Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Τα ΜΜΕ βλέπουν παντού θερμό επεισόδιο

Δημοσιεύτηκε στις

Βλέποντας χθες τα βραδινά δελτία ειδήσεων να ανακοινώνουν λίγο πολύ ότι φθάσαμε μια ανάσα από ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, λίγο ακόμη και θα έπρεπε να αναζητήσουμε τα φυλλάδια επιστράτευσης και μετά στο σούπερ μάρκετ για εφόδια, με ή χωρίς καλάθι του νοικοκυριού.

Ο πανικός που εξέπεμπαν τα δελτία αφορούσε ένα από τα συνήθη και πολύ συχνά έντονα επεισόδια μεταξύ σκαφών του Λιμενικού της Ελλάδας και της Τουρκίας με αφορμή την έναρξη της αλιευτικής περιόδου, της γνωστής και ως «μάχης της τσιπούρας».

Εδώ και χρόνια κάθε πρώτο τρίμηνο της χρονιάς όταν υπάρχει έντονη δραστηριότητα των ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών σε περιοχές γύρω από τα ΄Ιμια την Ψέριμο ,το Φαρμακονήσι , το Αγαθονήσι ακόμη και κοντά στην Ζουράφα ,τα επεισόδια με τις απόπειρες παράνομης αλίευσης εντός ελληνικών χωρικών υδάτων είναι συχνά.

Τουρκικά σκάφη του Λιμενικού προσπαθούν να εκφοβίσουν και να εκδιώξουν Έλληνες ψαράδες από περιοχές που βαφτίζουν ως «γκρίζες ζώνες», το Ελληνικό λιμενικό παρεμβαίνει για να προστατεύσει τους Έλληνες ψαράδες και συγχρόνως για να εκδιώξει τους τούρκους ψαράδες από περιοχές που δεν έχουν δικαίωμα να αλιεύουν.  Εκεί πολύ συχνά τα σκάφη των δυο Λιμενικών έρχονται σε πολύ στενή επαφή και έχουμε ακόμη και επεισόδια προσπάθειας εμβολισμού η ακόμη και πυρών στον αέρα που δημιουργούν ένα επικίνδυνο κλίμα.

Όμως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα περιστατικά στα ελληνοτουρκικά στην πραγματική διάσταση τους.

Θερμό επεισόδιο δεν θα προκληθεί από το τζαρτζάρισμα των σκαφών των Λιμενικών των δυο χωρών ούτε από την προσπάθεια των τουρκικών αλιευτικών να ψαρέψουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Είναι περιστατικά επικίνδυνα τα οποία όμως ακόμη και εάν κλιμακωθούν μπορεί να είναι διαχερίσιμα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος δημιουργίας κλίματος πανικού,ώστε το θερμό επεισόδιο να μετατρέπεται πλέον σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Είναι το ίδιο ακριβώς που συνέβη με το θέμα του υποτιθέμενου προγραμματισμού επέκτασης στα 12 ν.μ.

Ένα δημοσίευμα στην Αθήνα, το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από καμιά πηγή, για επέκταση των χωρικών υδάτων γύρω από την Κρήτη είχε σαν αποτέλεσμα να δοθεί η ευκαιρία στην τουρκική ηγεσία να επαναφέρει το casus belli. Και με περισσή ευκολία όλα τα ελληνικά ΜΜΕ σπεύδουν να δηλώσουν ότι το casus belli έχει επεκταθεί και για την περιοχή νοτίως της Κρήτης όταν δεν το έχει πει προς το παρόν κανένας τούρκος αξιωματούχος, καθώς όλοι ομιλούν για casus belli στο Αιγαίο το οποίο φυσικά δεν φθάνει νοτίως της Κρήτης.

Ψυχραιμία λοιπόν.Όταν βρεθούμε πραγματικά μια ανάσα από θερμό επεισόδιο και δυστυχώς ενδέχεται να υπάρξουν πολλές ευκαιρίες το επόμενο διάστημα, θα το καταλάβουμε όλοι, και χωρίς τα βραδινά δελτία…

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ορατοί από την Κύπρο οι πύραυλοι του Ιράν προς το Ισραήλ (BINTEO)

Το συγκεκριμένο βίντεο τραβήχτηκε από την περιοχή της Ορμήδειας, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες αναφορές από τη Λεμεσό. 

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τεχεράνη ξεκίνησε την απάντησή της στα ισραηλινά πλήγματα, εκτοξεύοντας εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως θα δείτε στο βίντεο του SigmaLive, οι ιρανικοί πύραυλοι φαίνονται από πολλές περιοχές του νησιού. Το συγκεκριμένο βίντεο τραβήχτηκε από την περιοχή της Ορμήδειας, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες αναφορές από τη Λεμεσό.

Δείτε το βίντεο από την Ορμήδεια:

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Το προληπτικό χτύπημα ως οδηγός επιβίωσης της Ελλάδας!

Ο αείμνηστος φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης στο βιβλίο του «Θεωρία του Πολέμου» αναφερόμενος στην τουρκική απειλή για τη χώρα μας επισημαίνει ότι : Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρει την αποφασιστικότητα να καταφέρει το πρώτο πλήγμα, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης

Επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Νεκροί ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης και ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Πριν μερικές μέρες έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είχε κατηγορήσει το Ιράν ότι δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με τη μη διάδοση πυρηνικών και επισήμανε ότι η Τεχεράνη διαθέτει αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο για να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες, εάν το επιλέξει.

Το στοιχείο αυτό ήταν καθοριστικό για την αντίδραση του Ισραήλ με στόχο να εξουδετερώσει αυτό που θεωρεί ως υπαρξιακή απειλή, δηλ. τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ένα πρώτο συμπέρασμα από την επίθεση και το θάνατο δυο κορυφαίων Ιρανών πολιτικο-στρατιωτικών ηγετών είναι ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ένα δίκτυο πληροφοριών που είναι σε θέση να γνωρίζουν που βρίσκεται ο καθένας από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εχθρικών χωρών και έχουν τη δυνατότητα να τους εξουδετερώσουν.

Το Ισραήλ είναι ένα μικρό κράτος με εννιά εκατομμύρια κατοίκους, περίπου δηλαδή όσο η Ελλάδα που κατόρθωσε να συγκροτηθεί και να επιβιώσει μέχρι σήμερα, κυριολεκτικά δια «πυρός και σιδήρου». Επί σειρά ετών αντιμετώπισε ισχυρότερους στρατιωτικά αντιπάλους, με δεδομένη βούληση να το καταστρέψουν. Παρ΄ όλα αυτά στις συγκρούσεις που ενεπλάκη κατόρθωσε να εξέλθει πάντα νικητής.

Ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες ήταν η στήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Σημαντικό ρόλο στην «επιβίωση» του διαδραμάτισε η στρατιωτική στρατηγική που υιοθέτησε, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το Ισραήλ εφάρμοσε την επιθετική στρατιωτική στρατηγική και την επιλογή του «πρώτου κτυπήματος». Εκτίμησε την πολεμική πρωτοβουλία σαν την υπέρτατη πολλαπλασιαστική δύναμη για εξισορρόπηση της αντίπαλης αριθμητικής υπεροχής.

Ο αείμνηστος φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης στο βιβλίο του «Θεωρία του Πολέμου» αναφερόμενος στην τουρκική απειλή για τη χώρα μας επισημαίνει ότι : Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρει την αποφασιστικότητα να καταφέρει το πρώτο πλήγμα, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό. Αυτό δεν το επιβάλλει κάποια «πολεμοχαρής» διάθεση, αλλά η λογική των σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Αν η ελληνική πλευρά προτίθεται σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον εχθρό, τότε έχει κατά πάσα πιθανότητα υπογράψει μόνη της και εκ προοιμίου την καταδίκη της.

Σήμερα στην Ελλάδα η αναφορά και μόνο σε προληπτικό πρώτο πλήγμα αποτελεί αιτία να χαρακτηριστεί κάποιος πατριδοκάπηλος, πολεμοχαρής, ή εθνικιστής και το σύνηθες ερώτημα στην ακολουθούμενη κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία είναι : «Δηλαδή τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο ;»

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Στρατηγικό δίλημμα με την Ευρωπαϊκή Άμυνα!

Η στρατιωτική συμμαχία υπάρχει και σήμερα, η οποία όμως ανέδειξε την γεωπολιτική μας αδυναμία λόγω εξάρτησης από τρίτες χώρες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε διήμερο συνέδριο με τίτλο «Ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Άμυνα και την Ασφάλεια», που διοργανώθηκε από το “European Business Summit” στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ως ομιλητής ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Μαυρίδης έλαβε μέρος στην συζήτηση με θέμα «Η Χρηματοδότηση της Ανασυγκρότησης της Ευρώπης», μαζί με εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από Ερευνητικά Κέντρα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Άμυνας, Ασφάλειας και Ανθεκτικότητας.

Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρίδης, έθεσε εξαρχής ως ζητούμενο τον πολιτικό προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Άμυνας, επισημαίνοντας το στρατηγικό δίλημμα: «Είτε επιδιώκουμε μια στρατιωτική συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ -ενάντια σε κάποια απειλή-, είτε προχωράμε σε στρατηγική αυτονομία με γεωπολιτικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη. Η στρατιωτική συμμαχία υπάρχει και σήμερα, η οποία όμως ανέδειξε την γεωπολιτική μας αδυναμία λόγω εξάρτησης από τρίτες χώρες. Σε μια Ευρωάμυνα με αυτονομία, τα εργαλεία χρηματοδότησης και ιδιαίτερα ο ρόλος τρίτων χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης πρέπει να είναι ξεκάθαρος.»

Στη συνέχεια ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στον «ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο» που όλοι γνωρίζουν αλλά κανένας δεν μιλά, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην Τουρκία σε συνδυασμό με τον μεθοδευμένα υποβαθμισμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση της Ευρωάμυνας. Όπως εξήγησε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει απευθείας τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά έχει παραγκωνιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικά ως προς την διαμόρφωση του Κανονισμού SAFE, και αυτό αποτελεί θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα. Σε σχέση με την Τουρκία, τόνισε ότι πρόκειται για τρίτη χώρα που δεν μοιράζεται τις αξίες ούτε τα πρότυπα της ΕΕ, ενώ συνεχίζει την παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους στην Κύπρο, τις συνεχιζόμενες απειλές προς άλλα κράτη-μέλη όπως την Ελλάδα και την νεο-οθωμανική γεωπολιτική της ατζέντα και υπέδειξε: «Μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα με γεωπολιτικό ρόλο και αλληλεγγύη, ξεκινά με τα ζωτικά συμφέροντα και θέματα ασφάλειας όλων των κρατών-μελών, διότι αποτελούν το συλλογικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Σε ό,τι αφορά το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ των δαπανών για άμυνα και για κοινωνικά προγράμματα γιατί «χωρίς ισορροπία, θα χάσουμε και το μυαλό και την καρδιά των Ευρωπαίων πολιτών». Καταλήγοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εισηγήθηκε την στρατηγική στόχευση των αμυντικών δαπανών σε τεχνολογίες διπλής χρήσης, όπως ο κυβερνοχώρος, το διάστημα και η τεχνητή νοημοσύνη, για να λειτουργήσουν παράλληλα ως μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα την ενδυνάμωση Ευρωπαϊκών οργανισμών όπως την FRONTEX για διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις51 δευτερόλεπτα πριν

Κίνδυνος από τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν! Στο στόχαστρο η Ελλάδα;

Παρέμβαση του διευθυντή της εφημερίδας "ΕΣΤΙΑ" Μανώλη Κοττάκη στη Βεργίνα Τηλεόραση

Διεθνή17 λεπτά πριν

Καταστολή της «March to Gaza»: Συλλήψεις και απελάσεις ακτιβιστών στην Αίγυπτο

Οι αιγυπτιακές αρχές προχώρησαν σε βίαιη καταστολή διαδηλωτών που επιχειρούσαν να φτάσουν στα σύνορα με τη Γάζα, στο πλαίσιο της...

Αναλύσεις31 λεπτά πριν

Ο Γόρδιος Δεσμός του Τραμπ

Έχει να αντιμετωπίσει δύο ενεργά μέτωπα και εξαναγκάζεται να συνθηκολογήσει με το κύριο αντίπαλό του, την Κίνα, προκειμένου να απελευθερωθεί...

Αναλύσεις46 λεπτά πριν

Το στοίχημα του Νετανιάχου: Τελειωτικό πλήγμα ή αρχή του χάους;

Η ελπίδα είναι ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα καταστραφεί οριστικά. Αν συμβεί, θα πρόκειται για απόλυτη επιβεβαίωση των...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Πάμε για μεγάλη κλιμάκωση! Ανάλυση της κατάστασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Γιώργου Αϋφαντή και του αντιστράτηγου ε.α. Λάζαρου Καμπουρίδη στο ΑΡΤ

Δημοφιλή