Ακολουθήστε μας

Γερμανία

Tageszeitung: Τα περισσότερα Leopard 2 στο ΝΑΤΟ έχουν Ελλάδα και Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο στόχαστο και τα ελληνικά Leopard;

Ο γερμανικός τύπος εξετάζει τα αποθέματα Leopard 2 στην Ευρώπη. Ελλάδα και Τουρκία οι πιο ισχυρά εξοπλισμένοι αλλά και εμπόδια στην αποστολή βοήθειας προς την Ουκρανία.

Στη συζήτηση για την παράδοση δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν τα αποθέματα τους. “Ο βασικός άξονας μιας ευρωπαϊκής οπλικής βοήθειας Leopard 2 είναι η Γερμανία, η οποία αυτή τη στιγμή επεκτείνει τον στόλο της σε 328 άρματα μάχης”, αναφέρει η εφημερίδα Tageszeitung. Και αυτό “γιατί το Βερολίνο πρέπει να δώσει πράσινο φως σε κάθε εξαγωγή του άρματος Made in Germany”.

“Οι μεγαλύτεροι στόλοι Leopard 2 στη συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι η Ελλάδα και η Τουρκία”, όπως σημειώνει η taz. Η αποστολή των αρμάτων από τις δύο χώρες φαίνεται όμως απίθανη. “Διότι οι δύο χώρες σε μεγάλο βαθμό εξοπλίζονται κυρίως η μια ενάντια της άλλης”, εξηγεί η εφημερίδα. “Δεν περνάει χρόνος χωρίς απειλές μεταξύ των γειτόνων που ανταγωνίζονται για επιρροή στη Μεσόγειο”. Η Αθήνα, όπως αναφέρει η taz, αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με την κατασκευάστρια εταιρεία του Leopard 2 Krauss-Maffei Wegmann για τον εκσυγχρονισμό του άρματος στην πιο πρόσφατη εκδοχή A7 ενώ η Τουρκία ακολουθεί μια επιθετική πολιτική έναντι των αραβοκουρδικών γειτόνων της, με επεμβάσεις στο Ιράκ και τη Συρία χρησιμοποιώντας τα δικά της Leopard 2.

Ανησυχία στο Παρίσι προκαλεί εν τω μεταξύ η γερμανική διστακτικότητα στην αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. “Είναι κοινό μυστικό ότι το υπουργείο Άμυνας στο Παρίσι είναι δυσαρεστημένο με τη στρατηγική καθυστέρησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης [σ.σ. της Γερμανίας]”, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Και αυτό γιατί η παράδοση αρμάτων μάχης γερμανικής παραγωγής μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα μόνο με γερμανική έγκριση”. Αυτό θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το κοινό άρμα μάχης Main Ground Combat System (MGCS), το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει το γερμανικό Leopard 2 και το γαλλικό Leclerc από το 2035, σύμφωνα με την FAZ. Το Βερολίνο και το Παρίσι είχαν ήδη συμφωνήσει για το έργο τον Ιούλιο του 2017, αλλά από τότε δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Παράνομη αλιεία σε ελληνικά χωρικά ύδατα

Μια νέα διάσταση στα ελληνοτουρκικά παρατηρεί το περιοδικό Stern, αναφερόμενο στην παρενόχληση της ελληνικής ακτοφυλακής από την τουρκική ακτοφυλακή σε επιχειρήσεις κατά τουρκικών αλιευτικών, τα οποία ψάρευαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Το Stern παραθέτει αποσπάσματα από την επιστολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον επικεφαλή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ, στην οποία σημειώνει πως “αυτή η επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική δημιουργεί ένα επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα “ατυχήματος” που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα για να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”.

“Η Τουρκία χρησιμοποιεί την παράνομη αλιεία ως ένα άλλο μέσο για να εφαρμόσει τις ρεβιζιονιστικές πολιτικές της και να αμφισβητήσει το status quo της περιοχής”, αναφέρει η επιστολή. Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την πρακτική, ο Δένδιας προτείνει μέτρα της ΕΕ, όπως π.χ. την απαγόρευση της πώλησης αλιευτικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ.

Παράλειψη καθήκοντος του Βρετανικού Μουσείου

Στην εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα αναφέρεται η FAZ, χαρακτηρίζοντας το εποπτικό συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου “ανεύθυνο”. “Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν τάχθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο κατά του αιτήματος, λέγοντας πως η επιστροφή θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου”, αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Ενώ μια συνάντηση του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε πρόσφατα την εντύπωση ότι επίκειται λύση στη μακροχρόνια διαμάχη. “Όμως ούτε ο διευθυντής ούτε τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου του Μουσείου φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να αποσαφηνίσουν τα κριτήρια για την επιστροφή αυτών των θησαυρών τέχνης. Αυτή η παράλειψη μοιάζει σχεδόν με παράλειψη καθήκοντος”, σχολιάζει η FAZ.

Ευθύμης Αγγελούδης

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Τα σενάρια για αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου στη Γερμανία! Πεδίο δοκιμών τα Βαλκάνια με κέντρα μεταναστών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη, λέει η υπουργός Εσωτερικών

Πολλοί από τους υπουργούς Εσωτερικών τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιους σχεδίου, ενώ ορισμένοι υπέδειξαν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να είναι ένα πιθανό πεδίο δοκιμών.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ «κατέβαλε μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να φανεί αποφασισμένη, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πολιτικής ασύλου της Γερμανίας στους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο», γράφει στις στήλες της η Süddeutsche Zeitung. Η Γερμανίδα Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, η οποία συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τόνισε πως η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη – κάτι το οποίο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «είναι βέβαια υπερβολή, αφού η Γερμανία δέχεται μεν τους περισσότερους μετανάστες, αλλά σαφώς όχι „όλους”». Σύμφωνα με την SZ, «η Νάνσι Φέζερ λειτούργησε ως προάγγελος του Όλαφ Σολτς» καθώς «Η μετανάστευση θα είναι το μείζον θέμα την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Και ο καγκελάριος θα βρεθεί στο κέντρο της προσοχής, σε σχέση με το ερώτημα: Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη γερμανική πολιτική ασύλου;»

Τα σενάρια για αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου απασχόλησαν και την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σχολιάζει πως «Για πρώτη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν και την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για την πολιτική επιστροφών και την ιδέα της δημιουργίας κέντρων επιστροφής σε τρίτες χώρες για αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί (σ.σ. τύπου Αλβανίας;) . Πολλοί από τους υπουργούς Εσωτερικών τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιους σχεδίου, ενώ ορισμένοι υπέδειξαν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να είναι ένα πιθανό πεδίο δοκιμών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο κράτος στην περιοχή αυτή θα ήταν διατεθειμένο να συμμετέχει».

ΠΗΓΗ: DW

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

DW: Τί θα φέρει ο Σολτς στην Κωνσταντινούπολη;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις 19 Οκτωβρίου αναμένεται στην Τουρκία ο Όλαφ Σολτς για να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν. Γερμανική στροφή για τις εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων βλέπει ο γερμανικός Τύπος.

Η επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας είναι λιτή αλλά δίνει το στίγμα:  «Στις 19 Οκωβρίου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η Ουκρανία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η μετανάστευση και θέματα οικονομικής πολιτικής. Στο τέλος θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Μπύχνερ χαρακτήρισε μάλιστα την Τουρκία «σημαντικό εταίρο» αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας σε μια νέα «ομάδα επαφής για την Ουκρανία».

Απελάσεις εξπρές στην Τουρκία προσεχώς

Πέρα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την Τουρκία να παίζει σημαντικό και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενο ρόλο στην περιοχή, το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα το ζήτημα των απελάσεων (επιστροφών) Τούρκων πολιτών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, λαμβάνοντας υπόψιν πρόσφατες δηλώσεις της υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, όπως μεταδίδουν γερμανικά Mέσα και όπως έγινε αντιληπτό αυτή την εβδομάδα στη γερμανική βουλή, θα μπορούσαν τις επόμενες εβδομάδες να επισπευσθούν πτήσεις απελάσεων και προς την Τουρκία.

Προς το παρόν, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα tagesschau.de, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση. «Εργαζόμαστε με αυτό τον σκοπό και είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε επιτυχίες τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ήδη σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το υπ. Εσωτερικών έχει ζητήσει από τα κρατίδια να συντάξουν σχετικές λίστες, ενώ οι σχετικές ταχείες διαδικασίες απελάσεων θα μπορούσαν να διεκπεραιώνονται και από τα τουρκικά προξενεία στην Γερμανία, αναφέρει το δημοσίευμα. Σημειωτέον ότι μετά τους αυτούντες άσυλο από τη Συρία και το Αφγανιστάν ακολουθεί η Toυρκία.

H Τουρκία περιμένει πράσινο φως για Eurofighter

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία φαίνεται ότι ζητά ανταλλάγματα, ενώ πάγιο είναι το αίτημά της από τη Γερμανία για πράσινο φως για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, τις οποίες επικαλείται τηλεγράφημα του dpa, η τουρκική κυβέρνηση αναμένει «πρόοδο» στην αγορά Eurofighter και προσμένει «θετικά μηνύματα από τη Γερμανία», η οποία μέχρι στιγμής μπλόκαρε τη διαδικασία. Σύμφωνα με τον υπ. Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, η Τουρκία έχει ήδη αποσπάσει το «ναι» της Μ. Βρετανίας και της Ισπανίας, όχι όμως και της Γερμανίας, η οποία είναι συμπαραγωγός.

Eurofighter
Eurofighter πάνω από τη γερμανική φρεγάτα Bάδη-ΒυρτεμβέργηΕικόνα: Francis Hildemann/Luftwaffe/dpa/picture alliance

Στην κυβερνητική ενημέρωση πάντως  ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν φειδωλός, όταν ρωτήθηκε για τα Eurofigher, επικαλούμενος την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών για θέματα άμυνας και εξοπλισμών, όμως σχολίασε ότι πάντα «κάτι νέο» μπορεί κανείς να αναμένει από μια επίσκεψη του καγκελαρίου. Πέρυσι τον Νοέμβριο,κατά την επεισοδιακή επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο επίμαχο θέμα.

Spiegel: Από 1,2 εκατομ. στα 250 εκατομ. για εξοπλιστικά

Έκτοτε όμως έχουν αλλάξει πολλά. Και ενδεχομένως, αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ του Spiegel,και η στάση της Γερμανίας ως προς τις εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία. Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 μέχρι σήμερα και με φόντο τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες επιρρίπτει η Δύση στην Τουρκία απέναντι σε δημοσιογράφους, αντιφρονούντες, πολιτικούς αντιπάλους, δικαστές και καλλιτέχνες, είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο οι αποστολές στρατιωτικών εξοπλισμών στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικά στο τέλος του 2023 ανέρχονταν συνολικά σε 1,22 εκατομμύρια ευρώ (17 συμβάσεις). Σύμφωνα με το Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για στροφή της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα των εξαγωγών εξοπλισμών στην Τουρκία, οι νέες εγκρίσεις αδειών ανέρχονται σε πάνω από 250 εκατομ. ευρώ. Αυτές αφορούν 100 κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους και τορπίλες για το τουρκικό ναυτικό καθώς και εξαρτήματα για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και φρεγατών.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Ποιά θέματα θα συζητήσει ο Σολτς με τον Ερντογάν;

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα μεταβεί το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπίχνερ.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, διμερείς και οικονομικές σχέσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα τεθεί και το ζήτημα του επαναπατρισμού Τούρκων αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, ο κ. Μπίχνερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές εμπιστευτικές συνομιλίες με χώρες προέλευσης μεταναστών για τη βελτίωση των επιλογών επιστροφής. «Και στο θέμα της μετανάστευσης η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Γερμανίας», τόνισε.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι τα ζητήματα εξαγωγής εξοπλιστικών δεν συζητούνται δημοσίως σε λεπτομέρειες.

«Δεν μπορώ να πω κάτι για εξαγωγές εξοπλιστικών, αλλά είναι αυτονόητο ότι σε μια επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στον Τούρκο πρόεδρο πάντα μπορεί κανείς να περιμένει κάτι νέο, αλλά σε γενικό πλαίσιο», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν ο καγκελάριος θεωρεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια νέα ομάδα Επαφής για την Ουκρανία, ο κ. Μπίχνερ τόνισε ότι «οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας θα αποτελέσουν σίγουρα σημαντικό θέμα σε αυτή την επίσκεψη» και πρόσθεσε ότι «και σε αυτό η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος», καθώς «στήριξε εντατικά τη διατήρηση των παραδόσεων ουκρανικών σιτηρών».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή