Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Οι μεγάλες προκλήσεις του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που η Τουρκική επιθετικότητα κορυφώνεται – Οι προτεραιότητες στα εξοπλιστικά προγράμματα

Δημοσιεύτηκε στις

Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και μάλιστα τόσο σε επίπεδο Αρχηγού ΓΕΝ όσο και σε επίπεδο Αρχηγού Στόλου έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία για το μέλλον του την ώρα που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει εάν και πότε η Τουρκία αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα επί του πεδίου. Και ενώ παραμένουν νωπές οι μνήμες από το καλοκαίρι του 2020 όταν ο Στόλος δοκιμάστηκε και παρά την παλαιότητα των κύριων Μονάδων Επιφανείας κατέδειξε ότι σε ενδεχόμενη κρίση με τη γείτονα θα κληθεί να σηκώσει ίσως το μεγαλύτερο βάρος της αποτροπής. Με δεδομένο ότι οι διεκδικήσεις της Άγκυρας είτε αφορούν άμεσα θαλάσσιες ζώνες οι οποίες δεν της ανήκουν είτε στρέφονται έναντι των Ελληνικών ακριτικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Εκεί όπου το Πολεμικό Ναυτικό θα αποτελέσει την από θαλάσσης ‘’ασπίδα’’ για την εδαφική Κυριαρχία της χώρας.

Η ανάπτυξη του Ελληνικού Στόλου τους μήνες της κρίσης όταν η Τουρκία έβγαλε το ερευνητικό Oruc Reis και πίσω του το σύνολο των Μονάδων του σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ήδη αποτελεί παράδειγμα άριστης τακτικής εκτίμησης και ενεργειών επί του πεδίου. Που έδωσε στο Πολεμικό μας Ναυτικό τακτικό πλεονέκτημα από την πρώτη έως και την τελευταία ημέρα της κρίσης όταν ο Τουρκικός στόλος επέστρεψε στους ναυστάθμους. Και μόνο η εικόνα από τις θέσεις πλοίων και υποβρυχίων πάνω στο χάρτη αρκούσε για να καταλάβει κάποιος ποιος ήταν ο «κυνηγός» και ποιος το «θήραμα». Ανάπτυξη και διαχείριση που πιστώνεται στους απερχόμενους Αρχηγούς ΓΕΝ και Στόλου Αντιναυάρχους Στυλιανό Πετράκη και Παναγιώτη Λυμπέρη. Και υλοποιήθηκε χάρη στη ναυτοσύνη, στην εκπαιδευτική αρτιότητα και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των μάχιμων Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.

Από τότε το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε δύο ακόμη Μονάδες Επιφανείας με μεγάλη ισχύ πυρός, τις πυραυλακάτους «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» και «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», δύο σκάφη υποστήριξης, τέσσερα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V και περιμένει το επόμενο διάστημα τα Αμερικανικά σκάφη επιτήρησης Island αλλά και τα μεταχειρισμένα Ολλανδικά ναρκοθηρευτικά Alkmaar.

Χωρίς αμφιβολία όμως το μεγάλο εξοπλιστικό άλμα ήταν η συμφωνία για την απόκτηση των τριών υπερσύγχρονων Γαλλικών φρεγατών FDI κλάσης «ΚΙΜΩΝ» η πρώτη από τις οποίες αναμένεται στις αρχές του 2025. Αν και η ηγεσία δεν έκρυψε την επιθυμία της για ενεργοποίηση της option απόκτησης και τέταρτης φρεγάτας FDI αυτό δείχνει πλέον να συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες.

Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το πρόγραμμα των κορβετών με την απερχόμενη ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προτάσεων με επικρατέστερες αυτές των Ιταλών για τις DOHA και των Γάλλων για τις GOWIND. Ενώ οι εξελίξεις και στα Ελληνικά ναυπηγεία τόσο του Σκαραμαγκά όσο και της Ελευσίνας προκαλούν αισιοδοξία. Οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και η επερχόμενες εκλογές με την κυβέρνηση να στρέφει εκεί το ενδιαφέρον της «πάγωσαν» κάθε εξέλιξη και πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα προχωρήσει σε κίνηση επιλογής πλοίου πριν στηθούν οι κάλπες.

Ανοιχτό παραμένει και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ». Με την απερχόμενη ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να έχει καταλήξει στην επιλογή της Γερμανικής κοινοπραξίας TKMS–ThalesNetherlands. Mε το ναυτικό Επιτελείο πάντως να τονίζει ότι πρόκειται για πρόγραμμα αυξημένου ρίσκου λόγω της παλαιότητας των πλοίων τα οποία πλησιάζουν τα τριάντα χρόνια υπηρεσίας. Επιπλέον δύο ακόμη καίρια προγράμματα αφορούν τον εκσυγχρονισμό των Ταχέων Σκαφών αλλά και των υποβρυχίων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».
«Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι, ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, είχα το προνόμιο να είμαι παρών σε μία σειρά απολύτως αναγκαίων και επί μακρόν προσδοκώμενων εξοπλιστικών αποφάσεων, που η ελληνική Πολιτεία έλαβε αφουγκραζόμενη την αγωνία της ναυτικής μας οικογένειας, προκειμένου να μας εφοδιάσει με τα αναγκαία μέσα για την εκτέλεση της αποστολής μας», τόνισε χαρακτηριστικά το πρωί στην τελετή παράδοσης πραλαβής ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν η αλλαγή στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού θα σημάνει και στροφή πλεύσης. Τόσο ο νέος Αρχηγός Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης όσο και ο παραλαμβάνων Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτρης Κατάρας έχοντας θητεία σε καίριες και μάχιμες θέσεις στην ιεραρχία του Πολεμικού Ναυτικού διαθέτουν άριστη γνώση των αναγκών και πολύτιμη εμπειρία. Το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν δείχνει μεγάλο με πρώτο στοίχημα την απόκτηση καινούργιων Μονάδων και τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων πλοίων και υποβρυχίων. Ενώ αναμένεται και η παραλαβή των πρώτων υπερσύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R.

“Στόχοι μου είναι:

– Η επαύξηση της διαθεσιμότητας, της ετοιμότητας και της Μαχητικής Ικανότητας.

– H προετοιμασία του Πολεμικού Ναυτικού ώστε να καταστεί ικανό να εκπληρώσει επιτυχώς όλες τις αποστολές που θα ανατεθούν.
– Η αναθεώρηση της επιχειρησιακής σχεδίασης, δογμάτων και τακτικών προσαρμοσμένων στα νέα μέσα, όπλα και τακτικές.
– Η προετοιμασία Υποδοχής των νέων μονάδων που αναμένεται να παραληφθούν τα επόμενα χρόνια, Φρεγάτες, Ελικόπτερα, Εκσυγχρονισμένα Αεροσκάφη Ναυτικής Επιτήρησης και υπόλοιπες μονάδες επιφανείας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος ΑΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης δίνοντας το πρώτο στίγμα των προθέσεων του για την επόμενη μέρα του Πολεμικού Ναυτικού.

 

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τοποθέτησαν δύο γέφυρες στην Αρμενία

Tοποθετήθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας LORI της βόρειας Αρμενίας, οι οποίες είχαν πληγεί από πρωτοφανείς πλημμύρες τον Μάιο του 2024.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η εγκατάσταση των γεφυρών τύπου ΜΠΕΛΕΫ έγινε κατόπιν αιτήματος της Αρμενίας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά από συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, και του ομόλογού του στην Αρμενία, Suren Papikyan στην Ουάσιγκτον (4/12/2024).

Οι γέφυρες ΜΠΕΛΕΫ τοποθετήθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας LORI της βόρειας Αρμενίας, οι οποίες είχαν πληγεί από πρωτοφανείς πλημμύρες τον Μάιο του 2024. Συγκεκριμένα, η πρώτη γέφυρα τοποθετήθηκε στο χωριό KARKOP (επί του ποταμού DEBED) και η δεύτερη τοποθετήθηκε στο χωριό HOBARDZI (επί του μικρότερου ποταμού GARGAR). Απομένει η τοποθέτηση τρίτης γέφυρας στο χωριό AYRUM, επίσης επί του ποταμού DEBED και σε μικρή απόσταση από το KARKOP.

Σημειώνεται πως στην πληγείσα περιοχή υπάρχει ελληνική παρουσία από τον 19ο αιώνα, ιδίως στην κωμόπολη ALAVERDI, η οποία είναι και η έδρα της ελληνικής κοινότητας.

Γέφυρες ΜΠΕΛΕΫ εγκατέστησε στα χωριά AYRUM, KARKOP και HOBARDZI στην Αρμενία, η ΔΙΚΑΦΚΑ/ΓΕΕΘΑ.
Γέφυρες ΜΠΕΛΕΫ εγκατέστησε στα χωριά AYRUM, KARKOP και HOBARDZI στην Αρμενία, η ΔΙΚΑΦΚΑ/ΓΕΕΘΑ. Εικόνα (επεξεργασμένη): Google Earth

Στην επιχείρηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, συμμετείχε οκταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ, με επικεφαλής τον Διοικητή της Αντιστράτηγο Μιχαήλ Κλούβα.

Ο Διοικητής ΔΙΚΑΦΚΑ, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, Αξιωματικοί και αξιωματούχοι
Ο Διοικητής ΔΙΚΑΦΚΑ, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, Αξιωματικοί και αξιωματούχοι

Η γέφυρα μήκους 200 μέτρων ήταν τοποθετημένη στην περιοχή της Σίνδου (Θεσσαλονίκη) και οποία αποτελούσε τμήμα του οδικού δικτύου του Νομού Θεσσαλονίκης έως το 1990, όταν και αντικαταστάθηκε από νέα γέφυρα, κατασκευασμένη από σκυρόδεμα.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) αναφέρει ότι “η αποστολή, πέραν της ανθρωπιστικής της πτυχής και της βοήθειας στον φίλο λαό της Αρμενίας, συνιστά επίσης συνεργασία στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η κλιματική κρίση γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανής.”

ΠΗΓΗ: amyna.news

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Οι οχιές έγιναν 30! Έφτασε το τελευταίο αναβαθμισμένο F-16 Viper

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη ένα εκσυγχρονισμένο F-16 Viper παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία ανεβάζοντας σε 30 τον αριθμό των «οχιών του Αιγαίου». Ο εκσυγχρονισμός των συνολικά 82 μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (σ.σ. 84 έγραφε το συμβόλαιο αλλά έχουν χαθεί 2) πραγματοποιείται στην ΕΑΒ από ελληνικά χέρια σε συνεργασία με την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Το πρόγραμμα με τις «οχιές του Αιγαίου» έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις επιχειρησιακές ικανότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και να βελτιώσει τη μαχητική της ικανότητα και τη διαλειτουργικότητά της με τις συμμαχικές δυνάμεις.

Οι αναβαθμίσεις της διαμόρφωσης F-16 Viper περιλαμβάνουν το ραντάρ APG-83 Active Electronically Scanned Array, έναν εξελιγμένο Ψηφιακό Υπολογιστή Ελέγχου Πτήσης, με δυνατότητες όπως το Αυτόματο Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης με το Έδαφος και το Σύστημα Ανάκτησης ενεργοποιούμενο από τον πιλότο, καθώς και άλλες σημαντικές αναβαθμίσεις στα συστήματα πτήσης.

Το πρώτο μεγάλο τεστ των νέων εκσυγχρονισμένων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας έγινε κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ Ramstein Flag 24 , που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εκτός Γερμανίας με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που την φιλοξένησε. Αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητα αυτών των αναβαθμίσεων, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με τις συμμαχικές δυνάμεις σε απαιτητικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα, προωθώντας έτσι τους στόχους ασφάλειας της Ελλάδας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

«Το πρόγραμμα F-16V ενισχύει καθοριστικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να προασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει δυναμικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο Mike Shoemaker, αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Integrated Fighter Group. «Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αδιάκοπης δέσμευσης της Lockheed Martin να προσφέρει κορυφαίες λύσεις αεροπορικής υπεροχής».

Μέσα από συνεργασίες στον βιομηχανικό κλάδο που ξεπερνούν χρονικά τις δυο δεκαετίες, η Lockheed Martin παρείχε οικονομικά οφέλη στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και την Πολεμική Αεροπορία, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων έως και την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 Viper.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η αμερικανική Lockheed Martin «δεσμεύεται να στηρίζει την Ελλάδα μέσω στρατηγικών συνεργασιών, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας με υψηλή εξειδίκευση, ενισχύουν την έρευνα και την καινοτομία, και προάγουν την τεχνολογική πρόοδο».

Ήδη, η Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ νέα προσφορά για την αναβάθμιση επιπλέον 38 μαχητικών F-16 block 50 σε Viper. Στόχος είναι έως το 2030 η Ελλάδα να διαθέτει έναν συμπαγή στόλο από 120 μαχητικά 4,5 γενιάς, που σε συνδυασμό με τα Rafale και τα F-35 θα απαρτίζουν τον ισχυρότερο αεροπορικό στόλο της Μεσογείου.

Πηγή: Enikos.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Συμφωνία ιστορικής σημασίας! Ένταξη της Κύπρου σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, αποτελεί μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, καθώς καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία επιλέξιμη να λαμβάνει αμυντικό εξοπλισμό, προμήθειες και υπηρεσίες μέσω στρατηγικών προγραμμάτων όπως το Foreign Military Sales, το Excess Defense Articles divestment program και άλλα προγράμματα στρατιωτικής βοήθειας. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της σαφούς πολιτικής και προσανατολισμού της Κυβέρνησής μας, η οποία αποφέρει ουσιαστικά και απτά οφέλη σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.

Νίκος Χριστοδουλίδης 16/1/2025

Συμφωνία ιστορικής σημασίας για την ένταξη της Κύπρου σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ υπέγραψε  ο Τζο Μπάιντεν. Οι Προεδρικές Αποφάσεις που υπογράφονται από τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου έχουν ισχύ νόμου των ΗΠΑ.

Η συμμετοχή της Κύπρου στα συγκεκριμένα προγράμματα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των κυπριακών Ένοπλων Δυνάμεων, στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας τους με το ΝΑΤΟ, καθώς και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων ασφαλείας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας.
Ειδικότερα, πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση του Λευκού Οίκου που θα επιτρέψει για πρώτη φορά την ένταξη της Κύπρου στα εξής προγράμματα:

Πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS)

Πρόγραμμα παροχής Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA)

Προγράμματα που προσφέρουν εκπαίδευση και εξοπλισμό στις δυνάμεις ασφαλείας ξένων χωρών (Title 10 Security Assistance Programs)

Πηγές στην Ουάσιγκτον υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη Προεδρική Απόφαση συνιστά μια έμπρακτη αναγνώριση του κρίσιμου περιφερειακού ρόλου που επιτελεί η Κύπρος στον τομέα της ασφάλειας. Όπως υπογραμμίζουν, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα ιστορικό βήμα στην αναβάθμιση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας.

Τυπικά η Κύπρος δεν θα μπορούσε να συμμετέχει στα συγκεκριμένα πρόγραμμα λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η μόνιμή άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων (περιορισμοί ITAR), κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει μέσω ψηφοφορίας στο Κογκρέσο. Ωστόσο, οι δικηγόροι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν εκτιμήσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να εντάξει την Κύπρο σε αυτά τα προγράμματα μέσω Προεδρικής Απόφασης (presidential determination) παρά το γεγονός ότι η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται τους περιορισμούς ITAR.

Πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS)

Το πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS) είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται σε διακυβερνητικό επίπεδο (government-to-government) και στην ουσία επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να εγκρίνει τη μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού, υπηρεσιών και εκπαιδεύσεων σε ξένες χώρες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει και εγκρίνει τις εκάστοτε περιπτώσεις διεθνών πωλήσεων στρατιωτικού υλικού και στη συνέχεια η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Ασφάλεια στην Άμυνα, η οποία υπάγεται στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, προχωρεί στην υλοποίηση τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καθορίζει εάν μια χώρα είναι επιλέξιμη για συμμετοχή στο πρόγραμμα FMS.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποφασίζει αν θα στηρίξει μια πώληση και σε ποιο βαθμό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το σύστημα εξαγορών του Υπουργείου Άμυνας για να αγοράσει τον εξοπλισμό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ξένη κυβέρνηση υπογράφουν Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA).

Πρόγραμμα Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA)

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα σε ξένες χώρες να λαμβάνουν αμυντικό υλικό των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων το οποίο έχει κριθεί πλεονάζον από το Υπουργείο Άμυνας. Αυτός ο πλεονάζον εξοπλισμός μπορεί να δοθεί με μειωμένο ή μηδενικό κόστος σε επιλέξιμες ξένες χώρες εάν κριθεί ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τους στόχους εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι οι ΗΠΑ να βοηθήσουν κρίσιμους εταίρους να εκσυγχρονίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους, ενισχύοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα τους.

Προγράμματα Βοήθειας Ασφαλείας του Τίτλου 10

Πρόκειται για προγράμματα που παρέχουν εκπαίδευση και εξοπλισμό σε ξένες χώρες για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων και ικανοτήτων από τις δυνάμεις ασφαλείας τους. Η ευθύνη της διαχείρισης των συγκεκριμένων προγραμμάτων βρίσκεται στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και στόχος είναι η προώθηση των συμφερόντων ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο:

Την παροχή βοήθειας σε ξένες χώρες ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απειλές και να συμμετέχουν σε κοινές αποστολές και προσπάθειες.

Τη δημιουργία σχέσεων που προωθούν τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Τη παροχή πρόσβασης σε ξένες Ένοπλες Δυνάμεις σε καιρό ειρήνης και τη δυνατότητα επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης.

Χριστοδουλίδης: Οφέλη σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο

Τη συμφωνία χαιρέτησε σε ανάρτησή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης. “Η Απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, αποτελεί μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, καθώς καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία επιλέξιμη να λαμβάνει αμυντικό εξοπλισμό, προμήθειες και υπηρεσίες μέσω στρατηγικών προγραμμάτων όπως το Foreign Military Sales, το Excess Defense Articles divestment program και άλλα προγράμματα στρατιωτικής βοήθειας. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της σαφούς πολιτικής και προσανατολισμού της Κυβέρνησής μας, η οποία αποφέρει ουσιαστικά και απτά οφέλη σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο”, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόψεις2 ώρες πριν

Η απόλυτη παρακμή της Ευρώπης

Τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω. Συμβαίνει τώρα, και δεν φταίει ο Μασκ.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Κρατηθείτε και αμυνθείτε! Ως πότε θα ανέχονται τους Τούρκους;

Ηχηρή προτροπή προς την Ελληνική, αλλά και Κυπριακή κυβέρνηση να σταθούν μαζί και συντονισμένα απέναντι στις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας

Άμυνα3 ώρες πριν

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τοποθέτησαν δύο γέφυρες στην Αρμενία

Tοποθετήθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας LORI της βόρειας Αρμενίας, οι οποίες είχαν πληγεί από πρωτοφανείς πλημμύρες τον Μάιο του 2024.

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Εξαιρετικά δύσκολο μείγμα που θα οδηγήσει σε έκρηξη

Κατάσταση που θα τη δούμε να εξελίσσεται το επόμενο διάστημα.

Ενδιαφέροντα4 ώρες πριν

Climate Fires and Anger as Fierce as the Santa Anna Winds

Berkeley Earth, a non-profit climate change organization, concluded that climate chaos was at its worst in the last decade. Its Global...

Δημοφιλή