Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραΐμ Ραϊσί επισκέπτεται την Κίνα

Δημοσιεύτηκε στις

Ραϊσί: Επίσκεψη στο Πεκίνο για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραΐμ Ραϊσί, με στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με τη βασική εμπορική της εταίρο, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ραϊσί θα αναχωρήσει αύριο Δευτέρα το βράδυ από την Τεχεράνη για το Πεκίνο, έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου ομόλογού του Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), που διοργανώθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής ο Ραϊσί είχε ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων του Ιράν με την Κίνα, κυρίως στους τομείς “του πετρελαίου και της ενέργειας, των μεταφορών, της γεωργίας, του εμπορίου και των επενδύσεων”.

Τον Μάρτιο του 2021 το Ιράν υπέγραψε με την Κίνα συμφωνία στρατηγικής και εμπορικής συνεργασίας διάρκειας 25 ετών, έπειτα από χρόνια συζητήσεων.

Η Κίνα είναι η βασική εμπορική εταίρος του Ιράν, ανέφερε το Irna βασιζόμενο στα επίσημα στοιχεία. Οι ιρανικές εξαγωγές προς την Κίνα έφτασαν τα 12,6 δισεκ. δολάρια και οι εισαγωγές τα 12,7 δισεκ. στη διάρκεια των δέκα πρώτων μηνών του ιρανικού έτους που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022.

Στο Πεκίνο ο Ραϊσί θα έχει συνομιλίες με τον Σι, με Κινέζους επιχειρηματίες και Ιρανούς που ζουν στην Κίνα.

Πηγή: liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Θολή κατάσταση!

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Δημήτρη Καραϊτίδη στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημήτρης Καραϊτίδης: Με την επίμονη στάση που τηρούσε ο Τραμπ ήταν φανερό, ότι η συμφωνία που ετοιμαζόταν θα ήταν ευνοϊκή για τη ρωσική πλευρά. Παρά τις αντιδράσεις του Ζελένσκι, οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες να έρθει τέλος στη σύγκρουση. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει μόνο στήριγμα την Ευρώπη, η οποία τάσσεται υπέρ της συνεχίσεως του πολέμου, με το σκεπτικό ότι η κατάσταση στο μέτωπο μπορεί να μεταβληθεί, ώστε στο μέλον θα μπορούσαν να μπούνε σε συνομιλίες από καλύτερη θέση. Ο Ζελένσκι θα πιεστεί να αποδεχτεί τη συμφωνία και στο τέλος θα το κάνει. Σημασία έχει είναι να τερματιστεί ο πόελμος. Η συμφωνία αυτή είναι ένα πρώτο βήμα. Αν είναι ετεροβαρής είναι ένα άλλο θέμα. Ασφαλώς θα υπάρξει αλλαγή σε κάποια σημεία, η οποία ίσως να είναι ευνοϊκή για την ουκρανική πλευρά. Είναι απίθανο όμως η εξέλιξη της συμφωνίας να είναι διαφορετική από την αρχική της μορφή. Ασφαλώς υπάρχει ενδεχόμενο να δώσει τροφή σε θασιώτες του αναθεωρητισμού που επενδύουν στην ισχύ. Είμαστε σε πεδίο με ρευστά κριτήρια που υπερισχύει το πεδίο της ισχύος. Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει έναν ρεαλιστικό ρόλο. Πρέπει να λάβει υπόψιν της ότι η Ρωσία δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ως απειλή, αλλά ως μια πολύ μεγάλη χώρα που έχει ρόλο να παίξει ακριβώς και εντός του πλαισίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Είναι σίγουρο ότι μιλάμε για θολή κατάσταση που εξελίσσεται σε κλίμα ασάφειας. Το γεγονός, ότι Ρωσία και ΗΠΑ έχουν συγκλίνουσες θέσεις σημαίνει κάτι. Είθε η Ευρώπη να βρει το θάρρος να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην ιστορία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αυτό πρέπει να το δείτε! Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς σέρβιρε μπύρες σε στρατιώτες της βάσης Ράμσταϊν στη Γερμανία

Σε ρόλο σερβιτόρου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τζέι Ντι Βανς σε ρόλο… οικοδεσπότη/σερβιτόρου. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σέρβιρε μπύρες σε Αμερικανούς στρατιώτες της αεροπορικής βάσης Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, το Air Force Two προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στη βάση Ράμσταϊν, κοντά στην πόλη Καϊζερσλάουτερν της νοτιοδυτικής Γερμανίας.

Τον Δεκέμβριο του 2023 η προκάτοχος του Βανς, η Κάμαλα Χάρις, είχε επίσης κάνει μια σύντομη στάση στη βάση Ράμσταϊν κατά την πτήση της επιστροφής της από το Ντουμπάι όπου συμμετείχε στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Σε αυτήν την αεροπορική βάση έχουν διεξαχθεί αρκετές διασκέψεις της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, με στόχο την υποστήριξη της χώρας στον αγώνα της απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Συνέντευξη Λαβρόφ στο CBS News: Η Μόσχα είναι «διατεθειμένη» να συνάψει συμφωνία για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία της πιθανής συμφωνίας που μένουν να διευκρινιστούν, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Μόσχα είναι «διατεθειμένη» να συνάψει συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στο CBS News που μεταδόθηκαν την Πέμπτη, πριν από τη μετάδοσή της ολόκληρης μεθαύριο Κυριακή.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «μιλά για συμφωνία, κι είμαστε διατεθειμένοι να συνάψουμε συμφωνία, όμως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημεία, στοιχεία της που πρέπει να διασαφηνιστούν», ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», έκρινε ακόμη, τη στιγμή που διεξάγονται κοπιώδεις συνομιλίες από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της χερσονήσου της Κριμαίας.

Ερωτηθείς από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο σχετικά με το νέο κύμα ρωσικών επιδρομών στην Ουκρανία τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ο κ. Λαβρόφ απάντησε πως «δεν βάζουμε στο στόχαστρο παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους ή πολιτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί ο (ουκρανικός) στρατός».

«Αν πρόκειται για εγκατάσταση η οποία χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό, το υπουργείο Άμυνας, οι διοικητές στο πεδίο έχουν δικαίωμα να επιτεθούν», επέμεινε ο κ. Λαβρόφ, στο αξίωμα από το 2004.

Ο αμερικανός πρόεδρος απαίτησε χθες μέσω Truth Social ο ρώσος ομόλογός του να «σταματήσει» να βομβαρδίζει την Ουκρανία. «Βλαντίμιρ, σταμάτα!» αξίωσε σε αγανακτισμένο τόνο, πληκτρολογώντας την προσταγή αυτή με όλα τα γράμματα κεφαλαία, αφού τόνισε πως δεν είναι διόλου «ευτυχής» για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο, που εξαπολύθηκαν «σε πολύ κακή χρονική στιγμή».

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία της πιθανής συμφωνίας που μένουν να διευκρινιστούν, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο CBS News που θα προβληθεί από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μεθαύριο Κυριακή.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή