Ενεργειακά
Οι οκτώ «χρησμοί» για την ενέργεια το 2023
Ιδού, λοιπόν, οι οκτώ προβλέψεις
Του David Blackmon
Γιατί οκτώ προβλέψεις, θα ρωτήσετε. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος – είναι απλώς ο αριθμός των προβλέψεων που θεωρώ ότι συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες πιθανότητες για να συμπεριληφθούν σε αυτό το άρθρο. Είναι τυχαίο που δεν κατέληξα σε 5 ή 23 “χρησμούς”, αν και οι 23… θα κούραζαν τον αναγνώστη.
Ιδού, λοιπόν, οι οκτώ προβλέψεις χωρίς να σημαίνει κάτι η σειρά που παρατίθενται.
Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα γνωρίσει θεαματική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες μες στο 2023. Αυτή είναι ίσως η πιο εύκολη πρόβλεψη. Τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες χρηματοδοτήσεις και κίνητρα που περιλαμβάνονται σε δύο ομοσπονδιακά νομοσχέδια –τη δικομματική συμφωνία για τις υποδομές (BIL) και τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) προκαλούν φρενίτιδα σε start-up και καθιερωμένες εταιρείες που κάνουν ουρά για να καταθέσουν προς έγκριση τα project και τις καινοτομίες τους και να πάρουν μερίδιο από την τεράστια πίτα.
Ο οικονομικός αντίκτυπος των επιδοτήσεων θα είναι πολλαπλάσιος, με τον ιδιωτικό τομέα να θέλει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση των έργων που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άλλωστε, γι’ αυτό φτιάχτηκαν οι εν λόγω νόμοι. Τα ΜΜΕ που καλύπτουν την ειδησεογραφία του κλάδου θα έχουν να ασχολούνται με αυτό το θέμα τα επόμενα χρόνια. Προσωπικά, έχω δημοσιεύσει ήδη μισή ντουζίνα άρθρα. Καλώς ή κακώς, αυτός θα είναι ο σημαντικότερος ενεργειακός τομέας ανάπτυξης στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.
Τα αμερικανικά δίκτυα ηλεκτροδότησης θα γίνονται όλο και πιο ασταθή. Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι αξιόπιστοι παράγοντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η συσσώρευση μεγάλης παραγωγικής ικανότητας –αιολική και ηλιακή– σε ολοκληρωμένα δίκτυα χωρίς επαρκείς επενδύσεις για παραγωγή αντίστοιχης θερμικής αυξάνει την αστάθεια του αμερικανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ραγδαία επέκταση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας χωρίς να υπάρχουν επαρκείς εφεδρικές ποσότητες σε μπαταρίες και η διαρκής υποεπένδυση στη θερμική ενέργεια θα δυσκολέψει το έργο των διαχειριστών της ηλεκτροδότησης μες στο 2023.
Η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπής Ενέργειας (FERC) θα συνεχίσει να βάζει προσκόμματα στον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσπαθεί να εμποδίσει την αδειοδότηση σημαντικών νέων διακρατικών αγωγών που είναι απαραίτητοι για να αυξηθεί η παραγωγή φυσικού αερίου σε μεγάλες λεκάνες σχιστόλιθου, όπως οι περιοχές Marcellus και Haynesville. Οι προσπάθειες αυτές αποτελούν, άλλωστε, αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου ενεργειακού σχεδιασμού του Αμερικανού προέδρου.
Κατά συνέπεια, θα παρεμποδιστεί η ανάπτυξη της αμερικανικής βιομηχανίας εξαγωγών LNG σε μια περίοδο που η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Το εγχείρημα της FERC να “μπλοκάρει” νέες διακρατικές υποδομές αγωγών θα αποτελέσει την πιο καταστροφική και επιζήμια πτυχή της ενεργειακής πολιτικής του Μπάιντεν.
Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα εξελιχθεί σε ενεργειακή καταστροφή το 2023. Δυστυχώς, το σενάριο αυτό μοιάζει αναπόφευκτο, εκτός και αν τερματιστεί ξαφνικά –και σύντομα– ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη θα επέστρεφε στην εξάρτησή της από τη Ρωσία όσον αφορά τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αν και πρόκειται για μια ανόητη εξάρτηση, ίσως φαινόταν πιο ελκυστική στους Ευρωπαίους ηγέτες από την τρέχουσα κατάσταση, που έχει ως αποτέλεσμα η Γηραιά Ήπειρος να καίει ποσότητες-ρεκόρ άνθρακα ή και ξύλου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και να πληρώνει εξαιρετικά υψηλό αντίτιμο για τα φορτία LNG που εξασφαλίζει από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη.
Δυστυχώς, δεν φαίνεται πολύ πιθανό να υποχωρήσει ξαφνικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις του από την Ουκρανία, που ουσιαστικά είναι και ο μόνος τρόπος για να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος. Έτσι, η ενεργειακή κρίση του 2022 μοιάζει καταδικασμένη να εξελιχθεί σε μια ολοκληρωτική ενεργειακή καταστροφή μες στο 2023.
Οι τιμές του πετρελαίου θα φθάσουν και πάλι τα 100 δολάρια το 2023. Αυτή ήταν η εκτίμηση του αντιπροέδρου της S&P Global, Dan Yergin, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο CNBC και δεν έχω λόγο να διαφωνήσω μαζί του. Ο Yergin αναφερόταν στο βασικό σενάριο για τις τιμές του αργού που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη μελέτη της S&P Global, και εν πολλοίς συνάδει με τις προβλέψεις και άλλων εταιρειών.
Όπως είπε ο Yergin, το βασικό σενάριο προβλέπει πως το Brent θα πιάσει ακόμα και τα 121 δολάρια το βαρέλι όταν η Κίνα άρει πλήρως τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της covid-19, ενώ η μέση τιμή σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί στα 90 δολάρια το βαρέλι. Φαίνεται μια λογική εκτίμηση λαμβάνοντας υπόψη όλους τους πιθανούς παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του “μαύρου χρυσού” και δείχνει πως αναμένεται έντονη μεταβλητότητα στην πετρελαϊκή αγορά φέτος, αφού ο Yergin επισήμανε πως δεν αποκλείεται να δούμε το Brent να κατρακυλά πρόσκαιρα έως και τα 70 δολάρια το βαρέλι.
Η μέση τιμή στις ΗΠΑ για ένα γαλόνι βενζίνης στην αντλία θα αγγίξει και πάλι τα 5 δολάρια. Εάν όντως το Brent σκαρφαλώσει στα 121 δολάρια, οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ στην αντλία θα αυξηθούν αντιστοίχως. Εάν η τιμή του αργού εκτοξευθεί στα τέλη της άνοιξης, όταν τα αμερικανικά διυλιστήρια θα πρέπει να κάνουν τη μετάβαση από τα φθηνότερα χειμερινά μείγματα στα ακριβότερα καλοκαιρινά, τότε οι οδηγοί ίσως περάσουν ακόμη ένα επώδυνο καλοκαίρι, όπως και το 2022.
Θα είναι διασκεδαστικό να δούμε πώς θα αντιδράσει ο Μπάιντεν σε μια τέτοια περίπτωση, δεδομένου ότι έχει βάλει ήδη χέρι –και βαθιά– στα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ των ΗΠΑ. Εντάξει, όχι ακριβώς “διασκεδαστικό”, αλλά θα έχει ενδιαφέρον.
Η αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου θα διατηρηθεί στα πρόσφατα καλά της επίπεδα. Μετά από μια δεκαετία που οι δαπάνες εξαρτιόνταν από το χρέος, καθώς είχαμε τη μεγαλύτερη έκρηξη γεωτρήσεων των τελευταίων 50 χρόνων, η αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου βρέθηκε σε ένα πολύ καλό σημείο το 2022. Παρά την αύξηση του κόστους, τις απαιτήσεις των επενδυτών για χαμηλότερους προϋπολογισμούς γεωτρήσεων και τις καθημερινές επιθέσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν, οι γεωτρήσεις σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου εκμεταλλεύτηκαν τις ισχυρές τιμές των εμπορευμάτων για να αυξήσουν τη συνολική εγχώρια παραγωγή αργού κατά 620.000 βαρέλια ημερησίως.
Η εύκολη πρόβλεψη εδώ είναι ότι ο κλάδος –με τις καλύτερες επιδόσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο το 2022– θα επιχειρήσει να διατηρηθεί σε αυτό το “γλυκό σημείο” και το 2023. Αυτό θα σήμαινε άλλο ένα έτος ισχυρής (αλλά όχι ρεκόρ) αύξησης της παραγωγής, όπως η αύξηση κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως που προέβλεψε πρόσφατα η Enverus. Εξάλλου, γιατί να χαλάσει κάτι που δουλεύει καλά;
Η Σαουδική Αραβία θα ενταχθεί στις BRICS. Στη Σύνοδο Κορυφής του 2023, στην οποία θα προεδρεύσει η Νότια Αφρική, οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα εγκρίνουν το αίτημα ένταξης της Σαουδικής Αραβίας. Από όλα τα πιθανά γεγονότα που σχετίζονται με την ενέργεια και θα μπορούσαν να συμβούν μες στο 2023, αυτό θα ήταν μάλλον το πιο σημαντικό.
Η κίνηση αυτή θα καταστήσει τις BRICS αναμφισβήτητα την πιο ισχυρή οικονομική και εμπορική συμμαχία στον κόσμο, ξεπερνώντας την G7. Με την προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας, τα μέλη των BRICS θα περιλαμβάνουν τη 2η και την 3η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (Κίνα και Ινδία, η οποία ξεπέρασε τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του 2022), τη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής (Βραζιλία), τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής (Νότια Αφρική) και τον 2ο και 3ο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο (Σαουδική Αραβία και Ρωσία). Η προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας σε αυτή την ήδη ισχυρή συμμαχία θα είχε βαθιές γεωπολιτικές προεκτάσεις στο παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και το τέλος της εποχής του λεγόμενου “πετροδόλαρου”, της μακροχρόνιας κατάστασης κατά την οποία το αμερικανικό δολάριο αποτελεί το παγκόσμιο νόμισμα για τις συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Εν κατακλείδι: το 2023 υπόσχεται να γίνει –ίσως– το πιο σημαντικό έτος για τον κλάδο της ενέργειας στη σύγχρονη Ιστορία. Προσδεθείτε για μια “άγρια” βόλτα.
Πηγή: Forbes
Ενεργειακά
Ανεμογεννήτριες: H πολιτική διαπλοκή στα όριά της
Η κα Νέλλη Ψαρρού, δημοσιογράφος και η κα Βασιλική Βαρελά, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου για την Προστασία Περιβάλλοντος Ν. Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ) μίλησαν στον Ηχώ 99,8 για το ενεργειακό και συγκεκριμένα για τις επιπτώσεις του στην πολύπαθη Εύβοια η οποία δυστυχώς μπορεί να γίνει παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί σε αντίστοιχες περιοχές αλλά και να δείξει τι σχεδιάζεται εδώ και πολλά χρόνια.
Υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ το οποίο ονομάζεται «Βόρεια Εύβοια “Το σχέδιο”» το δεύτερο μέρος του οποίου ασχολείται με το γιατί κάηκε η βόρεια Εύβοια και με το σχεδιασμό σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή με την κα Ψαρρού να επισημαίνει ότι οι σχεδιασμοί για την συγκεκριμένη περιοχή δεν περιορίζονται στις ανεμογεννήτριες. Ανάλογα με την περιοχή υπάρχουν ενίοτε και άλλα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούνται ταυτοχρόνως, ανέφερε. Το σχέδιο λοιπόν ήταν ποικίλα. Η κα Ψαρρού μας ενημέρωσε ότι από την Κεντρική Εύβοια και προς τα βόρεια δεν υπάρχει καμία ανεμογεννήτρια. Οι εικόνες που παρουσιάζονται δεν αφορούν τη Βόρεια Εύβοια ούτε καν την κεντρική αλλά τοποθεσίες από την Κεντρική Εύβοια και κάτω. Παρόλα αυτά, υπάρχει ο σχεδιασμός και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία σχέδια για την Κεντρική Εύβοια. Η επίθεση λοιπόν για την Βόρεια και την Κεντρική Εύβοια έχει ξεκινήσει, είπε η κα Ψαρρού. Οι περιοχές που στοχοποιούνται είναι το Καντήλι και το όρος Κούλουρος που κάηκαν αλλά και το όρος Τελέθριο το οποίο δεν κάηκε. Για αυτά τα τρία μέρη οι αδειοδοτήσεις για ανεμογεννήτριες ανακοινώθηκαν αμέσως μετά την πυρκαγιά. Λόγω της μεγάλης κατακραυγής, ο αρμόδιος υπουργός είχε πει τότε ότι αυτές οι άδειες θα ανασταλούν. Οι άδειες λοιπόν δεν ακυρώθηκαν αλλά αναστάλθηκαν και τώρα υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτή η αναστολή θα αρθεί. «Σε μία Δημοκρατία, η αντιπολίτευση θα είχε αναδείξει ένα τέτοιο θέμα αλλά στην Ελλάδα δεν υφίστανται αυτές οι συνθήκες», σχολίασε η κα Ψαρρού. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο κος Μπένος θα επισκεφθεί το σημείο ως μέλος μίας επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, κάτι που ανακοινώθηκε ενώ η φωτιά ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη με την κα Ψαρρού να τονίζει ότι είναι σκανδαλώδες να ανακοινώνεις σχέδιο ανασυγκρότησης με ιδιωτικές επιτροπές σε μία περιοχή που ακόμα καίγεται την ώρα που το κράτος έχει αξιόλογες αρμόδιες υπηρεσίας για να μεριμνήσουν για αυτά τα ζητήματα. Τέσσερις ημέρες μετά από αυτή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, η ομάδα της κ. Ψαρρού ανακάλυψε ένα γράφημα το οποίο ήταν έτοιμο μια μέρα μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς και το οποίο αποτύπωνε με ακρίβεια τις επεμβάσεις που σκόπευαν να κάνουν. Αυτές οι επεμβάσεις δεν είχαν καμία σχέση με μία πυρκαγιά αλλά επρόκειτο για ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για όλο το Δήμο. Επίσης, η εν λόγω επιτροπή, δεν θεσμοθετήθηκε ποτέ κάτι που κατά τη γνώμη της κα Ψαρρού έγινε εσκεμμένα ώστε να μην μπορούν να την προσβάλουν νομικά. Όσο καιρό ήταν στο σημείο αυτή η «δήθεν» επιτροπή ανασυγκρότησης, έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει ότι τα αποτελέσματα προήλθαν μέσα από ευρεία διαβούλευση με τον κόσμο. Ωστόσο, το γράφημα και οι μελέτες που παρουσίασε η επιτροπή δύο χρόνια μετά την υποτιθέμενη διαβούλευση, παρέμενε ακριβώς το ίδιο. Λόγω του ότι όλα αυτά είναι στο όριο της νομιμότητας, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι προσπαθούν να τα περάσουν με μικρά βήματα ώστε να γίνονται εν κρυπτώ. Ωστόσο, η κα Ψαρρού μαζί με άλλους ανθρώπους, παρακολουθούν τις κινήσεις τους και δημοσιοποιούν άμεσα αυτά που γίνονται με αποτέλεσμα να καθυστερούν τις όλες διαδικασίες. Έχει γίνει μέχρι και αλλοίωση πρακτικών δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε η κα Ψαρρού.
Στη συνέχεια, συμμετείχε στην συζήτηση η κα Βασιλική Βαρελά, ώστε να μας δώσει μία εικόνα του τι γίνεται τώρα στη Νότια Εύβοια αλλά και τι έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν. Το 2000 μπήκαν οι πρώτες ανεμογεννήτριες στην Νότια Εύβοια, οι οποίες δεν ήταν πολλές, ανέφερε. Η αδειοδότηση σταμάτησε για πολλά χρόνια γιατί τότε δεν έδιναν εύκολα άδειες για μεγάλα έργα. Από το 2017, όταν εγκρίθηκε το έργο της Enel, μέχρι σήμερα, οι ανεμογεννήτριες στην περιοχή έχουν φτάσει στις 700, ετοιμάζονται άλλες 400 και υπάρχουν και γύρω στις 6 με 7 άδειες παραγωγής για μπαταρίες. Οι 250 από αυτές τις 700 ανεμογεννήτριες έχουν τοποθετηθεί σε περιοχή Natura. Όλα αυτά φυσικά συνοδεύονται από υποσταθμούς, καινούρια δίκτυα κλπ.. Στην κοινότητα Καφηρέα έχει γίνει υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας της περιοχής κατά 65%. Για όλα αυτά, ο Σύλλογος με την βοήθεια του Δήμου έχουν φτάσει μέχρι τη Βουλή και συνεχίζουν τις νομικές ενέργειες αλλά προς το παρόν οι 4 προσφυγές στο ΣτΕ δεν έχουν εκδικαστεί καθώς αναβάλλονται συνεχώς. Η κα Βαρελά εξέφρασε την απογοήτευσή της καθώς, όπως είπε, όλα αυτά δεν γίνονται γνωστά αφού τα ΜΜΕ δεν αναδεικνύουν το θέμα. Επίσης, ο κόσμος της περιοχής δεν αντέδρασε καθώς είχε μικρά ή μεγάλα οφέλη από τις εταιρίες.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις, η κα Βαρελά είπε ότι πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω της μείωσης του τουρισμού υπάρχουν επιπτώσεις και στην κτηνοτροφία, την ορνιθοπανίδα και την βιοποικιλότητα της περιοχής. Επιπλέον, λόγω της ισοπέδωσης των κορυφών των βουνών το νερό της βροχής δεν κατεισδύει πια εύκολα και έτσι επηρεάζεται η επάρκεια νερού. Τέλος, η κα Ψαρρού ανέφερε τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων που μένουν πολύ κοντά σε ανεμογεννήτριες οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα. Κάτι που επίσης επηρεάζεται και είναι εξίσου σημαντικό είναι η υποβάθμιση του τοπίου, πρόσθεσε ο κος Τομαδάκης.
Γενικά, οι αδειοδοτήσεις πια γίνονται πολύ γρήγορα και έτσι οι μελετητές δεν προσέχουν, είπε η κα Ψαρρού. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγόρο, υπήρξε έργο το οποίο πήρε έγκριση περιβαλλοντικών όρων χωρίς να έχει λήξει η διαβούλευση και υπάρχουν πάρα πολλές παραβάσεις που γίνονται συνεχώς με την κα Ψαρρού να χαρακτηρίζει αυτό τον τρόπο παραγωγής ρεύματος, αποτυχημένο. Ο λόγος λοιπόν που βιάζονται να προχωρήσουν όλα αυτά τα έργα είναι για να γίνουν όλα πριν σκάσει αυτή η φούσκα.
Συνοψίζοντας, η κα Βαρελά είπε ότι αυτό που θα γίνει στην Νότια Εύβοια εάν δεν σταματήσουν αυτά τα σχέδια τώρα είναι ότι θα έχουμε ολοκληρωτική καταστροφή. Η κα Ψαρρού έκλεισε την συζήτηση τονίζοντας ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί να συνεχιστεί εάν εμείς δεν το θέλουμε. «Πρόκειται για μία πολιτική διαπλοκή η οποία όμως βρίσκεται στα όρια της και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η βιασύνη με τις αδειοδοτήσεις», κατέληξε.
Διεθνή
Τί μας είπε ο Πάιατ;
Τζέφρι Πάιατ: Ενθουσιασμένος με Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη όσον αφορά την Τουρκία.
Η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για όλη τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη είναι εκπληκτική, τονίζει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ σε αποκλειστική συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική και τον Μιχάλη Ψύλο.
Ποιό είναι το όνειρο των ΗΠΑ;
Το μήνυμα στη Ρωσία
Η άποψή του για τον East Med και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
Για ποιον άλλο σκοπό προορίζονται τα ναυπηγεία Ελευσίνας;
Τί μας λέει για Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη για τα ελληνοτουρκικά;
Οι ευχές του για τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή
Δείτε τη συνέντευξη του Αμερικανού διπλωμάτη:
Ενεργειακά
Θετικό μήνυμα από ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY! Ξεκινά η 2η φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης
Ο ελλαδικός χώρος διαθέτει δυνητικά, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Η απόφαση της κοινοπραξίας να ανακοινώσει και τυπικά την ενεργοποίηση της επόμενης φάσης έρευνας στο οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, έρχεται ένα χρόνο μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να προχωρήσει και εκείνη στη δεύτερη φάση ερευνών στα οικόπεδα “Ιόνιο” και “Μπλοκ 10”
Ο ελλαδικός χώρος διαθέτει δυνητικά, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης έρευνας για υδρογονάνθρακες που διεξήγαγε η κοινοπραξία ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY στις θαλάσσιες περιοχές του οικοπέδου “Νοτιοδυτικά της Κρήτης” καθώς και την απόφαση της κοινοπραξίας να προχωρήσει επίσημα στη δεύτερη φάση ερευνών ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Οι μισθώτριες εταιρείες ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY γνωστοποίησαν στην ΕΔΕΥΕΠ την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για το οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, και υπέβαλαν το αίτημά τους για έναρξη της β’ φάσης του σταδίου ερευνών που θα είναι και το καθοριστικό για την τελική απόφαση διεξαγωγής γεωτρήσεων.
Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την πρόσκτηση και επεξεργασία 3,250 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, και την πραγματοποίηση γεωχημικής έρευνας. Την αρχική φάση των θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023, πραγματοποίησε η διεθνής εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS (πλέον έχει συγχωνευθεί με την εταιρεία TGS), για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY. Η PGS ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εργασιών με απόλυτη επιτυχία, τηρώντας παράλληλα αυστηρότατα περιβαλλοντικά μέτρα, όπως το πρωτόκολλο “ήπιας εκκίνησης” και η “ζώνη αποκλεισμού”. Oι τελικές εργασίες που διενεργήθηκαν υπερκάλυψαν την ελάχιστη δαπάνη που προέβλεπε η σχετική σύμβαση, ύψους 5,000,000 ευρώ, αλλά και το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών, καθώς προσκτήθηκαν συνολικά 7,789 χιλιόμετρα σεισμικών έναντι των 3,250 ελάχιστων απαιτούμενων.
Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης φάσης έληξε στις 9 Οκτωβρίου 2024, με το επόμενο στάδιο ερευνών να ξεκινάει επίσημα σήμερα 10 Οκτωβρίου 2024. Η δεύτερη φάση θα έχει διάρκεια 3 έτη και αφορά στην κατ’ ελάχιστο ολοκλήρωση της πρόσκτησης και επεξεργασίας τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY έχει ήδη διεξαγάγει προκαταρκτικές τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή, και πάλι σε συνεργασία με την PGS, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι έρευνες αυτές αφορούσαν χαρτογράφηση του πυθμένα και των πιο επιφανειακών στρωμάτων του υπεδάφους, και τα γεωφυσικά δεδομένα που συλλέχθηκαν βρίσκονται ήδη σε στάδιο ερμηνείας και αξιολόγησης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε σχετικά με τις εξελίξεις: “Η απόφαση της κοινοπραξίας να ανακοινώσει και τυπικά την ενεργοποίηση της επόμενης φάσης έρευνας στο οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, έρχεται ένα χρόνο μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να προχωρήσει και εκείνη στη δεύτερη φάση ερευνών στα οικόπεδα “Ιόνιο” και “Μπλοκ 10″. Το γεγονός ότι οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνεχίζουν με αδιάκοπο ρυθμό τις ερευνητικές εργασίες τους, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Και αυτό γιατί επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ελλαδικός χώρος διαθέτει δυνητικά, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Θέλουμε να τονίσουμε την εξαιρετική συνεργασία με τους επενδυτές που έχουν ήδη εκτελέσει μεγάλο μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων και της δεύτερης φάσης ερευνών. Το οποίο σημαίνει ότι κινούνται με ρυθμούς ταχύτερους από ό,τι προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τηρώντας σε απόλυτο βαθμό τα αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής”.
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Video5 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις7 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video3 ημέρες πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!
-
Γενικά θέματα1 εβδομάδα πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία