήλ και το Ιράν και φυσικά την ΕΕ. Απόδειξη της διπλωματικής της αναβάθμισης ήταν οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι συσχετισμοί που τείνουν να διαμορφωθούν δεν είναι οπωσδήποτε υπέρ της Άγκυρας, ενώ η υπερεπέκταση που επιχειρεί σε πολλά, διαφορετικά και ενίοτε αντιφατικά πεδία από τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αργά η γρήγορα θα γίνει μπούμερανγκ. Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας και δημιουργεί προβλήματα. Ωστόσο επί του παρόντος η Ελλάδα συνάπτει σύμφωνα φιλίας μαζί της – προσφέροντας άλλοθι στην Άγκυρα – και παρακολουθεί αμήχανη την διπλωματική της αναβάθμιση.

Η Ελλάδα μένει στάσιμη σε ένα περιβάλλον διαρκούς ρευστότητας και μετασχηματισμού. Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης σε όλες αυτές τις εξελίξεις παραμένει σταθερή: Η Ελλάδα που σέβεται το διεθνές δίκαιο, αποτελεί αξιόπιστο εταίρο, παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Θυμίζει τους οπαδούς που όταν χάνει με μεγάλη διαφορά η ομάδα τους λένε: γκολ εσείς σέντρα εμείς.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Επί ποδός τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές Αρχές! Συνεχίστηκαν οι συλλήψεις Τούρκων – Φορτίο με βαρύ οπλισμό από Τουρκία σε… ψάρια εντοπίστηκε στον Έβρο

Οι συνοριοφύλακες της γειτονικής χώρας σταμάτησαν στο τελωνείο Κήπων όχημα ψυγείο, το οποίο μετέφερε ψάρια. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο βρέθηκε βαρύς οπλισμός και συγκεκριμένα 30 όπλα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Επί ποδός τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές Αρχές και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Βαρύς οπλισμός εντοπίστηκε την Παρασκευή σε φορτηγό με προορισμό την Ελλάδα, στα σύνορα της Τουρκίας στον Έβρο.

Οι συνοριοφύλακες της γειτονικής χώρας σταμάτησαν στο τελωνείο Κήπων όχημα ψυγείο, το οποίο μετέφερε ψάρια. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο βρέθηκε βαρύς οπλισμός και συγκεκριμένα 30 όπλα.

Αυτό που είναι γνωστό προς ώρας είναι πως το φορτηγό οδηγούσε Τούρκος και οι ελληνικές Αρχές αναμένουν ενημέρωση από τις τουρκικές για περισσότερες πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, συνελήφθη δυνάμει εντάλματος που είχε εκδοθεί σε βάρος του Τούρκος που εμπλέκεται στην διπλή δολοφονία ομοεθνών του στην Γλυφάδα πριν από 1 περίπου χρόνο.

Ο εν λόγω είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο και στην κατοχή του είχε βρεθεί μικροποσότητα ναρκωτικών. Είχε τεθεί υπό κράτηση για διοικητική απέλαση, καθώς δεν είχε έγγραφα.

Κατά την πορεία των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ διαπιστώθηκε ότι το όχημα που οδηγούσε είχε εμπλοκή στο μακελειό της Γλυφάδας.

Ο συλληφθείς φέρεται να μετέφερε τους δράστες.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή16 λεπτά πριν

Αιματηρή επίθεση κατά του Ουρίμπε στη Μπογκοτά: Ανήλικος ο δράστης, κατακραυγή από την κυβέρνηση

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο Μιγκέλ Ουρίμπε, γερουσιαστής και πιθανός διεκδικητής της προεδρίας της Κολομβίας , έπειτα από επίθεση που...

Γενικά θέματα45 λεπτά πριν

Έντονη κριτική κατά της Κομισιόν από την Eurometaux για την αδυναμία στήριξης της ευρωπαϊκής βαριάς βιομηχανίας

Σε νέα επιστολή της, η Eurometaux, η ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυχία ως...

Διεθνή1 ώρα πριν

Νέες αποκαλύψεις για τον καβγά Μασκ–Μπέσεντ στον Λευκό Οίκο: «Τον έσπρωξε σαν παίκτης του NFL»

Νέες λεπτομέρειες για την έντονη σύγκρουση μεταξύ του Έλον Μασκ και του τότε υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ, Σκοτ Μπέσεντ,...

Οικονομία2 ώρες πριν

Πληθωρισμός σε ύφεση: Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του ευρώ

Παρά τις έντονες ανησυχίες πριν από λίγες εβδομάδες όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο κατά της ΕΕ, αυξάνοντας...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ζημιές στο 10% των στρατηγικών βομβαρδiστικών της Ρωσίας πρoκάλεσε η ουκρανική επίθεση εκτιμά το Βερολίνο

«Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, περισσότερα από δώδεκα αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές, στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-95 και TU-22, καθώς και αεροσκάφη επιτήρησης...

Δημοφιλή