Αναλύσεις
Πολεμικά παίγνια τρόμου και εξαπάτησης
Από τις αποκαλύψεις της Μέρκελ-Ολάντ για την Ουκρανία δεν συγκινήθηκαν ούτε ο καγκελάριος Σόλτς ούτε οι Γερμανοί ψηφοφόροι
Περί πολέμου και άλλων… τινών
Γράφει ο Απόστολος Αποστολόπουλος
Από τα παλιά τα χρόνια, όταν οι Σπαρτιάτες τιμωρούσαν τους νέους όχι όταν έκλεβαν αλλά μόνο αν τους έπιαναν, ο κανόνας δεν είχε αλλάξει. Ακόμα και την Καϊλή οι δικαστές θέλουν την ομολογία της για να την δικάσουν και καταδικάσουν. Ο κανόνας φαινόταν ισχυρός και απαραβίαστος. Χωρίς απόδειξη ήσουν “αθώος” αλλά υποκείμενος σε εκβιασμό και πάντως ήσουν υπόχρεος σε όποιον μπορούσε να αποδείξει την παρανομία.
Και στην Ελλάδα, χώρα των θαυμάτων, αυτός ο κανόνας ισχύει. Ένα περιοδικό κατηγόρησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Φλώρο, ότι απόκτησε διαμέρισμα χωρίς να έχει τα απαραίτητα νόμιμα εισοδήματα. Στις κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων η θητεία του στρατηγού παρατάθηκε για ένα έτος. Οι κατηγορίες αγνοήθηκαν. Επειδή ήταν αστήρικτες; Επειδή κάποιοι ήθελαν τον στρατηγό μετέωρο και, κατά τη γνώμη τους, εκβιάσιμο; Πάντως όσα έχουν λεχθεί για τον κ. Φλώρο, για τις σιωπές του κ. Ανδρουλάκη και για όλους τους άλλους, ερμηνεύουν τις παρακολουθήσεις.
Τελικά το προνόμιο της αυθαιρεσίας των Βασιλέων το έχουν καρπωθεί οι κοινοί θνητοί με ισχύ. Η κορώνα έγινε κοστούμι. Οι βασιλιάδες σιγά-σιγά τελειώνουν αλλά και η Δημοκρατία ψυχομαχάει, όταν αυθαιρετεί. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα τέτοιας αυθαιρεσίας ήταν, στην Ελλάδα, η “κωλοτούμπα” του κ. Τσίπρα στο δημοψήφισμα. Στη διεθνή σκηνή ήταν η αποκάλυψη της Μέρκελ (και Ολάντ) ότι οι Συμφωνίες του Μίνσκ για την Ουκρανία ήταν μια απάτη, εκ μέρους της Γερμανίας και Γαλλίας, για να προλάβουν ΗΠΑ και ΕΕ να υπερασπιστούν στην Ουκρανία τη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Το “ηθικό δίδαγμα” είναι ότι “την ώρα που χορεύουνε τα δις είναι μαλακία να πας εθελοντής” και ισχύει από τους Ολυμπιακούς, σύμβολο αδελφοσύνης, ως την Ουκρανία, τη θανατηφόρα αναμέτρηση.
Έχει πολύ περιορισμένη αξία η παρατήρηση περί ευθυνών στην όποια δυτική κυβέρνηση. Συνήθως η επίρριψη ευθυνών δεν είναι σήμα ότι νίκησε το Κράτος Δικαίου αλλά προδιορίζει τον ισχυρό της ημέρας. Αλλιώς οι επόμενοι θα σταματούσαν την κατηφόρα που δυο φορές κατάληξε σε Παγκόσμιο Πόλεμο και μας απειλούν ότι το κακό μπορεί να τριτώσει.
Από τις αποκαλύψεις της Μέρκελ-Ολάντ για την Ουκρανία δεν συγκινήθηκαν ούτε ο καγκελάριος Σόλτς ούτε οι Γερμανοί ψηφοφόροι. Θα έλεγα ότι οι Έλληνες δείχνουν περισσότερη ευαισθησία και πολιτική οξυδέρκεια εγκαταλείποντας στην αντιπολίτευση τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για όσα διέπραξε σε βάρος της προεκλογικής του διακήρυξης περί του “ηθικού αναστήματος” της Αριστεράς. Γι’ αυτό, προφανώς, φέτος το ξέχασε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Τα πράγματα, όμως, ίσως είναι λίγο χειρότερα από ότι θέλουμε να παραδεχτούμε, ίσως και από όσο αντέχουμε. Εδώ κι εκεί ορισμένοι ευαίσθητοι, μιλάνε σκυθρωποί για μια πραγματικότητα “μπλοκαρισμένη”, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον Κόσμο. Έτσι είναι. Επειδή η Δύση (Ευρώπη και ΗΠΑ) δεν μπορεί να επιβάλλει τις θελήσεις της, όπως παλιά. Αλλά ούτε “οι άλλοι” μπορούν να επιβάλλουν τις δικές τους. Η αδυναμία και των δυο μπλοκάρει τις εξελίξεις. Οι ΗΠΑ τα καταφέρνουν κούτσα-κούτσα στο δικό τους στρατόπεδο αλλά οι διχόνοιες εκδηλώνονται όλο και πιο ισχυρές, σύμφωνα με την αργή, βασανιστική, πορεία του ουκρανικού πολέμου που απλώς συντηρεί ψευδαισθήσεις για το ακατανίκητο της Δυτικής αρετής. Οι “άλλοι” έχουν καταφέρει να μην τσακώνονται, όχι δημοσίως τουλάχιστον, περισσότερο από το φόβο της υπερδύναμης, παρά επειδή συγκλίνουν.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Είναι αλησμόνητη η εικόνα στο Συνέδριο του ΚΚΚίνας όπου ο πρώην ισχυρός άνδρας αγγίζει με φόβο και ταπεινότητα τον σημερινό ισχυρό που τον κοιτάζει μάλλον έκπληκτος για το θάρρος του ενώ εκείνος αποχωρεί από το Συνέδριο αφήνοντας πίσω του αύρα ανελέητων, μυστικών και αδιερεύνητων, συγκρούσεων. Η διαφορά, διόλου ασήμαντη, είναι ότι οι ηγέτες στην Κίνα είναι (ακόμα) αρκετά ισχυροί ώστε να μπορούν (ακόμα) να κρύβουν διαφωνίες και αδυναμίες.
Η Πολιτιστική Επανάσταση ήταν το τελευταίο δείγμα ανοιχτών διαφωνιών, όπου όλα τα λουλούδια μπορούσαν να ανθίσουν, ακριβώς επειδή ήταν Επανάσταση. Η Κίνα που πίστευε τότε το μαοϊκό ότι “η ατομική βόμβα ήταν χάρτινη τίγρης” ίσως ήταν πιο ισχυρή, δηλαδή ενωμένη, από την τωρινή που δεν ξέρει -και δεν μπορεί- να κρύψει λαϊκές αντιδράσεις για θέματα που ασφαλώς ξεφεύγουν από το πλαίσιο του εγκλεισμού για τον κορονοϊό αν και παραμένουν άγνωστα για το ευρύ κοινό της Δύσης.
Από την άλλη είναι να πεθαίνεις στο γέλιο με αυτούς στη Δύση που σπαράζουν (!) για τα όσα τραβάνε οι καϋμένοι οι Κινέζοι από τους κομμουνιστές ηγέτες τους. Στην Κίνα δημιουργήθηκε σε χρόνο μηδέν μια αστική τάξη πλουσίων και υπερπλουσίων (100 εκατομμύρια), οι ταξικές αντιθέσεις οξύνονται και υπάρχουν κάποιοι (πόσοι; ποιοί; πόσο ψηλά;)που πιστεύουν στο μαρξιστικό ότι κομμουνισμός χωρίς λεφτά δεν γίνεται. Αυτό δεν είναι για γέλια, θέλει περίσκεψη.
Μόνο αφελείς επαρχιώτες μπορούν να αδιαφορήσουν για όσα γίνονται στην Κίνα ή στις ΗΠΑ, όπου κανείς δεν μιλάει για ένα Πρόεδρο με προφανή προβλήματα υγείας. Κάποτε ο Πρόεδρος ήταν ενεργό Κέντρο της πολιτικής Εξουσίας και όχι διακοσμητικός πίνακας. Τώρα μια χώρα 400 εκατομμυρίων δεν μπορεί να αναδείξει νέα πρόσωπα, στην ηλικία και στην πολιτική αρένα.
Λέω ότι μόνο άσχετοι και ανόητοι δεν ενδιαφέρονται για όλα αυτά επειδή ξεχνούν το απλό και χρήσιμο: Όταν από πάνω είναι τα βουβάλια, τα βατράχια από κάτω πρέπει να έχουν το νου τους.
Video
Εμείς εξοπλίζουμε την Τουρκία!
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή “Skal Wars” powered by XAK στις 14 Οκτωβρίου 2024.
Σάββας Καλεντερίδης: Εμείς εξοπλίζουμε την Τουρκία! Αν δεν ξυπνήσει η Ελλάδα θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την επίθεση στο Ιράν, το οποίο φέρεται, ότι αν είναι οριοθετημένη η απάντηση του Τελ Αβίβ δεν θα απαντήσει η Τεχεράνη. Ας επικρατήσει η λογική και η ψυχραιμία.
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή “Skal Wars” powered by XAK στις 14 Οκτωβρίου 2024.
Τα θέματα της εκπομπής
1. Σημείωμα Έλληνα του εξωτερικού στην εκπομπή | 04:37
2. Άρθρο του Κώστα Μαυρίδη | 10:19
3. Άτυπη τριμερή στη Νέα Υόρκη | 17:57
4. Τα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας για Ελλάδα | 21:51
5. Οι ΗΠΑ στέλνουν THAAD στο Ισραήλ | 28:57
6. Η κατάσταση στις ΗΠΑ | 45:17
7. Ειδήσεις από Ρωσία-Κίνα | 52:24
Video
Αλληλέγγυοι και ψεύτο προοδευτικοί κατέστρεψαν την πρώτη πόλη στις ΗΠΑ
Ζωντανή εκπομπή στο κανάλι του Σταύρου Καλεντερίδη.
Αναλύσεις
Υδραυλική αυτοκρατορία
Μπορεί η Κίνα να εφαρμόσει το απόλυτο κεφαλοκλείδωμα στην παγκόσμια τεχνολογία και να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία μέσα από οιονεί μονοπώλιο σε ημιαγωγούς και σπάνιες γαίες;
Αυτός ο εξωτικός τίτλος αποδίδεται σε ένα σύστημα όπου η κυρίαρχη δύναμη ελέγχει ένα αγαθό που είναι απαραίτητο για την επιβίωση των υπολοίπων, όπως το νερό (εξ ού και ο τίτλος υδραυλική) ή κατέχει ένα πλεονέκτημα που την καθιστά παντοδύναμη έναντι των υπολοίπων, όπως η τεχνογνωσία ενός υπέρ-όπλου.
Μπορεί η Κίνα να εφαρμόσει το απόλυτο κεφαλοκλείδωμα στην παγκόσμια τεχνολογία και να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία μέσα από οιονεί μονοπώλιο σε ημιαγωγούς και σπάνιες γαίες;
Του Μανώλη Σκούληκα
«Οποιος μπορει να καταστρεψει κατι, το ελεξχει» έγραφε ο Frank Herbert to 1969, στο μυθιστορημα επιστημονικης φαντασιας Dune. Αν και τότε ο φανερός συμβολισμός ήταν το πετρέλαιο, σήμερα οι ημιαγωγοί και οι σπάνιες γαίες που απαιτούνται για την κατασκευή τους είναι απόλυτα απαραίτητα απάρτια για κάθε ηλεκτρική συσκευή αλλά ακόμα περισσότερο για την πλειάδα των βαλλιστικών και αντιβαλλιστικών κατευθυνόμενων πυρομαχικών που θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο του πολέμου στο εγγύς μέλλον.
«Υδραυλική Αυτοκρατορία»… Αυτός ο εξωτικός τίτλος αποδίδεται σε ένα σύστημα όπου η κυρίαρχη δύναμη ελέγχει ένα αγαθό που είναι απαραίτητο για την επιβίωση των υπολοίπων, όπως το νερό (εξ ού και ο τίτλος υδραυλική) ή κατέχει ένα πλεονέκτημα που την καθιστά παντοδύναμη έναντι των υπολοίπων, όπως η τεχνογνωσία ενός υπέρ-όπλου.
Όταν το 1949, ο Klaus Fuchs έδωσε το πυρηνικό μυστικό στη Σοβιετική Ένωση, οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμα κατασκευάσει αρκετές πυρηνικές κεφαλές ώστε να βιώσουμε μια τέτοια ιστορική συγκυρία. Όμως σήμερα απέχουμε πολύ λίγο από μια τέτοια προοπτική.
Η σύγχρονη τεχνολογία βασίζεται στους ημιαγωγούς για να λειτουργήσει. Από τα αυτοκίνητα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα έως τους δορυφόρους, τα ραντάρ και τους βαλλιστικούς πυραύλους. Οι τελευταίοι μάλιστα αποτελούν την αιχμή του δόρατος στον σύγχρονο πόλεμο που περισσότερο από ποτέ εξελίσσεται σε βληματοκεντρικό-όπου η ποσότητα και το βεληνεκές των βαλλιστικών και αντιβαλλιστικών βλημάτων διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην αποτροπή και την απειλή σε στρατηγικό επίπεδο. Στα πλαίσια αυτής της βαλλιστικής-αντιβαλλιστικής αντιπαράθεσης όποιος διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο μπορεί να απειλήσει υποδομές του αντιπάλου που φαντάζουν αδιανόητες για μια σύγχρονη κοινωνία όπως πετρελαϊκές και ενεργειακές εγκαταστάσεις, σταθμοί υδρεύσεως, δίκτυα διακινήσεως τροφίμων, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, αστικοί πληθυσμοί, κέντρα διοικήσεως και διακυβέρνησης. Μόνο η αποκοπή της ύδρευσης και των μεγάλων αρτηριών μετακίνησης θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες έως και 90% του πληθυσμού των μεγάλων αστικών κέντρων μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, όπως το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει η απώλεια των ηλεκτρονικών συσκευών από την ενεργοποίηση ενός ισχυρού όπλου Ηλεκτρομαγνητικού Παλμού (ΕΜΡ) στην ανώτερη ατμόσφαιρα μέσω βαλλιστικού πλήγματος. Ενώ η χρήση τους σε στρατιωτικούς στόχους μπορεί να επιφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα στον αεροναυτικό στόλο του αντιπάλου. Φανταστείτε την εικόνα 5 αεροπλανοφόρων και των συνοδών πλοίων τους στο βυθό της θάλασσας…
Αν λάβουμε ως δεδομένη την εκατέρωθεν βαλλιστική τεχνογνωσία, όπως ενδεικνύουν οι πρόσφατες πυραυλικές αντιπαραθέσεις Ιράν-Ισραήλ, το μόνο που καθορίζει πλέον την επικράτηση σε αυτήν την κούρσα βαλλιστικής αντιπαράθεσης είναι η ποσότητα των όπλων ώστε να επέλθει υπερκέραση των αντιβαλλιστικών αμυνών του αντιπάλου. Όποιος λοιπόν έχει τους απαραίτητους προς υπερκέραση πυραύλους μπορεί να κυριαρχήσει έναντι όποιων αντιπάλων έχει εντός του βεληνεκούς κρούσης του. Επανερχόμενοι λοιπόν στην ικανότητα κατασκευής τους, αντιμετωπίζουμε την διαθεσιμότητα ημιαγωγών αλλά και των σπάνιων γαιών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή τους.
Η Ταϊβάν παράγει το 70% των ημιαγωγών παγκοσμίως. Οι περισσότερες συγκεντρώσεις σπάνιων γαιών στον πλανήτη βρίσκονται στην Κίνα, τη Σιβηρία και την Υποσαχάρια Αφρική.
Ο ενημερωμένοι αναγνώστες ίσως έχουν ήδη αρχίσει να ξετυλίγουν το νήμα της ιστορικής προοπτικής… Αν η διείσδυση της Κίνας στους επιστήμονες της Ταϊβάν συνεχίσει με τον παρόντα ρυθμό, πολύ σύντομα, ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής των προηγμένων ημιαγωγών που απαιτούνται για τους βαλλιστικούς πυραύλους θα παράγεται στην Κίνα. Αν μάλιστα η Κίνα καταλάβει την Ταϊβάν αυτό θα γίνει εν μια νυκτί. Ο ουκρανικός πόλεμος συνέδεσε άρρηκτα για το άμεσο μέλλον τη Ρωσία με την Κίνα και το Σαχέλ αποχαιρετά τη Δύση σταδιακά μεν, χωρίς όμως άμεση προοπτική επανένωσης δε.
Αν λοιπόν η παραγωγή ημιαγωγών περάσει στην Κίνα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως, η προοπτική μιας υδραυλικής αυτοκρατορίας φαντάζει πιθανή. Ας υπενθυμίσουμε ότι στο παίγνιο αυτό κερδίζει όποιος έχει υπεροπλία, όχι απαραίτητα μονοπώλιο. Δεδομένου μάλιστα, ότι η πιθανότητα τοπικής ναυτικής ισοδυναμίας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας στην περιοχή της Άπω Ανατολής υπολογίζεται μεταξύ του 2027 και του 2030, ακολουθεί από τούδε και η πιθανότητα προσπάθειας κατάληψης της Ταϊβάν ή μιας αεροναυτικής αντιπαράθεσης στην Νότια Σινική θάλασσα που θα καθορίσει την κυριαρχία στην περιοχή και θα αποτελέσει και πολιτική μόχλευση στα τοπικά κράτη που φλερτάρουν με την AUKUS. Αυτή η αντιπαράθεση θα αποτελέσει την κορωνίδα της τρέχουσας παγκόσμιας σύγκρουσης μεταξύ των σκιωδών αντιπάλων ΗΠΑ-Κίνας. Αυτή τη φορά δεν θα είναι δι’ αντιπροσώπων και θα αποτελέσει την σημαντικότερη πολιτικο-στρατιωτική σύγκρουση κατά τα αρχικά στάδια αυτής της αντιπαράθεσης. Οι ΗΠΑ, λοιπόν, έχουν κάθε λόγο να επισπεύσουν αυτή τη σύγκρουση προτού η Κίνα ενδυναμωθεί περαιτέρω.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ επισπεύδουν το κλείσιμο των μετώπων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ενώ αντιθέτως το Ευρασιατικό μέτωπο επιδιώκει τη διαιώνιση των κρίσεων αυτών και επιπροσθέτως κρατά και μερικούς κρυφούς άσσους στο μανίκι του, όπως τα Βαλκάνια, το Σαχέλ και άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής.
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Video5 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις7 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video3 ημέρες πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!
-
Γενικά θέματα1 εβδομάδα πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία