Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ιδιοτελείς ελιγμοί σε Τουρκία – Συρία εν μέσω μείζονος καταστροφής

Δημοσιεύτηκε στις

Δύο μεγάλη σεισμοί οι οποίοι έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία

Του Κώστα Ράπτη

Πολιτικά παιχνίδια πάνω από τα ερείπια, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν το πένθος, την αγωνία και την αποστέρηση των πάντων που άφησαν πίσω τους οι δύο μεγάλη σεισμοί οι οποίοι έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία; Η θλιβερή πραγματικότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε είναι ακριβώς αυτή.

Την κακή αρχή έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία όχι με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά την παράδοση, αλλά με την αρχηγό του δεύτερου σε δύναμη κόμματος του εξακομματικού αντιπολιτευτικού μετώπου, Μεράλ Άκσενερ. Λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη για τις 13 Φεβρουαρίου ανακοίνωση του κοινού υποψήφιου της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, ο Ερντογάν δεν χάνει την ευκαιρία να παρεμβληθεί ανάμεσα στον Κιλιτσντάρογλου και την Άκσενερ, γνωστού όντος ότι η δεύτερη δεν προκρίνει την υποψηφιότητα του πρώτου. Αλλά βέβαια, όλο το πολιτικό ημερολόγιο βρίσκεται πλέον στον αέρα, καθώς είναι πιθανό ο Ερντογάν να επιλέξει, εάν κρίνει ότι αυτό τον συμφέρει, να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προφανώς κηρύχθηκε λόγω του σεισμού, μεταθέτοντας και την ημερομηνία των εκλογών. Ούτως ή άλλως, η αντιπολίτευση είναι αφοπλισμένη, καθώς δεν νοείται άσκηση προεκλογικής δραστηριότητας εν μέσω εθνικού πένθους και καταστροφής.

Από την άλλη πλευρά, όμως, κρίνονται πολλά από την ικανότητα του Ερντογάν να εμφανίσει (την ώρα ακριβώς που οι καταρρεύσεις χιλιάδων κτηρίων υπενθυμίζουν την πραγματική ποιότητα του “κατασκευαστικού θαύματος” της τελευταίας εικοσαετίας) την εικόνα ενός κρατικού μηχανισμού ικανού να προχωρήσει σε ταχεία αποκατάσταση των πληγέντων. Όμως το μέγεθος της καταστροφής, που άλλωστε ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως, αντικειμενικά δυσκολεύει το εγχείρημα, ενώ οι οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν εξανεμίζουν το κύμα παροχών με τις οποίες ο Ερντογάν προετοίμαζε τους τελευταίους μήνες το έδαφος για τις εκλογές.

Άλλοι, μικρότεροι παίκτες κάνουν τους δικούς τους ελιγμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μαζλούμ Αμπντί, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που αποτελούν το μέτωπο των κουρδικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία, εξέδωσε δύο μηνύματα συμπαράστασης: το πρώτο, διατυπωμένο στα αραβικά και απευθυνόμενο προς τους πληγέντες σε όλη τη συριακή επικράτεια και το δεύτερο, διατυπωμένο στα Κουρμαντζί. Με άλλα λόγια, η αλληλεγγύη του δεν βρίσκει χώρο για τους εθνοτικά Τούρκους, ενώ η επαναπροσέγγιση με τη Δαμασκό προφανώς περαιτέρω ώθηση. Άλλωστε, στις παρούσες συνθήκες, το κουρδικό στοιχείο της βόρειας Συρίας έχει απαλλαγεί πλέον από την απειλή μιας νέας τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης, όπως αυτή που εδώ και μήνες προανήγγειλαν οι Τούρκοι ιθύνοντες.

Ο δε Σαλίχ Μουσλίμ, συμπρόεδρος του κουρδικού κόμματος PYD της Συρίας υποστήριξε, μιλώντας στο Al-Monitor, ότι οι χειρότερες ζημιές σημειώθηκαν δυτικά του Κομπάνι σε περιοχές υπό τουρκική κατοχή, ενώ στην κουρδοκρατούμενη ζώνη δεν υπήρξαν καταρρεύσεις κτηρίων ή θάνατοι.

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται τηλεφωνήματα συμπαράστασης από νέους φίλους, όπως οι ηγέτες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, ή από χώρες παραδοσιακά ανταγωνιστικές, όπως η Ελλάδα και η Αρμενία, αλλά και από κράτη που βρέθηκαν να αποτελούν νέα εστία διπλωματικών τριβών, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, το μεγάλο ερώτημα είναι τι ακριβώς έχουν κατά νού οι ΗΠΑ για την περιοχή.

Το δράμα της επίσης σεισμόπληκτης Συρίας μοιάζει να βρίσκεται εκτός κάδρου, μολονότι εκεί ο Εγκέλαδος ήρθε να προστεθεί σε μία δωδεκαετία πολέμου, προσφυγιάς και οικονομικής ασφυξίας. Η χώρα του Μπασάρ αλ Άσαντ δέχθηκε ήδη βοήθεια από συμμάχους και φίλους, όπως η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, η Αλγερία, η Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (τα οποία εδώ και καιρό “σέρνουν το κάρο” της επανεισδοχής της Δαμασκού στην “αραβική οικογένεια”), αλλά τίποτε δεν προαναγγέλλει αλλαγή στάσης των χωρών της Δύσης που έχουν επιβάλει στη Συρία σκληρές κυρώσεις. Στον βαθμό που γίνεται λόγος για αποστολή βοήθειας από τη Δύση, αυτή νοείται μέσω οργανισμών και οδών που δεν ελέγχονται από την κεντρική κυβέρνηση (με άλλα λόγια, από τα σύνορα της επίσης σεισμόπληκτης Τουρκίας, απ’ όπου τα προηγούμενα χρόνια διείσδυσαν χιλιάδες αντικυβερνητικών μαχητών).

Παρά ταύτα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν προαναγγέλλει ανάληψη ανθρωπιστικής δράσης και στη Συρία, προφανώς ερήμην της Δαμασκού. Το τι είδους περιπλοκές κυοφορούνται για το μέλλον μένει να φανεί.

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

«Φτάνει η κλιμάκωση, ώρα να σταματήσει», ζήτησε ο Γκουτέρες

Κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο υπογράμμισε τις περιφερειακές επιπτώσεις της κρίσης, αναφέροντας ότι πολλές χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους, ενώ ομάδες όπως οι Χούθι εντάθηκαν επιθετικά.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση και παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν απηύθυνε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την εκδήλωση αλλεπάλληλων αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ιρανικά πλήγματα στο Τελ Αβίβ. Φτάνει η κλιμάκωση. Είναι ώρα να σταματήσει. Πρέπει να επικρατήσουν η ειρήνη και η διπλωματία», ανέφερε μέσω X.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως ύστερα από αίτημα της Τεχεράνης, στον απόηχο της ισραηλινής επιχείρησης με την ονομασία «Λιοντάρι που ξυπνά», η οποία φέρεται να στόχευσε πυρηνικές και πυραυλικές υποδομές στο Ιράν.

Κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο υπογράμμισε τις περιφερειακές επιπτώσεις της κρίσης, αναφέροντας ότι πολλές χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους, ενώ ομάδες όπως οι Χούθι εντάθηκαν επιθετικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, έχουν σκοτωθεί τέσσερις Ιρανοί στρατηγοί και τρεις πυρηνικοί επιστήμονες, ενώ ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν δεσμεύτηκε για «σκληρή τιμωρία» του Ισραήλ.

Η κ. ΝτιΚάρλο καταδίκασε κάθε στρατιωτική κλιμάκωση, υπενθυμίζοντας τις διεθνείς δεσμεύσεις για σεβασμό στον Χάρτη του ΟΗΕ και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Παρέπεμψε, επίσης, στο πρόσφατο Ψήφισμα του ΔΟΑΕ που επικρίνει την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Στήριξε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ–Ιράν στο Ομάν, σημειώνοντας πως μόνο ο διάλογος μπορεί να εγγυηθεί τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ισραήλ: «Αυτοάμυνα απέναντι σε υπαρξιακή απειλή»

Το Ισραήλ υπερασπίστηκε τις επιθέσεις ως πράξη «εθνικής αυτοσυντήρησης» και «προληπτικής αυτοάμυνας» απέναντι σε άμεση και υπαρξιακή απειλή από την Τεχεράνη.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ τόνισε ότι η επιχείρηση «Λιοντάρι που ξυπνά» είχε στόχο:

  1. Την αποδόμηση της στρατιωτικής και πυρηνικής ηγεσίας του Ιράν (π.χ. Μπαγκερί, Σαλαμί),

  2. Την καταστροφή κρίσιμων υποδομών πυραύλων και εκτοξευτήρων,

  3. Την εξουδετέρωση υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Νατάνζ.

«Η απειλή ήταν άμεση. Το Ιράν είχε τη δυνατότητα παραγωγής υλικού για πυρηνικές βόμβες εντός ημερών. Η επιχείρηση απέτρεψε έναν συντονισμένο σχεδιασμό επίθεσης από Ιράν, Συρία, Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη», ανέφερε.

Κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας για αδράνεια και ζήτησε να σταματήσει η εξίσωση επιτιθέμενου και αμυνόμενου. «Το Ισραήλ ενήργησε από ιστορική ευθύνη και δεν θα απολογηθεί για την προστασία του λαού του», κατέληξε.

Ιράν: «Συντονισμένες επιθέσεις με αμερικανικά όπλα – θα υπάρξει απάντηση»

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, κατήγγειλε τις ισραηλινές ενέργειες ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Ο Ιρανός πρέσβης δήλωσε ότι οι επιθέσεις στόχευσαν κρίσιμες στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά και αστικές περιοχές, προκαλώντας τουλάχιστον 78 θανάτους – οι περισσότεροι άμαχοι.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για συνενοχή, καθώς –όπως είπε– οι επιθέσεις έγιναν με τη στήριξη αμερικανικών πληροφοριών και όπλων. «Δεν θα ξεχάσουμε ότι ο λαός μας σκοτώθηκε από αμερικανικά όπλα στα χέρια του Ισραήλ», ανέφερε.

Ζήτησε άμεσα μέτρα κατά του Ισραήλ, επικαλούμενος το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη για δικαίωμα σε «αναλογική και αποφασιστική» απάντηση.

ΗΠΑ: Δεν συμμετείχαμε – Σοβαρές συνέπειες αν απειληθούν Αμερικανοί

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ ΜακΚόι Πιτ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν συμμετείχε στρατιωτικά στην ισραηλινή επιχείρηση, υπενθυμίζοντας όμως τις «αμέτρητες τρομοκρατικές ενέργειες του Ιράν» και τη συνεχιζόμενη απειλή του κατά του Ισραήλ.

Προειδοποίησε ότι κάθε επίθεση σε αμερικανικές βάσεις ή προσωπικό θα έχει «τρομερές συνέπειες».

Ελλάδα: «Επείγει διπλωματική επίλυση – Η προστασία των αμάχων είναι απόλυτη προτεραιότητα»

Ο Έλληνας πρέσβης στον ΟΗΕ Ευάγγελος Σέκερης τόνισε ότι η Ελλάδα ανησυχεί έντονα για την κλιμάκωση εν μέσω διαπραγματεύσεων ΗΠΑ–Ιράν και κάλεσε σε άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή πράξεων αντεκδίκησης.

Επανέλαβε τη σταθερή ελληνική θέση: το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ενώ το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

«Μόνο μέσω της διπλωματίας μπορεί να εξασφαλιστεί διαρκής ασφάλεια. Η κρίση πρέπει να λυθεί με διάλογο, όχι με βόμβες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της προστασίας των αμάχων και του σεβασμού στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «νομική και ηθική υποχρέωση» αποφυγής πλήγματος κατά αμάχων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κλιμακώνει τις απειλές το Ιράν: «Η σύγκρουση θα εξαπλωθεί σε αμερικανικές βάσεις»

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε δηλώσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η σύγκρουση θα επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Η είδηση προκαλεί ανησυχίες για επιθέσεις σε περιοχές όπως το Ιράκ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με απειλές για πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις, η Τεχεράνη κλιμακώνει την «απάντησή» της, μετά τη μαζική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε δηλώσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η σύγκρουση θα επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Η είδηση προκαλεί ανησυχίες για επιθέσεις σε περιοχές όπως το Ιράκ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πόλεμος θα «επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές από αυτό το (ισραηλινό) καθεστώς και αμερικανικές βάσεις στην περιοχή».

Προειδοποίηση και κατά Βρετανίας και Γαλλίας

Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν επίσης πως το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία ότι οι βάσεις και τα πλοία τους στην περιοχή θα στοχοποιηθούν αν βοηθήσουν για τον τερματισμό των πυραυλικών επιθέσεων της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ.

Η απειλή ενός ευρύτερου πολέμου έρχεται καθώς το Ιράν και το Ισραήλ συνέχιζαν να στοχοθετούν η μια χώρα την άλλη, μετά τη μεγαλύτερη σειρά ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων που σημειώθηκε χθες, εναντίον στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στην ιρανική επικράτεια. Από την πλευρά του, το Ιράν εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν.

Αξιωματούχος που επικαλέστηκε το Fars προειδοποίησε πως «η αντιπαράθεση δεν θα τελειώσει με τις χθεσινοβραδινές περιορισμένες ενέργειες» και πως «τα ιρανικά πλήγματα θα συνεχιστούν και αυτή η δράση θα είναι πολύ οδυνηρή και λυπηρή για τους επιτιθέμενους».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τουλάχιστον 35 νεκροί από πυρά και ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Οι περισσότεροι φέρεται να χτυπήθηκαν κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας της οργάνωσης Gaza Humanitarian Foundation (GHF), η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Οι περισσότεροι φέρεται να χτυπήθηκαν κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας της οργάνωσης Gaza Humanitarian Foundation (GHF), η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιατρικό προσωπικό από τα νοσοκομεία Al-Awda και Al-Aqsa, όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα, ανέφερε ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις διανομής της GHF κοντά στον διάδρομο Νετζαρίμ, στο κέντρο της Γάζας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή1 λεπτό πριν

«Φτάνει η κλιμάκωση, ώρα να σταματήσει», ζήτησε ο Γκουτέρες

Κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο υπογράμμισε τις περιφερειακές επιπτώσεις της κρίσης, αναφέροντας ότι πολλές...

Αναλύσεις16 λεπτά πριν

Ο κόσμος άλλαξε, άλλαξαν και οι καιροί

Ανοίγει νέος κύκλος, με ευδιάκριτο ένα τουλάχιστον σημείο: ακούμε το κύκνειο άσμα της Ευρώπης, αργό, θλιβερό αλλά αναπόφευκτο.

Αναλύσεις31 λεπτά πριν

Ιράν: Τα μποϊκοτάζ ξεσκεπάζουν το δίκτυο ελέγχου των Φρουρών της Επανάστασης στον ιδιωτικό τομέα

Οι πολίτες χρησιμοποιούν το μποϊκοτάζ για να αντιδράσουν σε επιχειρήσεις που υπονομεύουν την πολιτική και οικονομική ελευθερία.

Αναλύσεις46 λεπτά πριν

Επικίνδυνο γεωπολιτικό περιβάλλον! Κίνδυνος παγκόσμιας σύρραξης μετά την επίθεση του Ισραήλ;

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης κάνει μία πρώτη αποτίμηση της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν σκιαγραφώντας το τοπίο τόσο στην Μέση Ανατολή...

Διεθνή1 ώρα πριν

Κλιμακώνει τις απειλές το Ιράν: «Η σύγκρουση θα εξαπλωθεί σε αμερικανικές βάσεις»

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετέδωσε δηλώσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η σύγκρουση θα επεκταθεί τις ερχόμενες...

Δημοφιλή