Η Γερμανία αντιμετωπίζει δυσκολίες με την προετοιμασία για τη μεταφορά στην Ουκρανία 40 οχημάτων μάχης πεζικού Marder (IFV), με βάση το Der Spiegel.
Σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, οι αρχές της Γερμανίας σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν «τόσο τα αποθέματα της βιομηχανίας όσο και του στρατού».
Συγκεκριμένα, η αμυντική εταιρεία Rheinmetall, η οποία ασχολείται με την παραγωγή αυτών των οχημάτων μάχης, διαθέτει μόνο 60 παροπλισμένες μονάδες Marder, ο εκσυγχρονισμός των οποίων «δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του χρονικού πλαισίου που καθορίζει η κυβέρνηση».
Έτσι, η «συντριπτική πλειοψηφία» των γερμανικών οχημάτων μάχης πεζικού θα πρέπει να μεταφερθεί από τις μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού «που βρίσκονται σε υπηρεσία της Bundeswehr».
Παράλληλα, εκπρόσωποι των γερμανικών στρατιωτικών κύκλων σημειώνουν ότι από τα 370 Marder BMP που έχουν στη διάθεση τους οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, «μόνο το 62% των οχημάτων είναι έτοιμα για επιχειρησιακή χρήση».
Περίπου 60 μονάδες βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση που «χρησιμοποιούνται ως πηγή ανταλλακτικών».
Στις 5 Ιανουαρίου, μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Γερμανού Καγκελαρίου τα δύο κράτη εξέδωσαν κοινή δήλωση δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σκοπεύει να προμηθεύσει στην Ουκρανία με αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού Bradley και η Γερμανία μαχητικά οχήματα πεζικού Marder.
Repubblica: Οι αποστολές Ιταλικών όπλων στην Ουκρανία θα καθυστερήσουν…
Οι ιταλικές αρχές είναι πιθανό να εκδώσουν το έκτο διυπηρεσιακό διάταγμα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία πριν από το Φεβρουάριο 2023 σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μιλάμε για πιθανή αποστολή όχι μόνο αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων SAMP-T (SAM), αλλά και κατευθυνόμενων πυραύλων Aspide.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες.
Ειδικότερα, οι αρχές φοβούνται την εξάντληση των δικών τους αποθεμάτων όπλων.
Έτσι, στη διάθεση των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχουν πέντε ενεργά συστήματα αεράμυνας, καθώς και ένα σύστημα εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι ένα από αυτά τα συστήματα βρίσκονται στο Κουβέιτ και η δεύτερη θα πρέπει να αντικαταστήσει το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot στη Σλοβακία, η οποία με τη σειρά της θα στείλει στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία. Σημειώνει ότι το συνολικό κόστος του συστήματος αεράμυνας SAMP-T είναι περίπου 750 εκατ. ευρώ.
Η Ιταλία σκοπεύει να μεταφέρει ένα εκπαιδευτικό σύστημα στην Ουκρανία, η οποία δεν διαθέτει πολλά εξαρτήματα.
Το κόστος του είναι περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ιταλία ξόδεψε περίπου 1 δισ. ευρώ για προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των όπλων και του κόστους μεταφοράς.
www.bankingnews.gr