Η Τεχεράνη έχει μέχρι στιγμής προμηθεύσει τα ρωσικά στρατεύματα με περίπου 1.700 επιθετικά drones και σχεδιάζει να προμηθεύσει άλλα 300 στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης
Ο Shahriar Heidari, ο οποίος είναι μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, δεν διευκρίνισε τον αριθμό των αεροσκαφών που παραγγέλθηκαν.
Τα περισσότερα από αυτά τα όπλα θα εισέλθουν στη χώρα σύντομα.
Για παράδειγμα, τα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi 35 θα φθάσουν στο Ιράν στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο Heidari, αναφερόμενος στο έτος του περσικού ημερολογίου που αρχίζει στις 21 Μαρτίου.
Το Ιράν έχει αναπτύξει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον πόλεμό της, προκαλώντας αυστηρότερες κυρώσεις και έντονη καταδίκη από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα σχόλια του Heidari έρχονται επίσης καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή πίεση για τη θανατηφόρα καταστολή των αντικυβερνητικών ταραχών και τη χρήση εκτελέσεων κατά των διαδηλωτών
Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών
Το Δεκέμβριο αποκαλύφθηκε έκθεση που επικαλείται αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με την οποία η Ρωσία ετοιμάζεται να παράσχει στο Ιράν μαχητικά αεροσκάφη Su-35 Sukhoi στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με έκθεση του Σαββάτου .
Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 24 αεροσκάδη που προορίζονταν αρχικά για την Αίγυπτο, σε μια συμφωνία που οι Ηνωμένες Πολιτείες ματαίωσαν.
Αυτό έκανε τη Μόσχα να αναζητήσει έναν νέο πιθανό αγοραστή, τον οποίο βρήκε σύμφωνα με πληροφορίες στην Τεχεράνη.
Εκπαίδευση των πιλότων
Την ίδια ώρα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Σεπτέμβριο ότι η Τεχεράνη εξέταζε να προχωρήσει σε μια τέτοια αγορά
Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι Ιρανοί πιλότοι χρησιμοποιούσαν ήδη τα αεροσκάφη για εκπαίδευση, ανέφερε η έκθεση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Ουάσιγκτον έχει επισημάνει τη διευρυμένη αμυντική σχέση μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας που περιλαμβάνει την αμοιβαία προμληθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, ειδικά από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Διαμαρτυρίες των Ουκρανών
Το Δεκέμβριο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος πίεσε για «εκκαθάριση» ιρανικών εργοστασίων που παράγουν όπλα για τη Ρωσία και «σύλληψη προμηθευτών».
Στο ίδιο κλίμα, ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak έγραψε στο Twitter ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να αυξήσει την προμήθεια drones και πυραύλων στο Κρεμλίνο, παρά τις διεθνείς κυρώσεις σε εταιρείες και οντότητες που εμπλέκονται στη μεταφορά όπλων στη Ρωσία.
Οι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών στο τέλος του 2022 έδειχναν ότι η Τεχεράνη έχει μέχρι στιγμής προμηθεύσει τα ρωσικά στρατεύματα με περίπου 1.700 επιθετικά drones και σχεδιάζει να προμηθεύσει άλλα 300 στο εγγύς μέλλον.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής που παρέχονται στη Ρωσία έχουν διαδραματίσει «κεντρικό ρόλο» σε επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία και κυρίως στα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα το Γραφείο Εξωτερικής Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης της Βρετανίας.
Η αρχή μιας πλήρους αμυντικής συνεργασίας
H Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθούσε επίσης να βοηθήσει το Ιράν, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.
«Αυτό που αρχίζει να εμφανίζεται είναι τουλάχιστον η αρχή μιας πλήρους αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, με τους Ιρανούς να προμηθεύουν drones στους Ρώσους, τα οποία σκοτώνουν Ουκρανούς αμάχους όπως μιλάμε σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της CIA, William Burns σε συνέντευξή του στι κανάλι PBS.
www.bankingnews.gr