Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Bloomberg: Η Κίνα έχει αποκτήσει τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα από τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν

Δημοσιεύτηκε στις

Η Κίνα μπορεί να μην πολεμά στην Ουκρανία. Ωστόσο υφίσταται απώλειες.

Του Minxin Pei

Πριν από έναν χρόνο, η “χωρίς όρια φιλία” την οποία διακήρυξε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έμοιαζε σε πολλούς στο Πεκίνο σαν διπλωματικό αριστούργημα. Ενωμένοι στον φόβο και τη δυσαρέσκεια τους για την αμερικανική ισχύ, οι ηγέτες Κίνας και Ρωσίας φαίνονταν να είχαν συνάψει μια εταιρική σχέση η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ο Σι, ωστόσο, μάλλον δεν περίμενε ο Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία προτού στεγνώσει το μελάνι της “Κοινής Δήλωσης για τις Διεθνείς Σχέσεις”. Η γεωπολιτική δυναμική την οποία πυροδότησε ο πόλεμος έχει έκτοτε ανατρέψει τους στρατηγικούς υπολογισμούς του Κινέζου ηγέτη, ενώ τα αναμενόμενα οφέλη από μια σινο-ρωσική ευθυγράμμιση μπορεί να μην υλοποιηθούν ποτέ.

Απώλειες

Η Κίνα μπορεί να μην πολεμά στην Ουκρανία. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, υφίσταται απώλειες.

Εξετάστε τα επιχειρήματα, μεταξύ άλλων από εξέχοντες Ρώσους αναλυτές, τα οποία υποστηρίζουν ότι η Κίνα έχει αποκτήσει τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα από τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν. Σημειώνουν, πρώτον, ότι μια Ρωσία αποδυναμωμένη από τον πόλεμο και τις δυτικές κυρώσεις εξαρτάται πλέον περισσότερο από ποτέ από την Κίνα.

Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι η σύγκρουση έχει αποδειχθεί δαπανηρή απόσπαση της προσοχής για τις ΗΠΑ, τόσο όσον αφορά την προσοχή όσο και τη βοήθεια (η οποία έχει ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια). Η κατάσταση θυμίζει τα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου είχε επίσης πρόθεση να αντιμετωπίσει την Κίνα, την οποία είχε χαρακτηρίσει “στρατηγικό ανταγωνιστή”. Στη συνέχεια, η ατυχής εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και το τέλμα στο Αφγανιστάν κατανάλωσαν όλη την ενέργεια των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον. Η Κίνα απόλαυσε έτσι ένα στρατηγικό παράθυρο ευκαιριών που διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες.

Και τα δύο επιχειρήματα είναι εσφαλμένα. Είναι αλήθεια ότι η εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα πιθανότατα θα αυξηθεί εάν ο Πούτιν παραμείνει στην εξουσία. Κανείς όμως δεν πρέπει να περιμένει ότι η σινο-ρωσική στρατηγική ευθυγράμμιση θα αντέξει μετά την αποχώρηση του Πούτιν, 70 ετών σήμερα, κάτι που είναι σίγουρο ότι θα συμβεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, εάν όχι πολύ νωρίτερα.

Επιπλέον, μια αποδυναμωμένη Ρωσία είναι απίθανο να αντέξει έναν μακροχρόνιο πόλεμο, επομένως η ικανότητά της να αποσπάσει την προσοχή των ΗΠΑ μπορεί να είναι βραχύβια. Και, σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνουν το ίδιο στρατηγικό λάθος δύο φορές.

Εκ των υστέρων, η κυβέρνηση Μπους έκανε λάθος λόγω των υπερβολικά αισιόδοξων υποθέσεων της. Ως η μόνη υπερδύναμη του κόσμου, η Αμερική θα μπορούσε να κάνει υποτίθεται στο Ιράκ έναν “περίπατο” και στη συνέχεια να επιστρέψει γρήγορα στην ημιτελή δουλειά του περιορισμού της Κίνας, η οποία τότε είχε ΑΕΠ περίπου το ένα όγδοο της οικονομικής παραγωγής της Αμερικής.

Σήμερα, με την οικονομία της Κίνας στα τρία τέταρτα της οικονομίας των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ηγέτες δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να αγνοούν τον κύριο αντίπαλό τους. Οι κραυγές αγανάκτησης Δημοκρατικών, αλλά και Ρεπουμπλικανών, για την πτήση ενός κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου πάνω από τις ΗΠΑ, είναι απόδειξη του πόσο στοχοπροσηλωμένο παραμένει το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ.

Τίμημα

Εάν τα κέρδη από τον πόλεμο του Πούτιν είναι δύσκολο να εντοπιστούν, το τίμημα το οποίο έχει πληρώσει η Κίνα για τη στάση της είναι πραγματικό και ουσιαστικό.

Σε στρατηγικό επίπεδο, η σινο-ρωσική εταιρική σχέση έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους δεσμούς της Κίνας με την Ευρώπη. Πριν από τον πόλεμο, η Κίνα μπορεί να είχε μια ρεαλιστική πιθανότητα να κρατήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ουδέτερες στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ. Όμως, μόλις η Ρωσία έριξε τον πρώτο πυροβολισμό, οι ευρωπαϊκές χώρες εύλογα είδαν την Κίνα ως συνένοχο στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, η ακλόνητη υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία απέδειξε για άλλη μια φορά τον απαραίτητο ρόλο της όσον αφορά την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Ο πόλεμος οδήγησε την ΕΕ πιο κοντά στις ΗΠΑ και πιο μακριά από την Κίνα.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει επίσης υπονομεύσει τη θέση της Κίνας στην Ταϊβάν. Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, λίγοι θεωρούσαν πιθανή μια απρόκλητη κινεζική επίθεση στο νησί. Η επιθετικότητα του Πούτιν κλιμάκωσε τους φόβους ότι η ίδια αδιανόητη καταστροφή θα μπορούσε να συμβεί στην Ταϊβάν.

Το πόσο ρεαλιστικές είναι τέτοιες ανησυχίες δεν έχει σημασία. Η επακόλουθη προσοχή στη μοίρα της Ταϊβάν ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τα συμφέροντα της Κίνας. Οι Δυτικοί, πρόθυμοι να επιδείξουν την υποστήριξή τους, έχουν ανυψώσει τη διεθνή προβολή και το στάτους της Ταϊβάν, κάτι που η Κίνα είχε εργαστεί ακούραστα για να αποφύγει. Ακόμη χειρότερα, η προοπτική ενός πολέμου στα στενά της Ταϊβάν έχει ενεργοποιήσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν την Ταϊβάν στρατιωτικά και διπλωματικά, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την “πολιτική της μιας και ενιαίας Κίνας”.

Οι φόβοι για πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν ώθησαν επίσης την Ιαπωνία να διπλασιάσει τις στρατιωτικές της δαπάνες τα επόμενα πέντε χρόνια – μια αλλαγή πολιτικής που κανένας λογικός Κινέζος ηγέτης δεν ήθελε να δει.

Αποσύνδεση

Σωρευτικά, η αλλαγή στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα και η προοπτική ενός πολέμου μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν, ο οποίος σίγουρα θα κατέστρεφε το παγκόσμιο εμπόριο, έχουν εισφέρει μια επείγουσα και ισχυρή ώθηση στην “οικονομική αποσύνδεση” της Δύσης με την Κίνα. Ανήσυχα στελέχη επιχειρήσεων δε χρειάζονται πλέον ενθάρρυνση από τα “γεράκια” της Ουάσιγκτον για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις αλυσίδες εφοδιασμού της ηπειρωτικής Κίνας.

Το στρατηγικό και οικονομικό κόστος για την Κίνα πρόκειται να αυξηθεί. Ο Σι δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να παραμείνει δίπλα στον Πούτιν. Η εγκατάλειψή του τώρα θα θεωρούνταν ασυγχώρητη προδοσία από πλευράς Μόσχας, ενώ θα είχε οριακή θετική επίδραση στη διόρθωση των δεσμών με την Ευρώπη. Η απόσυρση της κινεζικής υποστήριξης προς τον Πούτιν θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει την ήττα του τελευταίου στην Ουκρανία, κάτι που θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να επικεντρώσουν την αμέριστη προσοχή τους στην Κίνα μια ώρα αρχύτερα.

Ο Σι βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα στρατηγικό δίλημμα, στο έλεος των γεγονότων. Το άλλοτε αριστούργημά του μοιάζει όλο και περισσότερο με χαμένο στοίχημα.

BloombergOpinion

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η «τελική πρόταση» του Τραμπ για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι θέλει να τον συναντήσει στην κηδεία του Πάπα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν λεπτομέρειες της ειρηνευτικής πρότασης που προτείνει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά την Washington Post, που αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ προτείνουν να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και να «παγώσουν» οι γραμμές του μετώπου με την Ουκρανία, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές του ενήμερες σχετικά, παρουσίασε αντίστοιχες πληροφορίες για το «τελικό», όπως το χαρακρηρίζει, ειρηνευτικό πλαίσιο, για το οποίο αναμένεται απάντηση από το Κίεβο εντός της ημέρας.

Το ειρηνευτικό πλαίσιο προβλέπει, σύμφωνα πάντα με το Axios, de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του NATO.

Κατά το ρεπορτάζ, η πρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από το 2014, ενώ τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό θα επιστραφεί στον έλεγχο της Ουκρανίας.

Ακόμη, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα το διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, που θα προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.

Πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας μιλώντας στον Axios.

Τι κερδίζει η κάθε πλευρά

Για τη Ρωσία προβλέπεται:

  • Επίσημη αναγνώριση των ΗΠΑ για την κυριαρχία της στην Κριμαία.
  • Άτυπη αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουχάνσκ, καθώς και των κατεχόμενων περιοχών σε Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
  • Δέσμευση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην ΕΕ θα παραμείνει πιθανή.
  • Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά το 2014.
  • Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Για την Ουκρανία προβλέπεται:

  • Εγγυήσεις ασφαλείας από ομάδα ευρωπαϊκών (και πιθανώς μη ευρωπαϊκών) χωρών, χωρίς να αποσαφηνίζεται ο ρόλος των ΗΠΑ.
  • Επιστροφή μικρής περιοχής της περιφέρειας Χάρκοβο που κατέχει η Ρωσία.
  • Ελεύθερη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τα μέτωπα στη νότια Ουκρανία.
  • Αποζημιώσεις και βοήθεια για ανοικοδόμηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή χρηματοδότησης.

Σημαντικά θέματα:

  • Το σχέδιο προβλέπει πως ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικός, αλλά θα λειτουργεί από τις ΗΠΑ, με παροχή ρεύματος τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.
  • Αναφέρεται επίσης η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά,  την οποία ο Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Axios, το πλαίσιο εκπονήθηκε έπειτα από τετράωρη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Ρώσο πρόεδρο. Μετά την παρουσίαση της πρότασης, ο Πούτιν πρότεινε την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σημερινά σύνορα ως ένδειξη καλής θέλησης για την επίτευξη ειρήνης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί.

Η πρόταση του Τραμπ απαιτεί σημαντικές παραχωρήσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προηγουμένως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποδεχτεί την κατοχή της Κριμαίας και τμημάτων τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Από την άλλη, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να έχει προσφερθεί να «παγώσει» τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, έχει προηγουμένως απορρίψει άλλα στοιχεία του ειρηνευτικού πλαισίου των ΗΠΑ, όπως η παρουσία ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Ζελένσκι θέλει να τον συναντήσει στην κηδεία του Πάπα

Την ίδια ώρα Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήθελε να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο Βατικανό το Σάββατο, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα παραστούν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.

Η επιθυμία του Ουκρανού ηγέτη για συνάντηση με τον Τραμπ έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο την Τρίτη, ο Ζελένσκι είπε ότι η ομάδα του θα είναι έτοιμη να συζητήσει μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ή μερική κατάπαυση του πυρός» κατά τις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Λονδίνο με τους συμμάχους της Ουκρανίας.

 

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από δικαστήριο τη διάσπαση της Google με άμεση πώληση της μηχανής αναζήτησης σε άλλη εταιρεία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τελειωμό δεν έχουν οι δικαστικές περιπέτειες της Google που έχει πολλά μέτωπα πλέον ανοικτά σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τις πρακτικές που ακολουθεί και τον τρόπο που λειτουργεί. Η νέα εξέλιξη έχει να κάνει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ζητά από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια να αποφασίσει τη διάσπαση της Google με προτεινόμενο άμεσο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση την πώληση του Chrome.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ 25 χρόνια χρονιά με την προσφυγή του στα δικαστήρια εναντίον της Microsoft για άσκηση μονοπωλιακών τακτικών ζητώντας και τότε τη διάσπαση του κολοσσού λογισμικού επανέρχεται εναντίον ενός ακόμη γίγαντα της βιομηχανίας της τεχνολογίας με την ίδια κατηγορία και το ίδιο αίτημα.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην αρχική τους τοποθέτηση στον δικαστή Αμίτ Μέτα ανέφεραν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το μονοπώλιο της Google στην αναζήτηση στο Διαδίκτυο είναι η διάλυση της εταιρείας η χρηματιστηριακή αξία της οποίας αγγίζει τα δύο δισ. δολάρια. Η ακρόαση θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης ζήτησαν από τον δικαστή να υποχρεώσει την Google να πουλήσει το δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης Chrome, το οποίο οδηγεί τους χρήστες στη μηχανή αναζήτησής της Google.

Οι κυβερνητικοί δικηγόροι είπαν επίσης ότι η εταιρεία θα πρέπει να λάβει μέτρα για να βοηθήσει τους ανταγωνιστές εάν το δικαστήριο θέλει να αποκαταστήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά της διαδικτυακής αναζήτησης η οποία στην ουσία δεν υφίσταται αφού η Google έχει καταφέρει να κυριαρχήσει σε σχεδόν απόλυτο βαθμό.

«Είναι η ώρα για το δικαστήριο να πει στην Google και σε όλες τις άλλες εταιρείες που ασκούν μονοπωλιακές τακτικές που είναι εκεί έξω και ακούν ότι υπάρχουν συνέπειες όταν παραβιάσεις τους αντιμονοπωλιακούς νόμους» ανέφεραν οι δικηγόροι της κυβέρνησης. Ο δικαστής Μέτα αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο ότι η Google παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους για να διατηρήσει την κυριαρχία της στην διαδικτυακή αναζήτηση. Τώρα ακούει επιχειρήματα από την κυβέρνηση και την εταιρεία σχετικά με το πώς θα διορθωθεί η κατάσταση και αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες η Αμερικανίδα δικαστής Λεόνι Μπρίνκεμα έκρινε ότι η Google έχει μονοπώλιο στην τεχνολογία διαφήμισης στο Διαδίκτυο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μαζί με 17 πολιτείες έχουν μηνύσει τη Google, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία κυριαρχεί παράνομα στην τεχνολογία που καθορίζει ποιες διαφημίσεις προβάλλονται στο Διαδίκτυο και πού.

Πριν από λίγες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Googe για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού τόσο για τη μηχανή αναζήτησης όσο και το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών Google Play ανοίγοντας την πόρτα για επιβολή τεράστιων προστίμων στον τεχνολογικό γίγαντα.

Παράλληλα κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στη Βρετανία μήνυση εναντίον της Google με χιλιάδες επιχειρήσεις να ζητούν αποζημιώσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για καταχρηστικές χρεώσεις. Η ομαδική αγωγή την οποία κατέθεσε η Ορ Μπρουκ ειδική σε νομικά θέματα ανταγωνισμού αναφέρει ότι η Google απέκλεισε τους ανταγωνιστές της στην αγορά αναζήτησης στο Διαδίκτυο και έκανε κατάχρηση αυτής της κυριαρχίας για να χρεώνει υψηλότερες τιμές στις επιχειρήσεις για τις διαφημίσεις τους από αυτές που θα υπήρχαν σε μια αγορά που θα υπήρχε δίκαιος ανταγωνισμός.

Naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ημερίδα στη Μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Την Τετάρτη 23 Απριλίου, η ιστορική Ένωση Ποντίων Σουρμένων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για πάνω από εκατό χρόνια, οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

“Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα. Από το δικαίωμα στη Μνήμη, στην 19η Μαϊου ως διεθνή ημέρα θυμάτων του Κεμαλισμού”.

Την Τετάρτη 23 Απριλίου, η ιστορική Ένωση Ποντίων Σουρμένων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για πάνω από εκατό χρόνια, οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Όλοι οι λαοί που αγωνίζονται για την επίλυση του Τουρκικού προβλήματος, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, για τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία τιμούν έναν πρωτοπόρο πολιτικό και διανοούμενο, έναν υπέροχο άνθρωπο, έναν σπουδαίο Έλληνα!

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός31 λεπτά πριν

Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ

Οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν σ' αυτή την τραγωδία παραμένουν άγνωστοι. Διαφαίνεται, όμως, ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε μία σειρά αλυσιδωτών...

Ενδιαφέροντα1 ώρα πριν

Δελτίο καιρού για το Σάββατο 26 Απριλίου 2025

Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά. Άνεμοι έως 4-5 μποφόρ στα πελάγη.

Πολιτική8 ώρες πριν

Στις 27 Απριλίου το συνέδριο… διάλυσης του PKK

Η διαδικασία αυτοδιάλυσης του PKK ξεκίνησε έπειτα από την έκκληση του έγκλειστου στο Ιμραλί ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν για...

Ιστορία - Πολιτισμός9 ώρες πριν

Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια: Το ΟΧΙ του κυπριακού λαού στο “σχέδιο Αννάν” και τη ΔΔΟ ισχύει και θα ισχύει για κάθε παραλλαγή του όσο υπάρχει κατοχή

Τιμούμε την ημέρα διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Δικαστήριο των Βρυξελλών μειώνει ποινές τρομοκρατικής ομάδας - Σχεδίαζαν επίθεση στον Πρωθυπουργό! Δικαστήριο των Βρυξελλών μειώνει ποινές τρομοκρατικής ομάδας - Σχεδίαζαν επίθεση στον Πρωθυπουργό!
Διεθνή9 ώρες πριν

Δικαστήριο των Βρυξελλών μειώνει ποινές τρομοκρατικής ομάδας – Σχεδίαζαν επίθεση στον Πρωθυπουργό!

Μέλη μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής ομάδας, που σχεδίαζαν να επιτεθούν στον Βέλγο Πρωθυπουργό Μπαρτ Ντε Βέβερ, είδαν την ποινή τους να...

Δημοφιλή