Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Τι στα αλήθεια χρειάζεται η Ουκρανία για μία στρατηγική νίκη

Δημοσιεύτηκε στις

Τι ακριβώς χρειάζεται η Ουκρναία για να πετύχει μια αποφασιστική νίκη;

Η Ουκρανία έχει στο πλευρό της τη Δύση που έστω και με δυσκολίες της χορηγεί σημαντική στρατιωτική βοήθεια σε κύρια μέσα, εφόδια και υλικά προκειμένου αυτή να αμυνθεί αποτελεσματικά και σε δεύτερο χρόνο να νικήσει. Και νίκη για την Ουκρανία σημαίνει ανάκτηση όλων των κατεχομένων εδαφών από τη Ρωσία και επάνοδος τουλάχιστον στην προ 24ης Φεβρουαρίου κατάσταση επί του εδάφους. Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί όμως αυτή;

Είναι αυτή η στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης προεξεχούσης της Αμερικής επαρκής (μαζί βέβαια με άλλους παράγοντες) έτσι ώστε η Ουκρανία να πετύχει την αποφασιστική νίκη; Και νίκη δεν επιτυγχάνεται μόνον με αμυντικές επιχειρήσεις που αυτές αποβλέπουν πρωτίστως στην απορρόφηση της επιθετικής ισχύος του εχθρού. Αρκετά νωρίς στην εξέλιξη αυτού του πολέμου, τη 30 Απριλίου 2022 σε σχετικό άρθρο μου στο Liberal με τίτλο: «Θα μπορούσε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο» είχε περιγραφεί το πλαίσιο των παραδοχών και των προϋποθέσεων για κάτι τέτοιο.

Αυτό που πέτυχε μέχρι σήμερα η Ουκρανία, με τη σημαντική βοήθεια της Δύσης, ήταν να εμποδίσει τη Ρωσία να της επιβάλει τους δύο από τους τρεις πολιτικούς σκοπούς του πολέμου, δηλαδή την ανατροπή της πολιτικής καθεστηκυίας τάξης στο Κίεβο («αποναζιστικοποίηση» κατά τον Πούτιν) και την καταστροφή των Ενόπλων Δυνάμεων της («αποστρατικοποίηση») και φυσικά απορρόφησε σε μεγάλο βαθμό την όποια επιθετική ισχύ είχε η Ρωσία.

Όμως η Ρωσία πέτυχε σε πολύ μεγάλο ποσοστό τον τρίτο πολεμικό της στόχο που αφορά την κατ’ αυτή «απελευθέρωση» του Ντονμπάς και σήμερα κατέχει το 20% περίπου της επικράτειας της Ουκρανία που περιλαμβάνει και τον παραθαλάσσιο διάδρομος στη θάλασσα του Αζόφ που συνδέει την Κριμαία μέσω της Μελιτούπολης και της Μαριούπολης με το Ντονμπάς και με τη Ρωσία. Αυτός ο διάδρομος στερεί από την Ουκρανία της πρόσβαση της στην Αζοφική Θάλασσα και ένα σημαντικό λιμάνι από όπου εξαγόταν περίπου το 50% των βιομηχανικών μεταλλευτικών και γεωργικών προϊόντων της. 

Η βασική προϋπόθεση για μία νίκη, όπως είχε τονιστεί και στο προαναφερθέν άρθρο, δηλαδή η συγκρότηση μίας επαρκούς στρατηγικής εφεδρείας με τεθωρακισμένα και μηχανοκίνητα μέσα και άλλα σύγχρονα μέσα και φυσικά δεκάδες χιλιάδες προσωπικού επιβεβαιώθηκε πέντε μήνες μετά τη δημοσίευση του εν λόγω άρθρου από τον Αρχηγό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι.

Ο Ουκρανός Αρχιστράτηγος δήλωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι για να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη στην Ανατολική Ουκρανία, (σημ. όπου το έδαφος είναι αναπεπταμένο, αμυντικά οργανωμένο και με ισχυρές πλέον ρωσικές δυνάμεις) χρειάζεται 15-20 Τεθωρακισμένες – Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες. Κάθε μία από αυτές εφόσον είναι πλήρως στελεχωμένες και όχι μερικώς όπως έκαναν οι Ρώσοι, κάτι που τους στοίχησε ακριβά, θα πρέπει να έχει 4000-5000 στρατιώτες και κατά μέσο όρο 100 Άρματα Μάχης με ανάλογο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) για το Πεζικό.

Άρα κατ’ ελάχιστον απαιτούνται 70-80 χιλιάδες στρατιώτες, 1500 περίπου άρματα και άλλα τόσα ΤΟΜΑ. Να πούμε επίσης ότι λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη Ζελένσκι στην Αμερικανική Πρωτεύουσα σε συνέντευξη του ο Ζαλούζνι επανέλαβε τη συγκεκριμένη επιχειρησιακή του απαίτηση προσθέτοντας επίσης όπλα μεγάλου βεληνεκούς και άλλα όπλα υψηλής τεχνολογίας. Βέβαια, προκύπτει το ερώτημα για το πώς θα συγκεντρωθούν νέες δυνάμεις για μία εξ αρχής εκπαίδευση όταν ολόκληρος ο ουκρανικός στρατός ενισχυμένος από «εθελοντές» από Πολωνία, Γεωργία, Βρετανία και άλλες χώρες βρίσκεται τώρα εμπεπλεγμένος στο μέτωπο.

Είναι λάθος να ισχυρίζονται κάποιοι στην Δύση ότι η Ουκρανία θα ισχυροποιηθεί αρκούντως έτσι ώστε να πραγματοποιήσει επιθετική επιστροφή όπως λέμε στην επιχειρησιακή γλώσσα επειδή θα παραλάβει τα 50 Αμερικανικά Bradley, τα 40 Γερμανικά Marder και τα άλλα τόσα Γαλλικά AMX10 RC, τους …επόμενους μήνες και διευκρινίζεται ότι είναι ΤΟΜΑ και όχι άρματα μάχης. Τι γίνεται όμως με τα άρματα μάχης;

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Γερμανοί έχουν τους δικούς τους λόγους για να είναι εξαιρετικά διστακτικοί να δώσουν στους Ουκρανούς από τα αποθέματα τους. Βέβαια υπάρχουν ήδη στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας εκατοντάδες άρματα μάχης και ΤΟΜΑ «ανατολικής προελεύσεως» όπως για χρόνια στην Ελλάδα χαρακτηρίζαμε τα μέσα που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιούνταν από τις χώρες του «ανατολικού μπλοκ» με τη δική τους φιλοσοφία χρησιμοποιήσεως αλλά και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Αυτή δύναμη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με όσο το δυνατόν ομογενοποιημένο υλικό τόσο για λόγους διαλειτουργικότητας όσο και για λόγους τεχνικής υποστήριξης. Φανταστείτε μία Ταξιαρχία που θα είναι εξοπλισμένη και τρεις ή τέσσερις διαφορετικούς τύπους αρμάτων και ΤΟΜΑ τι είδους βάση υποστηρίξεως μπορεί να συγκροτηθεί, τι είδους τεχνικά κλιμάκια μπορεί να αναπτυχθούν προς άμεση τεχνική υποστήριξη των εμπρός τμημάτων και με πόσες διαφορετικές τεχνικές συλλογές θα πρέπει αυτά να εφοδιασμένα;

Απλά αλλά κρίσιμα ζητήματα που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά. Αν δεν εξασφαλιστούν αυτά τα μέσα θα καταστούν… «μίας χρήσεως», δηλαδή θα υφίστανται βλάβες και επειδή δεν θα μπορούν να αποκατασταθούν θα εγκαταλείπονται. Όπως ακριβώς έκαναν οι Ρώσοι όταν στην αρχή του πολέμου προωθήθηκαν στο Κίεβο με σχεδόν ανύπαρκτη επιμελητεία και σύστημα μετακομιδών και περισυλλογής και στην κυριολεξία τα παρατούσαν εσπευσμένα χωρίς κιόλας να τα καταστρέψουν.

Η επιτυχής αντεπίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως βάση αναφοράς λόγω διαφορετικών δεδομένων. Ο λόγος είναι ότι στην περιοχή εκείνη η οποία είναι σε μεγάλα τμήματα δασώδης υπήρξαν λεπτομερείς πληροφορίες από τους αμερικανικούς δορυφόρους, της διάταξης και των κενών που είχε αυτή αλλά και της σύνθεσης των ελαχίστων δυνατών ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή προκειμένου να εξοικονομηθούν δυνάμεις για το μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας. 

Όπως είχαμε περιγράψει σε άρθρο μας τη 19 Σεπτεμβρίου στο Liberal, οι Ουκρανοί με μεγάλη μυστικότητα συγκέντρωσαν εκτός επαφής με τον εχθρό σε κατάλληλους χώρους μία μάλλον ελαφριά αλλά ικανή δύναμη με  μικρά τμήματα, προσέβαλαν με επιτυχία τα ασθενή σημεία διείσδυσαν στην αμυντική τοποθεσία, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να θεωρήσουν χαμένη τη μάχη, να πανικοβληθούν και πολλοί να τραπούν χωρίς υπερβολή σε φυγή εγκαταλείποντας κρίσιμο υλικό.

Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί δεν είχαν ισχυρή τεθωρακισμένη μηχανοκίνητη εφεδρική δύναμη προκειμένου να εκμεταλλευτούν την επιτυχία, συνεχίζοντας βορειοανατολικά για να καταστρέψουν τις εχθρικές δυνάμεις που υποχωρούσαν και μετά να στραφούν προς Νότο (Ντόνμπας) αποδεικνύει την αναγκαιότητα χρησιμοποιήσεως αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ σε μία επιχείρηση συνδεδιασμένων όπλων όπως λέγεται στην στρατιωτική γλώσσα όπως είχε επισημανθεί τόσο από εμάς όσο και αργότερα από τον Ουκρανό Αρχιστράτηγο. Ούτε η ανάκτηση της Χερσώνας μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς καθόσον εκεί δεν διεξήχθη μάχη.

Ανακεφαλαιώνοντας θα επαναλάβουμε ότι η Ουκρανία προκειμένου να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα εδάφη της, χρειάζεται να συγκροτήσει μία ικανή και ισχυρή σε τεθωρακισμένα και λοιπό εξοπλισμό, στρατηγική εφεδρεία για ανάληψη πρωτοβουλίας και επιθετικής επιστροφής.

Αυτό σημαίνει ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να παραδώσουν εκατοντάδες σύγχρονα άρματα μάχης, εκτοξευτές πυραύλων μακρού βεληνεκούς, ΤΟΜΑ ενώ επιπροσθέτως απαιτούνται τουλάχιστον 70 χιλιάδες καλά εκπαιδευμένοι στρατιώτες. Ακόμα και να ληφθούν οι αποφάσεις σήμερα, θα πάρει αρκετούς μήνες για να παραδοθούν όλος αυτός ο απαιτούμενος εξοπλισμός στην Ουκρανία ενώ θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να ενσωματωθεί στον Ουκρανικό Στρατό και να δύναται να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά.

Η αεροπορική ισχύς που απαιτείται δεν υπάρχει και είναι σχεδόν αδύνατο να δοθούν σύγχρονα Α/Φ από τη Δύση αλλά μπορεί να υποκατασταθεί ως βασική δύναμη υποστήριξη πυρών ως έναν βαθμό από το Πυροβολικό το οποίο μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί πολύ καλά και έστω με υπερκαταναλώσεις πυρομαχικών έχει αποδειχθεί καταστροφικό. Το Πυροβολικό όμως δεν μπορεί να καταλάβει και να διατηρήσει έδαφος.

Τέλος, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης πυρομαχικών ΠΒ κυρίως 155 χιλ. καθόσον τα πάνω από 1,2 εκατομμύριο βλήματα που έχουν δοθεί από την Αμερική αλλά και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και την Ελλάδα (σύμφωνα με το Forum for Arms Trade) εξαντλούνται. Κρίνεται σκόπιμο ως ακροτελεύτια παρατήρηση να επισημανθεί ότι σε αυτό το κείμενο παρουσιάστηκε τι χρειάζεται η Ουκρανία για να είναι σε θέση μαζί και με κάποια άλλα στοιχεία για να πετύχει αποφασιστική νίκη και όχι αν θα την πετύχει τελικά.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας»

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.

Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.

Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.

Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.

Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.

Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)

Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.

Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.

Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.

Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.

Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)

Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The deputy commander of the U.S. Central Command (CENTCOM), Vice Admiral Brad Cooper, landed in Israel last week for a visit and met with the deputy chief of staff, Major General Amir Baram. The parties discussed shipments of critical weapons that the outgoing Biden administration has delayed and improving readiness for a possible joint attack on Iran’s nuclear facilities.
The IDF Spokesperson reported that Baram and Cooper visited a number of Israeli Air Force bases, where a review of joint operational operations took place. “In addition, a joint discussion was held regarding the threats from Yemen and cooperation with the U.S. military,” the IDF spokesman reported.
3 View gallery

נתניהו, טראמפ,  חמינאי, נתנז איראן  תקיפה באזור ביטחוני בסוריה

Who will strike Iranian nuclear facilities
(Photo: Iranian Leader’s Press Office – HandoutGetty Images , AP, shutterstock)
Trump did not rule out the possibility that he would order an attack against Iran’s nuclear facilities or support such an attack by Israel. At a press conference about three weeks ago, the president-elect was asked about a possible preemptive strike against Iranian nuclear facilities, amid reports that his team was considering such a step, and replied that he does not rule out any action.
Tehran is preparing for Trump’s return to the White House, and amid Israeli threats, Iranian Foreign Minister Abbas Araghchi declared about two weeks ago that “2025 will be an important year in terms of the Iranian nuclear issue.”
Araghchi made the remarks after a meeting with his Chinese counterpart in Beijing. He did not mention Donald Trump or elaborate on the significance of 2025. It is possible that his remarks were related to Trump’s return, and Iranian fears that his entry into the White House would strengthen Prime Minister Benjamin Netanyahu.

סגן מפקד פיקוד המרכז בצבא ארה"ב אדמירל בראד קופר בביקור בבסיס נבטים בהשתתפות סגן ראש המטה הכללי, אלוף אמיר ברעם

VADM Cooper and MG Baram
(Photo: IDF)
According to the latest quarterly report published by the IAEA in November, Iran has already accumulated a fairly significant amount of 60% enriched uranium, an amount that is enough for four nuclear bombs. According to the report, as of October 26, the amount of uranium enriched to this level stands at 182.3 kg – an increase of 17.6 kg since August.
In order for uranium to be used to produce nuclear weapons, it must be enriched to a level of 90%, but nuclear scientists explain that the path from 60% to 90% is quite short and is considered a “technical” step which can be done in a few days or weeks.
Israel and the U.S. are discussing the Biden Administration’s delayed weapons shipment, which includes 1,700 heavy bombs, 134 D9 Caterpillar bulldozers, and additional weapons. The IDF is already preparing to target Iran’s nuclear facilities by improving readiness for a possible joint attack with the U.S.

דחפור D9 רצועת עזה

()
The use of these bulldozers by the IDF led to major internal criticism in the U.S., protests and tremendous pressure on the Biden administration which gave in and froze the shipment. An examination conducted by Ynet in November revealed that dozens of IDF D9 bulldozers require maintenance. These bulldozers were also needed in southern Lebanon.
“At the height of the fighting in Gaza, about a year ago, battalion commanders ‘fought’ over D9 bulldozers, making it necessary to carry out maintenance on them,” said an IDF commander in November. It is difficult to officially and directly link the deadly results of the raid in Jabaliya in October and November, and the 21 fighters killed in about a month, many from IEDs, to the dire need for D9 bulldozers.
In these operations, the bulldozers are usually the first to lead the combat teams, safely clearing “dirty” areas from explosives that are set to explode and harm infantry and armored soldiers. At the same time, it is clear this tool is not only operationally effective against tunnels and in built-up areas, but also protects soldiers’ lives.
The US is still freezing a shipment of about 1,300 bombs for the Israeli Air Force, which the defense establishment has already purchased from Boeing – in shekels and not in aid dollars – weighing close to a ton per bomb, on the similar claim that the IDF could harm the civilian Gazan population with them. Half of this shipment, which was frozen about six months ago by the administration and caused a stir, has reached the IDF, but about half is still stuck in warehouses in the U.S. In addition, the defense establishment currently rents engineering tools for forces in the field from private contractors.
Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα16 λεπτά πριν

Data Journalists: Όλη η αλήθεια για την “αποστολή θανάτου” στη Λιβύη!

Η συγκλονιστική λεπτό προς λεπτό έγγραφη αφήγηση ανώτερου αξιωματικού ο οποίος συμμετείχε στο ταξίδι-φιάσκο που οδήγησε στον θάνατο τρεις στρατιωτικούς...

Αναλύσεις46 λεπτά πριν

Μη χαθεί άλλος χρόνος για την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων

Θέλουμε σαν πολιτεία να τα αξιοποιήσουμε;

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου από Ουάσινγκτον! Νέες απειλές Τραμπ κατά Ευρώπης και Ρωσίας

Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε μηνύματα το βράδυ της Δευτέρας και στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα. Είχε...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ο Τραμπ παραδίδει μαθήματα

Μάθημα για τη δική μας διπλωματία η ρητορική Τραμπ, γιατί λέει κάποια πράγματα (απειλεί Καναδά, Παναμία, Γροιλανδία) και κάποια από...

Απόψεις2 ώρες πριν

Από τα 72 φύλα στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο μια Φον Ντερ Λάιεν δρόμος

Επικράτησε το πρόστυχο, άνοιξαν τα Σύνορα και μας φορτώθηκε σαν βάρος η Πράσινη Ανάπτυξη.

Δημοφιλή