Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η Τουρκία αλλάζει ριζικά και αυτό αφορά την Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις

Ο βαθύς μετασχηματισμός της Τουρκίας έχει σημασία για την Ευρώπη

Tου Marc Pierini

Από τότε που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2002, η Τουρκία πέρασε την πρώτη δεκαετία θετικού οικονομικού και κανονιστικού μετασχηματισμού, σε αρμονία με τις ευρωπαϊκές χώρες και θεσμούς.

Το 2013 αποτέλεσε το πρώτο ορόσημο, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε αντιμέτωπος με τις διαδηλώσεις στο Γκεζί – τις οποίες χαρακτήρισε “τρομοκρατία” – και, αργότερα τον Δεκέμβριο, με κατηγορίες για διαφθορά, οι οποίες δεν διερευνήθηκαν ποτέ. Το πολιτικό αποτέλεσμα ήταν ένα διαζύγιο μεταξύ του AKP και του μέχρι τότε συμμάχου του, του Κινήματος Γκιουλέν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, οι κατηγορίες για το οποίο έπεσαν στου γκιουλενιστές, έλαβε χώρα μια μαζική εκκαθάριση των κρατικών θεσμών, αμέτρητες διώξεις και μια προσέγγιση με τη Μόσχα. Μετά από την υιοθέτηση ενός υπερ-προεδρικού συστήματος σε συνταγματικό δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017, οι προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2018 οδήγησαν στην πραγματική ενίσχυση των προσωπικών εξουσιών του προέδρου Ερντογάν. Μέχρι εκείνη την εποχή, η πολιτική αρχιτεκτονική της Τουρκίας ήταν ήδη πολύ μακριά από τα ευρωπαϊκά και δυτικά πρότυπα.

Το 2019 αποτέλεσε ένα δεύτερο ορόσημο, τόσο εσωτερικά – το AKP έχασε με εμφατικό τρόπο στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης παρά την επανάληψη των εκλογών τον Ιούνιο – όσο και εξωτερικά με την παράδοση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 τον Ιούλιο, που ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στην αμυντική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ.

Το 2020 σημειώθηκαν εχθρικές κινήσεις κατά της Γαλλίας και της Ελλάδας, ορισμένες βασισμένες σε προϋπάρχουσες διαφορές για τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα εξερεύνησης για υδρογονάνθρακες. Παρά το διευρυμένο χάσμα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η Άγκυρα συνέχισε να δηλώνει ότι η ένταξη στην ΕΕ ήταν ο απώτερος στόχος της και ότι η δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ είναι πλήρης.

Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εκλογικό πυρετό. Για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι θεωρητικά σε θέση να χάσει την προεδρική του έδρα, να απωλέσει την πλειοψηφία που απολαμβάνει η συμμαχία μεταξύ ΑΚΡ – Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) στο κοινοβούλιο ή και τα δύο.

Προληπτικά, λειτουργεί μια εξατομικευμένη εκλογική εργαλειοθήκη.

Αυτό περιλαμβάνει την τροποποίηση του εκλογικού νόμου υπέρ του κατεστημένου συνασπισμού· δικαστικές ενέργειες κατά του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) ή ατόμων, για παράδειγμα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου· η φίμωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών – όπως ο “νόμος για τις ψευδείς ειδήσεις” με στόχο τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η υπόθεση του Οσμάν Καβάλα με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών.

Επιπλέον, οι κρατικοί θεσμοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται στην υπηρεσία της υφιστάμενης ηγεσίας. Υπάρχουν αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα αποθεματικά σε σκληρό νόμισμα. Υπάρχει πληθώρα εκλογικών δαπανών. Και τα επαναλαμβανόμενα εθνικιστικά αφηγήματα κατά των δυτικών εταίρων.

Στο οικονομικό μέτωπο, οι αρχές της Τουρκίας επέλεξαν μια μη συμβατική πολιτική που βασίζεται στην υπόθεση ότι τα χαμηλά επιτόκια θα μείωναν τον πληθωρισμό. Αυτό μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να παράγει απτά αποτελέσματα για τον μέσο πολίτη, ενώ αποθάρρυνε έντονα τις εισροές κεφαλαίων από τη Δύση, όπως βραχυπρόθεσμα χρήματα και άμεσες επενδύσεις. Επιπλέον, οι αυξημένες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, τις χώρες του Κόλπου και άλλους μη δυτικούς εταίρους έχουν ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αποσύνδεση από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους παρόχους κεφαλαίων, καινοτομίας και τεχνολογίας της Τουρκίας.

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, πίσω από τη διακήρυξη για “ισορροπημένη πολιτική” μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, έχει σημειωθεί μια απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Η Άγκυρα εμπιστεύεται την πυραυλική της άμυνα στη Ρωσία, επιτρέποντάς της να αποκομίσει ένα σημαντικό στρατηγικό όφελος εξαλείφοντας αποτελεσματικά τους πυραύλους Patriot ή Eurosam καθώς και τα αεροσκάφη stealth F-35 από τα νότια σύνορά της με το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία πολλαπλασιάζει τις απειλές κατά της Ελλάδας, σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του ΝΑΤΟ. Μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μια από τις πιο σημαντικές διευρύνσεις της συμμαχίας στην 74χρονη ιστορία της, υπό το φως της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αποφεύγει να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Χτίζει μια έκρηξη στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, αντισταθμίζοντας τελικά εν μέρει τις δυτικές κυρώσεις. Αντιστρέφει την πολιτική της για τη Συρία για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Μόσχας, με τους συνακόλουθους κινδύνους για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία. Και τώρα προωθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα έχει αναπτύξει σημαντικά τη στρατιωτική της βιομηχανία, στοχεύοντας σε υψηλότερο βαθμό αυτονομίας.

Εν ολίγοις, ο μετασχηματισμός των θεμελιωδών πολιτικών, αμυντικών, οικονομικών και εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι πολύ βαθύς. Κάποια από αυτά τα στοιχεία είναι απρόσβλητα από τα εκλογικά αποτελέσματα, άλλα πάλι όχι.

Όλα αυτά έχουν σημασία για την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα σε τρεις τομείς.

Στον τομέα της ασφάλειας, η επιδίωξη της ανεξαρτησίας της Άγκυρας από τη Δύση μετατράπηκε από τη Μόσχα σε μια πολιτική ολοένα και μεγαλύτερης πρόσδεσης της Τουρκίας στη Ρωσία, με επακόλουθες απώλειες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η νέα αμυντική αρχιτεκτονική, η άρνηση επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, οι εχθρικές κινήσεις κατά της Ελλάδας και η νέα πολιτική για τη Συρία θα μεταφραστούν, ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα, σε μόνιμες αποκλίσεις με τους δυτικούς εταίρους. Η νίκη της νυν ηγεσίας στις εκλογές θα βοηθούσε σίγουρα τη Μόσχα να προωθήσει τους μακροπρόθεσμους στόχους της, σε βάρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ομοίως, στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η Τουρκία θα χάσει αναπόφευκτα μέρος της ευρωπαϊκής δυναμικής της. Τα πάγια ευρωπαϊκά βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία, για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία, θα παραμείνουν, αλλά δεν θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν όχημα τεχνολογίας και καινοτομίας, η Τουρκία θα χάσει μια αναντικατάστατη πηγή τεχνολογικής προόδου, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες θα χάσουν δυναμικούς, Τούρκους, βιομηχανικούς εταίρους. Η Ρωσία και οι χώρες του Κόλπου δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν όσο αφορά τις βιομηχανικές δεξιότητες.

Στην πολιτική σκηνή, η Τουρκία μπορεί να βρεθεί αποξενωμένη από τον δημοκρατικό κόσμο, εάν συνεχίσει να ακολουθεί – και να κανονικοποιεί στο εσωτερικό – τη ρωσικού τύπου διακυβέρνηση. Αυτό θα συνιστούσε κακά μαντάτα για τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν έναν γείτονα  μονίμως σε αναστάτωση.

Ακόμη πιο σημαντικό, οι πολίτες της Τουρκίας θα πρέπει να υποφέρουν από ένα παγιωμένο αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης, που δεν βασίζεται σε κανένα κράτος δικαίου και μόνιμες θεωρίες συνωμοσίας. Τελικά, στις επερχόμενες εκλογές της Τουρκίας, το διακύβευμα για τις ξένες χώρες είναι δευτερεύον. Αυτό που έχει σημασία είναι το είδος της κοινωνίας που θέλουν οι ψηφοφόροι για τους εαυτούς τους, για τα παιδιά τους και για τη χώρα. Η κινεζική, η ιρανική, η ρωσική ή η συριακή επωνυμία αυτοκρατορίας μπορεί να είναι ελκυστικές για πολλούς, αλλά η Τουρκία έχει πολλά να χάσει αν τις μιμηθεί.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

«Φτάνει η κλιμάκωση, ώρα να σταματήσει», ζήτησε ο Γκουτέρες

Κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο υπογράμμισε τις περιφερειακές επιπτώσεις της κρίσης, αναφέροντας ότι πολλές χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους, ενώ ομάδες όπως οι Χούθι εντάθηκαν επιθετικά.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση και παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν απηύθυνε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την εκδήλωση αλλεπάλληλων αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ιρανικά πλήγματα στο Τελ Αβίβ. Φτάνει η κλιμάκωση. Είναι ώρα να σταματήσει. Πρέπει να επικρατήσουν η ειρήνη και η διπλωματία», ανέφερε μέσω X.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως ύστερα από αίτημα της Τεχεράνης, στον απόηχο της ισραηλινής επιχείρησης με την ονομασία «Λιοντάρι που ξυπνά», η οποία φέρεται να στόχευσε πυρηνικές και πυραυλικές υποδομές στο Ιράν.

Κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο υπογράμμισε τις περιφερειακές επιπτώσεις της κρίσης, αναφέροντας ότι πολλές χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους, ενώ ομάδες όπως οι Χούθι εντάθηκαν επιθετικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, έχουν σκοτωθεί τέσσερις Ιρανοί στρατηγοί και τρεις πυρηνικοί επιστήμονες, ενώ ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν δεσμεύτηκε για «σκληρή τιμωρία» του Ισραήλ.

Η κ. ΝτιΚάρλο καταδίκασε κάθε στρατιωτική κλιμάκωση, υπενθυμίζοντας τις διεθνείς δεσμεύσεις για σεβασμό στον Χάρτη του ΟΗΕ και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Παρέπεμψε, επίσης, στο πρόσφατο Ψήφισμα του ΔΟΑΕ που επικρίνει την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Στήριξε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ–Ιράν στο Ομάν, σημειώνοντας πως μόνο ο διάλογος μπορεί να εγγυηθεί τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ισραήλ: «Αυτοάμυνα απέναντι σε υπαρξιακή απειλή»

Το Ισραήλ υπερασπίστηκε τις επιθέσεις ως πράξη «εθνικής αυτοσυντήρησης» και «προληπτικής αυτοάμυνας» απέναντι σε άμεση και υπαρξιακή απειλή από την Τεχεράνη.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ τόνισε ότι η επιχείρηση «Λιοντάρι που ξυπνά» είχε στόχο:

  1. Την αποδόμηση της στρατιωτικής και πυρηνικής ηγεσίας του Ιράν (π.χ. Μπαγκερί, Σαλαμί),

  2. Την καταστροφή κρίσιμων υποδομών πυραύλων και εκτοξευτήρων,

  3. Την εξουδετέρωση υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Νατάνζ.

«Η απειλή ήταν άμεση. Το Ιράν είχε τη δυνατότητα παραγωγής υλικού για πυρηνικές βόμβες εντός ημερών. Η επιχείρηση απέτρεψε έναν συντονισμένο σχεδιασμό επίθεσης από Ιράν, Συρία, Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη», ανέφερε.

Κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας για αδράνεια και ζήτησε να σταματήσει η εξίσωση επιτιθέμενου και αμυνόμενου. «Το Ισραήλ ενήργησε από ιστορική ευθύνη και δεν θα απολογηθεί για την προστασία του λαού του», κατέληξε.

Ιράν: «Συντονισμένες επιθέσεις με αμερικανικά όπλα – θα υπάρξει απάντηση»

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, κατήγγειλε τις ισραηλινές ενέργειες ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Ο Ιρανός πρέσβης δήλωσε ότι οι επιθέσεις στόχευσαν κρίσιμες στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά και αστικές περιοχές, προκαλώντας τουλάχιστον 78 θανάτους – οι περισσότεροι άμαχοι.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για συνενοχή, καθώς –όπως είπε– οι επιθέσεις έγιναν με τη στήριξη αμερικανικών πληροφοριών και όπλων. «Δεν θα ξεχάσουμε ότι ο λαός μας σκοτώθηκε από αμερικανικά όπλα στα χέρια του Ισραήλ», ανέφερε.

Ζήτησε άμεσα μέτρα κατά του Ισραήλ, επικαλούμενος το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη για δικαίωμα σε «αναλογική και αποφασιστική» απάντηση.

ΗΠΑ: Δεν συμμετείχαμε – Σοβαρές συνέπειες αν απειληθούν Αμερικανοί

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ ΜακΚόι Πιτ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν συμμετείχε στρατιωτικά στην ισραηλινή επιχείρηση, υπενθυμίζοντας όμως τις «αμέτρητες τρομοκρατικές ενέργειες του Ιράν» και τη συνεχιζόμενη απειλή του κατά του Ισραήλ.

Προειδοποίησε ότι κάθε επίθεση σε αμερικανικές βάσεις ή προσωπικό θα έχει «τρομερές συνέπειες».

Ελλάδα: «Επείγει διπλωματική επίλυση – Η προστασία των αμάχων είναι απόλυτη προτεραιότητα»

Ο Έλληνας πρέσβης στον ΟΗΕ Ευάγγελος Σέκερης τόνισε ότι η Ελλάδα ανησυχεί έντονα για την κλιμάκωση εν μέσω διαπραγματεύσεων ΗΠΑ–Ιράν και κάλεσε σε άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή πράξεων αντεκδίκησης.

Επανέλαβε τη σταθερή ελληνική θέση: το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ενώ το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

«Μόνο μέσω της διπλωματίας μπορεί να εξασφαλιστεί διαρκής ασφάλεια. Η κρίση πρέπει να λυθεί με διάλογο, όχι με βόμβες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της προστασίας των αμάχων και του σεβασμού στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «νομική και ηθική υποχρέωση» αποφυγής πλήγματος κατά αμάχων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κλιμακώνει τις απειλές το Ιράν: «Η σύγκρουση θα εξαπλωθεί σε αμερικανικές βάσεις»

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε δηλώσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η σύγκρουση θα επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Η είδηση προκαλεί ανησυχίες για επιθέσεις σε περιοχές όπως το Ιράκ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με απειλές για πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις, η Τεχεράνη κλιμακώνει την «απάντησή» της, μετά τη μαζική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε δηλώσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η σύγκρουση θα επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Η είδηση προκαλεί ανησυχίες για επιθέσεις σε περιοχές όπως το Ιράκ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πόλεμος θα «επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές από αυτό το (ισραηλινό) καθεστώς και αμερικανικές βάσεις στην περιοχή».

Προειδοποίηση και κατά Βρετανίας και Γαλλίας

Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν επίσης πως το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία ότι οι βάσεις και τα πλοία τους στην περιοχή θα στοχοποιηθούν αν βοηθήσουν για τον τερματισμό των πυραυλικών επιθέσεων της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ.

Η απειλή ενός ευρύτερου πολέμου έρχεται καθώς το Ιράν και το Ισραήλ συνέχιζαν να στοχοθετούν η μια χώρα την άλλη, μετά τη μεγαλύτερη σειρά ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων που σημειώθηκε χθες, εναντίον στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στην ιρανική επικράτεια. Από την πλευρά του, το Ιράν εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν.

Αξιωματούχος που επικαλέστηκε το Fars προειδοποίησε πως «η αντιπαράθεση δεν θα τελειώσει με τις χθεσινοβραδινές περιορισμένες ενέργειες» και πως «τα ιρανικά πλήγματα θα συνεχιστούν και αυτή η δράση θα είναι πολύ οδυνηρή και λυπηρή για τους επιτιθέμενους».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τουλάχιστον 35 νεκροί από πυρά και ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Οι περισσότεροι φέρεται να χτυπήθηκαν κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας της οργάνωσης Gaza Humanitarian Foundation (GHF), η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Οι περισσότεροι φέρεται να χτυπήθηκαν κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας της οργάνωσης Gaza Humanitarian Foundation (GHF), η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιατρικό προσωπικό από τα νοσοκομεία Al-Awda και Al-Aqsa, όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα, ανέφερε ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις διανομής της GHF κοντά στον διάδρομο Νετζαρίμ, στο κέντρο της Γάζας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή6 λεπτά πριν

«Φτάνει η κλιμάκωση, ώρα να σταματήσει», ζήτησε ο Γκουτέρες

Κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο υπογράμμισε τις περιφερειακές επιπτώσεις της κρίσης, αναφέροντας ότι πολλές...

Αναλύσεις21 λεπτά πριν

Ο κόσμος άλλαξε, άλλαξαν και οι καιροί

Ανοίγει νέος κύκλος, με ευδιάκριτο ένα τουλάχιστον σημείο: ακούμε το κύκνειο άσμα της Ευρώπης, αργό, θλιβερό αλλά αναπόφευκτο.

Αναλύσεις36 λεπτά πριν

Ιράν: Τα μποϊκοτάζ ξεσκεπάζουν το δίκτυο ελέγχου των Φρουρών της Επανάστασης στον ιδιωτικό τομέα

Οι πολίτες χρησιμοποιούν το μποϊκοτάζ για να αντιδράσουν σε επιχειρήσεις που υπονομεύουν την πολιτική και οικονομική ελευθερία.

Αναλύσεις51 λεπτά πριν

Επικίνδυνο γεωπολιτικό περιβάλλον! Κίνδυνος παγκόσμιας σύρραξης μετά την επίθεση του Ισραήλ;

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης κάνει μία πρώτη αποτίμηση της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν σκιαγραφώντας το τοπίο τόσο στην Μέση Ανατολή...

Διεθνή1 ώρα πριν

Κλιμακώνει τις απειλές το Ιράν: «Η σύγκρουση θα εξαπλωθεί σε αμερικανικές βάσεις»

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε δηλώσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η σύγκρουση θα επεκταθεί τις ερχόμενες...

Δημοφιλή