Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Γιατί η Τουρκία δεν θα αλλάξει στρατηγικό προσανατολισμό

Δημοσιεύτηκε στις

Τι πρέπει να περιμένουμε από την Τουρκία μετά το σεισμό

Την ίδια στιγμή βεβαίως, εάν έπρεπε κάποιος να στοιχηματίσει θα στοιχημάτιζε υπέρ του παρά εναντίον του. Τώρα λοιπόν, μετά τον σεισμό, μετά την τραγωδία έχουμε μια τελείως άλλη κατάσταση. Οποιαδήποτε σταθερά υπήρχε πριν δεν φαίνεται να ισχύει ως προς τις πολιτικές εξελίξεις. Το μέγεθος της καταστροφής είναι τόσο μεγάλο που όλα θα εξαρτηθούν από τον χειρισμό της κρίσης.

Από το κατά πόσον η τουρκική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κρίση και δευτερευόντως να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία είναι σε εξέλιξη και θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Γιατί η ανάγκη για περιθάλψεις αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν φαγητό, είναι τεράστια. 

Ως προς τη θέση της Τουρκίας στον κόσμο, και εδώ είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι υπό προϋποθέσεις και εάν η Τουρκία εκμεταλλευθεί το κύμα αλληλεγγύης το οποίο ξεδιπλώνεται αυτήν τη στιγμή, μπορούμε να δούμε την επιστροφή της Τουρκίας στη Δύση. 

Αυτό είναι ένα σενάριο. Γιατί είναι μόνο η Δύση που μπορεί να προσφέρει βοήθεια όχι μόνο υλική, αλλά και πολιτική. Δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων, γιατί χρήματα μπορεί να δώσουν και οι Σαουδάραβες και από το Κατάρ. Το ζήτημα είναι ότι το τραύμα στο συλλογικό, κοινωνικό και πολιτικό σώμα της Τουρκίας είναι τέτοιο που μόνο μέσω από την επανεμπλοκή της στον κόσμο μπορεί να επουλωθεί. 

Η επιστροφή της Τουρκίας στη Δύση θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο τέτοιο. Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε πως δύσκολα μπορεί αυτό να ανιχνευθεί επί της ουσίας. Μπορεί θεωρητικά η αλληλεγγύη να ξαναφέρνει την Τουρκία πιο κοντά στη Δύση, αλλά τα μεγάλα διλήμματα και οι στρατηγικές επιλογές θα παραμείνουν οι ίδιες και δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι μια ηγεσία Ερντογάν μπορεί να αλλάξει τον προσανατολισμό της. 

Βραχυπρόθεσμα και σε επίπεδο κλίματος όλα θα είναι πολύ καλύτερα. Και στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες και την Αθήνα. Δεν πιστεύει κανείς ότι υπό αυτές τις συνθήκες η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιμάχεται την Ευρώπη. Να συνεχίσει δηλαδή ο κ. Ερντογάν την αντιδυτική του ρητορική. 

Αλλά, επαναλαμβάνω, αυτό δύσκολα θα μεταφραστεί σε αλλαγή στρατηγικού προσανατολισμού. Δύσκολα θα εγκαταλείψει η Τουρκία τις θέσεις της απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και δύσκολα θα εγκαταλείψει τη συνεργασία με τη Ρωσία, όπως εξίσου δύσκολα θα μπορούσε υπό την παρούσα ηγεσία να ανακρούσει πρύμναν στη Λιβύη. Αυτό είναι ένα σενάριο που δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας. Πιστεύω ότι θα βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Δύση, αλλά αυτό θα κρατήσει όσο καιρό δεν θα χρειάζεται να επιλέξει η Τουρκία. Αν έρθει η ώρα να επιλέξει, τότε ο προσανατολισμός της θα είναι ο ίδιος. Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα άρει το βέτο της στη Φινλανδία.

Στα ελληνοτουρκικά δεν αποκλείεται να είμαστε μπροστά σε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Χωρίς να αλλάζουν οι θέσεις της Άγκυρας επί της ουσίας, αλλά ενδεχομένως η ατμόσφαιρα να βοηθήσει πρώτα απ’ όλα να πέσουν οι τόνοι, να σταματήσουν οι απειλές, οι προσβολές και να «πέσει» η προσωποποίηση της αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Δεν αποκλείεται να δούμε μια προσπάθεια ή να δούμε υπό προϋποθέσεις μια συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο μιας διεθνούς διάσκεψης. Και δεν αποκλείεται καθόλου ως αποτέλεσμα του καλύτερου κλίματος να ξαναρχίσουν οι διαδικασίες που αυτήν τη στιγμή είναι στον «πάγο». Δηλαδή δυτικές επαφές και πολιτικός διάλογος, ακόμα και αν δεν θα αλλάξουν οι τουρκικές θέσεις. 

Άλλωστε οι επαφές και ο διάλογος, ακόμα και πριν τον σεισμό, ήταν η θέση των εταίρων μας. Σε ένα καθεστώς καλής ατμόσφαιρας θα προβάλει η ευκαιρία για επαναπροσέγγιση με την Τουρκία. Αυτό που χρειάζεται είναι να αξιολογήσουμε αν η στιγμή είναι τέτοια ώστε να δικαιολογεί μια πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της Αθήνας. Ως επωδός της κινητοποίησης της μεγάλης και της αλληλεγγύης που δείχνει η Ελλάδα, τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε επίπεδο πολιτών. 

Η άποψη μου είναι ότι όντως η Ελλάδα δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα εάν αναπτύξει μια πρωτοβουλία επαναπροσέγγισης. Όχι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά για να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. 

*Ο Κώστας Υφαντής είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ερευνητικός Εταίρος στο ΙΔΙΣ

Πηγή: liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Le Figaro: Πολιτικό αδιέξοδο για τις Βρυξέλλες! Σε ισλαμική Βενεζουέλα μετατρέπεται το Βέλγιο

Ένα χρόνο μετά τις γενικές εκλογές στο Βέλγιο, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να μην διαθέτουν περιφερειακή κυβέρνηση. Ο επίτιμος Βέλγος γερουσιαστής Alain Destexe θεωρεί ότι αυτό το θεσμικό αδιέξοδο είναι συνέπεια της άνευ προηγουμένου δημογραφικής αλλοίωσης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μετά τις γενικές εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, οι Βρυξέλλες έχουν βυθιστεί σε ένα θεσμικό αδιέξοδο. Ο σχηματισμός μιας νέας περιφερειακής κυβέρνησης φαίνεται αδύνατος. Τα μέσα ενημέρωσης δυσκολεύονται να ονοματίσουν τη βασική αιτία του αδιεξόδου : μια δημογραφική αλλοίωση χωρίς προηγούμενο στη Δυτική Ευρώπη.

Γράφει ο Alain Destexhe, Le Figaro

Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης

Στις τελευταίες εκλογές, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR – κεντροδεξιά) αναδείχθηκε νικητής, αλλά λόγω του αναλογικού συστήματος, η αριστερά διατηρεί την πλειοψηφία στο διογκωμένο περιφερειακό κοινοβούλιο (89 βουλευτές για 1,2 εκατομμύριο κατοίκους). Μετά από ένα χρόνο άκαρπων προσπαθειών, το MR δεν κατάφερε να σχηματίσει συνασπισμό. Τώρα εναπόκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Για να σχηματίσει πλειοψηφία, το PS εξαρτάται από την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος (PTB), των Πρασίνων – οι οποίοι συνετρίβησαν στις εκλογές – και της Ομάδας Fouad Ahidar, ενός νέου ισλαμιστικού κόμματος που, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, χώρισε τους άνδρες από τις γυναίκες με μια κουρτίνα στις συγκεντρώσεις.

Από τη δεκαετία του 2000, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) έχει μετατραπεί σε ένα κοινοτικό κόμμα, που εκπροσωπεί κυρίως τους μαροκινούς και τουρκικούς πληθυσμούς των Βρυξελλών. Αυτή η στρατηγική του επέτρεψε να διατηρήσει την προεδρία μιας κάποτε φιλελεύθερης περιοχής για δύο δεκαετίες. Τώρα, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από το PTB (Politika Turco) και την εμφάνιση ισλαμιστικών κινημάτων, στα οποία είχε προσφέρει πρόσφορο έδαφος.

Υπό την πίεση των μουσουλμάνων ψηφοφόρων του, το PS έχει υποχωρήσει σχεδόν σε όλα : τη χρήση της ισλαμικής μαντίλας στη διοίκηση, τα γεύματα χαλάλ στις σχολικές καφετέριες, την τελετουργική σφαγή και τον απροκάλυπτο αντισημιτισμό. Η Γάζα έχει γίνει ένα πανταχού παρόν ζήτημα στο περιφερειακό κοινοβούλιο, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί του θέματος.

Η κοινή διαχείριση του PS και των Πρασίνων έχει οδηγήσει την περιοχή σχεδόν σε πτώχευση. Το χρέος έχει εκραγεί υπό την επίδραση του αχαλίνωτου νεποτισμού και των μαζικών επιδοτήσεων σε δορυφορικές ενώσεις των κυβερνώντων κομμάτων. Ένα πρόσφατο φαινόμενο, οι Βρυξέλλες βίωσαν 90 περιστατικά πυροβολισμών στους δρόμους το 2024 (9 θάνατοι), κατατάσσοντάς τες πλέον μαζί με τη Μασσαλία και τη Νάπολη στις 3 πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Η αστυνομία, χωρισμένη σε έξι ζώνες, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά. Χάρη στον διεθνή της ρόλο, οι Βρυξέλλες απολαμβάνουν το τρίτο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των πρωτευουσών της ΕΕ, αλλά κατατάσσονται 245ες από τις 281 περιφέρειες όσον αφορά την ανεργία !

Θεσμικά, το σύστημα των Βρυξελλών, με την καφκική πολυπλοκότητα, επιβάλλει διπλή πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο – η μία στη γαλλόφωνη γλωσσική ομάδα και η άλλη στην ολλανδόφωνη ομάδα. Ωστόσο, τα φλαμανδικά κόμματα δεν θέλουν να συμμαχήσουν με τους κομμουνιστές και τους ισλαμιστές. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο του Βελγίου, όπως και στη Βαλλονία και τη Φλάνδρα, σχηματίστηκαν συνεκτικές κεντροδεξιές πολιτικές πλειοψηφίες μετά τις εκλογές του 2024. Στις Βρυξέλλες, ο συμβιβασμός έχει καταστεί απίθανος, με τις αντιφάσεις να γίνονται πολύ έντονες, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που θέλουν να εντάξουν το Ισλάμ στη δημόσια σφαίρα και εκείνων που εξακολουθούν να το απορρίπτουν.

Παρά την απουσία μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης, οι οκτώ (!) υπουργοί και γραμματείς του κράτους που παραιτήθηκαν παρέμειναν στα καθήκοντά τους για ένα χρόνο, διατηρώντας τους μισθούς, τα γραφεία και τα επίσημα αυτοκίνητά τους. Χωρίς πλειοψηφία, τα 89 μέλη του περιφερειακού κοινοβουλίου είναι επίσης προσωρινά άνεργα – εκτός από την ψηφοφορία για ψηφίσματα κατά του Ισραήλ.

Ο πληθυσμός είναι πλέον πολύ κατακερματισμένος σε θρησκευτικές και εθνικές κοινότητες (ειδικά ξένους) για να μπορεί να σχηματίσει ένα πολιτικό σώμα. Οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν πλέον με την υπόλοιπη χώρα.

Μόνο το 23% των κατοίκων της εξακολουθεί να είναι βελγικής καταγωγής και το 61% είναι μη ευρωπαϊκής καταγωγής. Το μέλλον είναι προαποφασισμένο : στα δημόσια σχολεία, το μάθημα των μουσουλμανικών θρησκευτικών είναι μακράν το πιο δημοφιλές.

Η μεταναστευτική πίεση παραμένει έντονη επειδή η περιοχή θέλει να εμφανίζεται ως φιλόξενη. Το 2024, το Βέλγιο έλαβε τις μισές αιτήσεις ασύλου που υπέβαλαν Παλαιστίνιοι στην Ευρώπη. Η πρόσφατα δημοσιευμένη γαλλική έκθεση για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σημειώνει ότι «τουλάχιστον πέντε δήμοι στη μητροπολιτική περιοχή των Βρυξελλών (…) παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά κατακτημένων εδαφών, όπου ο κοινωνικός έλεγχος των ισλαμιστών επί του πληθυσμού φαίνεται σχεδόν πλήρης». Μία διαπίστωση που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποσιωπούν.

Οι Βρυξέλλες μετατρέπονται σε ένα είδος ισλαμικής Βενεζουέλας, συνδυάζοντας τον πελατειακό σοσιαλισμό, την εκτός τόπου και χρόνου οικολογία και τις ολοένα και πιο παρεμβατικές θρησκευτικές απαιτήσεις. Όλα αυτά με φόντο την εξαθλίωση και την έξοδο των μεσαίων τάξεων.

Οι Βρυξέλλες, που για καιρό αποτελούσαν βιτρίνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα της δομικής κατάρρευσης: μπλοκαρισμένα θεσμικά όργανα, δημόσια οικονομικά στο χείλος της κατάρρευσης, μαζική ανεργία, υπερφορτωμένες δημόσιες υπηρεσίες (μεταφορές, σχολεία, νοσοκομεία), χρόνια ανασφάλεια και συνεχιζόμενη μεταναστευτική πίεση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Εφτακόσιους πεζοναύτες και χιλιάδες μέλη της εθνοφρουράς κατεβάζει ο Τραμ στο Λος Άντζελες

Το μέτρο προκάλεσε οργή και σύγχυση σε πολλούς, ιδίως διαδηλωτές, αλλά και πολιτικούς των Δημοκρατικών, που κατηγορούν τον πρόεδρο πως ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Εκατοντάδες πεζοναύτες, χιλιάδες μέλη της εθνοφρουράς: ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε κατά τρόπο άνευ προηγουμένου χθες Δευτέρα στα επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στο Λος Άντζελες, λαμβάνοντας μέτρα που κατήγγειλαν, χαρακτηρίζοντας εντελώς δυσανάλογα και παράνομα, αντίπαλοι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ.

Έπειτα από αρκετές ημέρες αναμετρήσεων, ενίοτε βίαιων, ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές που αντιτίθενται στην πολιτική σκληρής καταστολής της παράτυπης μετανάστευσης, ο 78χρονος αρχηγός του κράτους έλαβε χθες την εξαιρετικά ασυνήθιστη απόφαση να αναπτύξει εντός αμερικανικής επικράτειας 700 μέλη των πεζοναυτών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, διέταξε κατόπιν να κινητοποιηθούν ακόμη 2.000 μέλη της εθνοφρουράς, σώματος που θεωρητικά αποτελεί εφεδρεία. Θα προστεθούν στα 2.100 που είχε ήδη διατάξει ο αρχηγός του κράτους να αναπτυχθούν στη δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική μεγαλούπολη.

Το μέτρο προκάλεσε οργή και σύγχυση σε πολλούς, ιδίως διαδηλωτές, αλλά και πολιτικούς των Δημοκρατικών, που κατηγορούν τον πρόεδρο πως ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Η Κέλι Ντίμερ, 47χρονη διαδηλώτρια, κατήγγειλε την «αλλόκοτη» απόφαση να αναπτυχθεί ο αμερικανικός στρατός εναντίον πολιτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. «Υποτίθεται πως μας προστατεύουν, αλλά (…) τους στέλνουν να μας επιτεθούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως πλέον οι ΗΠΑ «δεν είναι δημοκρατία».

Γκάβιν Νιούσομ: «Διεστραμμένη φαντασίωση ενός δικτατορικού προέδρου»

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Γκάβιν Νιούσομ, που έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της ανάπτυξης της εθνοφρουράς, έκρινε πως η ανάπτυξη των πεζοναυτών το μόνο που θα εκπληρώσει είναι η «διεστραμμένη φαντασίωση ενός δικτατορικού προέδρου».

Ο κυβερνήτης Νιούσομ επέκρινε επίσης την αναγγελθείσα αποστολή 2.000 επιπλέον εφέδρων, ενώ οι πρώτοι δεν έχουν καν λάβει όπως τόνισε ούτε νερό, ούτε τροφή. «Έχουν αναπτυχθεί 300, οι υπόλοιποι περιμένουν, αναξιοποίητοι, σε ομοσπονδιακά κτίρια, χωρίς διαταγές», ανέφερε ο κ. Νιούσομ μέσω X. «Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τη δημόσια ασφάλεια, αφορά το χάιδεμα του εγώ ενός επικίνδυνου προέδρου», εξεμάνη.

Ξεκάθαρα αποφασισμένος να σκληρύνει τον τόνο, ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Truth Social απευθυνόμενος σε αυτούς που χαρακτήρισε συμμετέχοντες σε «ανταρσία», «πληρωμένους» μάλιστα: «αν φτύνουν, θα χτυπάμε, και σας υπόσχομαι πως θα χτυπάμε πιο σκληρά από ποτέ».

Μέλη της εθνοφρουράς με στρατιωτικές στολές, εφοδιασμένοι με ρόπαλα και ασπίδες αντιμετώπισης ταραχών, αναπτύχθηκαν χθες μπροστά σε ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης της πόλης. Απέναντί τους, διαδηλωτές φώναζαν «γουρούνια, γυρίστε σπίτια σας!».

Ολοένα πιο ογκώδες πλήθος συνέκλινε στο κέντρο του Λος Άντζελες, όπου αστυνομικοί χώριζαν τους διαδηλωτές από ομοσπονδιακούς πράκτορες. Κουφάρια απανθρακωμένων αυτοκινήτων είναι σπαρμένα στους δρόμους, απομεινάρια των ταραχών που οδήγησαν σε 56 συλλήψεις μέσα σε δυο ημέρες.

Ιδιοκτήτρια μικρού εμπορικού καταστήματος, που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμη, δήλωσε στο AFP πως τάσσεται υπέρ της σκληρής αντιμετώπισης των ταραχών από πλευράς ομοσπονδιακών αρχών. «Είναι απαραίτητη για να σταματήσουν οι βανδαλισμοί», είπε καθώς η πρόσοψη του καταστήματός της ήταν γεμάτη γκραφίτι.

Την Παρασκευή, διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τις βίαιες συλλήψεις μεταναστών από την ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία αρμόδια για την επιβολή του νόμου ως προς τη μετανάστευση (ICE). «Είδα τον πατέρα μου καθώς του περνούσαν χειροπέδες», ήταν εμπειρία «πολύ τραυματική», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Χουλιάν, που δήλωσε γιος του Μάριο Ρομέρο, συλληφθέντα από την ICE.

Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας Ρομπ Μπόντα ανακοίνωσε χθες πως προσφεύγει εναντίον του προέδρου Τραμπ στη δικαιοσύνη, κρίνοντας πως η απόφασή του να κινητοποιήσει την εθνοφρουρά δίχως έγκριση του κυβερνήτη της πολιτείας «παραβιάζει» το Σύνταγμα.

Δήμαρχος του Λος Άντζελες: Χρησιμοποιούν την πόλη ως πεδίο για πειραματισμούς

Η Δημοκρατική δήμαρχος του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας διαβεβαίωσε από την πλευρά της πως η περίμετρος των επεισοδίων δεν εκτείνεται παρά σε «μερικές οδούς» του κέντρου.  Η Μπας κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την πόλη της ως «δοκιμαστικό πεδίο» για την ανάληψη ελέγχου από τις τοπικές και πολιτειακές αρχές, χαρακτηρίζοντας την παρέμβαση απολύτως αδικαιολόγητη.

Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι «το Λος Άντζελες χρησιμοποιείται ως πεδίο δοκιμής για το τι συμβαίνει όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρεμβαίνει και αφαιρεί την εξουσία από την πολιτεία ή την τοπική αυτοδιοίκηση», προσθέτοντας ότι η ίδια διαφωνεί με τη χρήση της πόλης «για πειραματισμούς». «Ξέρετε τι κάνουν η Εθνοφρουρά; Φυλάνε δύο κτίρια… αυτό κάνουν. Και τώρα χρειάζονται και πεζοναύτες από πάνω;» σημείωσε η Μπας, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι ο Τραμπ συνεχάρη την Εθνοφρουρά για την αποκατάσταση της τάξης, προτού καν φτάσουν στην πόλη. Τόνισε ότι η πόλη ήταν ήρεμη πριν ξεκινήσουν οι εφόδοι της ICE την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας πως «το χάος ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον» και ότι «τίποτα δεν δικαιολογούσε τις εφόδους».

«Δεν δικαιολογούσαν οι ταραχές μια τόσο μεγάλη παρέμβαση»

Αν κανείς πιστέψει τον Ντόναλντ Τραμπ, η καλιφορνέζικη μητρόπολη επρόκειτο να «σβηστεί από τον χάρτη» αν δεν έδινε διαταγή να αναπτυχθεί η εθνοφρουρά. Εκδοχή που αντέκρουσε ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες Νέιθαν Χόκμαν.

«Δεν διαπιστώσαμε ταραχές μεγάλου εύρους, που θα απαιτούσαν 2.000 εθνοφρουρούς και 500 ή 700 επιπλέον στρατιώτες», αντέταξε στο τηλεοπτικό δίκτυο NewsNation.

Ο κυβερνήτης Νιούσομ, δυνητικός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2028, συγκαταλέγεται στους αγαπημένους στόχους του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, που πέταξε χθες πως θα ήταν «σούπερ» αν συλλαμβανόταν ο Δημοκρατικός.

Ο άνθρωπος στον οποίο ανέθεσε την εκτέλεση του προγράμματός του για μαζικές απελάσεις μεταναστών, ο Τομ Χόμαν, διαβεβαίωσε χθες πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει «καμιά πρόθεση» να συλλάβει τον κυβερνήτη, διαβεβαιώνοντας πως το προεδρικό σχόλιο αφαιρέθηκε από το «πλαίσιό του» και παρερμηνεύθηκε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Μαζικές αεροπορικές επιδρομές από τη Ρωσία σε Κίεβο και Οδησσό

Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα αφότου η Ρωσία εκτόξευσε σχεδόν 500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην Ουκρανία, στην μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τριετούς πολέμου καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει την καλοκαιρινή του επίθεση.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Κίεβο και η πόλης της Οδησσού δέχτηκαν «μαζικές» αεροπορικές επιδρομές από τη Ρωσία νωρίς την Τρίτη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίστηκαν στην Οδησσό, όταν βομβαρδίστηκαν οικιστικά κτίρια και ιατρικές εγκαταστάσεις, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνήτης της πόλης.

«Ο εχθρός επιτέθηκε μαζικά στην Οδησσό με πλήγματα drones. Πολιτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές κι υπάρχουν πυρκαγιές. Οι Ρώσοι έπληξαν μαιευτήριο, κέντρο επειγόντων περιστατικών και πολυκατοικίες», ανέφερε ο περιφερειάρχης Όλεχ Κίπερ, διευκρινίζοντας ότι στο μαιευτήριο μπόρεσε να γίνει έγκαιρα εσπευσμένη απομάκρυνση.

Κατοικίες «καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στο κέντρο της Οδησσού» όπου «άνδρας 59 ετών σκοτώθηκε», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, κάνοντας παράλληλα λόγο για τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες.

Στο στόχαστρο και το Κίεβο

Στο Κίεβο, τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στη συνοικία Νταρνίτσκι, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που χαρακτηρίστηκε επίσης «μαζική» από τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο. Ο αιρετός έκανε λόγο για κτίριο στις φλόγες.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της ουκρανικής πρωτεύουσας, ο Τιμούρ Τκατσένκο, αναφέρθηκε επίσης σε έναν τραυματία, στη συνοικία Σεβτσενκίβσκι, όπου επίσης πήρε φωτιά κτίριο, κατά τη συγκεκριμένη πηγή.

Στο κέντρο του Κιέβου, μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείο άκουσε τουλάχιστον 12 εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά, καθώς και τον βόμβο τουλάχιστον δέκα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Ο δήμαρχος Κλίτσκο προειδοποίησε πως η επιδρομή συνεχιζόταν.

Επίθεση με αριθμό-ρεκόρ 479 drones

Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα αφότου η Ρωσία εκτόξευσε σχεδόν 500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην Ουκρανία, στην μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τριετούς πολέμου καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει την καλοκαιρινή του επίθεση.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη νύχτα, τη νύχτα δηλαδή της Κυριακής προς Δευτέρα, η Ρωσία επιτέθηκε με αριθμό ρεκόρ 479 drones στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε 460 drones και 19 από τους 20 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία, πρόσθεσε η Πολεμική Αεροπορία στην ανακοίνωσή της.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική11 λεπτά πριν

Εκδήλωση αντίστασης από την Επιτροπή Ελληνισμού! Επτά χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Εκδήλωση στο μνημείο Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Πισοδέρι της Φλώρινας

Ιστορία - Πολιτισμός26 λεπτά πριν

ΕΛΙΣΜΕ: Γενοκτονία των Ποντίων! Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητος απαιτεί την αναγνώρισή του

Το μείζον αυτό εθνικό θέμα επιβάλλει την επιγραμματική υπενθύμιση των ιστορικών γεγονότων.

Διεθνή41 λεπτά πριν

Le Figaro: Πολιτικό αδιέξοδο για τις Βρυξέλλες! Σε ισλαμική Βενεζουέλα μετατρέπεται το Βέλγιο

Ένα χρόνο μετά τις γενικές εκλογές στο Βέλγιο, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να μην διαθέτουν περιφερειακή κυβέρνηση. Ο επίτιμος Βέλγος γερουσιαστής...

Άμυνα57 λεπτά πριν

Ινδικό ΜΜΕ: Γιατί η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, σύμμαχο της Ινδίας

Από τότε που η Ελλάδα αγόρασε τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, η Τουρκία βρίσκεται σε έξαρση. Η επιτυχία της Ινδίας εναντίον...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Μπορούμε να ξεπεράσουμε την Τουρκία

Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο

Δημοφιλή