Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει συνεχίζεται για πάνω από δέκα μήνες, το κόστος των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων αυξάνεται, με τη Μόσχα να ετοιμάζεται να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από παραγωγούς εμπορευμάτων και κρατικές εταιρείες και παράλληλα να περιορίσει τις μη αμυντικές δαπάνες.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται έγγραφο με οδηγίες που εκδόθηκαν από τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι οδηγίες του Μισούστιν αφορούν προτάσεις που προβλέπουν υψηλότερα μερίσματα για τις κρατικές εταιρείες και εφάπαξ εισφορά από τους παραγωγούς λιπασμάτων και άνθρακα.

Το έγγραφο, αντίγραφο του οποίου αναφέρει πως έχει δει το Bloomberg, κάνει λόγο για προσπάθεια στο πλαίσιο «κινητοποίησης εσόδων». Προβλέπει επίσης επιπλέον δαπάνες 175 δισ. ρουβλίων (2,4 δισ. δολάρια) για την επανεγκατάσταση 100.000 ανθρώπων από τη Χερσώνα στη Ρωσία. Πρόκειται για μια προφανή παραδοχή ότι το Κρεμλίνο έχει ελάχιστες ελπίδες να ανακαταλάβει την ουκρανική περιοχή, τμήμα της οποίας εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του το φθινόπωρο, και λίγες εβδομάδες μετά την παράνομη προσάρτησή της, σχολιάζει το πρακτορείο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πιέζει όλο και περισσότερο τον προϋπολογισμό της Ρωσίας καθώς οι συγκρούσεις πλησιάζουν στον δεύτερο χρόνο και η ρωσική οικονομία συρρικνώνεται ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Δύση. Βέβαια, τα μερίσματα και η έκτακτη εισφορά που κατέβαλε ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom βοήθησαν να αυξηθεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα στα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο, οι μεγάλες δεσμεύσεις για δαπάνες τον Δεκέμβριο πιθανότατα θέσουν τον προϋπολογισμό «στο κόκκινο».

Σίγουρα είναι απαραίτητη πρόσθεση χρηματοδότηση για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με τον πόλεμο, αναφέρουν στο Bloomberg άτομα με γνώση του θέματος. Δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το μέγεθος των μερισμάτων ή την εφάπαξ εισφορά, καθώς το ποσό θα εξαρτηθεί από το πώς πήγε ο προϋπολογισμός για ολόκληρο το έτος 2022, εξήγησαν προσθέτοντας ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να ορίσουν μερίσματα πάνω από το 50% του καθαρού κέρδους για τις κρατικές εταιρείες όπου είναι δυνατόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ότι δεν θα υπάρξει «κανένας περιορισμός» στις στρατιωτικές δαπάνες για τον πόλεμο. Τα κοινωνικά προγράμματα παραμένουν το μεγαλύτερο ενιαίο κονδύλι του προϋπολογισμού, ενώ, αντίθετα, οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την ιατρική βλέπουν ήδη μειώσεις.

Ουσιαστικά, σημειώνει το Bloomberg, οι οδηγίες του Μισούστιν αποκαλύπτουν μια πράξη εξισορρόπησης η οποία απαιτεί «βελτιστοποίηση» των δαπανών του προϋπολογισμού εκτός της άμυνας και της ασφάλειας που θα πρέπει να αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 δισ. ρουβλίων.

naftemporiki.gr