Ιστορία - Πολιτισμός
Μην είδατε την ….Πανεπιστημιακή Αστυνομία;

Πανεπιστήμια: Κρατούσαν όμηρο καθηγήτρια επειδή τους «έκοψε»
Φοιτητές στο ΑΠΘ κρατούσαν όμηρο καθηγήτρια μέσα στο γραφείο της διότι απέρριψε το 28% των φοιτητών στο μάθημά της. «Εχουμε καταντήσει να μη θέλουμε να πάμε στη δουλειά μας, να είμαστε αμήχανοι και φοβισμένοι», λέει στην «Κ» η καθηγήτρια.
Την κρατούσαν όμηρο μέσα στο γραφείο της, την απειλούσαν και την εκβίαζαν διότι απέρριψε το 28% των φοιτητών στο μάθημά της. Ζητούσαν να αναβαθμολογηθούν τα γραπτά και να περάσουν περισσότεροι. Εξοργισμένη, φοβισμένη, απαυδισμένη, μιλώντας στην «Κ» η καθηγήτρια τονίζει: «Μια μικρή ομάδα με τις αθλιότητές της δηλητηριάζει τη λειτουργία του τμήματος». Το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή γενική συνέλευση των καθηγητών του τμήματος ήταν ομόφωνο στο… «ώς εδώ και μη παρέκει».
Ειδικότερα, καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας στο ΑΠΘ κρατήθηκε όμηρος για περίπου τρεις ώρες το απόγευμα της Παρασκευής, επειδή φοιτητές θεώρησαν υψηλό το ποσοστό των απορρίψεων στις τελευταίες εξετάσεις. «Μου ζήτησαν να μη βάλω αρνητική βαθμολογία στην περίπτωση λαθεμένης απάντησης σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής – κάτι πολύ συνηθισμένο για τον συγκεκριμένο τύπο εξέτασης. Πρόσφατα μου επιτέθηκαν γιατί, στο πλαίσιο μιας σειράς ασκήσεων, στο μάθημα της φεμινιστικής ψυχολογίας τους ζήτησα να απαντήσουν στο ηθικό δίλημμα της άμβλωσης. Επεμβαίνουν σε ζητήματα ακαδημαϊκής λειτουργίας», λέει η καθηγήτρια.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η μικρή ομάδα την κατήγγειλε πως, καθώς το μάθημα που διδάσκει είναι του τελευταίου έτους, καθυστερεί τους φοιτητές στην αποφοίτησή τους. «Σαν να πρέπει στα κριτήρια αξιολόγησης ενός γραπτού να μετράμε και τον χρόνο που χρειάζεται ένας φοιτητής για να πάρει πτυχίο», λέει η καθηγήτρια, το μάθημα της οποίας –είναι επιλογής και όχι υποχρεωτικό– είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα θέλει να επιβάλει με τη βία τις θέσεις της. Ερχονται, διακόπτουν τα μαθήματα και μετά την ανακοίνωση των θέσεών τους μας κάνουν προσωπικές επιθέσεις. Το ίδιο συμβαίνει στις γενικές συνελεύσεις. Κατασκευάζουν έναν δικό τους παράλληλο κόσμο για τις απόψεις μας, δαιμονοποιούν θέσεις, μας θεωρούν υπόλογους, μας ζητούν να λαμβάνουμε τις αποφάσεις που εκείνοι θέλουν», λέει στην «Κ» η πρόεδρος του τμήματος Μαίρη Κοσμίδου. «Εχουμε καταντήσει να μη θέλουμε να πάμε στη δουλειά μας, να είμαστε αμήχανοι και φοβισμένοι», προσθέτει η καθηγήτρια – θύμα της ομηρίας.
Για τη συνέχεια Kathimerini

Ιστορία - Πολιτισμός
Στο σφυρί 86 επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη και ένα σημειωματάριο του Φώτη Κόντογλου
Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία κοινού.

Η Vergos Auctions διοργανώνει την καθιερωμένη δημοπρασία «Σπάνιων Βιβλίων, Χειρογράφων, Εγγράφων & Χαρακτικών» που περιλαμβάνει σπάνιες πρώτες εκδόσεις λογοτεχνικών και ιστορικών έργων, αφίσες του ΕΟΤ με υπογραφές καταξιωμένων ζωγράφων, έγγραφα και επιστολές με τις υπογραφές των Θ. Κολοκοτρώνη, Α. Μαυροκορδάτου και Ι. Καποδίστρια και πλήθος άλλων αντικειμένων που διακρίνονται για την πολιτιστική και ιστορική τους σημασία.
Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία κοινού.

Μεταξύ των 664 αντικειμένων που απαρτίζουν τον εκτενή κατάλογο, ξεχωρίζουν τα παρακάτω:

– Μία ενδιαφέρουσα ενότητα 86 επιστολών του Νίκου Καζαντζάκη από διάφορα μέρη του κόσμου (Αίγυπτο, Ρωσία, Γαλλία, Τσεχοσλοβακία, Αγγλία, κ.ά.) προς τη σύντροφο και φίλη του Έλλη Λαμπρίδη, κατά την περίοδο 1927-1951. Περιέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με την προσωπική τους σχέση, τα πνευματικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής και τη στενή συνεργασία που διατηρούσαν για τη μετάφραση των βιβλίων του, τη διεθνή κυκλοφορία των έργων του και την προετοιμασία της υποψηφιότητάς του για το βραβείο Νόμπελ.

– Ένα χειρόγραφο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και παρουσίασης, το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία των γνωστών προσκυνηταρίων των Αγίων Τόπων και χρονολογείται μεταξύ 1745-1769. Συνοδεύεται από λαϊκότροπα καλλιτεχνικά σχεδιαγράμματα που αναπαριστούν τα κτίρια και τους προσκυνηματικούς τόπους. Γραφέας και συντάκτης ο Χατζή Αυξέντης Χριστοδούλου από τα Σέρβια Κοζάνης.

– Μία ενότητα 68 σπάνιων χαλκογραφιών από το ωραιότερο βιβλίο βοτανικής που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Ο Άγγλος καθηγητής Βοτανικής στην Οξφόρδη John Sibthorp (1758-1796) έκανε δύο ταξίδια στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία, με σκοπό να καταγράψει και να ταξινομήσει όλα τα ανεξερεύνητα φυτά του ελληνικού χώρου. Καρπός του ταξιδιού του το δεκάτομο Flora græca, που αποτελείται από ζωγραφικές απεικονίσεις και επιστημονική ταξινόμηση 966 φυτών της ελληνικής χλωρίδας. Η πρώτη έκδοση, σε μόλις 25 αντίτυπα ιδιαίτερα υψηλού κόστους, ολοκληρώθηκε σε διάστημα 34 ετών (Λονδίνο 1806-1840). Ακολούθησε μία δεύτερη έκδοση 40 αντιτύπων το 1845, από την οποία προέρχεται η συγκεκριμένη ενότητα.

– Ένα νεανικό σημειωματάριο του αγιογράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου από την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας με αυτόγραφες σημειώσεις και μικρά κείμενα, ολοσέλιδα σχέδια με μολύβι, στίχους παραδοσιακών τραγουδιών, ποιήματα και αποσπάσματα από έργα ξένων λογοτεχνών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία με φυσική παρουσία στο Ζάππειο Μέγαρο, διαδικτυακά, καθώς και μέσω γραπτής ή/και τηλεφωνικής προσφοράς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.
Ιστορία - Πολιτισμός
Αποκαλυπτικό βίντεο! Έτσι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να “επέμβουν” στον τρούλο της Αγιάς Σοφιάς
Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα αποκατάστασης του θόλου της Αγίας Σοφίας, μετατρέποντας το εμβληματικό αυτό σύμβολο της παγκόσμιας κληρονομιάς σε εργοτάξιο για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, προκειμένου να το προστατεύσει από φυσικές καταστροφές, όπως έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Επιμέλεια: Μαρία Ζαχαράκη, Έθνος
Στη σκιά μιας έντονα πολιτικοποιημένης πολιτιστικής πολιτικής, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα αποκατάστασης του θόλου της Αγίας Σοφίας, μετατρέποντας το εμβληματικό αυτό σύμβολο της παγκόσμιας κληρονομιάς σε εργοτάξιο για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, προκειμένου να το προστατεύσει από φυσικές καταστροφές, όπως έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ο θόλος της Αγίας Σοφίας εισέρχεται στην πιο ευρεία και ολοκληρωμένη αποκατάσταση στην ιστορία του. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασης θα διασφαλίσουν την αντισεισμική προστασία του κτιρίου, ενώ υποσχέθηκε ότι θα διατηρηθεί η «αυθεντική μορφή» του μνημείου.
Ο Ερσόι τόνισε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η αποκατάσταση θα γίνει χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του χώρου ως τέμενος.
Ατσάλι και μουσαμάδες για προστασία των ψηφιδωτών
Οι εργασίες θα γίνουν εξωτερικά για να μην υποστούν φθορές τα εναπομείναντα ψηφιδωτά στον εσωτερικό θόλο. Το έργο προβλέπει την προσωρινή κάλυψη του θόλου με χαλύβδινη κατασκευή και ειδική επένδυση, ενώ θα στηθεί μεταλλική πλατφόρμα 43,5 μέτρων ύψους με 4 κύριες κολόνες, προκειμένου να συνεχιστεί παράλληλα η λατρεία και η εργασία.
«Η λατρεία θα συνεχιστεί, η ιστορία θα προστατευθεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, προβάλλοντας τη διττή στρατηγική της διατήρησης του θρησκευτικού ρόλου της Αγίας Σοφίας με παράλληλη αποκατάσταση.
Η «ψηφιακή Αγία Σοφία»
Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού συνοδεύτηκε και από μία υπενθύμιση ότι η Αγία Σοφία επανήλθε σε καθεστώς τεμένους με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (10 Ιουλίου 2020) και έκτοτε η χρήση της συνδυάζεται με μία σειρά από επιστημονικά τεκμηριωμένα έργα. Έχουν ήδη καταρτιστεί και υλοποιηθεί σχέδια αποκατάστασης σε κάθε επίπεδο: αρχιτεκτονικό, στατικό, ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε το «ψηφιακό δίδυμο» της Αγίας Σοφίας, με τρισδιάστατη απεικόνιση όλων των δομών του μνημείου, μελέτη αρχείων και αξιολόγηση σεισμικών σεναρίων για τον εντοπισμό της επικινδυνότητας.
Tarihe sahip çıkıyoruz, Ayasofya’yı geleceğe taşıyoruz! 🕌
1486 yıllık Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde, ibadete ara vermeden restorasyon ve güçlendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaların bir kısmını tamamladık, kalan bölümleri ise dikkatle yürütüyoruz.
Bu süreçte,… pic.twitter.com/YIcwaN2eW6
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) April 14, 2025
Ο θόλος στο επίκεντρο – τεχνικά και συμβολικά
Οι αναλύσεις σχετικά με τη δομή του κτηρίου έδειξαν ότι ο κυρίως θόλος και οι βοηθητικοί ημισφαιρικοί θόλοι έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Μετά την προσωρινή κάλυψή τους, θα ξεκινήσει η αποκατάσταση της εξωτερικής επιφάνειας με εστίαση στην ενίσχυση της στατικής επάρκειας.
Η τοποθέτηση μεταλλικής πλατφόρμας και η χρήση γερανού ύψους 41 μέτρων με βραχίονα 60 μέτρων, θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση της επιχείρησης χωρίς να παραβιαστεί η λειτουργική χρήση του χώρου ως τόπος λατρείας.
Όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις – από την ενίσχυση του θόλου μέχρι την αποκατάσταση μιναρέδων, προσόψεων και μολύβδινων καλυμμάτων – οι προσωρινές κατασκευές θα αφαιρεθούν.
Άμυνα
Πρόταση στον Δένδια για Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια
Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Την πιθανότητα να παραχωρηθεί κατά χρήση από το Υπουργείο Άμυνας το ανενεργό κτήριο του πρώην 299 ΚΙΧΝΕ στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια και ο περιβάλλον χώρος αυτού, προκειμένου να στεγαστεί εκεί ένα Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου μαζί με το ερευνητικό κέντρο του, συζήτησε σε συνάντηση που είχα για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.
Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.
Στόχος της, η βέλτιστη δυνατή ανάδειξη του σπάνιας ιστορικής αξίας αρχείου που διαθέτει, με πάνω από 30.000 βιβλία σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, με 600 αυθεντικούς πίνακες που αναφέρονται στη γενοκτονία, την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, με 2000 ανέκδοτες συνεντεύξεις προφορικής ιστορίας από πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, εκατοντάδες ανέκδοτες αυθεντικές φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, χάρτες, γκραβούρες και καρτ-ποστάλ καθώς και ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.
Όπως επισήμανα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου και ερευνητικού κέντρου, δεν θα ωφελήσει μόνο την Εθνική Πολιτιστική Κληρονομιά, αποτελώντας ένα τρίτο – ελκυστικό – χώρο επίσκεψης μαζί με την Παναγία Σουμελά και το νέο Μουσείο της Βεργίνας.
Επιπροσθέτως, θα ωφελήσει τα μέγιστα τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ερευνητές αλλά και την Τοπική Κοινωνία της Βέροιας και ευρύτερα της Ημαθίας, προσελκύοντας επισκέπτες, εκπαιδευτικές εκδρομές και τουριστικό ενδιαφέρον.
Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση αυτή και δεσμεύθηκε να την εξετάσει μαζί με τους αρμόδιους επιτελείς του.
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον