Ο Τσιν Γκανγκ είπε στους συμμετέχοντες σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια στο Πεκίνο ότι η Κίνα ανησυχεί ότι ο πόλεμος που διαρκεί σχεδόν έναν χρόνο θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω και να ξεφύγει «εκτός ελέγχου».
Η Κίνα θα συνεχίσει να προτρέπει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να παρέχει «κινεζική σοφία» για να επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση, είπε.
«Ταυτόχρονα, παροτρύνουμε τις εμπλεκόμενες χώρες να σταματήσουν αμέσως να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, να σταματήσουν να ρίχνουν τις ευθύνες στην Κίνα και να σταματήσουν να διαλαλούν τη ρητορική της Ουκρανίας σήμερα, της Ταϊβάν αύριο», είπε ο Τσιν σε μια προφανή αναφορά στη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, καθώς και τις ανησυχίες ότι η Κίνα ετοιμάζεται να ανταποκριθεί στις απειλές της για χρήση βίας για να διεκδικήσει την κυριαρχία της στην Ταϊβάν.
Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή ή τις θηριωδίες εναντίον Ουκρανών αμάχων και επέκρινε έντονα τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας. Σε σεβασμό προς τη Μόσχα, δεν έχει ακόμη περιγράψει τη σύγκρουση ως εισβολή.
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ευθυγραμμίσει την εξωτερική τους πολιτική για να αντιταχθούν στις ΗΠΑ και, εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, οι ηγέτες τους διακήρυξαν μιαν εταιρική σχέση χωρίς όρια. Η Κίνα λέει επίσης ότι η Ρωσία προκλήθηκε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ εξαιτίας της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
«Η Κίνα ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση της κατάστασης, ακόμα και την πιθανότητα να βγει εκτός ελέγχου», είπε ο Τσιν. Δήλωσε, δε, ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε υποβάλει προτάσεις που «έπαιξαν υπεύθυνο και εποικοδομητικό ρόλο στην εκτόνωση της κατάστασης και την αποκλιμάκωση της κρίσης», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες ή στοιχεία.
«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες, να παρέχουμε κινεζική σοφία για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης και να εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να προωθήσουμε τον διάλογο και τη διαβούλευση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες όλων των μερών και να επιδιώξουμε την κοινή ασφάλεια», είπε ο Τσιν.
Η Κίνα έχει αντιταχθεί στην κριτική κατά της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ επιμένει να γίνονται σεβαστές η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των εθνών, μια θέση που στηρίζει τη διεκδίκησή της στην Ταϊβάν, η οποία χωρίστηκε από την ηπειρωτική χώρα εν μέσω εμφυλίου πολέμου πριν από 70 και πλέον χρόνια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ουάνγκ Γι στη Μόσχα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο τη Δευτέρα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαιρέτισε τις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας ως «πολυδιάστατες και συμμαχικού χαρακτήρα».
Αυτή η δήλωση συνέπεσε με την απροειδοποίητη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολιντίμιρ Ζελένσκι και να δείξει την υποστήριξή του στο Κίεβο λίγες ημέρες πριν από την επέτειο από τη ρωσική εισβολή.
Το ταξίδι του Ουάνγκ στη Ρωσία ακολουθεί τις συνομιλίες του Σαββάτου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο. Ο Μπλίνκεν είπε ότι επανέλαβε στον Ουάνγκ ότι οποιαδήποτε κινεζική υλική υποστήριξη στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα πυροδοτούσε μια ισχυρή απάντηση από την Ουάσιγκτον. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα κάνει κάτι τέτοιο, αν και οι στενοί οικονομικοί δεσμοί της με τη Ρωσία έχουν προσφέρει σωτηρία στο καθεστώς του Πούτιν.
Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει προσφέρει ισχυρή υποστήριξη στην Κίνα και πραγματοποίησε μια σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν, ενώ υπάρχει συνεργασία στο εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε μια εκτενή δήλωση την Τρίτη περιγράφοντας την «Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ασφάλειας» του Σι, η οποία στοχεύει στην «εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών των διεθνών συγκρούσεων, στη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης ασφάλειας, στην ενθάρρυνση κοινών διεθνών προσπαθειών για μεγαλύτερη σταθερότητα και βεβαιότητα σε μιαν ασταθή και μεταβαλλόμενη εποχή, προωθώντας τη διαρκή ειρήνη και ανάπτυξη στον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στη μοναδική αναφορά της στη ρωσική εισβολή, είπε ότι η πρωτοβουλία θα «υποστηρίξει την πολιτική διευθέτηση κρίσιμων ζητημάτων, όπως η κρίση στην Ουκρανία, μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων».
Πηγή: Associated Press, Καθημερινή