Άμυνα
Φάκελος C-130: Τα πολύτιμα μεταγωγικά που λείπουν από την Πολεμική Αεροπορία – Η «ανάσταση» του «Ηρακλή»
Η μεταφορά στην δοκιμαζόμενη Τουρκία ομάδας της ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό τους, γιατρών του ΕΚΑΒ και επιστημονικού προσωπικού με το C-130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας κατέδειξε για μία ακόμη τον καίριο ρόλο των μεταγωγικών αεροσκαφών όχι μόνο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά συνολικά της χώρας.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο το αεροσκάφος της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «ΗΡΑΚΛΗΣ» ανέλαβε αποστολή. Μετέφερε άμεσα και με απόλυτη ασφάλεια την Ελληνική ομάδα έρευνας-διάσωσης και υποστήριξης στην αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ αποδεικνύοντας ότι τα μεταγωγικά αεροσκάφη αποτελούν τον ακούραστο «εργάτη» της Πολεμικής Αεροπορίας έτοιμο να συνδράμει όταν και όπου χρειαστεί.
Όμως το γεγονός ότι τα περισσότερα πολύτιμα αεροσκάφη παραμένουν παροπλισμένα στο έδαφος με τις διαθεσιμότητες των C-130 να βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια σε δραματικά χαμηλό επίπεδο προκαλεί έντονο προβληματισμό όχι μόνο στο Αεροπορικό Επιτελείο. Με τα ερωτήματα να είναι αμείλικτα για τη δυνατότητα που θα έχει η Πολεμική Αεροπορία να διαθέσει μεγάλο αριθμό μεταγωγικών σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Είτε αυτό να αφορά επιχειρησιακές ανάγκες σε κατάσταση πολεμικής εμπλοκής είτε εν καιρώ ειρήνης σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας και ειδικά στα απομακρυσμένα μεγάλα νησιά είτε σε κάθε καλή περίπτωση. Την ώρα μάλιστα που μόνο τα C-130 έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό προσωπικού αλλά και εξοπλισμού ακόμα και οχημάτων όπως έκανε το μεταγωγικό που μετέφερε όχημα και υλικά της ΕΜΑΚ στην Τουρκία.
Το πρόβλημα με τα C-130 δεν είναι καινούργιο όμως επιδεινωθηκε δραματικά τη δεκαετία της κρίσης με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο τα αεροσκάφη να καθηλώνονται. Με την Πολεμική Αεροπορία να φτάνει τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα στο σημείο να μην διαθέτει σε κάποιες περιπτώσεις ούτε ένα από τα 13 αεροσκάφη σε υπηρεσία. Στο Αεροπορικό Επιτελείο αλλά και συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις σήμανε συναγερμός καθώς ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και τα μικρότερα μεταγωγικά C-27 «Spartan». Έπειτα από προσπάθεια η Πολεμική Αεροπορία κατάφερε να «επαναφέρει στη ζωή» μικρό αριθμό αεροσκαφών ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.
Ταυτόχρονα ξεκίνησε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, έπειτα από πίεση της πολιτικής αλλά και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να συντηρηθούν και να παραδοθούν διαθέσιμα όσο το δυνατό περισσότερα μεταγωγικά. Η ΕΑΒ προχώρησε σε σύναψη σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία AMS Aero ώστε τρία C-130 τα οποία ήδη βρίσκονται στα υπόστεγα της ΕΑΒ να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία εντός του 2023.
Οι εργασίες στα δύο πρώτα σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο ενώ το τρίτο θα είναι έτοιμο στα τέλη του έτους. Την ίδια ώρα στην Τανάγρα παραμένουν καθηλωμένα ακόμη έξι μεταγωγικά C-130 και μάλιστα κάποια από αυτά σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση. Το μεγάλο πρόβλημα στην ΕΑΒ αφορά την έλλειψη προσωπικού καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μόνο 30 είναι οι εργαζόμενοι που έχουν αναλάβει τη συντήρηση των μεταγωγικών και μάλιστα οι μισοί από αυτούς ανήκουν στην εταιρεία AMS. Με αποτέλεσμα οι εργασίες να πραγματοποιούνται σε μία και μόνο βάρδια με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα συντήρησης. Με επιπλέον 15 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό θα υπήρξε η δυνατότητα όπως τονίζεται από την εταιρεία οι εργασίες να επεκταθούν σε μια ακόμη βάρδια και τα αεροσκάφη να παραδίδονται πολύ πιο σύντομα στην Πολεμική Αεροπορία.
Την ίδια ώρα το Αεροπορικό Επιτελείο και η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αναζητά και άλλες επιλογές. Όπως τη μεταφορά τριών μεταγωγικών στο Ισραήλ ώστε να συντηρηθούν εκεί από εταιρεία της χώρας με συνολικό κόστος περίπου 60 εκ ευρώ. Λύση για την οποία πάντως υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από την ΕΑΒ καθώς η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία αποτελεί τη μοναδική εταιρεία στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή η οποία διαθέτει πιστοποιητικό για την εργοστασιακή συντήρηση από την Lockheed Martin,κατασκευάστρια εταιρεία των C-130. Επιπλέον η απαραίτητη αποσυναρμολόγηση τους προκειμένου να μεταφερθούν στο Ισραήλ φαίνεται να εγκυμονεί και άλλους κινδύνους ειδικά σε περίπτωση που απαιτηθεί αλλαγή wing box καθώς τα C-130B και C-130H τα οποία διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία δεν υποστηρίζονται πλέον από την κατασκευάστρια εταιρεία.
Έργο συντήρησης ενός C-130 έχει αναλάβει η ίδια η Πολεμική Αεροπορία στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας ένω ένα ακόμη μεταγωγικό βρίσκεται στην Πορτογαλία προκειμένου να συντηρηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού προγράμματος NATOSupport and Procurement Agency.
Το Αεροπορικό Επιτελείο σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του στόλου των μεταγωγικών έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα υπό πώληση 14 C-130J της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτοψίας στα αεροσκάφη από κλιμάκιο μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Το παράδοξο πάντως είναι ότι αν και η ΕΑΒ κατασκευάζει το 70% της ατράκτου των C-130J η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιο αεροσκάφος και παραμένει στους παλαιότερους τύπους C-130B και C-130H.Μεταγωγικά τα οποία αποκτήθηκαν το 1975-1977( τα πρώτα δέκα C-130H) και το 1992(πέντε μεταχειρισμένα C-130B από τα αποθέματα των ΗΠΑ). Δύο από αυτά χάθηκαν σε αεροπορικά δυστυχήματα το 1992 στο όρος Όθρυς και το 1996 στα Δερβενοχώρια.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Άμυνα
Ορατοί από την Κύπρο οι πύραυλοι του Ιράν προς το Ισραήλ (BINTEO)
Το συγκεκριμένο βίντεο τραβήχτηκε από την περιοχή της Ορμήδειας, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες αναφορές από τη Λεμεσό.

Η Τεχεράνη ξεκίνησε την απάντησή της στα ισραηλινά πλήγματα, εκτοξεύοντας εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως θα δείτε στο βίντεο του SigmaLive, οι ιρανικοί πύραυλοι φαίνονται από πολλές περιοχές του νησιού. Το συγκεκριμένο βίντεο τραβήχτηκε από την περιοχή της Ορμήδειας, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες αναφορές από τη Λεμεσό.
Δείτε το βίντεο από την Ορμήδεια:
Άμυνα
Το προληπτικό χτύπημα ως οδηγός επιβίωσης της Ελλάδας!
Ο αείμνηστος φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης στο βιβλίο του «Θεωρία του Πολέμου» αναφερόμενος στην τουρκική απειλή για τη χώρα μας επισημαίνει ότι : Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρει την αποφασιστικότητα να καταφέρει το πρώτο πλήγμα, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό.

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης
Επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Νεκροί ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης και ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Πριν μερικές μέρες έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είχε κατηγορήσει το Ιράν ότι δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με τη μη διάδοση πυρηνικών και επισήμανε ότι η Τεχεράνη διαθέτει αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο για να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες, εάν το επιλέξει.
Το στοιχείο αυτό ήταν καθοριστικό για την αντίδραση του Ισραήλ με στόχο να εξουδετερώσει αυτό που θεωρεί ως υπαρξιακή απειλή, δηλ. τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Ένα πρώτο συμπέρασμα από την επίθεση και το θάνατο δυο κορυφαίων Ιρανών πολιτικο-στρατιωτικών ηγετών είναι ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ένα δίκτυο πληροφοριών που είναι σε θέση να γνωρίζουν που βρίσκεται ο καθένας από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εχθρικών χωρών και έχουν τη δυνατότητα να τους εξουδετερώσουν.
Το Ισραήλ είναι ένα μικρό κράτος με εννιά εκατομμύρια κατοίκους, περίπου δηλαδή όσο η Ελλάδα που κατόρθωσε να συγκροτηθεί και να επιβιώσει μέχρι σήμερα, κυριολεκτικά δια «πυρός και σιδήρου». Επί σειρά ετών αντιμετώπισε ισχυρότερους στρατιωτικά αντιπάλους, με δεδομένη βούληση να το καταστρέψουν. Παρ΄ όλα αυτά στις συγκρούσεις που ενεπλάκη κατόρθωσε να εξέλθει πάντα νικητής.
Ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες ήταν η στήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Σημαντικό ρόλο στην «επιβίωση» του διαδραμάτισε η στρατιωτική στρατηγική που υιοθέτησε, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το Ισραήλ εφάρμοσε την επιθετική στρατιωτική στρατηγική και την επιλογή του «πρώτου κτυπήματος». Εκτίμησε την πολεμική πρωτοβουλία σαν την υπέρτατη πολλαπλασιαστική δύναμη για εξισορρόπηση της αντίπαλης αριθμητικής υπεροχής.
Ο αείμνηστος φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης στο βιβλίο του «Θεωρία του Πολέμου» αναφερόμενος στην τουρκική απειλή για τη χώρα μας επισημαίνει ότι : Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρει την αποφασιστικότητα να καταφέρει το πρώτο πλήγμα, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό. Αυτό δεν το επιβάλλει κάποια «πολεμοχαρής» διάθεση, αλλά η λογική των σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Αν η ελληνική πλευρά προτίθεται σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον εχθρό, τότε έχει κατά πάσα πιθανότητα υπογράψει μόνη της και εκ προοιμίου την καταδίκη της.
Σήμερα στην Ελλάδα η αναφορά και μόνο σε προληπτικό πρώτο πλήγμα αποτελεί αιτία να χαρακτηριστεί κάποιος πατριδοκάπηλος, πολεμοχαρής, ή εθνικιστής και το σύνηθες ερώτημα στην ακολουθούμενη κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία είναι : «Δηλαδή τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο ;»
Άμυνα
Στρατηγικό δίλημμα με την Ευρωπαϊκή Άμυνα!
Η στρατιωτική συμμαχία υπάρχει και σήμερα, η οποία όμως ανέδειξε την γεωπολιτική μας αδυναμία λόγω εξάρτησης από τρίτες χώρες.

Σε διήμερο συνέδριο με τίτλο «Ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Άμυνα και την Ασφάλεια», που διοργανώθηκε από το “European Business Summit” στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ως ομιλητής ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Μαυρίδης έλαβε μέρος στην συζήτηση με θέμα «Η Χρηματοδότηση της Ανασυγκρότησης της Ευρώπης», μαζί με εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από Ερευνητικά Κέντρα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Άμυνας, Ασφάλειας και Ανθεκτικότητας.
Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρίδης, έθεσε εξαρχής ως ζητούμενο τον πολιτικό προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Άμυνας, επισημαίνοντας το στρατηγικό δίλημμα: «Είτε επιδιώκουμε μια στρατιωτική συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ -ενάντια σε κάποια απειλή-, είτε προχωράμε σε στρατηγική αυτονομία με γεωπολιτικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη. Η στρατιωτική συμμαχία υπάρχει και σήμερα, η οποία όμως ανέδειξε την γεωπολιτική μας αδυναμία λόγω εξάρτησης από τρίτες χώρες. Σε μια Ευρωάμυνα με αυτονομία, τα εργαλεία χρηματοδότησης και ιδιαίτερα ο ρόλος τρίτων χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης πρέπει να είναι ξεκάθαρος.»
Στη συνέχεια ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στον «ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο» που όλοι γνωρίζουν αλλά κανένας δεν μιλά, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην Τουρκία σε συνδυασμό με τον μεθοδευμένα υποβαθμισμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση της Ευρωάμυνας. Όπως εξήγησε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει απευθείας τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά έχει παραγκωνιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικά ως προς την διαμόρφωση του Κανονισμού SAFE, και αυτό αποτελεί θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα. Σε σχέση με την Τουρκία, τόνισε ότι πρόκειται για τρίτη χώρα που δεν μοιράζεται τις αξίες ούτε τα πρότυπα της ΕΕ, ενώ συνεχίζει την παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους στην Κύπρο, τις συνεχιζόμενες απειλές προς άλλα κράτη-μέλη όπως την Ελλάδα και την νεο-οθωμανική γεωπολιτική της ατζέντα και υπέδειξε: «Μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα με γεωπολιτικό ρόλο και αλληλεγγύη, ξεκινά με τα ζωτικά συμφέροντα και θέματα ασφάλειας όλων των κρατών-μελών, διότι αποτελούν το συλλογικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Σε ό,τι αφορά το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ των δαπανών για άμυνα και για κοινωνικά προγράμματα γιατί «χωρίς ισορροπία, θα χάσουμε και το μυαλό και την καρδιά των Ευρωπαίων πολιτών». Καταλήγοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εισηγήθηκε την στρατηγική στόχευση των αμυντικών δαπανών σε τεχνολογίες διπλής χρήσης, όπως ο κυβερνοχώρος, το διάστημα και η τεχνητή νοημοσύνη, για να λειτουργήσουν παράλληλα ως μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα την ενδυνάμωση Ευρωπαϊκών οργανισμών όπως την FRONTEX για διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Απόψεις22 ώρες πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία