Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ρ. Μενέντεζ σε Τουρκία: Αν δεν σταματήσει η επιθετικότητα δεν θα δοθούν τα F-16

Δημοσιεύτηκε

στις

Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω την πώληση F-16 στην Τουρκία – Να εγκαταλείψει την επιθετική στάση

«Θα ήθελα η Τουρκία να είναι διαφορετική απ’ ό,τι είναι υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν. Να είναι ένα αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες, να μην είναι επιθετική έναντι των γειτόνων της, να μην συλλαμβάνει και φυλακίζει δημοσιογράφους και δικηγόρους» ανέφερε

Τη θέση του ότι δεν θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία επανέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει την επιθετική της στάση.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Μενέντεζ ανέφερε πως η πώληση μπορεί να απελευθερωθεί «αν και μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει την επιθετική της στάση έναντι τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου, όσο και άλλες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι αντίθετες στα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ασφάλεια».

Ειδικότερα, τόνισε ότι «θα ήθελα η Τουρκία να είναι διαφορετική απ’ ό,τι είναι υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν. Να είναι ένα αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες, να μην είναι επιθετική έναντι των γειτόνων της, να μην συλλαμβάνει και φυλακίζει δημοσιογράφους και δικηγόρους. Να μην κηρύσσεις ξαφνικά έναν από τους βασικούς σου πολιτικούς αντιπάλους ένοχο, για να τον αποκλείσεις από τις εκλογές και πολλά ακόμη. Οπότε, σε αυτό το πλαίσιο, είμαι αντίθετος στην πώληση των F-16, γιατί στο τέλος της ημέρας η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε δει την Τουρκία του Ερντογάν να ανταποκρίνεται σε αυτές τις προσδοκίες».

Όπως συμπλήρωσε, «αυτό που έχουμε δει είναι μια Τουρκία που απειλεί μια άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελληνική Δημοκρατία και την απειλεί χωρίς δικαιολογία, χωρίς αιτία. Οπότε στο μυαλό μου θα ήταν προβληματικό να πουλήσουμε στρατιωτικό υλικό, όταν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες και όταν εκδηλώνει ξεκάθαρα ξανά και ξανά κάποιες από τις προθέσεις της. Ίσως η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιήσει τη δική μου στάση για την πώληση ως ένα μοχλό πίεσης για να κάνει την Τουρκία να συμπεριφερθεί διαφορετικά και, αν συμβεί αυτό, ας είναι, θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη. Αλλά αυτή τη στιγμή σκοπεύω να εξακολουθήσω να κάνω αυτό που έχω πει πως θα κάνω, δηλαδή να μην εγκρίνω την πώληση. Κατά συνέπεια, δεν θα προχωρήσω σε έγκριση της πώλησης αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Μενέντεζ χαρακτήρισε εξωφρενική τη ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποδίδοντάς τη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της Τουρκίας. «Δεν είναι αποδεκτή, αλλά πιστεύω ότι είναι απλά ρητορική» τόνισε. Ανέφερε, δε, ότι είναι λάθος το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το ΝΑΤΟ να τηρούν πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να ζητούν και από τους δύο να ρίξουν τους τόνους, καθώς μόνο η μία πλευρά επιτίθεται.

«Αν η Ελληνική Δημοκρατία ενεργούσε με τον ίδιο τρόπο, όπως ο Ερντογάν συμπεριφέρεται απέναντι στην Ελλάδα, τότε θα καλούσα την Ελληνική Δημοκρατία να βρει έναν τρόπο να προχωρήσει σε συμφιλίωση με βάσει τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα δεν κάνει υπερπτήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο. Η Ελλάδα δεν εισβάλει σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα δεν απειλεί την κυριαρχία και την ασφάλεια της Τουρκίας» τόνισε.

Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει τις απειλές της για πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον έχουν συνεργαστεί για να χτίσουν μια πιο δυνατή αμερικανο-ελληνική αμυντική θέση. Συμπλήρωσε ότι η συνεργασία αυτή εκπέμπει μήνυμα στους γείτονες της Ελλάδας για τον κίνδυνο τυχόν ανάληψης στρατιωτικής δράσης, γιατί δεν είναι μόνο τα ελληνικά συμφέροντα που επηρεάζονται, αλλά θα μπορούσαν να πληγούν και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είπε επιπλέον ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συζητήσει τι θα συμβεί αν έρθει μια μέρα που μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ επιτεθεί απρόκλητα σε μια άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. «Μου φαίνεται ότι είναι ο επιτιθέμενος που θα πρέπει να τιμωρηθεί και μου φαίνεται επίσης από αμερικανική σκοπιά ότι, όταν έχεις δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ αλλά ο ένας είναι ο επιτιθέμενος και είναι ξεκάθαρα αυτός που προκάλεσε τις συνέπειες, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταθούν στο πλευρό της χώρας που έχει δεχθεί επίθεση» συμπλήρωσε.

Πηγή: Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Άτυπη τριμερής! Κανείς δεν περιμένει θαύματα

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ειδικά στο Κυπριακό, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες, γιατί πολλά έχουν γίνει και έχουν ανατραπεί την τελευταία στιγμή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Χριστοδουλίδης, Τατάρ και ΟΗΕ επιχειρούν επανεκκίνηση συνομιλιών για το Κυπριακό

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ειδικά στο Κυπριακό, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες, γιατί πολλά έχουν γίνει και έχουν ανατραπεί την τελευταία στιγμή.

Η αναζήτηση κοινού πλαισίου συζήτησης για την μοναδική διαφορά στα ελληνοτουρκικά που αναγνωρίζει η χώρα μας, της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομόλόγου του, Χακάν Φιντάν, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 8 Νοεμβρίου.

Τα βλέμματα της ελληνικής διπλωματίας είναι στραμμένα και στη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα πραγματοποιείται η τριμερής για το Κυπριακό μεταξύ ΧριστοδουλίδηΤατάρ και Ηνωμένων Εθνών.

Η τριμερής άτυπη συνάντηση έχει στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που καθορίζουν ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσέρχεται με ειλικρινή πρόθεση να διεξαχθεί μια εποικοδομητική συζήτηση, ευθυγραμμισμένη με το διεθνές πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και να αποτελέσει το εφαλτήριο για να προχωρήσουν οι δύο πλευρές.

Ανταπόκριση – Νέα Υόρκη: Λένα Αργύρη

Συνομιλίες για το Κυπριακό: Τα μηνύματα για το μέλλον

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ειδικά στο Κυπριακό, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες, γιατί πολλά έχουν γίνει και έχουν ανατραπεί την τελευταία στιγμή.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τίποτα, πώς θα κινηθεί ο γενικός γραμματέας, τι θα προτείνει. Δεν είναι γνωστή η έκθεση που του έχει υποβάλει η ειδική αντιπρόσωπος του, η οποία έκανε και αποστολή στην Κύπρο, η κυρία Ολγκίν, η οποία την υπέβαλε τον Ιούλιο.

Επίσης, δεν ξέρουμε ποιο πλαίσιο θα χρησιμοποιήσει ο κύριος Γκουτιέρες, αν θελήσει να δεσμεύσει τις δύο πλευρές για μια ακόμα τριμερή ή για τη δρομολόγηση της πενταμερούς.

Πάντως είναι γεγονός ότι όσο και αν επιχειρεί και θέλει η Τουρκία και η τουρκική πλευρά την παράκαμψη και την εγκατάλειψη της θέσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο κύριος Γκουτιέρες δεν μπορεί να ξεφύγει από το πλαίσιο εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας που είναι να λειτουργήσει και να ψάξει τη λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης από την αρχή της θητείας του έχει ζητήσει επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο και εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά το 2017.

Πάει ενισχυμένος στη Νέα Υόρκη, διότι είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, είχε μια πολύ επιτυχημένη συνάντηση των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Πάφο. Είχε αυτή την επίσκεψη χθες στο Λονδίνο που εξασφάλισε μια στήριξη από τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό που είναι εγγυήτρια δύναμη η Βρετανία, έχει την αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παίζει ρόλο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και επίσης εκεί είναι και ο μεγάλος κόμβος που θα χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων ξένων πολιτών από το Λίβανο.

Αυτό δεν αρέσει στην Τουρκία, είναι γεγονός. Από την άλλη μεριά βεβαίως, ακούσαμε τον κύριο Τατάρ, θα πρέπει να περιμένουμε κατά τις 02:00 (ώρα Ελλάδας) που θα γίνει αυτό το δείπνο, διότι δεν φαντάζομαι ότι ο κ. Γκουτιέρες τους κάλεσε στη Νέα Υόρκη χωρίς να έχει κάτι να δρομολογήσει.

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα

Στην Αθήνα η συνάντηση 8 Νοεμβρίου θα συναντηθούν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογος του, Χακάν Φιντάν.

Θα είναι ένα πρώτο δυνατό κρας τεστ για την πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Διότι έχουμε δει τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει η Τουρκία, η οποία θέλει συζήτηση υπό μορφή πακέτου όλων των διεκδικήσεών της εναντίον της Ελλάδας, κάτι βεβαίως που δεν προδιαθέτει για πρόοδο.

Είναι βεβαίως μια διερευνητική συνάντηση μεταξύ δύο υπουργών, αλλά και πάλι είναι δύσκολο να παρακαμφθούν θέσεις όπως οι γκρίζες ζώνες, όπως η άρνηση της Τουρκίας στην αποδοχή του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση χωρικών υδάτων ή και την επήρεια του δικαιώματος που έχουν τα νησιά σε θαλάσσιες ζώνες.

Παρά το άσχημο περιβάλλον που υπάρχει λόγω των θέσεων αυτών, θα καταβληθεί μια προσπάθεια να διατηρηθεί αυτή η διαδικασία και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά και κυρίως γιατί όλοι σκέφτονται το πως μια πρόωρη κατάρρευση, θα επηρεάσει την επαναπροσέγγιση.

Έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία. Το 2003 στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η συζήτηση για την ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων και έχουν περάσει 21 χρόνια.

Περίμεναν πολλά χρόνια οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Αλβανία είναι η πρώτη που περνάει σήμερα αυτή την πόρτα. Αυτό έγινε αφού διαχωρίστηκε η υπόθεσή της απ’ αυτή της Βόρειας Μακεδονίας λόγω του βέτο της Βουλγαρίας.

Η Ελλάδα έδωσε το πράσινο φως, έκανε και σχετικές δηλώσεις ο κ. Γεραπετρίτης. Αυτό ήρθε μετά από μια περίοδο μεγάλης έντασης που δημιούργησε η υπόθεση Μπελέρη, αλλά τα πρώτα κεφάλαια που ανοίγουν και αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου κλπ υπάρχουν στο ενταξιακό κείμενο, σαφείς αναφορές για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των περιουσιακών δικαιωμάτων.

Κάτι που καλύπτει και την ελληνική μειονότητα και επ’ αυτών θα ελέγχεται βεβαίως και η αλβανική πλευρά στη διάρκεια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο εξτρεμισμός για το Χαλιστάν έχει προκαλέσει όλεθρο στον Καναδά

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Καναδός βουλευτής Chandra Arya καταδίκασε έντονα τις πρόσφατες επιθέσεις σε δημοσιογράφους που έκαναν αναφορά στον εξτρεμισμό για το Χαλιστάν στον Καναδά.

Απευθυνόμενος στο καναδικό κοινοβούλιο, ο Arya, ο οποίος είναι βουλευτής του Οντάριο, προέτρεψε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να λάβουν σοβαρά υπόψη το ζήτημα του εξτρεμισμού για το Χαλιστάν στη χώρα.

Υποστήριξε, ότι οι εξτρεμιστές για το Χαλιστάν έχουν προκαλέσει όλεθρο στον Καναδά, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο και κάλεσε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να λάβουν υπόψη αυτά τα περιστατικά.

“Υπάρχουν πολλές περισσότερες επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο και σε ολόκληρο τον Καναδά. Καλώ τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να λάβουν υπόψη τον εξτρεμισμό για το Χαλιστάν με όλη τη σοβαρότητα που του αξίζει. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με σιδερένιο χέρι πριν είναι πολύ αργά. “είπε ο Άρια.

Νωρίτερα, ο Rishi Nagar, επι πολλά χρόνια ραδιοφωνικός παραγωγός και διευθυντής ειδήσεων για το RED FM Calgary, υποστήριξε ότι δέχθηκε επίθεση από«οργισμένους άνδρες με την αναφορά για μια άλλη ποινική υπόθεση», ανέφερε το CBC News.

Ο Nagar είπε στα Μέσα Ενημέρωσης ότι η επίθεση ήταν μια προσπάθεια εκφοβισμού και αποτροπής ενός ελεύθερου Τύπου από το να κάνει τη δουλειά του. Τον πλησίασαν δύο άνδρες στις 29 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, πολλά περιστατικά εξτρεμισμού Χαλιστάν έχουν αναφερθεί στον Καναδά τα τελευταία χρόνια. Στη χώρα έχουν αναφερθεί περιστατικά όπως τα λεγόμενα δημοψηφίσματα βανδαλισμοί ινδουιστικών ναών και άρματα που εξυμνούσαν τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Indira Gandhi, τα οποία προκάλεσαν αυστηρή καταδίκη από την Ινδία.

Οι δεσμοί μεταξύ Ινδίας και Καναδά επιδεινώθηκαν μετά τον ισχυρισμό του Τριντό στο καναδικό κοινοβούλιο πέρυσι ότι έχει “αξιόπιστους ισχυρισμούς” για το χέρι της Ινδίας στη δολοφονία του τρομοκράτη του Χαλιστάν, Hardeep Singh Nijjar.

Η Ινδία έχει αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους «παράλογους» και «παρακινούμενους» και κατηγόρησε τον Καναδά ότι δίνει χώρο σε εξτρεμιστικά και αντι-ινδικά στοιχεία στη χώρα τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Καμάρι του Νασράλα το μη επανδρωμένο που σκότωσε 4 Ισραηλινούς στρατιώτες

Τι γνωρίζουμε για το drone της Χεζμπολάχ που σκότωσε 4 Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε 67

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το drone εισήλθε στο Ισραήλ από την ακτή και παρακολουθούνταν από τον ισραηλινό στρατό πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ. 

«Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ»

Ο Νίκολας Μπλάνφορντ, ερευνητής στο Atlantic Council, δήλωσε στο L’Orient Today ότι το drone, το οποίο εισήλθε στο Ισραήλ από τη θάλασσα, παρακολουθούνταν από τον ισραηλινό στρατό πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ. 

«Πιθανώς, όποιος πετούσε το drone, θα είχε χαμηλώσει το ύψος του drone για να αποφύγει το ισραηλινό ραντάρ και για να γίνει αόρατο λίγο πριν χτυπήσει τον στόχο», είπε ο Blanford. 

Σύμφωνα με τον Blanford, παραμένει ασαφές εάν η Hezbollah χρησιμοποίησε το Ababil-T ή το drone Sayyad 107. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα  Yediot Achronot, το Sayyad 107  έχει εμβέλεια περίπου 100 χιλιομέτρων (60 μίλια) και άνοιγμα φτερών από 1,5 έως 2 μέτρα (5 έως 6,5 πόδια).


«Drones αυτού του τύπου έχουν διεισδύσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο δεκάδες φορές κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια», πρόσθεσε η ισραηλινή εφημερίδα.

Η Yediot Achronot ανέφερε ότι η διαδρομή πτήσης του Sayyad 107 μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να «αλλάζει συχνά ύψος και κατεύθυνση, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευση και την παρακολούθηση και η ανίχνευσή του βασίζεται στη θερμότητα που εκπέμπεται από τον κινητήρα, η οποία είναι επίσης δύσκολο να εντοπιστεί μέσω οπτικών μέσων .”

«Είναι πιθανό το UAV να ήταν εκ των προτέρων προγραμματισμένο να κατεβαίνει απότομα προς το έδαφος ή τη θάλασσα και να συνεχίσει να πετάει σε χαμηλό ύψος, εκμεταλλευόμενος το παράκτιο έδαφος και στη συνέχεια τους λόφους της παράκτιας πεδιάδας για να αποφύγει τους αναχαιτιστές», πρόσθεσε η εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, το ιρανικό Ababil-T, γνωστό και ως Mirsad-1, έχει εμβέλεια επίθεσης 120 χιλιομέτρων, τελική ταχύτητα 370 χιλιομέτρων την ώρα, ικανότητα μεταφοράς έως και 40 κιλών εκρηκτικών και ικανότητα πτήσης σε υψόμετρα έως 3.000 μέτρα, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο ισραηλινό ερευνητικό κέντρο Alma, το οποίο συνδέεται στενά με τον ισραηλινό στρατό, 

Η γειτονιά Binyamina, όπου βρίσκεται η στοχευμένη ισραηλινή στρατιωτική βάση, απέχει περισσότερα από 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε έναν πύραυλο στη βάση πριν πέσει σε τραπεζαρία μέσα στη βάση. Ο Blanford είπε ότι εάν αυτό είναι αλήθεια, πρέπει να είναι ένας πύραυλος S5, ο οποίος είναι ένας παλιός πύραυλος της σοβιετικής εποχής, που η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στην τρέχουσα σύγκρουση τον Μάιο σε μια επίθεση που είχε στόχο το ισραηλινό χωριό Metula κοντά στα σύνορα. με τον Λίβανο.

Σύμφωνα με τον Blanford, το χτύπημα του drone της Κυριακής θα μπορούσε να είχε γίνει από έναν χειριστή που το πετούσε ενώ κοιτούσε μια οθόνη, κάτι που θα απαιτούσε πολλές δεξιότητες, ειδικά επειδή ήταν ήδη σκοτάδι την ώρα της επίθεσης (γύρω στις 7 μ.μ.). 

Ο Μπλάνφορντ πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης μια άλλη δυνατότητα, η οποία συνίσταται σε « προγραμματισμένη πτήση με χρήση συντεταγμένων GPS». Ωστόσο, είπε ότι δεν είναι σαφές εάν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Sayyad 107 και Ababil-T έχουν αυτήν την ικανότητα, καθώς συνήθως πετούν από χειριστή.

Σύμφωνα με τη Haaretz, το drone «πέταξε με τη βοήθεια ενός συστήματος GPS, το οποίο επιτρέπει την ακριβή επίθεση στον στόχο» και δεν απαιτεί από κάποιον να το πλοηγεί κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ψάχνουν αντίδοτο στο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη διεξαγωγή πορειών τον περασμένο χρόνο, και έχει καταφέρει να προκαλέσει απώλειες μεταξύ αμάχων, κυρίως στρατιωτών του ισραηλινού στρατού σε απομακρυσμένες βάσεις. Περισσότερα από τα μισά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ αναχαιτίζονται από πολεμικά αεροσκάφη του στρατού που στέλνονται προς αυτήν ή μέσω του Iron Dome και του David’s Sling. Επειδή όμως το drone είναι μικρός στόχος και η ηχώ του ραντάρ είναι πολύ αδύναμη, μερικές φορές τυχαίνει να χάνεται από τα ραντάρ αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ειδικά στην λοφώδη περιοχή στην ακτή, όπου η ηχώ ραντάρ που επιστρέφει από τις επίγειες γραμμές είναι διαδεδομένη και παραπλανητική.

Οι βιομηχανίες ασφαλείας και ο ισραηλινός στρατός εργάζονται για λύσεις, αλλά τα έξυπνα εκρηκτικά drones που παράγουν οι Ιρανοί είναι εξοπλισμένα με αδρανειακές συσκευές καθοδήγησης, εκτός από δορυφορική καθοδήγηση, και μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους και να χτυπήσουν τον στόχο τους με ακρίβεια ακόμη και με παρεμβολές GPS. κάθε είδους τους μπερδεύουν και τους παραπλανούν (υπάρχουν δορυφορικοί δρομολογητές για τους Ρώσους και τους Κινέζους, και μερικές φορές χρησιμοποιούνται από τους Ιρανούς και τη Χεζμπολάχ για να παρακάμψουν την παρεμβολή GPS, η οποία βασίζεται σε αμερικανικούς δορυφόρους και συστήματα καθοδήγησης.

Ο ισραηλινός στρατός και η βιομηχανία ασφαλείας προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα, τουλάχιστον από την αρχή του τρέχοντος πολέμου, και δεν έχουν ακόμη μια λύση για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση, ειδικά μια λύση για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση που θα επέτρεπε την επιτυχή αναχαίτιση drones, τα οποία είναι πρακτικά μικροί κινητοί πύραυλοι με όλη τη σημασία της λέξης.

Μπορεί να προβλεφθεί και να ειπωθεί ότι όταν το Ισραήλ ενεργοποιεί την αναχαίτιση λέιζερ από το έδαφος και το αεροσκάφος, η ίδια η αναχαίτιση θα είναι ευκολότερη και πιο αποτελεσματική από την αναχαίτιση χρησιμοποιώντας πυραύλους Iron Dome, David’s Sling ή πυραύλους αναχαίτισης από αεροσκάφη. Το λέιζερ δεν θα είναι λειτουργικά αποτελεσματικό πριν από τα μέσα του 2025, αν και έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές. Αλλά ακόμη και τότε, το κεντρικό πρόβλημα θα είναι ο εντοπισμός και η παρακολούθηση drones που πετούν σε πολύ χαμηλές αποστάσεις ενώ κρύβονται σε κοιλάδες και εμφανή τοπογραφικά μονοπάτια και στη συνέχεια ανεβαίνουν και εκρήγνυνται στους στόχους τους. Αυτό το πρόβλημα δεν έχει ακόμη.

Καμάρι του Νασράλα το Mirsad-1

Το Mirsad-1 ( αραβικά : مرصاد, Αγγλικά: “Observation Post”), γνωστό στο Ιράν ως Ababil-T  είναι μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που χρησιμοποιείται για σκοπούς αναγνώρισης από τη Χεζμπολάχ.

Το Mirsad-1 δεν είναι όμως ένα UAV σχεδιασμένο από τη Χεζμπολάχ. Αντίθετα, είναι ένα όνομα που δόθηκε από τη Χεζμπολάχ στα υπάρχοντα ιρανικά UAV που παρέχονται στην ομάδα, δηλαδή τα drones Ababil με διπλή ουρά. Πριν από το 2006, η Χεζμπολάχ απέκτησε έως και οκτώ τέτοια drones από το Ιράν. Εκθέσεις αναφέρουν ότι έως και 30 μέλη του προσωπικού της Χεζμπολάχ έλαβαν επίσης εκπαίδευση για τη λειτουργία του Mirsad στις βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν κοντά στο Ισφαχάν , στο Ιράν. Ο Χασάν Νασράλα , ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ , καυχιόταν για τα drones, λέγοντας ότι «μπορούν να φορτωθούν με ποσότητα εκρηκτικών μέχρι 40 έως 50 κιλά» και μπορούν να φτάσουν «βαθιά» στο Ισραήλ.

Η πρώτη πτήση Mirsad-1 στον ισραηλινό εναέριο χώρο πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 2004. Το drone πέταξε σε χαμηλό επίπεδο από τον Λίβανο νότια πάνω από την πόλη Nahariyya στη δυτική Γαλιλαία , στη συνέχεια γύρισε και πέταξε πίσω βόρεια, πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα, έχοντας περάσει έως και μισή ώρα στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Η δεύτερη πτήση πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2005 και ήταν μια σύντομη εισβολή 18 μιλίων. Το drone ξαναπέρασε στο λιβανέζικο έδαφος μέχρι τη στιγμή πριν αναχαιτιστεί από ισραηλινά μαχητικά.

Με πληροφορίες από Times of Israel, Haaretz, Yedioth Ahronoth, Lorient Today, CNN, Αl Jazeera

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή