Ακολουθήστε μας

Εθνική Άμυνα

”Καθόμαστε φρόνιμα” υπό τον φόβο του Ερντογάν και της Τουρκίας…

Δημοσιεύτηκε

στις

 Δεν περιμένουμε ασφαλώς απ’ τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας μας να διαθέτουν  τις αρετές που κοσμούσαν, στην ελληνική αρχαιότητα, τους επώνυμους άρχοντες της αρχαίας Αθήνας και τους βασιλείς της Σπάρτης ή τους στρατηγούς-αυτοκράτορες των βυζαντινών χρόνων οι οποίοι διακρίνονταν για τη στρατηγική ευφυῒα και διορατικότητά τους (Ηράκλειος, Νικηφόρος Φωκάς, Βασίλειος Β΄Βουλγαροκτόνος κλπ).

   Πολύ περισσότερο δεν περιμένουμε να διαθέτουν οι πολιτικές ηγεσίες μας διαχρονικά και διακομματικά τις αρετές του  στρατηλάτη βασιλιά της Μακεδονίας Μ. Αλεξάνδρου ή του δαιμόνιου Οδυσσέα των ομηρικών επών σε πόλεμο και ειρήνη.

   Δεν περιμένουμε να χειρίζονται έναν επιθετικό αντίπαλο όπως ο Ταγίπ Ερντογάν (για να έρθουμε στα δικά μας),  με ιδανική αντι-επιθετική συμπεριφορά, όπως αυτή που εγκωμιάζει ο Όμηρος στην προσωπογραφία του βασιλιά της Ιθάκης στο αντιπολεμικό έπος του (Ιλιάδα Γ’, στ. 215-225).

   Δεν θα υπήρχε λόγος, πράγματι, για τον συγκριτισμό των ηγετών διαφορετικών εποχών, επειδή τα μεγέθη είναι καταφανώς ανισοϋψή και θα αδικούσαν τους σύγχρονους. Η μόνη αιτία σύγκρισης, ως εκ τούτου — κι αυτή σε θεωρητικό επίπεδο — είναι μία: η πρόκληση του αυτονόητου της αποτροπής, το οποίο παρέκαμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσφατα με την κατηγορηματική δήλωσή του: ”Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία…”.

   Κι αυτό ενώ τα σημάδια απ’ την αντίπερα όχθη άλλο δείχνουν. Ενώ οι φωνές των τουρκικών ΜΜΕ έχουν μετατραπεί προ πολλού σε ιαχές πολέμου και η εκτόξευση απειλών απ’ τον Ταγίπ Ερντογάν τορπιλίζει κάθε προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας προς διασφάλιση της ειρήνης.

   Ενώ οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας και οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και η επέκταση της τουρκικής επιθετικότητας στη θάλασσα περισσεύει (βλ. παρενοχλήσεις σκαφών του Λιμενικού από τουρκικά αλιευτικά, παραβίαση των συνόρων μας από ερευνητικά της γείτονος και προωθούμενους από αυτήν στην ελληνική επικράτεια μετανάστες).

   Ωστόσο όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα κάνει γαργάρα την κρίσιμη στιγμή, όπως είχε κάνει γαργάρα κατά το παρελθόν τις ”κόκκινες γραμμές” αποτροπής της παραβίασης των συνόρων μας (Ορούτς Ρέις, Αύγουστος 2020 κλπ).

   Η χαμηλών τόνων στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, που επαναλαμβάνει κατηγορηματικά σε τακτά διαστήματα τη δήλωσή του ”Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία”, ερμηνεύεται σίγουρα ως φοβική από την Άγκυρα. Κι αυτό θα έπρεπε, ήδη, να το είχαν καταλάβει εκεί στο Μαξίμου.

   Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται. Αντίθετα, δίνεται η εντύπωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πειστεί πως η δήλωσή του αυτή είναι ανάγκη να επαναλαμβάνεται, για να πιστέψουν οι έξω ότι η διάθεση της Ελλάδας δεν είναι πολεμοχαρής. Και, επιπλέον, η πολιτική ηγεσία της είναι αποφασισμένη να κάνει το παν (και αυτό ”το παν” κρύβει εθνικές υποχωρήσεις), προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο πολέμου με την Τουρκία.

   Τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού — ο οποίος υπερβαίνει τον στόχο αποκλιμάκωσης της έντασης και αφήνει να διαφανεί ότι, προς χάριν της ειρήνης, είναι πρόθυμος να υποχωρήσει ως του σημείου να καταστήσει… συνεγγυήτρια των Τουρκία στα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο (βλ.”συνεκμετάλλευση”), επόμενο είναι να την εκμεταλλευτεί ο Ταγίπ Ερντογάν..

   Η τρέχουσα ιστορία, άλλωστε, το αποδεικνύει. Αποδεικνύει, δηλαδή, ότι η στρατηγική του ”κατευνασμού” που ακολουθεί η Ελλάδα γίνεται αιτία επέκτασης των ρητορικών απειλών του Ταγίπ Ερντογάν και επί του πεδίου.

   Απειλών που ξεκίνησαν με αγριάδες και παράνομους χάρτες για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και επεκτάθηκαν, στη συνέχεια, σε κατηγορίες κατά της Ελλάδας για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης (1923).

   Ακολούθησε αμέσως μετά ευθεία απειλή πολέμου κατά της χώρας μας (σ.σ το casus belli του 1995 επικαιροποιείται απ’ τον Ταγίπ Ερντογάν κατά το δοκούν), μέχρι που ο Τούρκος Πρόεδρος κατέληξε να κάνει προσωπική επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό ορμώμενος απ’ την παρουσία του στο Νταβός με αφορμή το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum.

   Πώς απαντήσαμε εμείς δια χειλέων της πολιτικής ηγεσίας μας; Είπαμε ”ΟΧΙ” δια… βοής στον πόλεμο σε κάθε περίπτωση. Κι αυτό το τελευταίο γεννά ερωτηματικά, γιατί — εκ προοιμίου — μας δείχνει αγχωμένους και φοβικούς προ του απευκταίου ενδεχομένου. Σαν να φοβόμαστε να υψώσουμε τη φωνή μας για να δώσουμε τέλος στην ιταμή συμπεριφορά υπό τον φόβο ενδεχόμενης ήττας.

   Σαν να αποφεύγουμε να αποστομώσουμε τον Ταγίπ Ερντογάν γκρεμίζοντας τους ανιστόρητους ισχυρισμούς του, γιατί είμαστε σε μειονεκτική θέση έναντι της ισχύος της χώρας του. Κάτι που δεν δικαιολογείται, όμως, απ’ τη στιγμή που έχουμε ενισχυθεί αεροπορικά (τα Rafale F3R πάνε κι έρχονται) και εξακολουθούμε να εξοπλιζόμαστε πολυεπίπεδα με στόχο την πλήρη αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

   Με το σκεπτικό αυτό, αναρωτιόμαστε δικαιολογημένα μήπως η πρωθυπουργική στάση είναι προϊόν γερμανικής πίεσης ή… συμβουλευτικής. Προϊόν της β’ μυστικής τριμερούς στις Βρυξέλλες (Δεκέμβριος 2022), φερ’ ειπείν, που προλειαίνει το έδαφος για νέο γύρο ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων με βαθμιαία υποχώρησή μας στις απαιτήσεις της Τουρκίας.

   Αναρωτιόμαστε μήπως η φοβική στάση μας οφείλεται στην ανασφάλεια που νιώθουμε γιατί θα πάρουμε τελικά μόνο τα 40 απ’ τα 100  τεθωρακισμένα Marder τα οποία είχαμε συμφωνήσει με τη Γερμανία (σ.σ Ο Καγκελάριός της θέλει να στείλει τα υπόλοιπα στην Ουκρανία) αφήνοντας ακάλυπτα τα ακριτικά μας νησιά.

   Στα πολλά  ”μήπως” που μας ανησυχούν είναι και το ενδεχόμενο να δεχόμαστε πιέσεις από Κίεβο και Ουάσιγκτον για την συμβολική (υποτίθεται) παραχώρηση 2-3 γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, πράγμα που δε βρίσκει σύμφωνη της Γερμανία και πολύ περισσότερο εμάς, γιατί θα μας φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση στο θέμα υπεράσπισης της άμυνας των νησιών μας.

   Σε κάθε περίπτωση, είναι δυσμενής η παρούσα συγκυρία όσο κι αν μας χαροποιεί η σθεναρή άρνηση του Αμερικανικού Κογκρέσου για την πώληση F-16 στην Τουρκία. Και είναι δυσμενής, γιατί όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που προχωράει γοργά και κυκλωτικά το μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια επιτρέποντας στην Τουρκία να παίρνει με το μέρος της ιστορικούς συμμάχους της Ελλάδας που τους είχαμε δεδομένους (βλ. δήλωση Σέρβου Προέδρου, με αφορμή την αγορά τουρκικών όπλων: ”Ο Ερντογάν είναι αληθινός φίλος της Σερβίας!”).

   Τα μηνύματα του Τούρκου Προέδρου εντωμεταξύ εναντίον μας δίνουν και παίρνουν, ίσως γιατί δεν πάει καλά δημοσκοπικά όσο πλησιάζουμε στις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαῒου. Επιπλέον, του προκαλούν παροξυσμό η εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας, η ολική επέκταση του φράχτη στον Έβρο (ως απάντηση στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού του στρατού εκ μέρους του) και άρθρα του ξένου Τύπου τα οποία αποκαλύπτουν την επικινδυνότητά του.

 Άρθρα όπως εκείνο του βρετανικού Economist (που τον χαρακτήριζε «νταή» και αυταρχικό, ενώ την Τουρκία ”χώρα που κινδυνεύει να μετατραπεί σε δικτατορία) ή αυτό του Μάικλ Ρούμπιν στην Washington Examiner, όπου ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής εξηγεί γιατί η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει τα F-16.

    Σε απάντηση όλων ο έξαλλος Ερντογάν εντείνει την προκλητική ρητορική του στο έπακρο σημαδεύοντας την Ελλάδα;

— […] Υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία. Η Τουρκία παρήγαγε έναν πύραυλο που ονομάζεται Tayfun. Τι θα συμβεί, αν αυτός χτυπήσει την Αθήνα; Δεν μας ενδιαφέρει να χτυπήσουμε την Αθήνα, αρκεί να φερθείτε έξυπνα. Αν προσπαθήσετε να εξοπλίσετε τα νησιά, εεε…, εμείς θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια;

   Ο Ερντογάν δεν κρατιέται με τίποτα, είναι φανερό. Αυτό δείχνει, άλλωστε, και η διάθεση μείωσης του Έλληνα πρωθυπουργού πρόσφατα, στον οποίο έστειλε απειλητικά μηνύματα (που πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά, γιατί δεν είναι προεκλογικά πυροτεχνήματα), με αφορμή τη δήλωσή του στο Νταβός κατά του πολέμου με την Τουρκία.

 — Κοίτα Μητσοτάκη, μιλάς πάλι δεξιά-αριστερά. Μάθε το καλά: αν σηκωθείς να κάνεις κάποιο λάθος, οι τρελοί Τούρκοι θα έρθουν, θα κινήσουν! Αν κάτσεις φρόνιμα, δεν έχουμε καμιά δουλειά μαζί σου!

  Είναι η απάντηση του ”τρελού”, βάρβαρου Τούρκου της Ανατολής στον πολιτισμένο Έλληνα της Δύσης, που είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα (έτσι βλέπει τα σύνορά μας ο πρωθυπουργός) πάση θυσία και επιμένει στην υψιπετή ρητορεία του με αντιπολεμικό σύνθημα το ”Διάλογος, Ναι (Evet) — Πόλεμος, Όχι (Yok).

  ”Ο Σημίτης τώρα δικαιώνεται”, σκέφτομαι όταν ακούω αυτά. ”Και μαζί του δικαιώνεται και η μεσολαβήτρια Γερμανία”…

   Την ”κατευναστική” πολιτική εκείνου (του πρωθυπουργού των Ιμίων) ακολουθεί πιστά ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αποτέλεσμα να δίνουμε ”πράσινο” φως στην Τουρκία να συνεχίσει ανεμπόδιστα στο έδαφός μας τις παρανομίες της.

   Έτσι οι ”κόκκινες γραμμές” και οι κατηγορηματικές δηλώσεις κυβερνητικών για ”άμεση και αποτελεσματική αντίδραση” πάνε περίπατο. Κι αυτό που μένει, τελικά, ως… επιμύθιο, είναι ότι ”καθόμαστε φρόνιμα” υπό τον φόβο του Ερντογάν και της Τουρκίας…

Κρινιώ Καλογερίδου

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Έτοιμη η «πρώτη» Belharra

Η πρώτη FDI της Naval Group απέπλευσε από τη Λοριάν! Έρχεται η σειρά του Κίμωνα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Έλυσε κάβους και ξεκίνησε το παρθενικό της ταξίδι η πρώτη φρεγάτα FDI Belharra που κατασκευάστηκε για το γαλλικό ναυτικό.

Αυτοδύναμη πλέει η πρώτη φρεγάτα που κατασκευάστηκε για το γαλλικό ναυτικό. Το πλοίο πρόκειται να αρχίσει άμεσα το τελικό στάδιο των δοκιμών, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελληνική

Αυτοδύναμη πλέει η φρεγάτα «Amiral Ronarc’h», η πρώτη FDI Belharra που κατασκευάστηκε για το γαλλικό ναυτικό, η οποία έλυσε κάβους και ξεκίνησε το παρθενικό της ταξίδι. Το πλοίο πρόκειται να αρχίσει άμεσα το τελικό στάδιο των δοκιμών, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελληνική F-601 «Κίμων».

Ο βαρύς καιρός της Βρετάνης δεν εμπόδισε τους Γάλλους να προχωρήσουν σε αυτό το σημαντικό βήμα για την εξέλιξη του προγράμματος, το οποίο έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Η γαλλική D660 αποτελεί την πρωτότυπη FDI και «οδηγό» για τα υπόλοιπα πλοία που θα κατασκευαστούν, μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα ελληνικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στη γέφυρα, το μηχανοστάσιο και το κέντρο επιχειρήσεων της φρεγάτας θα βρίσκονται και Ελληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού για να παρακολουθούν από κοντά την πορεία των δοκιμών.

Δέκα ταξίδια

Για την ολοκλήρωση των θαλάσσιων δοκιμών της «Amiral Ronarc’h» και την απόδοσή της στο γαλλικό ναυτικό θα απαιτηθούν τουλάχιστον δέκα πλόες κατά τη διάρκεια των οποίων θα ενεργοποιηθούν διάφορα μηχανικά και ηλεκτρονικά συστήματα. Τα πρώτα που θα δοκιμαστούν είναι η πρόωση, η ναυπήγηση και τα συστήματα ασφαλείας. Αν το πλοίο ολοκληρώσει με επιτυχία τα τεστ, στην επόμενη φάση θα δοκιμαστεί το σύστημα μάχης και ο οπλισμός του. Ωστόσο, το ραντάρ Sea Fire 500, οι αισθητήρες και άλλα κρίσιμα υποσυστήματα που στεγάζονται στον ιστό PSIM (Panoramic Sensors andIntelligence Module) ύψους 10 μέτρων και βάρους 150 τόνων, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί στις εν όρμω δοκιμές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού, ήταν «εντυπωσιακά», με το ραντάρ του πλοίου να «φωτίζει» στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 450 χιλιομέτρων. Πλέον, οι δυνατότητες της FDI θα δοκιμαστούν στο φυσικό επιχειρησιακό της περιβάλλον, με το ελληνικό κλιμάκιο να συλλέγει πολύτιμες πληροφορίες για τα νέα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Στην τελευταία φάση των εν πλω δοκιμών, η «Amiral Ronarc’h» αναμένεται να δείξει και τα «δόντια» της, χρησιμοποιώντας τον οπλισμό που διαθέτει προκειμένου να λάβει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Ακολουθεί η «Κίμων»

Μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές της γαλλικής D660, θα ξεκινήσει το ταξίδι της F-601 «Κίμων», της πρώτης από τις συνολικά τέσσερις ελληνικές FDI ΗΝ. Η έναρξη των εν πλω δοκιμών του ελληνικού πλοίου υπολογίζεται να γίνει εντός του 2024, ωστόσο, στο Πολεμικό Ναυτικό δεν βιάζονται και θέλουν να είναι σίγουροι πως όποια προβλήματα, αν εντοπιστούν, στο γαλλικό πλοίο, θα επιδιορθωθούν και στο ελληνικό προτού αυτό αποδοθεί.

«Κλείδωσε» η προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η παραλαβή της F-601 υπολογίζεται να γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 και πριν από την εκπνοή του έτους θα ακολουθήσει η F-602 «Νέαρχος». Εναν χρόνο μετά θα αποδοθεί η F-603 «Φορμίων» ενώ, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες εβδομάδες, η ελληνική πλευρά ξεκινά τη διαπραγμάτευση για την απόκτηση και τέταρτης FDI HN. Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι οι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές FDI να διαθέτουν και δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος, με την ενσωμάτωση πυραύλων τύπου cruise, Scalp Naval.

Η αναβάθμιση του πυραυλικού πυροβολικού – Τι εξετάζει το ΓΕΣ

Οι FDI του Πολεμικού Ναυτικού θα διαθέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (ECM) το οποίο, προς το παρόν, βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και αναμένεται να εγκατασταθεί αρχικά στην τρίτη και στη συνέχεια να τοποθετηθεί στις δύο πρώτες του ελληνικού προγράμματος.

 

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθιστούν επικτακτική την ανάγκη αναβάθμισης της αντιαεροπορικής «ασπίδας» της χώρας καθέ οι αναδυόμενες τεχνολογίες προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στον επιτιθέμενο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Εντός Οκτωβρίου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα φέρει στη Βουλή για έγκριση το σχέδιο εξέλιξης, κατασκευής και ανάπτυξης του σιδερένιου θόλου που θα θωρακίσει την ελληνική επικράτεια σε γη, θάλασσα και αέρα. Παράλληλα, θα μετατρέψει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε απόρθητα φρούρια, εγκαθιστώντας συστοιχίες πυραύλων.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Real News, πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σύστημα θωράκισης της χώρας, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, οπότε αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία, με το κόστος του να φτάνει τα 2 δισεκατ. ευρώ,

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθιστούν επικτακτική την ανάγκη αναβάθμισης της αντιαεροπορικής «ασπίδας» της χώρας καθέ οι αναδυόμενες τεχνολογίες προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στον επιτιθέμενο.

«Κένταυρος»

Αιχμή του δόρατος είναι το σύστημα «Κένταυρος» που ήδη χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό. Χάρη σε αυτό το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου η φρεγάτα ΨΑΡΑ στην οποία αντικαταστάθηκε αρχικά (και τώρα στην φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ) αντιμετώπισε επιτυχώς στην Ερυθρά Θάλασσα τις επιθέσεις των Χούθι με drones, προχωρώντας ακόμα και στην κατάρριψή τους. Ο «Κένταυρος» έχει αναπτυχθεί και κατασευαστεί από την ΕΑΒ και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα έχει δοκιμαστεί σε ανύποπτο χρόνο και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανιχνεύοντας πτήσεις τουρκικών drones.

Στα σχέδια του υπουργείου σε πρώτη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση του συστήματος Κένταυρος σε όλες τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, ενώ υπάρχει ήδη σχεδιασμός και για πιο εκτεταμένη έκδοσή του με την εγκατάστασή του σε νησιά.

Η πολύτιμη βοήθεια του Ισραήλ

Σαφώς και η Ελλάδα δεν εφηύρε μόνη της την τεχνολογία από το μηδέν αλλά ζήτησε και έλαβε πολύτιμη βοήθεια από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη παραχωρήσει συστήματα και τεχνογνωσία τα οποία δοκιμάστηκαν στην πράξη το 2022 όταν οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο είχαν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Το σχέδιο ανάπτυξης του σιδερένιου θόλου περιλαμβάνει την πλήρη εκμετάλλευση της πολυνησίας του Αιγαίου δημιουργώντας ένα πυκνό δίκτυο παρακολούθησης ή ακόμα και εξουδετέρωσης εναέριων και θαλάσσιων απειλών αλλά και ανταπόδοσης χτυπημάτων με βαθιά πλήγματα στο έδαφος του αντιπάλου.

Το ζητούμενο για τις Ένοπλες Δυνάμεις βάσει της φιλοσοφίας επί της οποίας αναπτύσσεται ο θόλος είναι να απεμπλακούν από επιχειρήσεις προστασίας νήσων οι μεγάλες μονάδες επιφάνειας και τα υποβρύχια του ΠΝ, επικεντρώνοντας στην ανοικτή θάλασσα της Μεσογείου.

Τα 4 επίπεδα του θόλου

Ο θόλος θα αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα. Τα τρία πρώτα θα αφορούν την ασπίδα κατά των drones και και τα συστήματα αντιμετώπισης των πυραυλικών και αεροπορικών επιθέσεων. Έτσι ο ελληνικός θόλος θα χαρακτηρίζεται από anti-drone, anti-aircraft και anti-missile τεχνολογίες. Παράλληλα όμως προωθείται και η δημιουργία ενός πυκνού δικτύου πυραυλικών συστάσεων το οποίο θα λειτουργεί ως πρώτη γραμμή άμυνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθιστώντας τα απόρθητα φρούρια.

Ο σχεδιασμός αφορά και την αξιοποίηση των υπαρχόντων αμυντικών συστημάτων όπως τα αντιαεροπορικά Patriot S-300, TOR-M1, Hawks κ.α. Ωστόσο οι υποδομές και τα συστήματα που έχει ήδη η Ελλάδα αποτελούν μόνο το 25% του νέου συστήματος αεράμυνάς της. Συνεπώς πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό και καινοτόμο μοντέλο βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά.

Βεβαίως τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν σημαντικό ρόλο, όμως έχει προβλεφθεί και η ανάπτυξη ακόμα περισσοτέρων αντιαεροπορικών συστοιχιών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, προχωρώντας σε εντοπισμό και κατάρριψη μαχητικών αεροσκαφών, πριν αυτά βρεθούν εντός εμβέλειας πλήγματος.

Στόχος είναι η Πολεμική Αεροπορία να διατηρεί ακέραιο το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει με τα μαχητικά 4,5 γενιάς F-16 Viper και Rafale ( και τα επόμενα χρόνια με τα F-35) χωρίς να χρειάζεται να απασχολεί δυνάμεις στον τομέα της αναχαίτισης, επικεντρώνοντας σε επιχειρήσεις πληγμάτων στρατηγικών στόχων του αντιπάλου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αστυνομία

Αποκάλυψη! Ειδικό λογικό ισραηλινής κατασκευής για μαζική αναγνώριση προσώπων αποκτά η ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αστυνομία: Ειδικό λογισμικό, πιθανόν ισραηλινής κατασκευής, για μαζική αναγνώριση προσώπων με βάση τα βιομετρικά στοιχεία και το οποίο θα συνδεθεί με τις 1.000 κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν στους δρόμους της Αθήνας μελετά να αποκτήσει – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η ΕΛ.ΑΣ.

Χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις

Στο σύστημα αυτό, που χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις προκειμένου να αποτελέσουν τη συγκριτική τράπεζα δεδομένων για την ταυτοποίηση των υπόπτων που θα εντοπίζονται στον δρόμο, στις κερκίδες κ.λπ. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν στη σύνταξη της σχετικής μελέτης για την τοποθέτηση και τη χρήση του εν λόγω λογισμικού προκειμένου να τεθούν οι σαφείς προδιαγραφές και να προχωρήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον θα ζητηθεί ασφαλώς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για ένα σημαντικό ψηφιακό «όπλο» για τον άμεσο εντοπισμό ύποπτων ατόμων σε ανοικτούς χώρους, για την ανίχνευση κινήσεων σεσημασμένων προσώπων σε χώρους εκδήλωσης εγκληματικών επιθέσεων, για εντοπισμό πρωτοστατών επεισοδίων σε γήπεδα ή ακόμη και σε δρόμους, σε συγκρούσεις με την Αστυνομία κ.λπ. Ομως ζητούμενο ασφαλώς είναι, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις για την εγκατάσταση σε επιχειρησιακό κέντρο και τη χρήση του εν λόγω συστήματος και να εφαρμοστεί πλήρως η νομιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε μικρότερη κλίμακα θα αποκτήσουν σύντομα τουλάχιστον 200-300 αστυνομικοί υπηρεσιών της Ασφάλειας που χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές επικοινωνίας ελληνικής εταιρείας. Μέσω αυτού του λογισμικού που θα εγκατασταθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα παρέχεται η δυνατότητα σε αστυνομικούς που λαμβάνουν φωτογραφίες – με τις προαναφερόμενες συσκευές – προσώπων κατά τη διάρκεια παρακολουθήσεων ή εποπτείας κερκίδων, να τις αποστέλλουν σε αυτή την ψηφιακή τράπεζα δεδομένων. Κι έτσι να έχουν άμεση απάντηση, από μια λίστα καταχωρισμένων χιλιάδων ατόμων, αν είναι σεσημασμένοι και για ποιον λόγο.

Ανίχνευση μέσω σύγχρονων καμερών

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό σύστημα των 1.000 καμερών, που σχεδιάζουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Πολιτικής – εφόσον λάβει τις απαραίτητες σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών – θα ανιχνεύει μέσω υπερσύγχρονων καμερών μια σειρά από παραβάσεις – και όχι μόνο την υπερβολική ταχύτητα – που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Ακόμη αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ενιαία καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων, το οποίο θα δέχεται επίσης πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές των αστυνομικών της Τροχαίας (tablets με άμεση διασύνδεση με τα μητρώα οδηγών και οχημάτων) και επίσης από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα πληροφοριακά συστήματα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Ομως φαίνεται ότι το εν λόγω δίκτυο καμερών θα μπορούν να εκμεταλλεύονται και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για περιπτώσεις εγκληματικών επιθέσεων, όπως συμβαίνει και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να εντοπίζονται δράστες εγκληματικών επιθέσεων, οι κινήσεις τους κ.λπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή